18. December 2017 16.00-16.59

Svanstedt till Sverige – kör Berghs trio på V65

Det blir en jul i Sverige för en av våra framgångsrikaste kuskar.Åke Svanstedt, som till vardags håller till i USA, tävlar på Bergsåker 23 december.Stjärnkusken kommer där att köra tre Robert Bergh-hästar.

Minnesord: Jan Müller

Vår gode vän Jan Müller, Saltsjöbaden, har avlidit vid 73-års ålder efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta, barnen Celie, Elin och Philip med familjer, syskonen Lars, Thomas, Elisabeth och många andra vänner.
Regeringen vill ha skärpt prövning av friskoleägare
Efter stängningen av Svenska interkulturella skolan i Spånga vill regeringen nu stoppa oseriösa företagare från att driva skolor. – Det här är en direkt effekt av att vi saknar regelverk som rör lämplighetsprövning av vilka som äger fristående skolor, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Många undanhålls psykologisk behandling
REPLIK DN Debatt 13/12. Tyvärr har inte mycket hänt sedan Socialstyrelsen för drygt fyra år sedan publicerade en artikel med snarlikt budskap: vården måste bli bättre på att tillhandahålla klinisk personal som har kompetens att utreda psykisk ohälsa och ge psykologisk behandling, skriver företrädare för Sveriges kliniska psykologers förening.
Läs mer om Socialstyrelsen.
8 tips – om du vill äta hälsosammare 2018
Sugen på en nystart under 2018?Kanske äta lite, lite hälsosammare eller gå ner några kilon?Här tipsar sajten Popsugar om åtta val du kan göra för att nyttigare liv.
Läs mer om Popsugar.
Kak lägger av: Är redo för nästa resa
Före detta guldbollenvinnaren Kak avslutar sin fotbollskarriär. Det skriver den brasilianske mittfältaren på Twitter.
Läs mer om Kak och Twitter.
Äldre kvinna bestulen av hemtjänstbedragare
En kvinna i 80-årsåldern har blivit bestulen på sin plånbok.– Några som påstod sig komma från hemtjänsten lurade till sig hennes plånbok, berättar Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.Han varnar för att fler äldre personer kan bli utsatta inför julen.
Läs mer om Stefan Gustafsson och Väst.Han.
Minnesord: Wolfgang Gessl
Som tidigare meddelats har silver- och guldsmeden Wolfgang Gessl, Stockholm, avlidit efter några års sjukdom. Wolfgang blev 68 år och efterlämnar hustrun Angelika, samt Wolfgangs barn Linda och Vijaya.
D. Carnegie köper från allmännyttan
D. Carnegie gör sitt första förvärv från ett allmännyttigt fastighetsföretag genom köp av 749 lägenheter i Västerås.
Fler arbetslösa än i jobb efter 100-klubben
När insatsen 100-klubben lanserades för två år sedan var förhoppningarna skyhöga. Statsministern Stefan Löfven talade om att fler nyanlända skulle få jobb. Verkligheten blev en annan. Hittills är de flesta arbetslösa efter insatsen.
Stjärnorna som tävlar i Frankrike på julafton
Vincennes-banan i Paris bjuder på stjärnspäckade lopp under självaste julafton.De klassiska loppen Crittrium Continental och Prix Tenor de Baune ska avgöras där vinnaren tar en plats i Prix d Amerique.
Erik Helmerson: Vilseledande bilder om uppvärmningen gör sanningen en björntjänst
Bilden av den svältande isbjörnen blev viral som symbol för den globala uppvärmningen. Men allt den föreställer är en svältande isbjörn.
Nytt stödsystem för svensk film nästa år
Från och med den 1 januari 2018 börjar ett nytt stödsystem inom Svenska filminstitutets filmpolitik att gälla, skriver man i ett pressmeddelande.
Läs mer om Svenska.
Bästa november hittills – 2017 blir ett år med förre trafikdödade
Varje dödsolycka är en tragedi och tyvärr var 2016 inget bra år, då den nedåtgående trenden bröts. Under 2016 dog 263 personer i trafiken, jämfört med 260 under 2015. Men de senaste siffrorna från Transportstyrelsen visar att 2017 har goda förutsättningar för att åter vrida kurvan nedåt igen. Prognosen pekar mot att trafikdöden minskar med cirka åtta–tio procent, jämfört med fjolåret. November månad är ett exempel på detta då tio personer omkom, vilket är nio färre än under samma månad 2016. Medeltalet de senaste fyra åren har varit cirka
Läs mer om Transportstyrelsen.
Läcka: Så blir uppföljaren till Sony Xperia XZ1
