18. December 2017 20.00-20.59

Stjärnparets tragedi: Förlorade barnet

Golfstjärnan Jason Day och hans fru Ellie Day har gått igenom en mardröm för blivande föräldrar. Ellie Day fick missfall. När hon födde parets andra barn var det inte vid liv.Nu berättar hon om den hemska händelsen i ett känslofyllt instagraminlägg.Jag kände mig helt förtvivlad. Kommer jag någonsin kunna få ett till barn?, skriver Ellie Day på Instagram.
Läs mer om Ellie Day och Instagram.

Det är vad Nelson Mandela önskade från början

Så fick då slutligen Nelson Mandela sin vilja fram.Postumt, men ändå.Cyril Ramaphosa tar över som ny ledare för ANC och blir med stor sannolikhet Sydafrikas nästa president.
Läs mer om ANC och Nelson Mandela.
Död i olycka låg kvar i fem timmar
En kvinna som omkom i en trafikolycka utanför Eskilstuna i lördags upptäcktes fem timmar efter att polisen larmats, rapporterar Eskilstuna-Kuriren. En privatperson passerade olycksbilen, som hade kolliderat kraftigt med ett träd, men stannade inte. Denne larmade polisen om en trafikolycka och åkte vidare.
Sjukfall efter sexuella trakasserier ökar starkt - och mest inom LO-yrkena
Sexuella trakasserier i arbetslivet gör kvinnor sjuka. I år har antalet anmälda arbetssjukdomar efter sexuella ofredanden ökat med 50 procent jämfört med 2016 och 2015. Många har panikångest, sömnsvårigheter, yrsel och kräkningar. Men facken anmäler inte till Arbetsdomstolen.
Läs mer om Arbetsdomstolen och LO-yrkena.

