13. Februari 2018 06.00-06.59

Regionen behöver ordning och reda - inte politiskt kaos

Vi är nu en bit in i valåret och vi närmar oss valdagen med stormsteg. Jag hoppas att vi efter valet ska kunna lägga en politiskt turbulent mandatperiod bakom oss och fokusera på sjukvården.

Se trailer för Marvels nya film "Venom", här

I rollerna ser vi bland annat Tom Hardy och Michelle Williams
Läs mer om Tom Hardy och Venom.
Test: Sony Xperia XZ1
Sony har alltid legat långt fram när det gäller kameralösningarna i sina mobiltelefoner. Nu tar de steget in i 3D-världen med sin nya Xperia XZ1. Har vi därmed sett starten på en ny era?
Läs mer om Xperia XZ1.
Två otäcka krascher – Dressen snabbast
Läs mer om Dressen.
Räntor och valutor: Stigande USA-räntor och svagare dollar
USA-räntorna sjönk först tillbaka något för att sedan vända uppåt efter svensk stängning på måndagen medan dollarn var stabil. Samtidigt steg börserna i New York i fast tendens efter förra veckans nedgång och kraftiga svängningar.
Läs mer om New York.
Nu går det bra att lägga förslagen
Jag är lite undrande över Moderaternas politik vad gäller migration, brott och rättsväsende.
Han anklagas – efter bilden från prispallen
Sjinkie Knegt vann silver i 1500-meter i speed-skating.Sedan anklagades han för att ha gett vinnaren Lim Hyo-jun fingret under prisceremonin.Redan under EM 2014 förlorade han sina medaljer efter ett lopp.
Läs mer om Lim Hyo-jun.
Nylanders stora uppvisning i natt
LOS ANGELES. Det var 27-årige Victor Hedmans 600:e match i Tampa Bay Lightning och NHL.På läktaren i Torontos Air Canada Centre fanns pappa Olle från Örnsköldsvik.Men en svensk guldkompis från VM i Tyskland förra året förstörde jubileumsfesten för Victor.William Nylander var banans kung med två mål och en assist när Maple Leafs vann med 4-3 i natt, svensk tid.– Vi har en naturlig kemi på isen, sa William om radarkompisen Auston Matthews, som svarade för tre målgivande passningar.
Stark börs spås i Kina under Hundens år
HONGKONG. Läkemedels- och konsumentbolag kommer gå bra på börsen under 2018, medan banker och fastighetsföretag får det tufft. I alla fall om man ska tro på Hongkongs feng shui-mästare.
Läs mer om Kina.
Northvolt beviljas 520 miljoner kronor i lån från EIB till batterifabrik
Den stora batterifabriken i Skellefteå har fått en grundsten på plats i form av ett lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB.
Satir om jobbintervjuer behöver bättra på sitt CV
Jacob Sundbergs debutbok är en novellsamling om anställningsintervjuer.Jens Liljestrand tackar för visat intresse men saknar både bredd och djup hos ett författarskap som får stå på tillväxt.
Tvingas till ändring – efter hårda kritiken
PYEONGCHANG. Vindarna har ställt till med kaos på OS.Vissa tävlingar har ställts in - och de som tvingats tävla trots blåsten har riktat kritik mot arrangören.Därför väljer de nu att ändra på störtloppsbanan.
Klädde ut sig till sjuksköterska – och kidnappade nyfödd flicka
För 20 år sedan kidnappade Gloria Williams en nyfödd flicka från ett sjukhus i Florida, gav henne namnet Alexis och uppfostrade henne som sin egen dotter.Först nu har hon erkänt brottet och riskerar ett mycket långt fängelsestraff.Alexis älskar dock fortfarande den kvinna hon ser som sin mamma.– Mina känslor för min mamma kommer aldrig att ändras, säger Alexis Manigo till CNN
Läs mer om CNN och Florida.
