22. Januari 2018 10.00-10.59

Kaos när Puigdemont landade i Köpenhamn

Den tidigare katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont har anlänt till Köpenhamn, hans första resa utomlands sedan han gick i exil.Besöket är något av ett vågspel eftersom spanska myndigheter krävt att ex-politikern ska utelämnas.
Läs mer om Köpenhamn och Puigdemont.

Konsertrecension: Schubert och Brahms med Manfred Honeck

Det blir en väl avvägd körning när Honeck hoppar in för Muti, skriver Camilla Lundberg om symfonierna av Schubert och Brahms på Konserthuset.
Havanna i ljus och mörker
Mark Kurlansky blandar historieskrivning och journalistisk konkretion i boken Havana. A subtropical delirium. David Björklund återvänder till den plågade och svängiga staden.
Läs mer om Havana.
Larsson överraskade i mixeddubbel
Johanna Larsson och nederländaren Matwe Middelkoop överraskade och slog ut andraseedade australierna Casey Dellacqua och John Peers i Australian Opens mixeddubbelturnering i tennis.
Commerzbank: USA:s statsnedstängning stör inte ekonomin
Nedstängningen av delar av den statliga verksamheten i USA, shutdown, som nu pågått sedan lördagen väntas inte ge någon mer betydande inverkan på ekonomin. Det skriver Commerzbank i ett marknadsbrev på måndagen.
Läs mer om Commerzbank och USA.
SvD visar höjdpunkter från OS: Förstklassigt
Vinter-OS i Sydkorea blir en höjdare på SvD.se. Tack vare ett samarbete mellan Discovery Networks och Schibsted kommer Svenska Dagbladet och Aftonbladet kunna visa höjdpunkter från tv-sändningar samt intervjuer. – Vi vet av erfarenhet att SvD:s läsare är intresserade av de stora och viktiga idrottsevenemangen, säger Fredric Karn, SvD:s chefredaktör.
Varför låta fler kvinnor fastna i deltidsfällan?
Man pratar aldrig om förkortad arbetsdag när det kommer till de tekniska verksamheterna i en kommun, där männen ofta jobbar. Till dem erbjuder man högre lön och bättre arbetsvillkor. För kvinnor vill diskuteras istället utökad deltid och sex timmars arbetsdag, skriver Gulan Avci (L).
Läs mer om Gulan Avci.
Kaspersens ilska efter upptäckten
Programledaren Kristin Kaspersen upptäckte att ett företag använt sig av hennes namn och bild för att sälja bantningspiller.Nu varnar hon sina fans för att gå på reklamen.Om någon av er följare sett denna reklam så står jag absolut inte bakom den och kommer aldrig stå för något som ha med bantningspiller att göra. Jag hoppas ni känner mig så väl., skriver hon på Instagram.
Läs mer om Instagram.
Isaks första ord om flyttryktena
Det har talats om att Alexander Isak kan lånas ut av Borussia Dortmund.Nu har svensken för första gången själv uttalat sig om ryktet.
Krossade rekordet – och vann tre miljoner
Magi under sadel.Traders tog hem Prix de Cornulier efter en makalös styrkedemonstration.Svenskhoppet Reckless slutade i den stort slagna klungan.
Läs mer om Cornulier och Prix.
Larm om person genom isen – stort räddningspådrag
Räddningstjänsten har fått ett larm om att en person kan ha gått genom isen i Vänersborg.Dykare från Göteborg är på väg till platsen.– Inringare har sett en ryggsäck på isen. Osäkerhetsfaktorn är stor men vi växlar på rejält, säger räddningstjänstens inre befäl Peter Grönros.
Läs mer om Göteborg och Vänersborg.Dykare.
Amazon öppnar första butiken utan kassor
I dag är det premiär för Amazons automatiska mataffär – i e-handelsjättens hemstad, Seattle.Som kund ska du bara behöva checka in, plocka på dig varor och gå hem.Resten fixar appen.
Läs mer om Seattle.Som.
Alpbyn värd för diskussioner om en splittrad värld
Närmare 70 stats- och regeringschefer och flera hundra andra toppolitiker och näringslivsledare kommer till Världsekonomiskt forum (WEF) denna vecka. Årets dragplåster är Donald Trump, som ger sig in globalismens lejonkula.
Michael Winiarski: Nationalisten Trump möter globala eliten
Efter ett turbulent första år som USA:s president kommer Donald Trump till Europa i denna vecka för att argumentera för sin America first-politik inför den globala politiska och ekonomiska eliten vid årets Världsekonomiskt forum i Davos.
Jonas blev kär i en kvinna – och förlorade sin sexuella identitet
I Europarådet i dag, den 22 januari, försöker Jonas Gunnarsson förmå Europas parlamentariker att garantera familjepolitiska rättigheter för samkönade par och deras barn. Själv förlorade han stora delar av sin identitet när han blev kär i en kvinna.
Bokrecension: När de närmaste blir de farligaste
Den är inte för alla barn, men nödvändig för dem som behöver den. Norska bilderboksparet Gro Dahle och Svein Nyhus har gjort en bilderbok om incest.