Sonys kommande flaggskepp verkar utrustas med den nya och kraftfulla Snapdragon 845-processorn.
Läs mer om Snapdragon och Sony Xperia XZ1.
Ebba, 11, omkom i terrordådet på Drottninggatan – pappan startar minnesfond
Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, omkom i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april i år.Nu har Ebbas pappa startat minnesfonden Svenska Hjärtan till hennes minne, skriver Aftonbladet.
Minnesord: Bjarne Semb
Professor Bjarne Kristian Holtermann Semb, Oslo, har avlidit 78 år gammal. Han lämnar efter sig en partner och tre barn, två från ett tidigare äktenskap.
Läs mer om Oslo.
Minnesord: Mary Eisikovits 13/12 BILD
Mary Eisikovits, Stockholm, har avlidit i en ålder av 65 år.
Läs mer om Stockholm.
Guldläge för Sverige att satsa på film och tv
Nu finns momentum att tillvarata Sveriges kreativa kapacitet. En satsning på ett produktionsincitament för film och tv skulle inte bara stärka branschen utan också vara samhällsekonomiskt lönsamt. Det skriver representanter för svensk film och tv.
Läs mer om Sverige.
Nurejev-baletten bländar den ryska makteliten
Medan regissören Kirill Serebrennikov befinner sig i husarrest bländar hans balett Nurejev den ryska makteliten med ett libretto om törsten efter frihet.
Läs mer om Kirill Serebrennikov och Nurejev.
Norsk toppekonom kritiserar Riksbanken för minusräntan
Riksbankens minusränta är ett historiskt missförstånd som lett till den senaste tidens stora prisfall på bostäder. Kritiken kommer från Swedbanks tidigare chefsekonom i Norge, Harald Magnus Andreassen. Han uppmanar nu svenskarna att bli mer som norrmännen.
Läs mer om Norge och Riksbanken.
Så förändrar Frölunda inför SHL-omstarten
Tre spelare på junior-VM – fyra på skadelistan.Det leder till att Frölunda tvingas till en del förändringar i laget den närmsta tiden.– Det ska bli kul att testa, säger tränare Roger Rönnberg.
Läs mer om Frölunda och Roger Rönnberg.
Törnqvist: Det har inte flutit på som jag önskar
För drygt ett år sedan tog Maria Törnqvist ett uppmärksammat beslut när hon flyttade in till miljongården Stall Däningsholm i Nossebro.I Travrondens Vinternummer berättar hon nu att hon inte ångrar köpet.– En normal människa tycker väl att man är dum i huvudet, säger hon till Facktidningen.
SMHI klass 2-varnar för lömska ishalkan
SMHI klass 2-varnar för svår ishalka när vädret snabbt slår om från minus till plusgrader.Under tisdagen väntas underkylt regn vilken kan förvandla många vägar i de nordliga länen till rena isbanan.– Vädret kommer att kasta fram och tillbaka fram till jul, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Landstinget kallar personalen till #metoo-möte
Nu kallar finanslandstingsrådet Irne Svenonius både läkare och sjuksköterskor till #metoo-möte. Landstingsledningen vill få fler anställda att våga anmäla sexuella trakasserier och bryta tystnadskulturen.
Det var underbart att se henne gråta
Frankrike skrällslog de suveräna norskorna och tog hem guld i handbolls-VM.Nu har mästarnas Alexandra Lacrabère riktat en bitter pik mot norska superstjärnan Nora Mörk.– Det var underbart att se Nora Mörk gråta på slutet, säger Lacrabère enligt VG.
Läs mer om Nora Mörk.
Försök att ramma entr till militär flygbas
En militär flygbas i Storbritannien, som används av USA-militären, stängdes på måndagen efter det att ett försök gjorts att med bil ramma entrgrinden, rapporterar brittiska medier. Händelsen betraktas som en betydande säkerhetsincident.
Läs mer om Storbritannien.
Niklas Wahllöf: Vackert och vedervärdigt om vårt förhållande till grisen
Henrik Schyfferts tv-serie Köttets lustar och dokumentärfilmen Nöff handlar båda om köttproduktionens villkor. Och den sistnämnda tar också upp den livsnödvändiga fråga som kan föra oss ett snäpp närmare domedagen: antibiotikaresistensen.
Läs mer om Nöff.
Allra vill stämma revisorerna
Fondbolaget Allra har planer på att stämma sin tidigare revisionsbyrå Deloitte på minst 1,9 miljarder kronor, enligt ett brev som Dagens industri tagit del av. Brevet skickade Allras advokater i fredags, med budskapet att man har för avsikt att inleda en skadeståndsprocess.
Läs mer om Deloitte.