12. Januari 2018 08.00-08.59

Sköna överraskningen för Steffo i sändningen

I fredagens Nyhetsmorgon passar TV4-programledarna Jenny Strömstedt och Anders Pihlblad på att skicka en skön födelsedagshälsning till kollegan Steffo Törnquist som fyller 62 år.TV4-profieln har nyss kommit hem från en resa i Kenya – och överraskas av kollegornas videosamtal.
Seger och personbästa av Vilhelmson Silfvn
Målet är världscupfinalen i dressyr i Paris.Efter segern i grand prix-klassen vid tävlingarna i Wellington, Florida, är målet nåbart för Tinne Vilhelmson Silfvn.Det blev personbästa i GP-klassen, 75,870, tillsammans med Paridon Magi.
Trump öppnar för att träffa Kim Jong-Un
Är den iskalla relationen på väg att tina upp?Efter alla grova förolämpningar mellan de två mäktiga ledarna – nu öppnar Donald Trump för att träffa och samtala med fienden, diktatorn Kim Jong-Un.– Jag har goda relationer med människor, säger presidenten i en intervju med Wall Street Journal.

Vill ha människor från Norge – inte skithålsländer

Donald Trump kallar afrikanska länder för skithålsländer – och anser att USA istället borde ta in fler från Norge.
Läs mer om Norge och USA.
Landslagsmittfältare tar timeout på obestämd tid
Landslagsmittfältaren Petra Andersson, Eskilstuna, tar timeout från fotbollen på obestämd tid.
Läs mer om Eskilstuna.
Kurator: Vi måste prata med barnen om våld på nätet
Både i Järvaområdet och på andra platser i Stockholm oroar sig lärare och anhöriga för hur barn exponeras för gängvåldet i sociala medier. Bris kurator Jonas Söderlund anser att det är viktigt att prata med sina barn om vad de ser på nätet.
Läs mer om Järvaområdet och Stockholm.
Här hittar du världens minsta bebodda ö
Ett hus, två träd - och inte mycket mer än så. På världens minsta bebodda ö finns ett väldigt speciellt sommarhus, långt från allt och alla. Men det är inte så lugnt och ostört som man skulle kunna tro.
United spelvärd spik i hett Sheffield-derby
Topptipset 12 januariSpelstopp: 19.59Spelexpert: Johan Meijer
Läs mer om Sheffield-derby.
V64 och DD: Spräcker nollan från tufft spår?
Spelvärd: Fredrik EdholmFredag 12 januariV64 och Dagens Dubbel, KalmarBeräknat spelstopp: 19.30 (V64), 20.56 (DD)
Läs mer om KalmarBeräknat.
Bronsdivisionen är guldkornet – och favoriterna lever farligt
Bäst på vintern.Nu sitter formen där.Dags för Master Crowe.
Läs mer om Master Crowe.
Toppkuskarna bjuder på sina bästa V75-tips
Peter och Johan Untersteiner leder SportExpressens V75-panel den här veckan.Tillsammans med Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson ger de er sina tips inför lördagens V75-omgång.Att ta rygg på dem kan vara helgens mest lönsamma tips.
Formstarkt Löven har en bra uppgift
Uppdrag: Att förvalta 1 000 kronor på spel.Start: 10 november 2017.Regler: Expressens spelexperter lägger varje dag ett spel på mellan 1 till 5 procentenheter av sin spelkassa på sitt favoritobjekt till rekommenderat odds.
Personbil har kört av vägen – mycket halt väglag
En personbil har kört av vägen och hamnat på taket i diket på riksväg 44 i Grästorp.– Det är mycket halt väglag i området, säger Tomas Nyberg, brandman vid räddningstjänsten Västra Skaraborg.Vägen har stängts av för trafik.
Staffan Bohman ny ordförande i Electrolux
Electrolux valberedning föreslår att Staffan Bohman blir ny styrelseordförande i vitvarubolaget.
Läs mer om Electrolux och Staffan Bohman.
Person påkörd av lastbil i centrala Stockholm
En person har under fredagsmorgonen blivit påkörd av en lastbil i centrala Stockholm.– Personen är omhändertagen av sjukvården och vårdas på platsen, säger Magnus Wallin, ledningsoperatör vid Räddningstjänsten
Sverige vidare till final i bandy-VM
Sverige är klart för VM-final i bandy efter att ha besegrat Norge med 5–0 i semifinalen i Kina.
Läs mer om Kina, Norge och VM-final.
Fortsatt kritik mot HTröjtryck kan tolkas annorlunda
Kritiken mot H&M fortsätter efter den omskrivna tröjreklamen. Det är inte alltid buskap tolkas på det sätt som det var avsett, enligt mönsterexperten Marjan Kooroshnia.
Edgeware vinstvarnar
Edgeware vinstvarnar för det fjärde kvartalet 2017.
Skippa mellanrätterna – ge oss en hederlig huvudrätt
Våga öppna något annat än en asiatisk krog – och sluta med mellanrätterna. SvD:s krogredaktör Joanna Drevinger hoppas på mindre likriktning i restaurangbranschen 2018. Vi kan se fram emot ett spännande krogår, men det finns vissa frågetecken.
Läs mer om Joanna Drevinger.
Han kan ersätta Zlatan – direkt
Zlatan Ibrahimovics tid i Manchester United ser ut att gå mot sitt slut.Och Jos Mourinho ligger inte på latsidan för att fylla tomrummet.
Läs mer om Manchester United och Zlatan.
Gasflaskor i brinnande byggnad: Explosionsrisk
En brand i en lastbilsverkstad i Karlskrona härjade, natten mot fredag.Räddningstjänsten påbörjade rökdykning men fick avbryta, på grund av explosionsrisken.– Vi avbröt ganska snabbt på grund av riskerna, det var gasflaskor i byggnaden, säger Rickard Thörn, brandmästare i Karlskrona.
