13. Februari 2018 09.00-09.59

Maria Landeborn till Danske Bank

Danske Bank rekryterar Maria Landeborn, i dag sparekonom på Skandia, enligt ett pressmeddelande.

Engångsposter drar ned Hoist till förlust

Hoist Finance, som köper portföljer med förfallna blancolån, redovisar ett rörelseresultat på 190 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017.
Läs mer om Hoist.
Wihlborgs höjer utdelningen och gör aktiesplit
Fastighetsbolaget Wihlborgs redovisar hyresintäkter på 610 miljoner kronor (525) i det fjärde kvartalet 2017 (1.306).

Historiska medaljen: Känner mig helt yr

PYEONGCHANG. Underbarnet Chloe Kim är olympisk guldmedaljör - bara 17 år gammal.I finalen i halfpipe dominerade den amerikanska snowboardåkaren, med rötter i Sydkorea. – Jag känner mig helt yr, detta är överväldigande, säger spelens yngsta kvinnliga guldmedaljör.
Läs mer om Sydkorea.
Catarina Lundbäck om vad som kan väntas i rätten
På tisdagen inleds rättegången mot Rahkmat Akilov efter terrordådet i Stockholm i april.Akilov kommer dock inte att höras i rätten under dagen – i stället är det åklagaren Hans Ihrman som kommer att stå i centrum.– Jag förväntar mig att åklagaren kommer in på varför det här ska anses vara ett terroristbrott, säger Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck. Följ Expressens livebevakning av rättegången i Expressen TV.
Tor och Ann-Christine bands och mördades
Gifta paret Tor Lekander, 70 och hans hustru Ann-Christine Lekander, 62, blev brutalt mördade i sitt hem.En 24-årig, tidigare ostraffad, småbarnspappa misstänks ha utfört dådet.På tisdagsmorgonen väcks åtal.
Pojke fick opereras efter glas i skolmaten
En pojke på en skola i Borås kommun var tvungen att opereras sedan han fått i sig glas och skadat matstrupen när han åt på skolan, rapporterar P4 Sjuhärad.
Stina Nilsson snabbast i OS-kvalet i sprint
Favorittippade Stina Nilsson svarade för ett starkt sprintkvalet i OS och var snabbast av alla i spåren på Alpensia skidstadion i Pyeongchang. Samtliga fyra svenskor gick vidare till kvartsfinal.
Läs mer om Alpensia, OS-kvalet och Pyeongchang.
Arla återkallar mer än 100.000 liter mjölk
Mejerijätten Arla återkallar stora mängder mjölk. Orsaken är att mejeriet i Jönköping haft produktionsstörningar under helgen och det kan ha påverkat mjölkens kvalitet, skriver Jönköpings-Posten.
Swedbank Robur säljer hela innehavet i it-bolag
Swedbank Robur har sålt hela sitt innehav om 895.410 aktier i IT-bolaget Proact, motsvarande 9,6 procent av antalet aktier i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.
Läs mer om IT-bolaget Proact.
Al-Amoudis bolag hämtar kraft ur havet
Miljöteknikbolaget Minesto tar nu nästa kliv mot planerna på en jätteanläggning för tidvattenenergi i Wales. Osäkerheten kring Brexit bidrar till att börsföretaget startar verksamhet även i Taiwan. Samtidigt letar man efter nya etableringar i Europa.
Läs mer om Brexit, Europa och Taiwan.
Almega: Ökat tjänsteinnehåll i exporten
Företagstjänster fortsätter att öka sin andel av industrins förädlingsvärde för export. Industrin står samtidigt för knappt vart femte jobb och mer en än femtedel av BNP. Det visar en rapport från chefekonomerna Lena Hagman från Almega och Mats Kinnwall från Industriarbetsgivarna.
Pareto trotsar marknaden – sågar läkemedelsbolagets rapport
Läkemedelsbolaget Moberg Pharmas resultat för det fjärde kvartalet räddades av en milstolpsbetalning från en distributör om knappt 8 miljoner kronor.
Kulturhusplaner i Örnsköldsvik kritiseras: "Förslaget bottnar i total okunskap om vad kultur är för något"
Planerna på ett nytt kulturhus för 300 miljoner kronor i Örnsköldsvik väcker reaktioner.
Läs mer om Örnsköldsvik.
