22. Januari 2018 18.00-18.59

Humöret på topp bland världens vd:ar
Trots klimathot och Brexit har andelen optimister bland företagsledare aldrig varit så hög som den är nu – nära 6 av 10 bedömer att global ekonomisk tillväxt kommer att förbättras det närmaste året. Det visar den årlliga undersökning som konsultjätten Pwc gjort.
Läs mer om Brexit och Pwc.
Tillfällig lösning väntas öppna USA:s statsapparat
Trots intensiva förhandlingar gick USA på måndagen in på sitt tredje dygn med en nerstängd statsapparat på måndagen. Vid lunch amerikansk tid uppgav senatens ledare att de kommer rösta igenom en tillfällig budgetlösning till 8:e februari. Inom kort väntas nu statsapparaten öppna igen.
Läs mer om USA.
Matildas vrede på vägen: Får panik
Ensam en sen januarikväll stod Matilda Nilsson, 26, mitt på vägen och försökte desperat att få loss sin häst som fastnat och satt illa till inne i hästtransporten.Bil efter bil kom körande, stirrade och åkte förbi.– Jag stod där mitt på vägen med varningsblinkers på och tänkte bara kan inte någon stanna?, säger hon.Nu hyllar Matilda paret som till slut kom till hennes undsättning.
Läs mer om Matilda och Matilda Nilsson.
Allt fler lanserar miljösmarta batterier för hörselapparater
Allt fler tillverkare vill erbjuda klimartsmarta lösningar för hörapparater. Oticon är näst i ledet att lansera uppladdningsbara batterier.– Det är verkligen något som ligger i tiden, säger Mia Gårdhagen, försäljningsansvarig och legitimerad audionom.
Läs mer om Mia Gårdhagen.
Konsertrecension: Poplöftet Sigrid charmar även skeptiker
Efter att Sigrid har utropats till BBC-hopp trots att hon kommer från ett land som Norge är upphetsningen runt henne stor, men på Debaser framstår hon ännu som en mycket ung artist.
Läs mer om Debaser, Norge och Sigrid.
Amerikanska senaten har nått en uppgörelse
Under måndagen tvingades hundratusentals statligt anställda i USA att stanna hemma eftersom senaten ännu inte enats om statsapparatens finansiering. Vid lunchtid på måndagen möttes senatens medlemmar igen för att nå en uppgörelse om att tillföra mer pengar och låta myndigheterna öppnas igen.
Läs mer om USA.
En spottloska i ansiktet på den svenska regeringen
Den svenske förläggaren Gui Minhai ska åter ha blivit bortförd av kinesisk polis.Ulrika Kärnborg uppmanar utrikesdepartementet att kräva att han omedelbart friges.
Läs mer om Gui Minhai.
IS-frun återvände från Syrien – greps med son på flygplatsen
LONDON. En 27-årig brittisk kvinna reste till Syrien där hon födde en pojke.Nu har IS-frun återvänt hem.Men polisen väntade på henne på flygplatsen, skriver The Sun.
Läs mer om IS-frun, Syrien och The Sun.
Så blir vi gladare och roligare partners – ny undersökning
Gladare, mer avslappnade samt bättre föräldrar och partners.Vem vill inte bli det? Ingen omöjlighet, lösningen är nära dig.Här är de små förändringar som behövs i hemmet enligt ny undersökning.
Ewa Stenberg: Signalpolitik som inget parti törs säga emot
Utflyttning av statliga jobb är signalpolitik, effekten är osäker. Ändå är alla partier överens om att omlokalisera. De vill visa att de gör något åt den växande klyftan mellan stad och land. Regeringspartierna och de borgerliga fruktar att den kan skapa mylla för populister om inget görs.
Tystnadtagning manifestation på Guldbaggegalan
Tystnad tagning. Var så god och börja! Gräddan av Sveriges kvinnliga skådespelare satte tonen för årets Guldbaggegala genom att skapa black out på röda mattan. Till virvlande trummor marscherade ett femtiotal skådespelare på röda mattan i en tyst och allvarlig sorgeprocession.
Läs mer om Guldbaggegala och Guldbaggegalan.
Elisabeth Åsbrink: Fängslandet av Gui Minhai är ett hån mot de mänskliga rättigheterna
I lördags grep kinesisk säkerhetspolis återigen den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.
Läs mer om Gui Minhai.
Dahlin tippas gå först i NHL-draften
National Hockey League (NHL) har släppt sin senaste rankningslista till årets draft. Då är Frölundas supertalang och nyligen OS-uttagne back Rasmus Dahlin, 17, högst upp på den internationella listan och tippas därmed gå först i draften.
Läs mer om OS-uttagne.
OS-hjälten: Var nya spottloskor varje dag
Hon var med och tog OS-silver i Turin.Efteråt skulle Emma Eliasson hyllas i hemstaden Kiruna – men bilden på hockeystjärnan fick plockas ner på grund av vandalisering.– Det gjorde ont. Varför kunde de inte bara vara stolta över mig?, säger hon i SVT-serien Underdogs.
Ibrahimovics enorma förmögenhet avslöjad
Sveriges miljardärer blir allt yngre.Totalt finns 18 personer yngre än 40 år i Sverige som är goda för minst en miljard kronor.En av dem: Zlatan Ibrahimovic, 36.
Läs mer om Sverige.
Skåningarna efter beskedet: Positivt
Under måndagen avslöjade statsminister Stefan Löfven att 300 statliga tjänster flyttas till Skåne. Hos många lokala politiker har beslutet tagits emot med glädje – vilket även verkar stämma in hos fotgängare vid Triangeln i Malmö.– Grattis Skåne till 300 nya jobb, säger Hässleholmsbon Angela Jonsson, 47.
Ministern hade fel om Arbetsförmedlingen
I samband med att regeringen meddelade att regeringen ska omlokalisera flera statliga myndigheter uppgav bistånds- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att Arbetsförmedlingen inte finns i Botkyrka. Något som inte stämmer.
Oppositionen: Finns sätt att rädda Erstakliniken
Läkarföreningen och oppositionen i Stockholmslandstinget vill göra allt för att rädda stressmottagningen för vårdpersonal på Ersta. – Att behålla den här kompetensen är en skyldighet mot vår egen personal, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP).
Farligt bygga försvaret på gissningar om sannolikhet
Planeringen av Sveriges försvar måste utgå från de reella militära förmågorna hos potentiella angripare – inte från gissningar om sannolikheten för ett angrepp. Sådana bedömningar bör avskaffas i försvarspolitiska sammanhang, skriver tre ledamöter av Kungl Krigsvetenskapsakademien.
Tysk sjuksköterska åtalas för 97 nya mord
En tysk sjuksköterska som avtjänar ett livstidsstraff för att ha dödat sex sjukhuspatienter åtalas för ytterligare 97 mord, meddelar åklagare i staden Oldenburg.
Läs mer om Oldenburg.
Lagarde: Ökad tillväxt – men stor risk för nedgång
DAVOS. Tillväxten i världen har ökat snabbt de senaste åren, men det finns ingen anledning att ta det med ro. Det finns stor risk för en nedgång, och den kan komma fortare än kvickt, varnar Internationella valutafonden (IMF) i en rapport som lagts fram inför World Economic Forum.