12. Januari 2018 10.00-10.59

Fler söker hjälp för hedersvåld

Antalet som söker hjälp för hedersvåld ökar, enligt personer som jobbar med problematiken. Medvetenheten har blivit större – men samtidigt syns en oroande utveckling där förtrycket på sina håll hårdnar.

Starka reaktioner mot Trumps skithål-uttalande

Donald Trumps kommentar att vissa stater är skithålsländer får kraftig kritik från många håll. Också presidentvänliga medier uttrycker bekymmer för hur det kan påverka en migrationspolitisk överenskommelse.

Storstädning väntar på IBM – 30 000 kan bli berörda

Året har knappt hunnit börja innan den första uppgiften om stundande storslakt på IBM kommer.
Läs mer om IBM.
Forskaren: Ineffektiva organisationer blir mer innovativa
Ineffektivitet måste vara varje medarbetares uppgift och mål – så bygger vi en innovationsfrämjande organisation, skriver styrningsforskaren Johan Magnusson.
Läs mer om Johan Magnusson.
Klart för ny norsk regering
Partiledarna för Høyre, Frp och Venstre har enats om att bilda ny regering i Norge, rapporterar NRK.
Läs mer om Frp, Høyre, NRK, Norge och Venstre.
Klart för ny norsk regering
Partiledarna för Høyre, Frp och Venstre har enats om att bilda ny regering i Norge, rapporterar NRK.
Läs mer om Frp, Høyre, NRK, Norge och Venstre.
Vändningen: Dömdes för badkarsmord – kan frias
Mannen dömdes för mord sedan en annan man hittats mystiskt drunknad i ett badkar i en lägenhet i Solna.Nu har nya omständigheter framkommit – det gör att den dömde kan beviljas resning i Högsta domstolen:– Det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, säger riksåklagare Anders Perklev.
Läs mer om Högsta och Solna.Nu.
Klart för ny regering i Norge
Partiledarna för Høyre, Frp och Venstre har enats om att bilda ny regering i Norge, enligt NRK.
Läs mer om Frp, Høyre, NRK, Norge och Venstre.
Klart för ny norsk regering
Partiledarna för Høyre, Frp och Venstre har enats om att bilda ny regering i Norge, rapporterar NRK.
Läs mer om Frp, Høyre, NRK, Norge och Venstre.
Personbästa kan räcka till OS-plats
Två puckelpistskidåkare är redan klara för OS. Kanske har en tredje ordnat biljetten till Pyeongchang genom åttondeplatsen i världscuptävlingen i Deer Valley i Utah.
Läs mer om Deer Valley, Pyeongchang och Utah.
Därför går det laget upp i SHL
Läs mer om SHL.
Storstädning väntar på IBM – 30 000 kan bli berörda
Året har knappt hunnit börja innan den första uppgiften om stundande storslakt på IBM kommer.
Läs mer om IBM.
Edgeware rasar på börsen
Stockholmsbörsen höll sig på plus i ett fåtal minuter när fredagens handel drog i gång, men vände sedan ned. Bankerna pressade index, en utveckling som även märktes i den övriga Europahandeln där sektorn underpresterade.
Läs mer om Europahandeln.
Europa lyfter sig ur askan
Europas ekonomi har lyft sig. Arbetslösheten är nere på sin lägsta nivå på nio år och tillväxten högre än på ett årtionde. Men risker och problem är inte utraderade.
Per Molander: Så tar sig Trumps protofascistiska agenda in i finrummet
Framträdande svenska opinionsbildare och politiker fortsätter att hylla författaren Ayn Rand – trots att innehållet i hennes böcker förebådar Donald Trumps politiska plattform och hans syn på vilka som är samhällets fiender. Det är en oroväckande normalisering, skriver författaren Per Molander.
Läs mer om Ayn Rand och Per Molander.
Antalet hundar ökar i Stockholm
En jycke per tjugonde stockholmare. 122.050 hundar är registrerade i Stockholms län, flest bor i Stockholms stad. Och antalet ökar i hela länet.
Läs mer om Stockholm.
Här är alla Chromebooks som påverkas av Meltdown – se om du är drabbad
Majoriteten av modellerna redan skyddade. Men några ligger fortfarande i farozonen.
Läs mer om Meltdown.
Tidigare praktikant avslöjar: Så kom första Apple-emojin till
Emojin firar tio år på Iphone.
Läs mer om Apple-emojin och Iphone.
Här är alla Chromebooks som påverkas av Meltdown – se om du är drabbad
Majoriteten av modellerna redan skyddade. Men några ligger fortfarande i farozonen.
Läs mer om Meltdown.
Fem konkreta tips för en lyckad döstädning