Otäck bugg upptäckt i Skype – men Microsoft väntar med uppdatering
Enligt Microsoft skulle det krävas väldigt mycket arbete för att åtgärda den nyupptäckta buggen med en säkerhetsuppdatering, därför får vi invänta nästa stora klientuppdatering innan vi kan pusta ut.
Läs mer om Microsoft och Skype.
Nu går det att hyra superchipp för AI på Googles molnplattform
Google låter nu andra företag få tillgång till sitt AI-chipp i molnet. Tpu, tensor processing units, är en av de viktigaste ingredienserna i teknikjättens AI-satsning.
Läs mer om AI-chipp och AI-satsning.
Oförändrat på börsen
Unilever hotar minska annonsering
Unilever hotar att dra in sina reklampengar på sociala medier om företagen inte gör tillräckligt för att skydda barn eller stoppa spridningen av material som orsakar splittringar i samhället, eller sprider hat och ilska, rapporterar Wall Street Journal.
Läs mer om Wall Street Journal.
Mäktiga uppvisningen av Stina Nilsson i kvalet
Stina Nilsson imponerade i sprintkvalet.Nilsson tog ledningen när hon gick i mål – och var före den regerande mästaren Maiken Caspersen Falla.
Källström flyger till Sydkorea – för att kommentera Östersund
Östersund möter Arsenal mitt under OS. Då flyger Discoverys expert Kim Källström från Stockholm för att kommentera matchen – i Sydkorea. – Det är den miljövänligaste lösningen, säger tv-bolagets sportchef Emir Osmanbegovic.
Peace & Love har miljonskulder
Borlängefestivalen Peace & Love är åter i ekonomiskt blåsväder, visar en granskning av Dala-Demokraten.
Läs mer om Dala-Demokraten och Love.
Rezidor-ägaren HNA:s dotterbolag miljardsäljer tomter i Hongkong
HNA:s dotterbolag har meddelat att man tänker sälja två markområden i Hongkong till den lokala utvecklaren Henderson Land. Köpeskillingen är på två miljarder dollar, skriver Financial Times.
Läs mer om Henderson Land och Hongkong.
Högre sysselsättning i fjärde kvartalet
Antalet personer i åldrarna 15-74 år som var sysselsatta ökade med 104.000 personer till 5.025.000 stycken under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Det visar SCB:s arbetskraftsundersökning för föregående kvartal.
Android kommer anamma Iphone X-"flärpen"
Bloomberg rapporterar att Google jobbar på stöd för en urgröpning längst upp på skärmen för framtida versioner av Android,
Läs mer om Android, Google och Iphone X-flärpen.
JBL Soundgear: Bär upp ljudet på dina axlar - men varför?
En portabel högtalare eller ett par hörlurar? JBL tror sig ha hittat den ultimata kombinationen, men vi är skeptiska. Soundgear liknar ingenting vi tidigare testat och den stora frågan är om den ens kommer att bli långlivad i detta utförande.
Civilization VI: Rise and Fall tar serien i en fredligare riktning
Så har äntligen den första stora expansionen till Civilization 6 kommit. Det är många nyheter och vissa kommer att påverka dina strategier i grunden. "Är du säker på att du vill avfyra kärnvapen?" O, ja!
Läs mer om Civilization och Fall.
Djurgården värvar Panterns målkung: "Han har ingredienser som tilltalar oss"
LÄMNAR PANTERN. Sebastian Strandberg är klar för Djurgården. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson Först blir Pantern av med Olle Liss. Nu Sebastian Strandberg. Djurgården skriver på sin hemsida att de förstärkt med Panterns målkung.
Läs mer om Djurgården och Pantern.
Gry Forssell: "Det ska vara kul på jobbet, annars får det vara"
Roligheten är drivkraften för Gry Forssell, en långlivad nöjesprofil som lett radio- och tv-program i ett kvarts sekel. Foto: Eric Josjö "Det är absolut mitt drömjobb" säger Gry Forssell om programlederiet.
Läs mer om Gry Forssell.
"Det är bra att Moderaterna går åt höger"
Samtidigt som allt fler oroas över högervindar, populism och en ökande främlingsfientlighet vänder LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på steken och menar att tydliga konfliktlinjer i politiken är bra för demokratin.
Bloomberg: Full flärpsupport i nästa Android
Bloomberg rapporterar att Google jobbar på stöd för en urgröpning längst upp på skärmen för framtida versioner av Android, i stil med flärpen på Iphone X.
