22. Januari 2018 20.00-20.59

Guldbaggeprotesten: Vi har gått samman som systrar

Vi måste börja prata om makten och pengarna, konstaterar skådespelerskorna bakom #tystnadtagning i en debattartikel i SvD. Under måndagens Guldbaggegala manifesterade de mot könsrelaterade orättvisor i film- och tv-branschen.
Läs mer om Guldbaggegala och SvD.

Mopedrånare stoppades av bilist

En kvicktänkt bilist i Svedala hindrade på måndagskvällen en rånare från att köra i väg på mopeden han nyss stulit. När bilen ställdes i vägen hoppade rånaren av och sprang.Nu letar polisen med hund efter gärningsmannen.
Läs mer om Svedala.
Fastnade i bussdörr – släpades efter bussen
En person ska under måndagskvällen ha fastnat i en bussdörr i Angered i Göteborg. Personen har sedan släpats med bussen en sträcka när den började köra.Personen ska ha fått lindriga skador.
Läs mer om Angered och Göteborg.
Skott avlossade under biljakt
Polisen har avlossat skott under en biljakt på E18 utanför Enköping, skriver Aftonbladet.Tre personer under 18 år i en stulen bil har gripits.
Läs mer om Aftonbladet.Tre, E18 och Enköping.

Nära 9 000 i kö till operation på Karolinska

8 700 patienter står just nu i operationskö till Karolinska universitetssjukhuset – nära en fjärdedel är barn. Fler än tre gånger så många har väntat längre än 90 dagar på behandling och operationer, jämfört med 2014. Nu måste andra sjukhus, som själva har stora problem, hjälpa till.
Läs mer om Karolinska.
Daniel, 35, avled efter uppskjuten canceroperation
Rebecca, 7, saknar honom varje dag. – Pappa var rolig ända tills han fick ligga på sjukhus. Men han var rolig då också. Daniel Bezatto, 35, fick canceroperationen uppskjuten i tre månader. När hans mage till slut öppnades på Karolinska universitetssjukhuset i Solna var det för sent. Familjen hävdar att han fick vänta för länge – sjukhuset uppger att köer inte var orsaken.
Läs mer om Karolinska och Solna.
Mede hyllas – efter starka #metoo-talet
Petra Mede inledde Guldbaggen med att beröra #metoo – och hyllades med häftiga applåder och jubel.– Tack vare er kommer vi från och med nu bli påminda om ert upprop i många år framöver vid varenda filminspelning. Varje gång någon säger orden: tystnad tagning, sa programledaren.
Läs mer om Guldbaggen.
Klart: Stjärnan blir kvar i Manchester
Här är ett glädjebesked till alla Manchester City-supportrar.Kevin De Bruyne har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben.– Mitt mål har alltid varit att stanna, säger De Bruyne till klubbens hemsida.
Körde på kvinna – smet från platsen
En kvinna blev under måndagskvällen påkörd av en bil i Kungsbacka.Enligt polisen ska bilisten ha smitit från platsen efter kollisionen.Kvinnan fick föras till sjukhus med lindriga skador.– Det är inga personskador av någon större art, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen region Väst.
Eleverna gör succ med hunddagis på skolan
Elevernas egenstartade hunddagis blev en sådan succ att skolan inför det permanent. Kanske blir gymnasiet därmed först i Sverige att erbjuda personalen hunddagis på jobbet.– Det sprider så mycket glädje, säger Maja Kawka, en av de tre eleverna som håller i hunddagiset.
Läs mer om Maja Kawka och Sverige.
Björn af Kleen: Helgens kris har blottlagt två inre konflikter i det republikanska partiet
Efter två dygn och tolv timmar enas demokrater och republikaner om att öppna den amerikanska statsapparaten igen. Den mest inflammerade frågan – den om framtiden för papperslösa invandrares barn – skjuts på framtiden.
Läs mer om Kleen.
Metoo-manifestation på Guldbaggegalan
Tystnad tagning. Var så god och börja! Gräddan av Sveriges kvinnliga skådespelare satte tonen för årets Guldbaggegala genom att skapa black out på röda mattan. Till virvlande trummor marscherade ett femtiotal skådespelare på röda mattan i en tyst och allvarlig sorgeprocession.
Läs mer om Guldbaggegala och Guldbaggegalan.
Alexis Sanchez klar för United
Alexis Sanchez lämnar Arsenal för Manchester United. Och Henrich Mchitarjan gör omvänd flytt. Båda spelarna presenterades av sina respektive klubbar under måndagskvällen.
Läs mer om Arsenal, Manchester United och United.
Börje Ekholms första år – en studie i kris
Miljardförluster. Maktstrider. Och så ett oväntat kurslyft. Så kan Börje Ekholms första år som vd för Ericsson sammanfattas.
Läs mer om Ericsson.
Fler krigsförbrytare upptäcks i Sverige – poserar med lik
Det kan handla om rena avrättningar eller någon som poserat med likdelar och lagt ut bilderna på Facebook. Antalet misstänkta krigsförbrytare som upptäcks i Sverige ökar. På två år har antalet fall hos polisens krigsbrottskommission fördubblats, visar nya siffror som SvD tagit del av.
Läs mer om Facebook, SvD och Sverige.
Beck-grannens kupp – mitt på röda mattan
Ingvar Hirdwall är en prisbelönt skådespelare som spelat på Dramaten och Stockholms stadsteater.Men han är mest känd som grannen i Beck.På Guldbaggegalan kuppar han på röda mattan och tar med sig en miniatyrversion av sin mest kända roll.
Läs mer om Beck.På och Dramaten.
Alexis rasande efter United-övergången
Alexis Snchez lämnar Arsenal för Manchester United.Nu tackar chilenaren för sin tid i Arsenal – och kommer med vass kritik mot några av klubbens gamla spelare.De pratar, men vet ingenting och det skadar, skriver Snchez på Instagram.
Barnläkare misstänkt för sexbrott mot barn
En barnläkare har häktats för en rad sexbrott mot flera barn.En del av de misstänkta övergreppen ska ha skett i ett undersökningsrum på ett barnsjukhus i Stockholm.– Under den sista anställningsveckan framkom saker som gjorde att vi fattade misstankar om att det inte stod rätt till, säger chefsläkaren på barnsjukhuset.
Läs mer om Stockholm.
Viktors val: Kampanjen som inte var en kampanj
Vad är egentligen skillnaden på en kampanj och en delningsbild? Viktor Barth-Kron reder ut.