13. Februari 2018 10.00-10.59

Nu är det klart: Darin till Solgården i sommar

Nu är den första artisten bokad inför sommarens spelningar på Solgården. Det är Darin som kommer till Halmstad i samband med sin stora Sverigeturné.

39-åring döms för anlagd brand i Vellinge

En 39-årig man döms för mordbrand i Vellinge den 29 september förra året. Mannen begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och döms därför, mot sitt nekande, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Läs mer om Vellinge.
Osämja i SPD-toppen inför Schulz besked
Partitoppen i tyska Socialdemokraterna hade tänkt sig ett snabbt ledarbyte. Men inför tisdagens möte med presidiet och partistyrelsen breder oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterar tyska medier.
Läs mer om Schulz och Socialdemokraterna.

Kritiken mot barnfilmen – nu klipps filmen om

Familjefilmen Pelle Kanin kritiseras för att inte ta matallergier på allvar.Kritiker kallar vissa scener för hjärtskärande och en hashtag startades om att bojkotta filmen.Filmbolaget ber nu om ursäkt för hur de framställt kaninen – och klipper om filmen.– Det är originalversionen som klipps om. Det gäller inte bara vår marknad utan globalt, säger Helena Stenhammar, pressansvarig på UMG till Aftonbladet.
Så blir sportlovsvädret i Jönköping på tisdagen
Sportlovsveckan är äntligen här för skoleleverna i Jönköping.På tisdagen håller sig temperaturen runt nollan och det blir växlande molninghet.– Trenden är som i Göteborg bortsett från att Jönköping ser ut att slippa regn, säger meteorologen Marianne Aabrekk.
Våldtäktsutredning i Malmö läggs ner
Åklagaren lägger ner en utredning gällande en anmälan om grov våldtäkt i Malmö. Anledningen är att inget brott har begåtts. Kvinnan har erkänt att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen.
Läs mer om Malmö.
Brittiska producentpriser steg mindre än väntat i januari
Brittiska producentpriser steg 0,1 procent i januari, jämfört med månaden före, enligt icke säsongsjusterad statistik. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg priserna 2,8 procent.
Di - en av landets mest lönsamma tidningar
Dagens industri redovisar en vinst på 117 miljoner kronor för 2017. Med en vinstmarginal på 16 procent är Di en av landets mest lönsamma dagstidningar. Di gör Sveriges bästa ekonomijournalistik, det är nyckeln till vår starka position, säger chefredaktör Lotta Edling.
Läs mer om Lotta Edling.
Osämja i SPD-toppen inför Schulz besked
Partitoppen i tyska Socialdemokraterna hade tänkt sig ett snabbt ledarbyte. Men inför tisdagens möte med presidiet och partistyrelsen breder oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterar tyska medier.
Läs mer om Schulz och Socialdemokraterna.
Åtalas för dubbelmordet i Mantorp
Läs mer om Mantorp.
Avskalad Peer Gynt på Dramaten: "Det vi bevittnar sker inuti Peers huvud"
När den tyske regissören Michael Thalheimer sätter upp Henrik Ibsens klassiker "Peer Gynt" på Dramaten sugs publiken in i protagonistens fantasivärld.
Alicia Vikander medverkar i ny kidnappnings-thriller
Morten Tyldum, den norske regissören som blev Oscarsnominerad för The Imitation Game och som senast gjorde sci fi-eposet The Passengers med Jennifer Lawrence,
Kingdom Come: Deliverance
Rollspelsgenren idag är något jag ofta kan finna mig själv klaga lite mycket på ibland.
Game will open gaming areas in Sports Direct stores
Retailers Game and Sports Direct aren't usually names you expect to go together, but as reported by Reuters, Game Digital has announced that it plans to open gaming areas in some stores as part of a collaborative arrangement,
Läs mer om Game Digital.
Mystik kring skallar på skaft
Ritualiserade huvuden på pålar. Stenåldersmänniskornas samhälle och föreställningsvärld var mer komplex än man tidigare trott. Det visar nya analyser av de skallar som hittats i Kanaljorden i Motala.