Författaren Margareta Magnusson delar med sig av sina fem budord när det kommer till att städa inför sin framtida död. Exemplen är hämtade ur hennes bok Döstädning – ingen sorglig historia.
Läs mer om Döstädning.
16-åriga Kia giftes bort: Jag fruktade för mitt liv
Kia kontrollerades, misshandlades och giftes till slut som 16-åring bort – av sin egen familj. När föräldrarna en kväll jagade henne med kniv flydde hon. I dag lever hon med skyddad identitet någonstans i Sverige och har byggt upp ett nytt liv i frihet.
Läs mer om Kia och Sverige.
Pojkvännens oro – för Anna Holmlund
På måndag är det dags för Idrottsgalan i Globen.Skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg är nominerad i kategorin årets prestation.När VÖN fick frågan om vem han ville ta med sig på galan tvekade han aldrig på svaret: flickvännen Anna Holmlund.– Vi vet hur hon blir när hon blir för trött. Man får hålla koll på det, säger Öhling Norberg till Aftonbladet.
Skistar brände olovlig bosättning – säger att det var en skräphög
I måndags fick räddningstjänsten larm om en brand i en koja i Lindvallen.Det visade sig senare vara Skistar som bränt vad de själva kallar skräp – men enligt SVT:s uppgifter handlar det om en olovlig bosättning som tillhört romska EU-migranter.– Det är en skräphög vi har tagit hand om, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar i Sälen.
Martin Jönsson: Facebook eldar på åsiktsbrasan
ANALYS. Mark Zuckerberg utgår från att människan är god. Han borde veta bättre. Den nya förändringen av Facebooks nyhetsflöde lär bara förstärka filterbubblorna och öka spridningen av fejk, hat och hetsiga diskussioner.
Apples misstag gav möjlighet att nedgradera Iphone tillbaka till IOS 6
Under en kort stund på onsdagen kunde vi nedgradera våra Iphones till operativsystem som känns mer eller mindre antika i dag. Några användare tog chansen att påminna sig om hur det såg ut förr i tiden.
Läs mer om Iphone.
Gick ner i lön för damernas skull
Det talas ofta om de stora löneklyftorna mellan kvinnor och män inom elitidrott.Herrarna i det svenska handbollslandslaget valde att ta tag i saken – och sänkte frivilligt sin ersättning för att få samma förutsättningar som damerna.– För mig kändes det som en självklarhet, säger Jesper Nielsen inför EM-premiären mot Island.
Redo med miljarder – kan offra Ronaldo
2014 plockade Real Madrid in VM-kungen James Rodriguez.Han slutade som en flopp - och efter det slutade Real jaga galacticos-värvningar.Men nu ser Champions League-mästarna ut att ändra inriktning på silly-marknaden igen.
Läs mer om Real, Real Madrid och Ronaldo.
Morddömde Esa Teittinen ett steg närmare resning
Riksåklagaren motsätter sig inte att Esa Teittinens fall prövas på nytt, lyder fredagens besked som i praktiken innebär klartecken för den morddömde mannen. DN har granskat mordet och noterat en rad omständigheter som reser tvivel kring om han verkligen begått det.
Domstol i Istanbul vägrar släppa journalister
Den turkiska författningsdomstolen beslutade att frige journalisterna Sahin Alpay och Mehmet Altan. Det hyllades av bland andra Margot Wallström. Men domstolen i Istanbul vägrar släppa dem.
TEST: Volkswagens storsäljare bara växer
Volvos XC60 kanske är roligare att köra.Jaguars F-Pace coolare och Skoda Kodiaq billigare.Men när Volkswagen låtit populära Tiguan växa till sig och bli sjusitsig är den en svårslagen mix.
Läs mer om Skoda Kodiaq, Tiguan och Volkswagen.
Bra vinnare att bygga spel på
Bana: KalmarSpel: Vinnarspel på 5 Tapiro Jet (V64-5, lopp 8)Spelstopp: 20:56
Läs mer om Tapiro Jet.
Ohlys vädjan: Jag är ingen förövare
Lars Ohlys framtid som ordförande i Funktionsrätt Sverige avgörs på en extrakongress om en vecka.Flera styrelseledamöter har hoppat av i protest mot att Ohly inte lämnar sitt uppdrag efter de #metoo-anklagelser som riktats mot honom.Nu vädjar han om stöd.– Jag är ingen förövare, skriver han i en debattreplik i Svenska Dagbladet.
Facebook görs om – så ändras ditt flöde
Nu ska Facebook förändras – igen.Sociala medier-jätten vill tillbaka till grundidn med fokus på vänner och familj.Det innebär färre nyheter i flödet.Tiden vi tillbringar på Facebook ska vara väl tillbringad, skriver grundare Mark Zuckerberg.
Läs mer om Facebook och Mark Zuckerberg.