12. Januari 2018 09.00-09.59

Barn på förskola förbjuds leka krig

Nolltolerans mot krigslekar och vapenbygge – det har förskolan Västanvinden i Halmstad infört.Personalen ansåg att barnens beteenden började bli destruktiva och stoppade därmed leken.– Det var att barnen faktiskt lekte det utan att själva förstå vad det var som de lekte, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland.
Nu får Skype kryptering med teknik från Signal
Skype tar efter konkurrenterna och anammar Signal-protokollet för kryptering.
Läs mer om Signal-protokollet, Signal och Skype.

Ortivus ordförande avgår efter oenighet med huvudägare

Medicinteknikbolaget Ortivus styrelseordförande Erik Hedlund avgår på egen begäran.
Läs mer om Erik Hedlund.
Lägre inflation i december
Konsumentpriserna steg 0,4 procent i december jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,7 procent.
Läs mer om SCB.
Lars Ohly svarar: Jag är ingen förövare
Beslut ska inte fattas utan ordentligt underlag i ett upphetsat tonläge och demokratiska principer ska respekteras. Det skriver Lars Ohly, ordförande Funktionsrätt Sverige, i en replik till fyra tidigare styrelsemedlemmar som i protest lämnat sina uppdrag.
Nya skattemetoden för dig som sålt din bostad
Skatteverkets nya tjänster ska hjälpa dig att deklarera din bostadsförsäljning – och att förstå de svåra reglerna.Det handlar om skatt, uppskov och förbättringsutgifter.Här är experternas bästa tips:Börja i tid – och betala in på skattekontot.
Visselblåsaren Rodtjenkov vittnar i Cas om ryska dopningen
När de 42 ryska idrottarnas dopningsöverklaganden ska avgöras i idrottens skiljedomstol Cas kommer visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov att delta som vittne.
Läs mer om Grigorij Rodtjenkov.
Det är Lanas skickliga stölder som gör henne stor
Musiken har blivit för tjejig tycker rockdinosaurien Bono och trånar efter unga män med arga gitarrer. Han letar på fel ställe. Söker du musik 2018 som skapar känslor och blickar framåt är det just de unga kvinnorna du ska lyssna på.
Läs mer om Bono.
Hade alkoholproblem - gör EM-debut i kväll
Efter en brokig karriär är Linus Arnesson, 27, redo för mästerskapsdebut.För SVT berättar han om alkoholproblemen han brottades med som talang i Redbergslid.–Jag kämpade mig genom det, säger han.
Läs mer om EM-debut och Redbergslid.Jag.
Fricks starka reaktion inför OS: Chockad
Den systematiska dopingen i Ryssland ligger som en mörk skugga över bevakningen kring OS i Pyeongchang.Karin Frick har reagerat starkt när hon tagit del av uppgifterna.–Det är vedervärdigt, säger Frick.
Läs mer om Frick, Pyeongchang.Karin och Ryssland.
Lämnar Portugal för allsvenskan
Viktor Lundberg, senast i portugisiska CS Maritimo, är klar för allsvensk fotboll igen. Den 26-årige anfallaren har skrivit på ett treårskontrakt med Häcken.
Läs mer om Häcken.
Jan Björklunds utspel – om mobilförbud i skolan
L-ledaren Jan Björklund hävdar att han lade fram ett förslag om mobilförbud i skolan när han var utbildningsminister år 2014.– Det är bara att klubba det i riksdagen och införa den lagen, sa Björklund i SVT:s Morgonstudion på onsdagen.Men enligt SVT:s faktakoll stämmer inte påståendet.
Läs mer om Björklund.
Trump ställer in Londonbesök – skyller på Obama
Donald Trump ställer in sitt första officiella besök i Storbritannien, då han skulle inviga USA:s nya ambassad i London. Trump anser att Obama gjorde ett dåligt avtal när han sålde den gamla ambassaden för kaffepengar.
DN väljer – Här är veckans bästa tv-serier
DN:s filmredaktör Helena Lindblad väljer sina favoriter just nu.
Läs mer om Helena Lindblad och Här.
Nostalgin har gått från mys till obehag
När samtiden blir alltför obegriplig blickar serieskaparna bakåt. Kerstin Gezelius ser hur true crime-serien Wormwood och andra paranoida serier hjälper oss att se sanningen i vitögat.
Läs mer om Wormwood.
9 tecken på att du blivit tant
Det är fantastiskt att åldras – du blir klokare och får mer livserfarenhet.Om du känner igen dig i några av påståendena är du på god väg till att bli en underbar tant.
Hej helgkonsument: Bianca Ingrosso
Trots sin unga ålder är Bianca Ingrosso ett välkänt namn i stugorna. Från och med den här helgen är 23-åringen också en av jurymedlemmarna i TV4:s nöjesprogram Talang 2018.
Läs mer om Bianca Ingrosso och Talang.
Ökar i undervärderade smycken
PORTFÖLJUPPDATERING: Pandora lönsamhetsprognos fick börsen att sänka aktien. Nordiska Värdeportföljen gör tvärtom och ökar innehavet.
Amorteringskravet sänker tempot på marknaden
Den 1 mars införs det nya amorteringskravet vilket kan komma att påverka både köpare och säljare som vill göra en bostadsaffär innan dess. Samtidigt har tempot inför årets stora visningshelger dämpats, inte minst i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
Tar plötslig timeout - berättar inte varför
Landslagsmittfältaren Petra Andersson, Eskilstuna, tar timeout från fotbollen på obestämd tid.Det är ett val som har vuxit fram under hösten och efter säsongen, säger hon till klubbens webbplats.
Läs mer om Eskilstuna.
Ägarnas skarpa kritik mot Hexagon – och Ola Rolln
Hexagons ägare riktar kritik mot bolagets styrelse – och vd:n Ola Rollns soloshow, skriver Svenska Dagbladet.De menar att den har skadat förtroendet.Samtidigt säger styrelseordföranden Gun Nilsson att Rolln blir kvar.Han brinner för Hexagon, skriver hon till TT.