Läs mer om Kanaljorden och Motala.
Sågar nya Youtube-appen: "Svinful och svårnavigerad"
Plötsligt gjorde Googles mjukvarudesign intåg i Apple TV - och det är en allt annat än en trevlig upplevelse. Prisjämförelser från Prisjakt.nu Jag fick en mindre kalldusch när jag skulle kolla på Youtube på Apple TV häromdagen.
Våldtäktsutredning i Malmö läggs ner
Läs mer om Malmö.
Arlandas avstånd till Kastrup minskar
Läs mer om Kastrup.
Bankerna tjänar mer på bolånen
Bankernas marginaler, det vill säga vad de tjänar, på bolån har ökat de senaste månaderna och är rekordhöga. Det finns ett stort förhandlingsutrymme för konsumenterna, konstaterar Finansinspektionen (FI).
Läs mer om Finansinspektionen.
Skrällen: Stjärnan utslagen i kvalet
Samtliga svenska gick vidare från sprintkvalet.Men en av guldfavoriterna – Alex Harvey – blev utslagen.– Det är en jätteskräll, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Kanal 5.
Läs mer om Alex Harvey, Kanal och Roberto Vacchi.
Våldtäktsutredning läggs ner – kvinna anmäls: Har ljugit
Kvinnan uppgav att hon överfölls av flera män och våldtogs vid en lekplats i Malmö.Nu medger kvinnan att hon inte talade sanning – därför lägger åklagaren ner fallet. Det finns heller inga uppgifter som pekar på att ett brott har begåtts.– Varför hon har ljugit kan jag inte gå in på, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Läs mer om Malmö och Malmö.Nu.
Bröt sitt kontrakt – nu är Ledin klar för Luleå
Per Ledin bröt kontraktet med Karlskrona HK på måndagen av personliga skäl.På tisdagen presenterades han som Luleås senaste värvning.– Med sin rutin vet han förutsättningarna och kommer ge järnet på träningarna och vara redo för spel när det blir aktuellt, säger Luleås sportchef Stefan Skuggan Nilsson i ett pressmeddelande.
Bil har voltat - en skadad
En bil har voltat utanför Luleå, enligt plisen polisen.Bilens förare är skadad och förd till sjukhus med ambulans.– Vår patrull är på sjukhuset nu och pratar med och kontrollerar förarens egen uppgift om vad som hänt och hur det har gått till, säger Börje Öhman, polisen.
Läs mer om Börje Öhman och Luleå.
Nya siffror: Banker gör rekordvinster på bolån
Bankerna har aldrig tjänat mer på svenskarnas bolån.Det visar nya siffror från Finansinspektionen.– Från redan astronomiska summor ökar man till all time high. Regeringen borde gripa in och göra något åt detta, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.
Tesla-svensken får över 700 miljoner till sin fabrik
Den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson planerar en jättelik batterifabrik i Sverige.Nu investerar Europeiska investeringsbanken, Svenska Energimyndigheten och Scania över 700 miljoner kronor i hans företag Northvolt, rapporterar TT.
Så blir sportlovsvädret i Idre på tisdagen
Många elever som har sportlov den här veckan har tagit sig till Idre för att roa sig i skidbackarna.Vintervädret i Idre på tisdagen är ganska fint – men det är rätt kallt.– På tisdagsmorgonen är det runt tio minusgrader. Det blir större och chans till sol på eftermiddagen, säger meteorologen Marianne Aabrekk.
Läs mer om Idre och Marianne Aabrekk.
Så blir sportlovsvädret i Sälen på tisdagen
Många elever som har sportlov den här veckan har tagit sig till Sälen för att roa sig i skidbackarna.Och där vintervädret fortsatt bra.– Det är lite molnigt i Sälen på morgonen. Det blir större chans till sol på eftermiddagen, säger meteorologen Marianne Aabrekk.
Läs mer om Marianne Aabrekk och Sälen.
