12. Januari 2018 14.00-14.59

NCC:s nya vd: Jag har lätt för att få med mig folk

NCC plockar tillbaka en gammal medarbetare när de tar Swecos vd Tomas Carlsson till ny vd för koncernen. Han har en klar bild över hur han ska räta ut NCC:s problem. Resultatet ska öka och projektstyrningen ska bli bättre.

Vem har sagt vad? Alexander Bard eller filosofen Epiktetos?

Ett upprop med 15.000 namnunderskrifter krävde inför kvällens Talang att TV4 bryter samarbetet med Alexander Bard, som gärna beskriver sig själv som en filosof. Kan du särskilja den mångsysslande mansaktivisten från den grekisk-romerske stoikern Epiktetos? Fotnot: Vissa av Alexander Bards citat är hämtade ur boken Synteism: att skapa gud i internetåldern, som han skrivit tillsammans med Jan Söderqvist.
Till minne: Mårten Andersson
Som tidigare meddelats har konstnären Mårten Andersson, Freulga och Stockholm, avlidit, i enlighet med hans önskan – raskt – i en ålder av 83 år. Han efterlämnar barnen Annika, Jerker, Clara, och Sara med familjer och barn.
FN: Chockerande och rasistiskt
Chockerande och rasistiska uttalanden av president Donald Trump Hör OHCHR:s talesperson Rupert Colville under en presskonferens i Geneve.
Läs mer om Geneve och Rupert Colville.

