18. December 2017 12.00-12.59

Det här innebär nya föräldraförsäkringen

Fem månader åt pappan. Fem åt mamman och ytterligare fem månader att fördela fritt.Det är den stora skillnaden i föräldrapenning som utredningen om en modern föräldraförsäkring presenterades 18 december.Om förslaget går igenom stryks dessutom 90 dagar ur försäkringen.
Ikea under attack: EU granskar möbeljätten
Bryssel har siktet inställt på Ikea – och kommer på måndag att dra i gång en utredning om den svenska möbeljättens skatteplanering.Bolaget beräknas ha duckat skatter på 1 miljard euro genom sitt nederländska upplägg.– Vi kommer öppna utredningar när det finns tecken på att statligt stöd har beviljats, säger EU-kommissionären Margrethe Vestager till Finacial Times.
Palins son häktad för misshandel och inbrott
Tidigare Alaska-guvernören Sarah Palins äldsta son har blivit häktad i Alaska, misstänkt för inbrott och misshandel. Enligt nyhetsbyrån Reuters gäller misshandelsbrottet våld i nära relationer.Det är inte första gången som guvernörssonen misstänkts för brott.– De ber om respekt för familjens privatliv, säger familjen Palins advokat i ett uttalande.
Läs mer om Alaska.

5 varma resmål i vinter

Sol och värme kommer att saknas en tid framöver på den här breddgraden. Här är fem solsäkra destinationer för den som vill ta en paus från kylan.
4 tecken på att börsen fortsätter uppåt 2018
Efter mer än åtta års börsuppgång tror nu vissa investerare och bedömare på en stundande krasch. Men än är tjurmarknaden inte över. I sin senaste aktiemarknadsutsikt förklarar experterna på Fisher Investments Norden varför – och tipsar om hur du kan tänka framöver.
Han blir ny chefsekonom för Teknikföretagen
Mats Kinnwall blir ny chefekonom hos Teknikföretagen, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer om Teknikföretagen.
Hon ger mig rena dåndimpen av glädje
Turkiska Fahrelnissa Zeid var hemma i hela världen. Nina Lekander jublar över att hennes konstnärskap nu åter är tillgängligt för en europeisk publik.
Utfryst i United – här är nya planen
Henrikh Mkhitaryan är fast förseglad inuti Jos Mourinhos frysbox.Men nu har armeniern givits nytt hopp inför framtiden.
Läs mer om United.
EU granskar Ikeas avtal med Nederländerna
EU-kommissionens kamp mot multinationella företags skatteupplägg riktas nu mot möbeljätten Ikea.Under måndagen ska EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, inleda en undersökning mot möbelföretagets skatteupplägg i Nederländerna.Det skriver Financial Times.
FN: Vill utreda om Suu Kyi kan ställas inför rätta
FN:s chef för mänskliga rättigheter utesluter inte möjligheten att både Burmas överbefälhavare general Aung Min Hlaing och landets civila ledare Aung San Suu Kyi i framtiden ställs inför rätta anklagade för folkmord.
Inget pekar på att HM är en framtida vinnare
HM-aktien fortsätter ned. Nu krävs mer information som visar att HM är på rätt väg, för att få aktiemarknaden på bättre humör. – Det är högst rimligt att HM faller i dag, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Läs mer om Joakim Bornold och Nordnet.
Sanningen bakom Filip och Fredriks miljonfilm för Musikhjälpen 2017
Filip och Fredrik samlade in 3,4 miljoner kronor till Musikhjälpen 2016 – casinobolaget som betalade summan skulle få en reklamfilm med programledarduon.Men ett år senare har reklamfilmen fortfarande inte blivit av.– Det är klart att vi borde ha gjort den redan, säger Fredrik Wikingsson.
Allsvenska stjärnan klar för rivalklubben
Anfallaren Felicia Karlsson, 24, lämnar Piteå efter två säsonger och återvänder till Eskilstuna.
Läs mer om Eskilstuna och Piteå.
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är klar
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad, rapporterar Tv4 Nyheterna.
Läs mer om Drottninggatan och Tv4 Nyheterna.
