13. Februari 2018 07.00-07.59

Iron Maidens jätte får landa i Sverige

Läs mer om Sverige.

Utdelningsår för Tethys Oil

Oljebolaget Tethys Oil redovisar ett rörelseresultat på ebitda-nivå på 19,7 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2017 (18,2).
Tradern 50 Cent tjänade miljardbelopp på skräckindex
En mystisk trader kallad 50 cent har tjänat nästan 200 miljoner dollar på VIX-optioner till följd av den senaste tidens kraftiga ökning av volatilitet, rapporterar Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg och Cent.
Uppåt på Asienbörserna
Asienbörserna steg överlag på tisdagen efter att USA-börserna fortsatt att plusrekylera på måndagen och uppvisade möjligen tecken på en stabilisering efter den senaste tidens börsoro.
Läs mer om Asienbörserna.

Loa Falkman tar fajten mot Mozart

Konflikten mellan skapande och svartsjuka är motorn i uppsättningen Salieri vs Mozart. Operaveteranen Loa Falkman debuterar på Folkoperan i rollen som den ständige tvåan – den italienske tonsättaren Antonio Salieri.
Tionde raka för Jerebkos Utah
Ändrade porriga numret – tog guld
Det kanadensiska konståkningsparet ändrade en position i sitt OS-nummer som de själva beskriver som porrig – sen vann de OS-guld.– Vi satt ner och kollade på videon och det var inte en estetiskt vacker position, säger Scott Moir till The Toronto Star.
Beskedet: Detta granskar Skatteverket under 2018
Nu avslöjas Skatteverkets årliga skattegranskning.I år riktar myndigheten in sig på tre branscher, uppger Sverige Radio Ekot:Fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister.Syftet är att motverka svart arbetskraft.
Husvagn i lågor – räddningstjänsten: Övertänd
En husvagn brann under tisdagsmorgonen i Marks kommun. Husvagnen ska ha stått på en slänt och varit övertänd redan när larmet kom in till räddningstjänsten.– Den är helt utbrunnen, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.Det är oklart om någon ska ha befunnit sig i husvagnen.
Läs mer om Jan Kuusisto.
Assange gör nytt försök att lämna ambassad
Julian Assange kommer i dag, tisdag, att få reda på om häktningsordern mot honom ska hävas, vilket i sin tur kan göra att han kan lämna Ecuadors ambassad i London.
Läs mer om London.
Bokrecension: Stark roman om det blodiga 1918 av Jörn Donner
Jörn Donner nya dokumentärroman utspelar sig under finska inbördeskriget. Ingrid Elam läser ett ovanligt lyckat arkivarbete.
Läs mer om Jörn Donner.
Den största rättegång Stockholms tingsrätt har haft
På tisdagen inleds rättegången mot terroristmisstänkta Rakhmat Akilov. Säkerhetspådraget är enormt och den som är intresserad av att följa processen på plats bör vara ute i god tid. – Det är den största rättegången i Sverige om man tittar på massmedialt intresse, säger Thomas Östman, regional säkerhetschef vid Stockholms tingsrätter.
Läs mer om Rakhmat Akilov och Sverige.
Sweco ökar resultatet och höjer utdelningen
Teknikkonsulten Sweco redovisar ett ebita-resultat på 448 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (395).
Nytt rekordår för Wihlborgs – höjer utdelning och gör aktiesplit
Fastighetsbolaget Wihlborgs redovisar hyresintäkter på 610 miljoner kronor (525) i det fjärde kvartalet 2017 (1.306).
Ahlstrom-Munksjös nettoresultat över förväntan
Specialpappersbolaget Ahlstrom-Munksjö redovisar ett justerat ebitda-resultat på 63,1 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2017.
Programtips: The Bat 8.2
Hantera din e-post med denna kraftfulla och säkra e-postklient. Den har fler säkerhetsfunktioner och tidsbesparande funktioner än många andra. Notera att det är en utvärderingsversion.
Fortsatt återhämtning på Wall Street
Börserna i New York steg i fast tendens under måndagen. Efter förra veckans nedgång och kraftiga svängningar visade USA-börserna upp en lugnare och mer stabil utveckling. VIX-index sjönk, liksom obligationsräntan.
Läs mer om New York och Wall Street.
USA-räntor stabila men dollarn tappar
USA-räntorna sjönk först tillbaka något för att sedan vända uppåt efter svensk stängning på måndagen medan dollarn var stabil. Samtidigt steg börserna i New York i fast tendens efter förra veckans nedgång och kraftiga svängningar.
Läs mer om New York.
Metoo-upprop i spelvärlden
Frågan som Kalla inte vill svara på
PYEONGCHANG. Charlotte Kalla är i storform.Men ett minne från Davos gör henne ändå osäker inför 10 kilometer fristil.– Många kan åka fort på den här distansen, säger Kalla.Vilka som blir allra tuffast att slå? Det vill hon inte prata om.
Läs mer om Kalla och Kalla.Vilka.
Man attackerades med köttyxa – två personer gripna
Mannen i 60-årsåldern attackerades och slogs i huvudet med en köttyxa.Två bekanta till honom, en man och en kvinna, har nu gripits misstänkta för grov misshandel.