Bankernas marginaler på bolån är rekordhöga
Bankernas marginaler, det vill säga vad de tjänar, på bolån har ökat de senaste månaderna och är rekordhöga. Det finns ett stort förhandlingsutrymme för konsumenterna, konstaterar Finansinspektionen (FI).
Läs mer om Finansinspektionen.
Här är de virala bakverken som utmanar semmelwrapen
Är du trött på semmelwrap, nachosemlan och andra galna varianter av semlor? Här är tio andra söta saker som blivit virala i andra delar av världen, från klassikern cronut till konstfärdigt snidade glassar. De behöver inte nödvändigtvis smaka gott – det är framför allt bakverk som ser riktigt bra ut på Instagram som är värda att köa för.
Läs mer om Instagram.
FI: Bankernas bolånemarginaler högsta som uppmätts
Bankerna tjänar allt mer på bolån. Det visar färska siffror Finansinspektionen. Det finns ett stort förhandlingsutrymme för dem som tecknar bolån, betonar FI.
Läs mer om Finansinspektionen.
Storbritannien: Lägre konsumentpriser i januari
Storbritanniens konsumentpriser sjönk 0,5 procent i januari jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 3,0 procent, enligt den brittiska statistiska centralbyrån.
PETTERSSON: Som en EHT-turnering med ovanligt värdefull guldmedalj
Peter Foto: Bildbyrån Det är 24 år sedan ett OS senast spelades utan NHL-spelare.
Klubben bekräftar: Ledin är klar - han lämnar
IN: Per Ledin. UT: Gustav Rydahl. Luleå gör förändringar. Foto: Bildbyrån Luleå gör förändringar i truppen. Gustav Rydahl önskade att lämna klubben, men samtidigt återvänder Per Ledin till klubben efter en kort tid i Karlskrona.
Läs mer om Karlskrona och Per Ledin.
Per Ledin klar för Luleå
Hockeyveteranen Per Ledin återvänder till Luleå. 39-åringen ersätter Gustav Rydahl, som samtidigt får sin önskan uppfylld och återvänder till moderklubben Färjestad.
Läs mer om Färjestad, Gustav Rydahl och Luleå.
Bekräftat: Mer X-Men för "Deadpool"-regissören
I januari skrev vi för första gången om att "Deadpool"-regissören Tim Miller planerar en film om Kitty Pryde. Hollywood Reporter bekräftar nyheten om en ny spinoff i X-Mens universum, med mer spännande information.
Per Ledin klar för Luleå
Läs mer om Luleå.
Sändningen gick ner under kvalet
Sprintkvalet var i full gång.Då gick Kanal 5:s sändning på webben ner.Något oväntat hände, stod det på D Play.
Läs mer om D Play och Kanal.
Calle Halfvarssons succ i sprintkvalet
Calle Halfvarsson tvingades bryta skiathlon-tävlingen i OS.Men i sprintkvalet visade svensken riktigt god form igen – tillsammans med Teodor Peterson och Oscar Svensson.
Catarina Lundbäck om terrorrättegången
På tisdagen inleds rättegången mot Rahkmat Akilov efter terrordådet i Stockholm i april.Akilov kommer dock inte att höras i rätten under dagen – i stället är det åklagaren Hans Ihrman som kommer att stå i centrum.– Jag förväntar mig att åklagaren kommer in på varför det här ska anses vara ett terroristbrott, säger Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck. Följ Expressens livebevakning av rättegången i Expressen TV.
Hon är Danske Banks nya topprekrytering
Danske Bank rekryterar ett av Skandias kändare ansikten, Maria Landeborn. Jag lockas av utmanarrollen och att man ligger långt fram i den digitala utveckligen, säger Maria Landeborn.
Läs mer om Maria Landeborn.
Enklare att göra nytta
Problemet med EU:s handelssystem har varit att det finns ett enormt överskott av utsläppsrätter.
Trots alla skador - Morin är beslutsam: "Jag ska tillbaka"
Av de fem senaste säsongerna har fyra spolierats med skador. Nu är Linus Morin gipsad - och fast besluten. - Jag tycker fortfarande hockey är så himla kul. Linus Morin är en av de stora kulturbärarna i IK Oskarshamn.
