19. Januari 2018 14.00-14.59

Skivrecension: Två violinkonserter skrivna för Peter Herrestahl

I två norska violinkonserter skrivna för violinisten Peter Herrestahl används såväl moderna stadsljud som en åkallan av traditionen via Alban Berg och JS Bach.
Läs mer om Alban Berg och Peter Herrestahl.

Skivrecension: ShitKids punkiga demomusik låter alltid nära att rasa ihop

På uppföljaren till fjolårets hyllade debutalbum gör Åsa ShitKid Söderqvist charmant musik som om möjligt låter ännu billigare, enklare och mer minimalistisk.
Niklas Orrenius: Du är trött på gissningsleken bomb eller smällare?
Du bor i Malmö, du älskar staden – men du avskyr hur den kriminella världen äter sig in i ditt vardagsliv. Du är trött på att frågan bomb eller smällare? poppar upp i ditt huvud.
Läs mer om Malmö.
Jag vinterbadar varje år på Jesu dopdag
I dag firar hela den ryskortodoxa världen Kristi dopdag genom att vinterbada. Enligt rysk tradition är vattnet denna dag heligt. DN var på plats och träffade vinterbadare vid floden Ob i sibiriska Salechard.
Läs mer om Jesu, Kristi och Salechard.

Skivrecension: Engelska alternativbandet Shame gapar med entusiasm

Den obstinata engelska kvintetten Shame hör till en motrörelse mot det tillrättalagda, bredvid Sex Swings och replokalskompisarna Fat White Family, och lever på sin ungdomliga energi.
Läs mer om Fat White Family och Shame.
7 vanliga misstag du gör när du duschar
Duscha är en daglig syssla för de allra flesta.Med inspiration av den amerikanska sajten Prevention listar vi sju vanliga misstag i duschen – och hur du undviker dem.
Läs mer om Prevention.
Test: Vilken typ av yoga passar dig?
Yoga blir allt populärare i Sverige och det poppar upp yogastudios överallt i storstäderna. Men det finns många olika yogafomer att välja på – och vad passar egentligen mig bäst?Hälsoliv hjälper dig att välja spår och få lugn och ro i ditt val av yoga – svara på olika påståenden som kommer i testet. Då har du även möjlighet att bli en av tre vinnare av tremånaders flexibelt träningsmedlemskap hos Swiftr och yogamatta från Grounded Factory. Dela testet så kan du kolla om dina vänner är samma yogatyp som du... Foto: Fotolia (i hela testet). Sista dagen för a
Läs mer om Grounded Factory, Sverige och Swiftr.
Skivrecension: Garagerockande Spice Boys trampar gasen i botten
Garagerockande Spice Boys från Umeå satsar på att framstå som stökiga slynglar, och trots vissa skönhetsfläckar lyckas de på sin debut låta som ett band som Sonic Youth skulle älska.
Läs mer om Sonic Youth och Umeå.
Skivrecension: Poplöftet Skott är lika lovande i delvis ny skepnad
Efter en lång rad starka singlar släpper Pauline Skötts soloakt Skott sin första ep, som visar på en delvis ny riktning men är minst lika lovande inför framtiden.
Läs mer om Skott.
Analytiker om SEB: En överreaktion av marknaden
I sin helhet är de jämförelsestörande poster som SEB meddelat om på fredagsmorgonen inte negativa i någon större bemärkelse.
Läs mer om SEB.
USA-myndigheter kan tvingas stänga ned
USA kan tvingas stänga federala myndigheter vid midnatt. För att undvika det krävs att USA:s djupt splittrade senat gör upp om nya undantagsregler.
Johan Croneman: Björn Borg vann aldrig Jerringpriset – folket kan som kollektiv ha fel
Vem älskade inte Janne Boklöv? Alla älskade Janne Boklöv. Och det fanns givetvis ingen som helst tvekan om att han skulle vinna Radiosportens Jerringpris 1989. Om så någon hade slängt iväg en diskus upp på månen den sommaren så hade Janne fått Jerringpriset. Priset skall gå till den person som stått för årets idrottsprestation, och det är som bekant Radioportens lyssnare som röstar fram pristagaren.