Läs mer om Android, Google och Iphone X.
Lista: Här är Sveriges mesta medaljörer i vinter-OS genom tiderna
Årets olympiska spel pågår för fullt. Charlotte Kalla har redan hunnit åka hem en guldmedalj för Sverige – men hur står hon sig historiskt sett? Här är de sex svenskar som tagit flest medaljer i vinter-OS någonsin.
Läs mer om Sverige.
Nytt krav på kriskommission om Nya Karolinska
DN har avslöjat att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig i frågan om att granska Karolinska – där hennes man är upphandlingschef. På ett extrainsatt möte klockan 9 på tisdagsmorgonen med landstingsstyrelsen ska jävsfrågan tas upp. På mötet kommer Miljöpartiet att kräva en kriskommission om Nya Karolinska.
Jonna Lee: Jag utforskade min rädsla för att inte bli sedd
Iamamiwhoami blev ett audiovisuellt fenomen med 40 miljoner visningar på Youtube. Efter en tuff period är projektets frontperson Jonna Lee nu aktuell med soloalbumet Everyone afraid to be forgotten.
Läs mer om Everyone, Jonna Lee och Youtube.
Bengt Westerberg: Därför behövs ett nytt lärarlyft mot extremism i skolan
Utvecklingen i samhället visar att arbetet mot extremism i skolan måste intensifieras. Och det räcker inte med enstaka punkinsatser. Det är dags för en kraftfull fortbildningsinsats för svenska lärare i frågor om tolerans, skriver Bengt Westerberg.
Läs mer om Bengt Westerberg.
DN:s vinst ökar – satsar mer på redaktionen
2017 blev ett framgångsrikt år för Dagens Nyheter. Antalet digitala prenumeranter fortsatte att växa kraftigt, vilket bidrog till att DN:s vinst steg.
Pensionsbolaget AMF uppnådde en totalavkastning på 7,9 procent för 2017
Pensionsbolaget AMF uppnådde en totalavkastning på 7,9 procent för 2017, vilket kan jämföras med 7,3 procent för 2016.
Öresund köper ytterligare aktier i Bilia
Investmentbolaget Öresund har den 12 februari köpt ytterligare 374.169 A-aktier i bilhandlarföretaget Bilia.
Läs mer om Bilia.
Fortsatt uppförsbacke för Chicago - förlorade mot Arizona
Chicago fortsätter att förlora i NHL i ishockey. Sjätte förlusten i rad kom mot Arizona på tisdagen, hemmalaget vann med 6-1 (2-0, 2-1, 2-0).
Läs mer om Arizona, Chicago och NHL.
Sea of Thieves
Dundrande smällar hörs inifrån dimman av krutrök medan kanonkulor skjuts fram och tillbaka i en dödlig duell.
AI förändrar hela samhället – det måste vi börja diskutera
Artificiell intelligens påverkar samhället fundamentalt. Det handlar om förmögenheter som omfördelas och människor som måste omskolas. Ändå finns det ingen debatt om det, säger AI-experten Göran Lindsjö.
Snart vevar Ica igång e-handeln på riktigt – klart med nya speciallagret
Under tredje kvartalet ska Icas uttalade e-handelslager för Mälardalen vara på plats. Då ska kunderna kunna få hem sina varor inom två timmar.
Läs mer om Ica och Mälardalen.
Klockan klämtar för okrypterade sajter – snart varnar Chrome för sajter utan https
I sommar kommer Chrome-användare att börja se varningar när de besöker sajter som enbart använder sig av http.
Läs mer om Chrome och Chrome-användare.
Svenska myndighetssajter utsatta för kryptokapning – en ögonöppnare
I helgen infekterades flera svenska myndighetssajter med kryptokapningsprogrammet Coinhive. Nu hoppas säkerhetsexperten Jonas Lejon att angreppet blir en ögonöppnare för de som använder sig av kod från tredje part.
Läs mer om Coinhive.
Köpcentrum riskerar att gå under när e-handeln växer. Är det bra eller dåligt för våra städer?
Vi har tidigare ratat butikerna i stadskärnan för jättelika handelsområden i utkanten eller gallerior. Men snart lämnar vi dem åt sitt öde och handlar på nätet i stället. Stadskärnan blir i stället platsen för tjänster och underhållning – i bästa fall.