Läs mer om Morin.
Libre Office i ny version
Det fria Office-paketet Libre Office från Document Foundation har lanserats i den nya version 6.0, men drabbades av säkerhetsproblem efter lanseringen och en rättad version finns nu att ladda ned.
Sandra Eriksson till sjukhus efter olycka
Det var under gårdagens tävlingar på Sundbyholm som olyckan inträffade.Sandra Eriksson föll ur sulkyn innan start – och skickades till sjukhus.Enligt tränaren Petter Lundberg ska läget dock vara förhållandevis lugnt.– Det viktigaste var att inget visade sig brutet eller så, säger han till Travronden.
Lämnar Frölunda – klar för Rangers
Lias Andersson, 19, är förlorad för Frölunda.New York Rangers meddelar nu att talangen stannar kvar i USA resten av säsongen.
Läs mer om Frölunda.New och USA.
Hoppas statsministern ringer – då kan vi prata politik
PYEONGCHANG. Sebastian Samuelsson njuter av att uppträda på den stora scenen. Och efter att ha blivit Silver-Sebbe med hela Sverige kan 20-åringen från Sollefteå tänka sig en framtid i politiken.
Läs mer om Silver-Sebbe, Sollefteå och Sverige.
Minnesord: Bert Lundin
Bert Lundin, Farsta i Stockholm, 97 år har avlidit. Han efterlämnar hustrun Inga-Lisa, dottern Elisabeth med familj.
Läs mer om Elisabeth, Farsta, Inga-Lisa och Stockholm.
Bravida landar order i Danmark
Bravida får i uppdrag av Region Nordjylland att utföra installationer inom vs när Aalborg i Danmark får ett nytt universitetssjukhus. Uppdraget har ett ordervärde om cirka 140 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
FI: Bankernas bolånemarginaler högsta som uppmätts
Bankerna fortsätter tjäna storkovan på bolån. Det visar färska siffror Finansinspektionen.
Läs mer om Finansinspektionen.
AER: Kollektivavtalen måste bli mer attraktiva för företagen
Företagen värderar mest att kollektivavtalen ger dem ett bra anseende och förbättrar relationen till de anställda snarare än att de tycks se ett inneboende värde i avtalen i sig. Det skriver Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, i en rapport som publicerades på tisdagen.
Läs mer om AER och Arbetsmarknadsekonomiska.
Världens bästa hotell - 9 pärlor att drömma sig bort till
Infinitypooler, privata vattenvillor och exklusiva spa-avdelningar. Världens lyxhotell tänker på alla detaljer och lämnar inget åt slumpen. Här är nio av världens bästa hotell som vi gärna skulle bo på en natt eller två.
NYLIN Om Grammis på Grand
Nyheter Tillbaka till brottsplatsen. Nåja, men några lätt mörkskygga saker hände säkert när Grammis 1988 återkom efter lång paus och den gången valde Vinterträdgården i Grand Hôtel som miljö.
Five Nights at Freddy's-filmen görs av Chris Columbus
Chris Columbus är en ingen duvunge, direkt. Tvärtom. Karln har under åren regisserat filmer som Ensam Hemma, Mrs. Doubtfire, Harry Potter and the Sorcerer's Stone samt Harry Potter and the Chamber of Secrets. Ingen klen resumé, direkt.
Läs mer om Chamber, Ensam Hemma och Harry Potter.
Ledin återvänder till Luleå Hockey
Under måndagskvällen blev det klart att Per Ledin lämnar Karlskrona HK. Och nu är det klart att han återvänder till Luleå Hockey.
Svenskarna som tävlar i Berlin
Här är duon som försvarar de svenska färgerna på årets filmfestival i Berlin. Måns Månsson och Axel Petersén har regisserat "Toppen av ingenting", den första svenska film som har uttagits till tävlan i Berlinalen på åtta år.
Efter år av missförstånd: Samsung fixar äntligen sina emoji
Symbolerna ska nu visa samma ansikten som andra plattformar, så att folk kan förstå vad Samsung-användarna vill ge uttryck för i konversationer.