USA:s statsförvaltning nära att stänga — här är orsaken
Precis på dagen då Trump firar ett år i Vita huset, på lördag, hotar stora delar av det federala USA att stänga. Orsaken: kongressen ser inte ut att lyckas enas om en budget. Politikerna har till midnatt på fredag på sig. SvD berättar allt du behöver veta om budgetcirkusen.
Läs mer om Trump, USA och Vita.
Sverige får ny direktlinje till Italien
Stockholm får en ny direktlinje – till norra Italien.Flygbolaget Blue Air kommer trafikera sträckan två gånger i veckan, med start i januari 2018.
Läs mer om Italien och Italien.Flygbolaget.
Minderårig misstänks för att ha vållat 14-årige Noraldins död
En ung person är skäligen misstänkt för vållande till annans död efter Noraldin, 14, kördes ihjäl i Trollhättan.
Läs mer om Noraldin och Trollhättan.
Börsveteranen varnar: Lugnet före stormen
Lugnet på börsen betyder att investerare skulle oroa sig för en ny börskrasch, säger Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare på Pimco.
Läs mer om Pimco.
Totalsågades – nu straffas stjärnan
Kevin Clark dömdes ut för filmning i gårdagens SHL-omgång. Nu har Brynäsprofilen straffats av disciplinnämnden.
Läs mer om Brynäsprofilen.
Gryningspyromanen Ulf häktas för nya brott
Gryningspyromanen Ulf Borgström häktades under fredagen, misstänkt för försök till grov mordbrand i Köping i december – men också grovt hot mot tjänsteman på en okänd plats i januari.Det rapporterar VLT.
Läs mer om Köping och VLT.
Minnesord: Sune K Johansson
Förre riksdagsdirektören Sune K Johansson, Lidingö, har avlidit i en ålder av 95 år. Närmast anhöriga är hustrun Gulli (Gullan) samt hennes brorsbarn med familjer.
Läs mer om Gulli, Lidingö och Sune K Johansson.
Kändiskonditorn slår tillbaka i semmelbråket
Kändiskonditorn Roy Fares slår tillbaka i semmelbråket.Fares skriver att han och Mattias Ljungberg lanserade en taco-liknande semla redan 2016 – och menar att han inte inspirerats av en tävlande i Dessertmästarna.Men enligt Dagens Nyheter lanserades nachosemlan redan 2015 av en konditor i Åre.– Vi inspirerar varandra, säger konditorn, Greger Eriksson, till DN.
Planen: Sverige och Norge i ett landslag
Norges hockeyförbund öppnar för att bilda ett gemensamt hockeylandslag med Sverige.Men de får ingen vidare positiv respons från svenskt håll.
Läs mer om Norge och Sverige.Men.
Nytt misstänkt fall av mässling
Ett misstänkt fall av mässling har upptäckts på en hälsocentral i Söderhamn.Prover har skickats till Uppsala för analys.– Det behöver inte vara mässling, men vi tar det säkra före det osäkra, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Region Gävleborg i ett pressmeddelande.
Kommunen granskar topp- politikerna efter Rydn-affären
Efter GT:s avslöjande att den moderata toppolitikern Maria Rydn systematiskt använt privata bonuskort vid resor och hotellnätter i tjänsten inleder nu Göteborgs stad en egen granskning.– Vi behöver göra en inventering för att se omfattningen och stämma av mot resebyrån, säger Gabriella Nässn, chef för förvaltningsstaben vid Stadsledningskontoret i Göteborg.Granskningen gäller både tjänstemän och politiker.
Efter DN:s avslöjande: Poliser förbjuds ta emot förmåner under upphandling
Anställda inom polisen ska inte få ta emot förmåner under pågående upphandling. Det föreslår en intern tillsynsutredning efter DN:s granskning av Polismyndighetens stora passaffär. – Det är allvarligt när polisen misstänks för oegentligheter i samband med inköp och upphandlingar, det skadar vårt förtroende, säger rikspolischef Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson.