18. December 2017 11.00-11.59

Domstol slår fast: anhöriga får inte logga in i patientjournal

Nej, det finns inget lagstöd för att tillåta ombud, exempelvis anhöriga, att logga in i en patientjournal – det slår Högsta förvaltningsdomstolen nu fast. Därmed går domstolen på samma linje som Datainspektionen.
Läs mer om Datainspektionen och Högsta.

Ny studie: De löper högre risk att drabbas av alzheimer

I en ny studie har forskare funnit en tydlig koppling mellan risken för alzheimer och de gener som visar hur länge man är benägen att studera. Studien bekräftar att högutbildade löper mindre risk att drabbas av sjukdomen. Forskarna tror att högutbildade aktiverar nätverk i hjärnan som normalt inte används och att man därför kan bromsa nedbrytningen av nervceller.
Nytt rekord i smygreklam hos superbloggarna
Influencers – personer med populära bloggar, konton i sociala medier eller Youtubekanaler – måste tydligt visa när de samarbetar med företag kring olika produkter.I år har Reklamombudsmannen, RO, gett svenska influencers underkänt i 22 fall.Det är ett nytt rekord i smygreklam, skriver Dagens industri.
Trump om att sparka Mueller: Nej
Nej, det gör jag inte, svarar Trump på frågan om han planerar sparka Rysslandsutredningens särskilda utredare Robert Mueller. Spörsmålet har aktualiserats efter en tilltagande ström av försök från republikanskt håll att ifrågasätta samröre mellan Trumps Vita huset och Putins Kreml.
Läs mer om Mueller, Robert Mueller och Trump.