Läs mer om Karlskrona och Rickard Thörn.
Spårvagn och bil i krock – stopp i trafiken
Spårvagn och personbil har krockat i centrala Göteborg.Olyckan orsakar stopp i trafiken.
Läs mer om Göteborg.Olyckan.
Dahlström missade i kvalet i Colorado
Både OS-platsjagande Emma Dahlström och OS-klara Jennie-Lee Burmansson missade att ta sig till final under torsdagens sena kval i världscupen i slopestyle. Både Jesper Tjäder och Oscar Wester får dock vara med och slåss om pallplatser.
Jefferies höjer Sandvik till behåll
Jefferies International höjer sin rekommendation för Sandvik till behåll från underperform.
Läs mer om Sandvik.
Sänkt rekommendation för Eltel
SEB Equities sänker sin rekommendation för Eltel till behåll från köp.
Läs mer om Eltel.
Skidföretag brände ner migrantbosättning
Skidföretaget Skistar har bränt ner en olovlig bosättning som EU-migranter anlagt i skidområdet Lindvallen i Sälen, rapporterar SVT Dalarna. Eftersom varken polisen eller kronofogden kontaktades i förväg kan Skistar ha begått ett brott.
Hemnet: Mängder av bostadsrätter till salu
Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet var fortsatt högt under den första veckan 2018. Jämfört med första veckan 2017 var utbudet 63 procent högre. För villor var utbudet 17 procent högre. Det visar statistik från Hemnet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.
Läs mer om Hemnet och Nyhetsbyrån Direkt.
Electrolux presenterar förslag till ny ordförande
Staffan Bohman föreslås som ny styrelseordförande i AB Electrolux, enligt ett pressmeddelande.
Döende stjärnan helt förändrad av sjukdomen
Val Kilmer är mycket sjuk i cancer och har svårigheter att prata.Nu berättar han hur sjukdomen har förändrat honom.– Jag var för seriös, säger han till Hollywood Online.
Läs mer om Hollywood Online.
Makarna Mandelmann utses till Årets lantisar
Makarna Mandelmanns är årets hetaste lantisar.Det anser tidningen Land, som för tionde året i rad utser Årets lantis.– Vi är ju verkligen lantisar! säger paret i ett pressmeddelande.
Läs mer om Land.
Ingen väntar sig att Zlatan ska stanna...
Den skadade Zlatan Ibrahimovic saknades på Manchester Uniteds träningsläger i Dubai.Samtidigt uppger den engelske journalisten Duncan Castles att Zlatan kan lämna Manchester United i redan i mars.–Ingen väntar sig att han ska stanna längre än den här säsongen, säger James Robson, fotbollsjournalist på Manchester Evening News.
Allt vanligare att barn lider av paddnacke
Mycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor.– Vi ser att i ökande grad så söker barn till oss för vuxenbesvär. Med huvudvärk och smärta i nacke, axlar och rygg, säger kiropraktor Vibeke Veslehaug till Sveriges Radio.
Läs mer om Vibeke Veslehaug.
Ministrarnas bråk kan gynna partiet
Bråket mellan de två ministrarna Margot Wallström och Peter Hultqvist är för intressant för att låta bli att prata om. Den riktiga paradoxen ligger i att det här bråket kan vara gynnsamt för socialdemokratin.
Säverman: Hen, hen och 50-talet
Kåseri. Under en månad på sjukhus efter en stroke hann jag tänka ut två saker jag för egen del vill slippa råka ut för innan jag dör.
En pigg Löfven är som en trött Persson
Läs mer om Löfven och Persson.
Jägare söker efter försvunne Magnus
De ska ha flytt landet tillsammans och de tros också ha begått dödligt våld tillsammans.Nu är det tre personer som misstänks ha mördat Magnus Natschki, 36 – samtidigt som polisen får specialhjälp för att hitta den försvunne mannen.– Vi har tagit kontakt med en del jaktlag här runtomkring, säger Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel i Fyrbodal.
Livsfarligt att beställa elektronik från Kina
Vi beställer mer och mer från nätet – det är både billigt och enkelt.Du vet att det bara är ett klick bort och du slipper att gå ut.Men det är långt ifrån riskfritt, särskilt att köpa elektronik – det kan rentav vara livsfarligt.
Läs mer om Kina.
Två bilar i krasch på riksväg 24
Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till riksväg 24 vid Örkelljunga på fredagsmorgonen.Anledningen var en kollision mellan två personbilar.– Det är två personbilar inblandade i någon typ av olycka, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Läs mer om Kim Hild och Örkelljunga.
Facebook gör om ditt nyhetsflöde
Facebook kommer att fokusera mer på vad verkliga vänner och anhöriga skriver, mindre på annonser från medier och varumärken. Sociala medierjätten beskriver förändringen som sin största på många år och ska leda till mer meningsfull social interaktion.
Viktor Barth-Kron: Det viktiga vägvalet – som redan är gjort
Det är valår! Och inte vilket valår som helst. Valet 2018 kommer att vara det viktigaste valet på mycket, mycket länge. I alla fall enligt finansminister Magdalena Andersson, som lät meddela ovanstående strax efter nyårshelgen. Vi står inför ett vägval för Sverige.
Läs mer om Magdalena Andersson och Sverige.