Du måste vara mentalt tuff och älska pressen i sprint
PYEONGCHANG. Han är norrmannen som hoppas att Stina Nilsson tar OS-guldet framför näsan på Norges Maiken Caspersen Falla. – Stina är en de två stora favoriterna med tanke på vad hon gjort både i år och i fjol, säger Ole Morten Iversen som är tränare för det svenska damlandslaget.
Man skjuten i Helsingborg
En man i 20-årsåldern har hittats skottskadad i södra Helsingborg. Enligt polisen finns det flera vittnen som sett skottlossningen och sett personer lämna platsen.
Läs mer om Helsingborg.
Rekordstor optimism bland amerikanska konsumenter
De amerikanska konsumenterna räknar med att det kommande året få se den snabbaste lönetillväxten på många år. Det visar Federal Reserve New Yorks månatliga undersökning, rapporterar Bloomberg News.
Krönikör med hållbarhet på dagordningen
Världsvan och med hjärtat på rätta stället tar Linnéstudenten Josipa Pilipovic plats som Barometern-OTs nya krönikör. Vem är du?
Fyra döda i storm i Filippinerna
Fyra människor har mist livet i en tropisk storm i södra Filippinerna. Ovädret förde med sig kraftiga skyfall och jordskred. Stormen Sanba slog till mot ön Mindanaos östkust.
Läs mer om Filippinerna.
Valet står mellan att avveckla eller att utveckla klimatpolitiken
Utveckling eller avveckling av klimatpolitiken är den stora vattendelaren i valet 2018.
Köpcentrum riskerar att gå under när e-handeln växer. Är det bra eller dåligt för våra städer?
Vi har tidigare ratat butikerna i stadskärnan för jättelika handelsområden i utkanten eller gallerior. Men snart lämnar vi dem åt sitt öde och handlar på nätet i stället. Stadskärnan blir i stället platsen för tjänster och underhållning – i bästa fall.
Fyra döda i storm i Filippinerna
Läs mer om Filippinerna.
I dag inleds rättegången mot Akilov
Han åtalas för att ha dödat fem och skadat eller försökt skada hundratalet människor. Men den rättegång som inleds i dag handlar om mer än så: Åklagaren ska försöka bevisa att attacken i Stockholm riktades mot hela Sverige och att Rakhmat Akilov bör dömas för terrorism.
Isolerat hörn skyddat från Afghanistans krig
Långt bortom talibaner och terrordåd pågår ett annat sorts liv i Afghanistan. I det bergiga Wakhan lever tusentals nomader isolerade från de snart fyra decennier av krig som har plågat landet.
Läs mer om Afghanistan och Wakhan.
NHL-listan: En nioåring NHL:s nyaste talang
Det var en vecka med en rekordavstängning och en räddning som fick folk att tappa hakorna. Tre av ligans bästa spelare nådde milstolpar i sina karriärer samtidigt som allt rasade för Detroit på grund av en utvisning.
Läs mer om Detroit.
Fyra döda i storm i Filippinerna
Fyra människor har mist livet i en tropisk storm i södra Filippinerna. Ovädret förde med sig kraftiga skyfall och jordskred.
Läs mer om Filippinerna.
Köpcentrum riskerar att gå under när e-handeln växer. Är det bra eller dåligt för våra städer?
Vi har tidigare ratat butikerna i stadskärnan för jättelika handelsområden i utkanten eller gallerior. Men snart lämnar vi dem åt sitt öde och handlar på nätet i stället. Stadskärnan blir i stället platsen för tjänster och underhållning – i bästa fall.
Expert om IS framtid: Svårare att nå ungdomar
I takt med att IS började förlora sitt territorium dalade även självförtroendet. Därför ser vi färre välorganiserade IS–terrordåd i Europa, enligt IS-experten Evin Ismail. – Utan kalifatet finns inte mycket av deras id kvar, säger hon.
Jörn Donner tvingar oss att minnas krigets offer
Jörn Donners nya roman är en kärlekshistoria och ett krigstillstånd.Daniel Suhonen hyllar en viktig påminnelse om människans brutalitet.
