19. Januari 2018 07.00-07.59

Deras kod ska skydda uppkopplade bilar från hackare

33-LISTAN. Uppkopplade system gör fordon sårbara för hackare. Nu ska 33-listebolaget Foreseeti och KTH hjälpa Scania och Volvo Cars att förbättra cybersäkerheten i bilarna.
Läs mer om Foreseeti, KTH och Scania.
American Express klarar förväntningarna
American Express redovisar ett justerat resultat per aktie på 1:58 dollar för det fjärde kvartalet 2017.

Viktor Lundquist: Det här kan Sverige lära av USA

Magnitskijlagen tillämpas nu globalt av USA och allt fler länder antar lagen. Det borde också Sverige göra, skriver Viktor Lundquist.
Läs mer om Sverige, USA och Viktor Lundquist.
Öppnar för att byta bort Erik Karlsson
Erik Karlsson är lagkapten och Ottawas största stjärna.Men snart kan hans tid i Senators vara över, medger klubbens general manager Pierre Dorion.– Kommer ett annat lag med ett bud det inte går att tacka nej till, då måste vi titta på det, säger han till Sportsnet.
Konstnär skulpterade bil av snö som lurade polisen – blev lappad
Simon Laprise i Montreal är onekligen väldigt skicklig på att skulptera i snö. I ett Facebook-inlägg som blivit mycket delat visar Simon hur hans bil såg ut att stå felparkerad. Med hjälp av en lös vindrutetorkare skapade Simon en bil (är det en Toyota Supra ?) i skala 1:1. Snöskulpturen var så realistisk att den drog till sig polisens intresse. Polisen lappade bilen och skrev Du gjorde vår kväll!!! Hahahaha :).
Nedåt på USA-börserna
USA-börserna sjönk något på torsdagen. Investerarnas fokus kretsade kring kvartalsrapporter samt hotet för en delvis nedstängning av regeringen.
Tyst om urbefolkningen som räddade europer
Koloniseringen av Australien var våldsam och blodig och i Europa beskrevs ursprungsbefolkningen gärna som vild och kannibalisk. En ny bok sammanställer en annan historia utifrån berättelser om skeppsbrutna europer som räddades av aboriginer och under flera år fick uppleva deras kultur på nära håll.
Läs mer om Australien och Europa.
Bah Kuhnke vill bli MP:s språkrör
Alice Bah Kuhnke kan tänka sig att avancera inom Miljöpartiet: – Om kongressen vill är jag beredd att axla ansvaret som språkrör, säger kultur- och demokratiministern.
Läs mer om Miljöpartiet.
Så lever svenska maffiakvinnorna
Trebarnsmamman Liselott, 44, hjälpte sin sambo – mc-gängledaren – att under hot hålla en man instängd under utpressningen.Expressen har kartlagt mc-gängens kvinnor som dömts för allt från knarkaffärer, grov våldtäkt och för att ha skickat sin make att knivhugga en fiende.– Vi lever på ett sånt sätt. Vi lever så väldigt tight som familj, säger Liselott Sätre, som dömts till fängelse i ett och ett halvt år för gängutpressningen med sin sambo.
Läs mer om Liselott Sätre.
Alice Bah Kuhnke vill bli språkrör för MP
Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) hymlar inte: hon vill gärna bli språkrör för Miljöpartiet. Om jag får frågan så svarar jag ja, säger hon i en intervju med Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Miljöpartiet.
Kompetensutvisningar har ökat lavinartat: Stänger gränsen
Enligt en färsk rapport från Almega har kompetensutvisningarna ökat kraftigt. Sverige stänger gränsen för många talanger genom ett onödigt strikt regelverk, skriver Andreas Åström ny näringspolitisk chef på Almega.
Läs mer om Almega.
Malin Berghagens stöd – efter Lill-Babs ärliga önskan
Barbro Lill-Babs Svensson, 79, har stått på scen i drygt 60 år.Och även om hon ibland känner att hon vill slå av på takten har hon inga planer på att gå i pension från jobbet som hon älskar.Samtidigt hyllar hon döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen som stöttat sin mamma genom karriären.– Jag har haft en vansinnig tur med goda vänner, fantastiska barn och en underbar mamma, säger hon.
Stoppa ligorna som bluffar till sig assistansersättning!
En pappa i Nordvästskåne beskriver hur Försäkringskassans hårda linje ödelagt hela familjens liv.Assistansersättningen drogs in för deras multihandikappade dotter. Skälet var att sondmatning inte längre klassas som grundläggande behov, vilket krävs för rätt till stöd från staten.
Läs mer om Nordvästskåne.
DN gratulerar: Kerstin Hallert, journalist
Hon slutade skriva tv-kritik 2006, men televisionen är fortfarande Kerstin Hallerts passion. Och från sin franska horisont har hon skarpa åsikter om Sverige.
Läs mer om Sverige.
Så mycket tjänar idrottsikonerna
Hon blev folkkär med sina två OS-guld.Och Anette Norberg är framgångsrik även utanför curlingarenan. Hennes jobb som försäkringsmatematiker ger henne en lön på 1,3 miljoner, visar SportExpressens sammanställning av sporthjältars inkomster.– Jag har ett ganska högkvalificerat jobb, säger Anette Norberg.
Läs mer om Anette Norberg och OS-guld.Och.
Larm om brinnande bil på E22
Strax innan klockan 7 på fredagsmorgonen fick polisen ta emot larm om en singelolycka på E22 i höjd med Bromölla.En personbil ska ha börjat brinna i motorutrymmet.Skadeläget och trafikläget på platsen är oklart.
Läs mer om Bromölla.En och E22.
Många dör av droger i Skottland
Åratal av missbruk i Trainspotting-generationen har lett till att Skottland ligger skyhögt över Europasnittet när det gäller dödsfall av droger.