Olle Svenning: Det finns inga vinnare i det katalanska valet

Tonen i det offentliga samtalet blir allt råare inför torsdagens ödesval i Katalonien. Olle Svenning reser till Barcelona och vandrar runt i en stad som söker en ny tillhörighet.
Läs mer om Barcelona och Katalonien.
Toyotas elbilsplaner officiella: Minst tio nya modeller på gång
Toyota verkar ha kommit till ett vägskäl när det gäller att satsa på elbilar eller inte. Och beslutet verkar vara taget – Toyota ska lansera fler än tio elbilar om bara några år. Hittills har Toyota varit väldigt försiktiga när det gäller elbilar. Förutom hybridmodellen Prius finns en enda laddhybrid i modellprogrammet, trots att märket ju var pionjärer på elektrifierade bilar under 1990-talet. Toyota offentliggör de nya planerna i ett pressmeddelande, och de går alltså ut på att lansera åtminstone tio nya elbilar under de kommande åren (fram till det tidiga 2020-talet). Men de
Läs mer om Toyota.
Den hemliga personen bakom bitcoin är nu en av världens 50 rikaste
Vem eller vilka som än döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto har en enorm förmögenhet i bitcoin.
Läs mer om Satoshi Nakamoto.
Oracle hostar upp 10 miljarder för molnbolag
Oracle kämpar för att få upp molnintäkterna. Nu öppnar de upp stora plånboken och köper den molnbaserade samarbetsplattformen Aconex för 10 miljarder kronor.
Läs mer om Aconex.
4 hemliga bilar – som du inte borde få se än
Den kanske allra mest spännande elbilen som ska visas under 2018 är Audis nya suv E-tron. Och nu är bilen ute på några av de allra sista förberedande testerna.Audi testar också sin nya värstingbil RS7 och får konkurrens framför spionfotografens kamera av BMW:s nya suv och Mercedes nästa mellanklassbil.
Läs mer om E-tron och RS7.
Holmlunds framsteg som chockar läkarna
Det har snart gått ett år sedan Anna Holmlunds tragiska skidolycka i Innichen.Men skicrosstjärnan har gjort sådana medicinska framsteg att hon till och med har förbluffat läkarna.
Läs mer om Innichen.Men.
Smarta tricket – för att höja din pension
Eva Lenngerd, 67, förstår inte hur hon ska klara sig på pensionen.Därför fortsätter hon jobba.För den som vill dryga ut pensionen är fortsatt arbete det smartaste tricket.– Det är förmånligt både ur ett pensionshänseende och utifrån arbetsinkomst, säger pensionsexperten Monica Zettervall.
Läs mer om Monica Zettervall.
Nazistledaren i rätten – åtalad för hets mot folkgrupp
Rättegången mot nazistledaren Simon Lindberg, 34, inleds i dag i Stockholms tingsrätt.NMR-ledaren står åtalad för hets mot folkgrupp och misstänks ha gjort en modifierad nazisthälsning under en demonstration.
Läs mer om Simon Lindberg.
Fascinerande hur erkänd och okänd Hodell kan vara
Åke Hodell (1919–2000) var stridspiloten som kraschlandade, fick nya vingar av Gunnar Ekelöf och gav sig av på en resa bortom språket. Han är världsberömd hos en smal krets som håller hans poesi- och ljudexperiment mycket högt.
Läs mer om Gunnar Ekelöf och Hodell.
Lägre tro på H&M efter chocksiffror för försäljningen
Flera banker och finanshus har sänkt sin riktkurs på H&M efter klädjättens försäljningsrapport i fredags. Riktkursen är ett verktyg för analytiker att visa vad de anser att ett bolags aktie är värd.
Oracle hostar upp 10 miljarder för molnbolag
Oracle kämpar för att få upp molnintäkterna. Nu öppnar de upp stora plånboken och köper den molnbaserade samarbetsplattformen Aconex för 10 miljarder kronor.
Läs mer om Aconex.
Klart: Äldre Gripenplan kvar när ny modell kommer
De nuvarande Gripen-planen får vara kvar när nya Gripen E tas i bruk. Åtminstone till en början. Regeringen går med på de högre kostnaderna som uppstår när man i stället måste köpa fler nya delar till de nya planen, uppger Försvarsmakten.
Tio unga män döms för en serie av rån
Tio unga män döms för en serie rån i Göteborg tidigare i år.Ynglingarna 15-18 år gamla döms för 16 rån eller försök till rån.24 rånoffer har valts ut slumpvis.
Läs mer om Göteborg.
Språkkrönika: Med stora öron på puben
SPRÅKKRÖNIKA. På den lokala indiska restaurangen intill hotellet är det tomt. Men på puben något kvarter längre bort är det livligt värre. Jag väljer att äta middagen där.
2 frågor om språket – brukar och förlossning
Ibland räcker det inte med brukar Kan man säga att man brukar göra något ibland? Ett exempel: Jag brukar ibland gå till sjön på helgerna. Betyder inte brukar och ibland ungefär samma sak, så att det räcker med ett av orden? Patrik Svar: Det går bra att kombinera brukar och ibland, och betydelsen är inte riktigt densamma om man stryker ett av orden.
Läs mer om Kan.
Så undviker ni att köra i diket med ert digitaliseringsprojekt
Tydlig styrning är avgörande för att lyckas med ett digitaliseringsprojekt. Gör rätt saker och gör saker på rätt sätt, skriver Steve Brdarski och Anders Persson som ger konkreta råd vad det innebär.
Läs mer om Steve Brdarski.
Så undviker ni att köra i diket med ert digitaliseringsprojekt
Tydlig styrning är avgörande för att lyckas med ett digitaliseringsprojekt. Gör rätt saker och gör saker på rätt sätt, skriver Steve Brdarski och Anders Persson som ger konkreta råd vad det innebär.
Läs mer om Steve Brdarski.
UBS: H&M:S marginalstabilisering är hotad
Den stablisering av H&M:s rörelsemarginal som UBS tidigare väntat sig skulle komma under det nyss inledda räkenskapsåret (december 2017-november 2018) tycks i och med fredagens krassa besked från bolaget nu osannolik.
Annie Lööfs nya besked plågar båda blocken
Centerpartiet avvisar regeringens förslag om ensamkommande, men öppnar för förhandling. Det sätter både Alliansen och regeringspartierna under press – och lämnar de ensamkommande i fortsatt ovisshet.
Läs mer om Alliansen.
Irriterad på grannens julpynt – så här gör du
Blinkande renar, hysteriskt färgglada ljusslingor och sjungande tomtar.Julpynt kan irritera – och då finns det regler att följa:– Det står tydligt i lagen att man ska ta hänsyn till sina grannar, säger juristen Ingrid Buskas till Hem och hyra.
Läs mer om Hem.
Åtta döms till fängelse efter nazistdemonstrationen
Åtta av de elva åtalade motdemonstranterna i samband med Nordiska motståndsrörelsens (NMR) marsch i slutet av september döms till fängelse. De övriga döms till villkorligt och skyddtillsyn. Det meddelade Göteborgs tingsrätt på måndagen.
Läs mer om Nordiska.