12. Januari 2018 13.00-13.59

Hon är skrällen till OS: Kan utmana dem...

Leif Boork har bestämt sig.Damkronornas förbundskapten har tagit ut sin trupp till OS – och bjuder på en skräll:Leksands Elin Lundberg.

Två till sjukhus efter frontalkrock

Två bilar ska ha frontalkrockat på väg 26 under fredagen.Enligt SVT Nyheter är vägen avstängd.– Två personer är körda till sjukhus, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman till SVT Nyheter.
Läs mer om Tommy Nyman.
Netonnets vd byter bransch – här är veckans chefer
Nytt år, nya chefer. Årets första chefssvep bjuder på sedvanliga rekryteringar, men även på några tunga avhopp.

Så påverkas du när Java EE blir EE4J

Java EE blir ännu mer öppen än den är idag när styrningen flyttas från Oracle till den fristående organisationen Eclipse Foundation. IDG Expert Networks Java-expert Hamid Samadi reder ut hur kunderna kommer att påverkas.
Kempen: Här finns köpläge i svensk fastighetssektor
Nederländska mäklarfirman Kempen har sett över fastighetssektorn och gjort vissa ändringar i svenska aktier, enligt Bloomberg News.
Läs mer om Kempen.
Europa andas ut efter tyskt nervkrig – euron steg direkt
Euron steg till den högsta nivå på tre år när Angela Merkel på fredagsförmiddagen bekräftade genombrottet i regeringsförhandlingarna med socialdemokraterna. Mer än hundra dagar efter valet i september kan Europa nu andas ut – och hålla tummarna att det inte rör sig om en bedräglig seger.
Läs mer om Angela Merkel och Europa.
Blåvitt-spelarnas hån – efter känsliga bytet
Sören Rieks är klar för Malmö FF.Det kontroversiella klubbytet har fått de tidigare laggkamraterna i IFK Göteborg att gå i taket.Nu har flera stjärnor mobiliserat mot dansken på Instagram.
Läs mer om Instagram och Malmö FF.Det.
EM-stjärna gripen för gruppvåldtäkt
Steve Marlet spelade EM för Frankrike och proffsfotboll i Premier League.Nu utreds legendaren för en gruppvåldtäkt på en minderårig, rapporterar The Sun.
Agnes Lidbeck: Jag vet ännu inte varför böckerna plötsligt övergav mig
Det var en hemsk incident. En dejt med en bok som bara var tyst. Agnes Lidbeck skriver om att bli övergiven och tvingas ringa sina gamla ex för tröst.
Elis Burrau: Jag kanske vill ladda tristessen med elektricitet
Poeten Elis Burrau romandebuterar i dagarna med Karismasamhället, en berättelse om unga vuxna och behovet av internhumor. DN:s Kristina Lindquist mejlar med en allvarlig ironiker på smekmånad i Japan.
Läs mer om Japan och Karismasamhället.
Ny bil i år? Tänk på detta!
Ska du köpa ny bil år? Då är det hög tid att planera för när bilen ska vara inregistrerad. Årets viktigaste datum är 1 juli. Då träder de nya skattereglerna Bonus malus i kraft. Här är råden du inte får missa.
Kristofer Ahlström: Mäklaren vände alla mina böcker bakochfram
En storm har blåst upp på sociala medier, och den har med bokorientering att göra.
Sveriges trupp till OS
Netonnets vd byter bransch – här är veckans chefer
Nytt år, nya chefer. Årets första chefssvep bjuder på sedvanliga rekryteringar, men även på några tunga avhopp.
NCC mot strömmen
Stockholmsbörsen höll sig på minus under fredagen och befäste därmed veckans varannandagsmönster och sidledes trend. I nyhetsväg fick NCC luft av sitt vd-besked under förmiddagen.
Läs mer om NCC.
9 saker du måste sluta med när du reser
2018 är året då vi måste sluta göra dumma saker när vi reser. Det att ta vårt turistande in i det 21:a århundradet och inte bete oss som yrvakna kolonialister varje gång vi lämnar Sveriges gränser. Här är nio saker du måste sluta med när du är utomlands.
Kompetens som MFF skrikit efter
Sören Rieks till Malmö FF är en väldigt vettig värvning som ger Magnus Pehrssons lagbygge den bredare spetskompetens man skrikit efter.Samtidigt är det en smärtsam käftsmäll för alla Blåvittsupportrar.Och en talande bild av statusläget mellan Sveriges två framgångsrikaste klubbar genom tiderna.
Knivattack vid Ica-butik – en skadad
En knivbeväpnad man har gått till attack mot en person vid en Ica-butik i Kålltorp.Offret ha fått skärskador, uppger polisen.Den misstänkte mannen sprang från platsen och en stor polisinsats pågår.
Läs mer om Ica-butik och Kålltorp.Offret.
Mordet på Kim Wall: Dansk polis avslutar sökningar i havet