Sven Gustavsson: Lemieux seklets bästa, en gråtande farfar och grankostymer
Klart det blir lite julfirande på NHL-listan så här veckan före jul. Men också ett par historiska händelser i ligans 100-åriga historia och även en 89-åring som rördes till tårar.
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan avslutad
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad, uppger TV4.Rättegången kan inledas i februari, enligt åklagare Hans Ihrman.
Läs mer om Drottninggatan.
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är klar
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad. Rättegången kan inledas i februari, rapportera Tv4 Nyheterna.
Läs mer om Drottninggatan och Tv4 Nyheterna.
Åtalades för mord på 17-åring – frias helt
En 18-åring misstänktes under en obevakad permission ha rest till Stockholm och mördat en 17-åring i Åkersberga. Enligt en dom som kom på måndagen så frikänns 18-åringen.
Läs mer om Stockholm och Åkersberga.
Indisk dj dödshotad – är namne med FCC:s generaldirektör
Efter att Ajit Pai, FCC:s generaldirektör, hade genomfört sitt löfte att upphäva nätneutraliteten började Ajit Pai, dj i Goa, få hotfulla meddelanden.
Läs mer om Ajit Pai och Goa.
My Skarsgård berättar om svåra sjukdomen
Missbruket höll på att ta My Skarsgårds liv och förstörde hennes äktenskap.I Fyllepodden, som ges ut av IQ, berättar hon om alkoholismen och vägen tillbaka.– Jag hade förlikat mig med tanken på att jag skulle dö och då är man väldigt sjuk, säger hon i podcasten.
Saudis kronprins köpte palats för 2,5 miljarder
Kronprins Mohammed bin Salman, 32, har tagit strid mot korruptionen hos Saudiarabiens elit och predikat ekonomisk återhållsamhet.Nu avslöjar New York Times att prinsen låg bakom det dyraste husköpet under 2015: palatset Chateau Louis XIV vid Versailles i Frankrike.– Han har försökt bygga en image, med ganska stor framgång, att han är annorlunda, en reformerare, åtminstone en social reformerare, och att han inte är korrupt. Det här är ett hårt slag mot den imagen, säger Bruce O. Riedel, tidigare CIA-analytiker till New York Times.
Läs mer om Bruce O, Frankrike och Salman.
Scenrecension: Grötig och krystad Gösta Berling i Göteborg
Gösta Berlings saga blir grötig och krystad på Göteborgs stadsteater. Nästan generande, tycker Kajsa Bergström Feiff.
Motdemonstranter döms till fängelse
Elva av de motdemonstranter som var med under NMR-marschen i Göteborg har fått sin dom.
Läs mer om Göteborg.
K-pop-stjärna död – blev 27 år
Den sydkoreanske popartisten Kim Jong-Hyun är död.
Läs mer om Kim Jong-Hyun.
Ny studie: De löper högre risk att drabbas av alzheimer
I en ny studie har forskare funnit en tydlig koppling mellan risken för alzheimer och de gener som visar hur länge man är benägen att studera.Studien bekräftar att högutbildade löper mindre risk att drabbas av sjukdomen.Forskarna tror att högutbildade aktiverar nätverk i hjärnan som normalt inte används och att man därför kan bromsa nedbrytningen av nervceller.
Konsertrecension: Håkan internationell bästsäljare i svensk översättning
Det är grabbarnas afton på Berwaldhallen. Ja, till och med trumpetkonserten heter Håkan. Håkan som i Hardenberger.
Omröstning om ny ANC-ledare avslutad
Omröstningen om vem som ska leda det sydafrikanska regeringspartiet ANC har avslutats, enligt en högt uppsatt partikälla. Resultatet väntas senare under dagen.
Läs mer om ANC.
Tio döda vid begravningsfest i Bangladesh
Minst tio personer har klämts till döds i samband med en begravningsfest för att hedra en före detta borgmästare som avled i fredags.
Läs mer om Bangladesh.
Ledin tillbaka i SHL – klar för Karlskrona
Per Ledin har spelat över 700 matcher i SHL och vunnit tre SM-guld. Nu står det klart att det blir några matcher till för veteranen, som är klar för spel i Karlskrona.
Läs mer om Karlskrona, SHL och SM-guld.