Ät långsammare för att kunna gå ner i vikt
Personer som stressar i sig maten skulle kunna gå ner i vikt om de tuggar långsammare och tar en paus mellan tuggorna, visar ny forskning.
Iron Maiden kan landa jätteplanet i Blekinge
Superbandet Iron Maiden kommer till Sweden Rock Festival i sommar. Och nu kan de landa med stil.Försvaret har gett bandet tillstånd att landa och parkera på F17:s flygplats i Blekinge med jätteplanet Ed Force One – en 70 meter lång Boeing 747-400. – Vi har mätt banbredden, banlängden på landningsbanan och kontrollerat med F17, säger flygstationschefen Mona Glans, till Blekinge Läns Tidning.
Peab höjer utdelningen
Peab redovisar en högre vinst och omsättning jämfört med samma period förra året. Nu föreslår styrelsen att utdelningen höjs.
Opioidtillverkare har betalat miljontals dollar till lobbyister
Fem opioidtillverkare har betalat över tio miljoner dollar till lobbyistgrupper och läkare som i sin tur förespråkat användningen av opioider.
Uppgradering av MINI Connected
Från och med mars 2018 kommer alla nya MINI-modeller att ha möjligheten till inbyggt 4G SIM-kort som tillval. Detta innebär att nya digitala tjänster erbjuds på 43 marknader över hela världen.
En ny kompakt-SUV från Jaguar
Jaguar E-PACE är det senaste tillskottet från Jaguar. En sportig och kompakt SUV, som hämtar sin design från sportbilen Jaguar F-TYPE, och som ska locka till sig nya Jaguar-kunder. -SUV-segmentet i Sverige är stort och fortsätter att växa.
Yamahas helt nya YZ65
Yamaha har utvecklat en helt ny liten tvåtaktare för att utmana främst Husqvarna och KTM om att vinna de allra yngsta crossåkarna.
Läs mer om Husqvarna och KTM.
Rapport-profilens kamp – efter svåra SVT-tiden
Folkkäre ankaret Ulf Wallgren, 63, slutade på SVT för ett drygt år sedan.Nu berättar han om den intensiva tiden efter att ha lämnat kanalen och hur han tvingas akta sig för att jobba för mycket i sin nya roll.–Förra året var vansinnigt intensivt, säger Ulf Wallgren.
Läs mer om SVT och Ulf Wallgren.
Sociala medier används för att kunna hata mot kvinnor
Sociala medier kan vara en kul och kreativ plattform.Men också ett ställe för hat och kränkningar.Särskilt för kvinnor.
Minnesord: Olof Linder
Läkaren Olof Linder, Stockholm, har avlidit i en ålder av 58 år. Närmast anhöriga är sonen Hugo, systern Brita och före detta makan Carin.
Läs mer om Brita, Carin, Hugo och Stockholm.
Professorn: Kollektivavtalen hotas om inte facken lyssnar
Arbetsmarknadsekonomiska rådet har hittat den svaga punkten på svensk arbetsmarknad. Nu varnar nationalekonomiprofessor Lars Calmfors facken för att inte lyssna på de små företagen.
Tiggande man gripen för penningtvätt
En man som tiggde vid Resecentrum i Uppsala greps på måndagen misstänkt för brott mot penningtvättslagen, skriver Upsala Nya Tidning.
Här uppges JVM spelas de kommande åren - då blir Sverige värd
Sverige ser ut att få JVM 2022. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN Junior-VM kommer tillbaka till Sverige om fyra år.
Läs mer om JVM och Sverige.
Häktningsordern mot Julian Assange kan hävas efter sex år
Efter att ha levt isolerad på Ecuadors ambassad i London i sex års tid fårWikileaks-grundaren Julian Assange på tisdagen besked om häktningsordern mot honom ska hävas.Det skulle i så fall innebära att han kan lämna ambassaden för första gången sedan 2012.
Läs mer om Julian Assange och London.
Trafikolycka på E6 – oklart skadeläge
En bil körde under tisdagsmorgonen in i mitträcket på E6 i Tanum. Enligt Polisen är skadeläget oklart.Polis är på väg till platsen
Läs mer om Tanum.
Iron Maidens jätte får landa i Sverige
Hur tar man sig bäst till en rockfestival om man är ett rockband? Med privat flygplan förstås. Ett jättestort.
Läs mer om Sverige.