Tinnerholm om Blåvitt: Ynkligt

Läs mer om Blåvitt.
Vårdande sheet masks för strålande hy
Trolla fram en snyggare vinterhy med en sheet mask - tunna bomullsdukar, indränkta med närande och vårdande ingredienser. Perfekta återställaren efter helgernas alla fester.
Programledarens sorg – efter dödsfallet
Tv-profilen Ellen DeGeneres är i stor sorg.I veckan förlorade hon sin pappa Elliott DeGeneres och berättar nu om den svåra saknaden.Han levde ett långt bra liv, berättar tv-profilen.
Larmade om fusk: Blev utsparkad
Förra sommaren larmade Syrianskas dåvarande akademichef Stefan Fredriksson om matchfixning i ett av klubbens ungdomslag.Kort därefter sparkades han – utan förklaring, menar han.– Jag blev omilt behandlad och utsparkad från klubben, säger Fredriksson.Syrianskas före detta sportchef, Can Melkemichel, nekar till att det skulle finnas en koppling till matchfixningsärendet.
Nu börjar Mary-Janes nya liv – som kvinna
Nittonåriga Mary-Jane Nehm drömmer om ett liv som stylist för Elle.Och att se sig i spegeln, tvätta av sminket och vara kvinnan hon alltid känt sig som.– Snart börjar jag min hormonbehandling. Jag längtar efter att sluta springa mot det här målet, för mina ben börjar bli trötta, säger Mary-Jane Nehm.
Läs mer om Elle.Och och Mary-Jane Nehm.
Tvillingarna bakom vegan-succn: Klimataspekten är tyngst vägande
Tvillingarna Emma, 22, och Amelia, 22, driver tillsammans Vegansk matlåda. Nu hoppas de att fler ska skippa animaliska produkter och upptäcka det veganska köket. –Man måste inte hela tiden tänka på att det ska vara klimatsmart, det får man på köpet med de veganska alternativen, säger Emma.
Läs mer om Amelia, Emma och Vegansk.
Pojke drunknade och annat barn skållades
En pojke hittades livlös i badkaret på ett boende för barn med funktionsnedsättningar.Hans liv gick inte att rädda och han avled på sjukhus.Nu kan GT avslöja att en annan mycket allvarlig händelse inträffade på samma boende, bara några månader tidigare.Då skållades ett barn i badkaret – så svårt att barnet fick vårdas på sjukhus.
Firma Appelgren/Palicka viktigast i EM-premiären
I kväll är det dags. Premiärmatch mot Island i herrarnas handbolls-EM. Två spelare får inte misslyckas om Sverige ska gå långt i detta mästerskap: målvakterna. – Island är en nyckelmatch, säger Andreas Palicka.
Läs mer om EM-premiären, Island och Sverige.
Postnordchefen vill ha frihet att höja portot
Postnords koncernchef Håkan Ericsson vill att företaget ska ha rätt att självt bestämma hur höga höjningarna av portot får vara. Han flaggar för att portot kommer att bli gradvis dyrare i takt med minskningen av mängden brev.
Läs mer om Håkan Ericsson.
Tjugotal personer togs för knarkbrott på Södra teatern
Polisen ingrep mot ett tjugotal unga personer misstänkta för narkotikabrott vid en hiphopspelning på Södra Teatern under torsdagskvällen. Enligt polisen flödade narkotikan fritt, vilket inte stämmer enligt nattklubbens marknadschef Johanna Carlberg.
Så blir du innovativ och avancerar – fem konkreta råd
Innovation är önskvärd på de flesta företag. Men hur blir man innovativ? Här är fem handfasta tips.
Så blir du innovativ och avancerar – fem konkreta råd
Innovation är önskvärd på de flesta företag. Men hur blir man innovativ? Här är fem handfasta tips.
Wells Fargo backar efter kvartalsrapport
Den amerikanska storbanken Wells Fargo backar 1,2 procent i fredagens förhandel på Wall Street, efter att banken redovisat sin rapport för det fjärde kvartalet.
Läs mer om Wall Street.
Jogi Löw kan ta över storklubben
Jogi Löw fick ett samtal för två år sedan.Då ville han bli kvar som tysk förbundskapten över VM 2018. Nu nämns han dock på nytt som tränare för en av Europas största klubbar.
Greta Thurfjell: Jag vill inget hellre än att vara en nörd – men jag kan inte
Jag ryser av obehag när jag tänker på att nördmaffian, Johanna Koljonen reclaima ordet nörd.
Läs mer om Johanna Koljonen.
Bokrecension: Vad varje medborgare bör veta om serier
När seriemediet skall introduceras brukar man börja med de gamla klassikerna och gärna stanna där. En ny svensk antologi diskuterar hellre vad som händer just här och nu.
Stoppa mörkläggningen av 20 års forskning
Det finns två allvarliga felkällor i åldersbedömning av unga asylsökande. Att byta metod kommer tyvärr inte att göra bedömningarna tillförlitliga, skriver professor emeritus Inge Axelsson.
Läs mer om Inge Axelsson.
Simon Thern tillbaka i allsvenskan
Simon Thern är på väg tillbaka till allsvenskan.Och en klubb har skaffat sig en fördel i jakten framför de andra.
Liam Neeson är hopplöst fast i c-filmsträsket
Tio filmer att se, tre att undvika. Flerfaldigt Golden Globe-prisade Three billboards outside Ebbing, Missouri och Wind river hör till veckans höjdpunkter enligt SvD:s kritiker. Men actionfilmen The commuter gör publiken bäst i att undvika.
Läs mer om Ebbing, Missouri, The och Wind.
Ellen DeGeneres sorg – efter pappans död
Tv-profilen Ellen DeGeneres är i stor sorg.I veckan förlorade hon sin pappa Elliott DeGeneres och berättar nu om den svåra saknaden.Han levde ett långt bra liv, berättar tv-profilen.
Björn Ranelid blir ny krönikör på Kvällsposten
Under jubileumsåret 2018 – då Kvällsposten fyller 70 år – kommer flera nya krönikörer att presenteras.Och först ut blir: Björn Ranelid!Varannan fredag – både på webben och i Kvällsposten – skriver en av Sveriges mest prisbelönta pennor i sin egen kolumn.– Jag har ett långvarigt förhållande till Malmö och bär med mig staden i hjärtat, säger Björn Ranelid.