Läs mer om Gro Dahle.
Stor åldersskillnad på manliga och kvinnliga Guldbaggevinnare
Det skiljer i snitt 20 år mellan de kvinnor och de män som under de senaste tio åren fått en Guldbagge för bästa huvudroll. Av alla de nominerade skådespelarna under samma tid är männen i snitt sju år äldre än kvinnorna. Det visar en kartläggning som Sveriges Radios Kulturnytt gjort.
Läs mer om Guldbagge och Guldbaggevinnare.
Tim Cook håller tal på universitet – berättar i form av en animoji
Apples vd ska hålla tal på ett amerikanskt universitet, och berättar det på ett otraditionellt sätt.
Hot mot tingsrätt efter Fittjadomen
Vi kommer snart ta lagen i egna händer och Hoppas era döttrar eller flickvänner blir brutalt våldtagna och misshandlade nästa gång.Södertörns tingsrätt har fått ta emot ett flertal hatiska och hotfulla mejl efter att fem män friades från misstankarna om att ha våldtagit en kvinna i Fittja i Botkyrka, skriver Sverige Radio.
Bokrecension: Kenneth Hermele minns sina judiska Stockholmsgator
Kenneth Hermele frammanar en svunnen värld i sin romandebut om efterkrigstidens judiska parallellsamhälle på Söder i Stockholm.
Läs mer om Stockholm, Stockholmsgator och Söder.
Stora skillnader på vad skidresan kostar
En prisskillnad på över 70 procent lockar allt fler skidsemestrande svenskar till Östeuropa. – Det är mindre trängsel och ett betydligt bättre prisläge, säger Tom Friberg, kommunikationschef vid Forex bank.
Läs mer om Forex, Tom Friberg och Östeuropa.
Gramers ilska efter händelsen på galan
Linda Lindorff trängde sig före i kön under Elle-galan.Det hävdar Malin Gramer i Vakna med NRJ. Programledaren känner sig både förnärmad, ledsen och sårad och undrar varför Linda Lindorff hatar henne.Enligt Linda Lindorff är dock allt ett stort missförstånd.Jag hamnade i ett totaltlyckorus så kanske var det därför jag hamnade fel, skriver hon i ett sms till Expressen.
Förre MFF-tränaren sparkas efter fiasko
Pep Clotet Ruiz värvade Agon Mehmeti, Ricardinho och Ivo Pekalski till Oxford United.Nu får han sparken som manager för klubben.Styrelsen har fattat beslutet efter stort övervägande och för Oxford United FC:s bästa, skriver de på sin hemsida.
Abbas får vänta på erkännande i EU
Bara förhandlingar kan lösa konflikten i Mellanöstern är återigen budet från EU när palestiniernas president Mahmud Abbas kommer på besök i Bryssel. Något erkännande får han inte med sig hem.
Läs mer om Bryssel och Mellanöstern.
Hotnivån höjs efter explosivt vulkanutbrott på Filippinerna
Vulkanen Mayon på Filippinerna har haft ett nytt explosivt utbrott, rapporterar nyhetsbyrån AP. Myndigheterna har höjt hotnivån till den näst högsta och varnar för att ett farligt utbrott kan komma inom några timmar.
Läs mer om Filippinerna.
Nu öppnar Amazon sin automatiserade kvartersbutik
Det är bara att plocka på sig varor och gå.
Läs mer om Amazon.
JUST NU: Storbrand – villa helt övertänd
En villa brinner i Strömsnäsbruk.Huset ska vara helt övertänt.
Tecken i tiden – tillbaka till Myten om Wu Tao-tzu
I tre år har Stefan Jonsson samtalat med Sven Lindqvist om hans författarskap. Boklördag publicerar ett utdrag ur boken Sanningskonst. Kapitlet handlar om Myten om Wu Tao-tzu, den epokgörande essäboken som är lika aktuell i dag som för 50 år sedan.
SHB sänker tre aktier
Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för ett gruvbolag, ett mediebolag samt ett forskningsbolag.
Det blir spets och slut – igen
SportExpressens spelredaktion jobbar hårt med att bjuda läsarna på de bästa V75-tipsen.Redan när startlistorna släpps börjar påläsningen, och under måndagen kommer första tanken från experterna.Här är ESKIL HELLBERGS tidiga tankar inför V75 på Kalmar 27 januari.
Läs mer om Kalmar och V75.
Det säger ju allt – hade ingen chans
Alexis Sanchez väntas bli presenterad av Manchester United i dag.Nu förklarar Arsène Wenger varför de släpper sin stora anfallsstjärna.– Jag förstår inte varför någon vill lämna Arsenal, säger fransmannen till Daily Mirror.
Paret Lundins drömliv – på franska Rivieran
Nedanför den rymliga terrassen ligger parets 14 meter långa segelbåt förtöjd i det glittrande Medelhavet.Här, i staden Hyères på den provencalska Rivieran, lever paret Lundin sin pensionärsdröm.– De som väljer att flytta till Frankrike gör det för att ta del av den franska kulturen med mat och vin, som har utvecklats under många generationer, säger Nils Ingvar Lundin, 72, vars kärlekssaga med landet sträcker sig från tonåren.