DN/Ipsos: 7 av 10 har påverkats av Metoo-uppropen

#metoo uppropen har haft stort genomslag i samhället. 7 av 10 svenskar uppger att de har pratat om sexuella trakasserier med vänner eller familj de senaste veckorna, visar en DN/ipsos undersökning.
Läs mer om Metoo-uppropen.
MFF-backen nobbar ÖFK – flyttar till Norge
Felipe Carvalho lämnar Malmö FF, men inte för succlaget Östersund.Den uruguayanske mittbacken har skrivit på för norska mittenlaget Vålerenga.– Det Malmö fick var en rå talang. Nu har han blivit skolad, säger Carvalhos agent Terje Liveröd till Vålerengas hemsida.
Lista: Kvinnorna som tjänar mest
Vi publicerar här namnen på de kvinnor som tjänar mest i varje kommun. Men än har kvinnorna som grupp långt kvar innan de når samma höga nivåer som männen. – Vi har sett en viss utveckling framåt men den är oerhört långsam, säger Annika Elias, ordförande för chefsorganisationen Ledarna.
Läs mer om Ledarna.
H&M:s Stefan Persson försvarar sonen efter kritik
H&M:s huvudägare och ordförande Stefan Persson försvarar sin son, företagets vd Karl-Johan Persson efter kritik och krav på hans avgång. – Att kräva någons avgång när vi år efter år växer globalt är inte seriöst, säger han i en intervju i Svenska Dagbladet.
Risk att ANC splittras i två partier
Läs mer om ANC.
Psykologen: Så känner du igen en metoo-man
Han har makt och en skev bild av vad kvinnor vill ha och behöver.Och det är inte alltid som metoo-mannens kränkningar är så tydliga. Han ägnar sig lika gärna åt tysta handlingar, som att inte se och uppmärksamma en kvinnlig kollega.– Gå på magkänslan. Om det inte känns bra är det oftast något fel, säger Söndags psykolog Maria Farm.
Läs mer om Maria Farm.
Alice, 1, nära att kvävas – nu vill mamma Elina varna
Mardrömmen var nära för Elina Erikssons familj när en prislapp plötsligt fastnade i dottern Alice hals.Nu vill mamman varna så många som möjligt om den dolda faran.– Jag kommer aldrig slänga en sådan plastbit på golvet igen, säger Elina Eriksson.
Läs mer om Alice, Elina och Elina Eriksson.
Många vill engagera sig efter gruppvåldtäkterna
Det blev snabbt fullsatt i möteslokalen på Sofielund i Malmö på måndagskvällen.Polisens uttalande om att hålla sig inne fick kritik.– Jag tycker att alla ska gå ut i stället. Ut på gator och torg, säger arrangören Hanna Höie.
Läs mer om Hanna Höie, Malmö och Sofielund.
Sven Gustavsson: Fel europ bäst på NHL:s 100-årslista
Tampa. Inget snack om att Wayne Gretzky är den bäste som hittills spelat ishockey. Men när TSN skulle ranka de 25 största spelarna de 100 första NHL-åren blev det flera omtvistade placeringar. Bland annat kring vem som är den bäste genom tiderna från Europa.
Läs mer om Europa, TSN och Wayne Gretzky.
Cyril Ramaphosa ny ledare för ANC
Det blir Cyril Ramaphosa som ska leda den sydafrikanska regeringspartien ANC i framtiden. Han slog därmed korruptionsanklagade och sittande president Jacob Zumas fru, Nkosazana Dlamini-Zuma, med 179 röster.
Få känner till hur arbetarna i hamnen har behandlats
Ett antal direktörer skyller problemen i Göteborgs hamn på arbetare, trots att bolaget APMT har orsakat problemen. Starka krafter driver nu på för att motsättningarna ska eskalera och den svenska modellen urholkas. Det skriver Erik Helgeson från Svenska Hamnarbetarförbundet i en replik.
Ökad risk för väpnat militärt angrepp mot Sverige
Krigets krav står i fokus när Försvarsberedningen lägger fram sin delrapport om totalförsvaret på onsdag, erfar SvD. Beredningen överväger en skärpning av den säkerhetspolitiska analysen, där risken för ett väpnat militärt angrepp mot Sverige har ökat.
Läs mer om Försvarsberedningen, SvD och Sverige.
Nu avslöjas nya romansen mellan tv-bönderna – ett år senare
I fjolårets Bonde söker fru hade Sigrid Bergåkra och Erik Bäckman en omtalad romans på Sundbyholms slott.Men nu visar det sig att det fanns ytterligare två bönder, Jennifer Erlandsson och Per Sundin, som smög med sina känslor på slottet.Så mycket romantik. Jag tror minsann vi måste ha dörrar som låses utifrån och nattvakter nästa år skriver Linda Lindorff i sin blogg.
Merima blev falskt anklagad – hängdes ut och dödshotades
Merima Brkovic, 22, pekades som 17-åring ut för att ligga bakom kontot som utmynnade i Instagramupploppen 2012.Hon utsattes för trakasserier, dödshotades och blev tvungen att fly sitt hem för att bo på hemlig adress i en och en halv månad.– Det var nog det jobbigaste, att inte få bo kvar hemma och vara tvungen att gömma sig, berättar hon.I dag försöker hon hjälpa andra att stå upp mot trakasserier i sociala medier.
Läs mer om Instagramupploppen.
Cecilia, 29, vill hjälpa de ensamma på julafton
Cecilia Lind har på nära håll sett att julafton kan medföra både ångestkänslor och ensamhet.I år firar hon sin första vita jul på länge – och nu har hon tagit ett viktigt initiativ för att hjälpa andra.– Även om jag bara hjälper en person, så är jag nöjd, säger Cecilia.
Läs mer om Cecilia.
Brand i bensinpump – stor räddningsinsats
En brand ska ha uppstått vid en bensinstation i Göteborg.– Det brinner i en bensinpump, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.– Vi håller på och jobbar. Det ska ha brunnit vid en av pumparna, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.
Matts Olsson vann i Alta Badia
Matts Olsson har väntat länge. Men till slut blev 29-åringen en vinnare i alpina världscupen.
Läs mer om Alta Badia.
Trump: Ryssland och Kina hotar USA:s intressen
Läs mer om Kina.
Varningen: Därför ska du aldrig sova med mobilen
Sover du med din smarta telefon i sängen? Då kanske du ska sluta.Efter rön om att signaler från mobiltelefoner kan skada oss går nu Kaliforniens hälsodepartement ut med en varning.Varningen kommer efter studier som länkar samman hög användning med bland annat cancer och infertilitet. Men osäkerheten kring om och hur mycket telefoner skadar är fortfarande stor.
Misstänkt smitare söks efter påkörning
Polis, ambulans och räddningstjänst larmades på måndagskvällen om en trafikolycka i Lund.Enligt larmet har en person blivit påkörd och föraren har därefter lämnat platsen.
Läs mer om Lund.Enligt.
Snittkostnad per konsult - 700 000 kronor i månaden
De flesta är födda mellan 1985 och 1993, och har inte jobbat som annat än konsulter. Snittkostnaden per konsult från Boston Consulting Group för Karolinska var 700 000 i månaden. Missnöjet över användandet av konsulterna bland sjukhusets anställda är utbrett.
En pengarullning vars likhet jag aldrig tidigare har skådat
Karolinska universitetssjukhusets hantering av fakturor bör utredas. Det anser flera experter, efter DN:s avslöjande om att fakturor på 28 miljoner kronor från Boston Consulting Group till sjukhuset saknar ordentliga specifikationer. – Det skulle kunna vara straffbart, och borde vara straffbart. Det är pengarullning utan kontroll, vars likhet jag aldrig tidigare har skådat i offentlig verksamhet, säger Joakim Nergelius, professor i juridik.
Viktors val: Guide till den svenska värderingsdebatten
De är mycket arga på varandra, men egentligen tycker de samma sak. Viktor Barth-Kron förklarar.