Pernillas vändning – med ex-kärleken
Pernilla Wahlgren, 50, har till stor del tagit hand om sina fyra barn på egen hand.Men efter år av turbulens har relationerna till barnens pappor förbättrats.– Att försöka förlåta och inte bli bitter är något jag jobbar med och jag tror det är en bra styrka hos mig, säger hon i en intervju med Svensk Damtidning.
Läs mer om Svensk Damtidning.
Vårdanställd hängde ut Patrik i Facebook-grupp
Patrik Hultgårdh berättade i GT om de svåra komplikationer han drabbats av efter en fetmaoperation.Några dagar senare skrev en landstingsanställd bland annat följande på Facebook:Det här är hans typiska sätt. Allt är alla andra fel.– Ett övertramp mot sekretessen utan dess like, säger Patrik som polisanmält personen.– Det här ser vi väldigt allvarligt på, säger Isabell Edgren, jurist vid Värmlands landsting.
Så stjäl de kriminella dina pensionspengar
Hemliga nätverk förser kriminella med falska kontrolluppgifter för att kunna genomföra bedrägerier. Men de får också en pensionsgrundande inkomst som kan ge dem en pension de inte har rätt att få – och pengar från Försäkringskassan.– Det har blivit ett sätt för de kriminella att slå mot hela samhället, säger Pia Bergman på Skatteverket.Ett av nätverken finns i Skåne.
Börslättnad efter raset - men rädslan består på Wall Street
Rädslan fortsätter att dominera på Wall Street efter den senaste veckans börsturbulens trots lättnad under måndagsförmiddagen. Inte sedan 1928 har börsen tappat över 10 procent från en all time high-nivå på mindre än två veckor.
Läs mer om Wall Street.
Uppgifter: Jacob Zuma har avsatts av partiet
Sydafrikas president Jacob Zuma har avsatts av regeringspartiet ANC, enligt uppgift till flera medier. Men ingen offentlig bekräftelse har kommit från partiet eller Zuma själv.
Läs mer om ANC, Jacob Zuma och Zuma.
"Homeland"-stjärna lyfte flyktingfrågan
Skådespelaren Mandy Patinkin - mest känd som Saul i tv-serien "Homeland" - har belönats med en stjärna på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. Vid ceremonin höll han ett brandtal och krävde respekt och värdighet för flyktingar.
Läs mer om Fame, Hollywood Walk, Homeland och Saul.
Kristina, 34, överlevde terrorn: Jag hoppas Akilov låses in för evigt
Kristina Thomsen Hall, 34, blåstes till marken tillsammans med dottern i bärsele när lastbilen kom.– Jag känner inget hämndbegär – men jag hoppas att han låses in bakom lås och bom för evigt.Nu ställs hon och över 150 andra målsäganden öga mot öga med Akilov.
Läs mer om Akilov.
Ödesåren som ändrade allt för Kamprads dotter
En mamma som var märkt av tuberkulos, en förmögen pappa och tre bröder som hon inte fick träffa under uppväxten.1960-talet var ödesdecenniet som kom att forma Annika Kihlbloms liv – och berövade henne makten över Ikea-imperiet och relationen till Ingvar Kamprad och hans nya familj.– Jag tror att Ingvar kände en väldig dysterhet och sorg över att första äktenskapet sprack, säger Bertil Torekull, Ingvar Kamprads vän och levnadstecknare.
Rättegången mot Rakhmat Akilov – i dag startar den
Tisdagen 13 februari 2018 klockan 09.15 inleds rättegången mot Rakhmat Akilov, som är misstänkt för terroristbrott där fem personer mördades.Åklagare yrkar på livstids fängelse och utvisning.Rättegången väntas pågå i tre månader. Domen förväntas komma före midsommar.
Läs mer om Rakhmat Akilov.
Kalla hyllar Silver-Sebbe: Vilket lugn
PYEONGCHANG. Charlotte Kalla satt i lägenheten och njöt av Sebastian Samuelssons silverskräll i skidskytte. – Det var ju helt osannolikt, säger Kalla som såg den rafflande avslutningen med några lagkamrater.
Läs mer om Kalla och Silver-Sebbe.