Dansk polis avslutar nu eftersökningarna i havet i utredningen kring Kim Walls död.– Som det ser ut nu finns det inga skäl att söka i havet, varken med dykare eller med båtar, säger Jens Møller, chef för Köpenhamnpolisens mordavdelning, till BT.Inom kort väntas åtalet mot Peter Madsen, som misstänks för mordet på Kim Wall, lämnas in till Köpenhamns tingsrätt.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.
Nina Bouraoui: Genom Ingmar Bergman förblir mina barndomsår levande
För Nina Bouraoui är Ingmar Bergman en ingång till hennes mammas liv. Detta är Bouraouis förord till ett urval Bergman-texter som utkommer i februari.
Åklagare utreder beslut om saxmordet i Hovsjö
Beslutet att inte återuppta förundersökningen i Hovsjöfallet ska utredas. Det meddelar Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. – Vi ska gå igenom materialet innan vi kan fatta något beslut, säger kammaråklagaren Elisabeth Trouv till DN.
Studio tipsar – Trappa ner mixen i tre steg
Välkommen årets första Fredagstips, en återkommande serie där Studios bloggare Jon Rinneby delar med sig av olika inspelnings- och mixningstips.
Läs mer om Jon Rinneby och Trappa.
GM ska bygga bilar utan ratt och pedaler – redan nästa år
Självkörande bilar behöver ingen ratt, resonerar fordonskoncernen General Motors.
Högtalaren Kevin ska hålla tjuven borta när du inte är hemma
Spelar upp ljud och tänder och släcker lampor för att skrämma bort ovälkomna besökare.
Ubers hemliga program ska hålla data borta från rättsväsendet
Tack vare programvaran Ripley kan Uber flytta på sina data om polisen kommer på besök.
Läs mer om Ripley och Uber.
DNB vinner fondstrid
Norska storbanken DNB tog inte för mycket betalt av sina fondkunder, slår en norsk domstol fast.
Läs mer om DNB.
Scanias nya gasbussar orsakade trafikolycka
I slutet av augusti 2017 levererade Scania 95 biogasanpassade bussar till Kalmar länstrafik.Tolv dagar senare inträffade en incident på Ölandsbron när en kåpa som omger gastankarna på taket lossnade och träffade en personbil.– Det är oerhört allvarligt, säger Scanias presstalesperson Hans-Åke Danielsson.Scania åtgärdade problemet direkt genom att förse alla gastankar med spännband.
Lägre kreditförluster än väntat för JP Morgan
Amerikanska JP Morgan redovisar justerade intäkter på 25,45 miljarder dollar för det fjärde kvartalet. Väntat här var intäkter på 25,51 miljarder dollar.
Åka skridskor på Skansen – nu får du chansen igen
Nu kan du åka skridskor med hänförande utsikt över Stockholm.Den klassiska skridskobanan på Skansen gör nämligen comeback.
Läs mer om Skansen och Stockholm.Den.
Tunga kritiken – mot Hamrn
Janne Andersson har blivit hyllad av både medierna och landslagsspelarna.Nu har veteranerna Kim Källström och Andreas Granqvist talat ut om skillnaden mellan Andersson och föregångaren Erik Hamrn.– Janne är väldigt skicklig på att hantera medierna. Som människa är han en total kontrast mot Erik, säger Källström i Kanal 5-dokumentären Miraklet i Milano.
Varför efterlyser många en auktoritär ledartyp?
Det finns ingen högre sanning om hur ett språk bör se ut. Språket är tvärtom en kulturell konvention som kontinuerligt omförhandlas.
Landsting i storbråk om patientavgifter: Måste stoppas
Stockholms läns landsting går nu på offensiven för att få bort nätbaserade vårdcentraler som rundar patientavgiften. – Det får inte uppfattas som att landsting tjänar pengar på varandra, säger Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) inom SLL.
Läs mer om Daniel Forslund och SLL.
Algeriets berber nyårsfirar officiellt för första gången
I dag önskar berberbefolkningen i Nordafrika och Sahelområdet varandra Gott nytt år 2968. Och efter åratal av intensiv opinionsbildning firas det berbiska nyåret i Algeriet för första gången som nationell helgdag.
Förslag på Nord- och Sydkorea i gemensamt hockeylag
Sydkoreas idrottsminister Roh Tae-Kang bekräftar nu att det finns ett förslag om att kvinnliga nordkoreanska ishockeyspelare ska spela med Sydkorea i OS-turneringen.
Bokrecension: Jonas Brun griper tag med mild auktoritet
Malin Ullgren läser Ingen jämfört med dig.
Läs mer om Ingen.
Rieks klar för Malmö FF
Under åren i IFK Göteborg var Søren Rieks avundsjuk på spelarna i Malmö FF. Nu är den danske mittfältaren inte det längre.
Läs mer om Malmö FF.