Inderes höjer Stora Enso
Finländska Inderes höjer sin rekommendation för Stora Enso till öka från tidigare minska. Det skriver Bloomberg First Word.
Norsk bostadsutvecklare ser tecken på bättre marknad
Den norska bostadsutvecklaren Selvaag Bolig, som främst verkar i Stor-Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim, är optimistiskt till marknadsutsikterna på bolagets kärnmarknader under innevarande år. Bolaget ser tydliga tecken på ett förbättrat marknadsläge. Det säger vd Baard Schumann i en kommentar i samband med bokslutet för 2017.
Seinfeld anklagas för idstöld
Det levande ansiktet kan lära av det döda
Vad händer med en människa som fått sitt ansikte så vanställt att ingen längre känner igen henne? Och har det döda ansiktet något att lära det levande? Två nya böcker behandlar dessa frågor utifrån vitt skilda håll och ger tillsammans ett svindlande perspektiv på det mänskliga ansiktets kulturhistoria.
Pentagon söker rekordhög budget
Pentagon anför hoten från Ryssland och Kina som anledningar till sin rekordhöga budgetansökan. USA:s försvarsdepartement har begärt att kongressen ska godkänna en budget för 2019 på hela 686 miljarder dollar.
Läs mer om Kina och Ryssland.
Dr Phils krasch - mörka anklagelserna avslöjade
Phil McGraw säger sig rädda människor från missbruk och andra psykiska besvär med sina psykologsamtal framför kameran.Men alla hans gäster håller inte med.Han har anklagats för sexuella övergrepp vid flera tillfällen och att iscensätta sina program.Den senaste anklagelsen mot honom handlar om att han och personalen i programmet ska ha spelat en roll i missbrukares jakt på droger.
Ekholm: Han är helt respektlös
PYEONGCHANG. På måndagen stod Sebastian Samuelsson för en praktskräll när han tog hem silvret i jaktstarten.Nu hoppas han att det har gett eko i skidskyttevärlden.– Sätter jag skotten är allt möjligt, nu har förhoppningsvis alla andra förstått det också, säger han.
Ambulans under utryckning i krock
En ambulans, som var under utryckning, har kolliderat med en personbil på Karlskronavägen i Rödeby.Larmet inkom klockan 06.51.– Det ska inte vara några skadade, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Rånare slog till mot butik – personal fick skärskador
En livsmedelsbutik i Göteborg utsattes under måndagskvällen för ett rån. En man kom in butiken och hotade personal med en mattkniv.Det uppstod tumult och en personal fick skärskador, varpå ett vittne ingrep och slog rånaren.
Läs mer om Göteborg.
Glasbitar i skolmaten – pojke fick opereras
En pojke på en skola i Borås kommun var tvungen att opereras sedan han fick i sig glas när han åt på skolan och skadade matstrupen, rapporterar SR P4 Sjuhärad.
Paranoian på topp när Homeland startar om
Bäst just nu: SvD:s film- och tv-redaktör Elias Björkman guidar till intressanta nyheter på Netflix, HBO, SVT och andra plattformar.
Läs mer om HBO, Homeland, Netflix och SVT.
Polarpriset: Provocerande ocoolt från första stund
Vem tilldelas årets Polarpris imorgon och varför får priset så mycket kritik? Tre av Svenska Dagbladets musikkritiker svarar.
Vem behöver egentligen Polarpriset?
Imorgon tillkännages årets Polarpristagare. Men varken i Sverige eller utomlands tas det omdebatterade priset på särskilt stort allvar.
Väg avstängd efter olycka
Väg 9, från Sandskogen till Bro över Nybroån, är avstängd.Detta efter en olycka mellan en personbil och en traktor, väster om Nybrostrand.Det finns enligt Trafikverket ingen prognos gällande när vägen öppnar igen.
DN gratulerar. Jan Falk
Falk som jagar nya spårJan Falk tackar utan större tvekan ja när han får frågan om han vill bli intervjuad inför sin 70-årsdag. Han, om någon, vet nämligen hur det är att mötas av ett nej.
Läs mer om Falk.
UBS sänker Boliden
BS sänker sin rekommendation för gruvbolaget Boliden till sälj från tidigare neutral. Det skriver Bloomberg First Word.
Läs mer om Bloomberg First Word och Boliden.
Europaväg och surströmming skapar derbystämning?
I sportens värld finns det ett och annat uttryck som lätt missbrukas. Ordet derby tillhör onekligen den kategorin.
Stor uppståndelse kring Silver-Sebbe
Från relativt okänd 20-åring till Silver-Sebbe med hela svenska folket över en natt. Sebastian Samuelsson lär få vänja sig vid både smeknamnet och uppmärksamheten. – Det har blivit ganska mycket mer uppståndelse än jag hade räknat med, säger han.
Läs mer om Silver-Sebbe.
Svenskens skräck – stoppar dottern
PYEONGCHANG. Teodor Peterson är redo för OS.Ett steg i förberedelserna har varit att inte låta dottern gå på dagis.– Det handlar om min rädsla för att bli smittad och sjuk, säger Peterson.
Läs mer om Peterson.