Läs mer om Samsung-användarna.
Google X-grundaren: AI gör oss till övermänskliga arbetstagare
AI-verktyg kommer att skapa övermänskliga arbetstagare som kommer att kunna göra mer med ny teknik – i och med att till exempel en läkare eller en advokat slipper de repetitiva sysslorna, tror Google X-grundaren Sebastian Thrun.
Google X-grundaren: AI gör oss till övermänskliga arbetstagare
AI-verktyg kommer att skapa övermänskliga arbetstagare som kommer att kunna göra mer med ny teknik – i och med att till exempel en läkare eller en advokat slipper de repetitiva sysslorna, tror Google X-grundaren Sebastian Thrun.
Landstingsrådets argument är inte relevanta
Gör inte ännu en katastrofal bakvänd affär, det vill säga sälja först, tänka och planera sedan. Det är ansvarslöst att sälja Gamla Karolinska sjukhuset, med argument baserade på 10 år gamla ider om Stockholms sjukvård. Det skriver flera överläkare i en replik till landstingsrådet Paul Lindquist.
Professor varnar: Den svenska modellen är hotad
Individualismen kan komma att hota en av grundpelarna i den svenska ekonomiska modellen. Det menar ekonomiprofessor Lars Calmfors. Han uppmanar nu facken att bli mer flexibla för att rädda kollektivavtalen.
:Guide: Åtta ställen att fira Alla hjärtans dag på
Vem är inte i behov av lite värme i vintermörkret? SvD Resor guidar till åtta ställen i och runt Stockholm för att fira er mest fulländade Alla hjärtans dag.
Läs mer om Alla och Stockholm.
Anettes Norbergs allvarliga skada döljs för tittarna – tvingas avbryta
Curlingspelaren Anette Norberg är en av deltagarna i Superstars på Kanal 5.I premiäravsnittet faller stjärnan ner från en stång och slår sig hårt i huvudet, men tittarna får aldrig se hur illa det var.– Jag kände mig ganska förvirrad efteråt. Det var en obehaglig känsla, jag kände mig inte riktigt närvarande, säger Anette Norberg.
Läs mer om Anette Norberg och Kanal.
Stoppas i OS: Det är korkat
PYEONGCHANG. Två amerikanska OS-målvakter har Frihetsgudinnan på sina hjälmar.De tvingar IOK nu dem att ta bort.Varför?De anses vara för politiska, enligt USA Today.
Stockholmsbörsen: H&M stiger inför kapitalmarknadsdagen
Stockholmsbörsen inledde tisdagen något trevande men vände relativt snabbt ner på minus. Indexutvecklingen såg likartad ut i Europahandeln och parallellt indikerade en tidig titt på USA-terminerna en öppning ner i eftermiddag.
Läs mer om Europahandeln.
Wihlborgs vd: Stor potential i Danmark efter miljardköpet
Det finns stor potential att öka hyresintäkterna i Danmark, där Wihlborgs köpte fastigheter för miljardbelopp i somras. Det säger fastighetsbolagets vd Anders Jarl till Di.
Läs mer om Danmark.
IEA justerar upp tillväxtprognosen för global efterfrågan på olja
Internationella energimyndigheten, IEA, har justerat upp tillväxtprognosen för den globala efterfrågan på olja 2018, med 120.000 fat per dag till 1,39 miljoner fat per dag. Det framgår av IEA:s senaste månadsrapport på tisdagen, jämfört med föregående månadsrapport.
Läs mer om IEA.
H&M lanserade åtgärdsprogram i höstas
HFuture fit med syftet att minska kostnader och effektivisera verksamheten. Det uppger sajten Breakit med hänvisning till icke namngivna källor.
Läs mer om Breakit.
Åtalas för barnmisshandel
En 22-årig kvinna från en ort i Kalmar kommun misstänks ha hotat och slagit sina barn. Nu åtalas hon vid Kalmar tingsrätt. Enligt åtalet ska kvinnan i mitten av september ha utdelat ett kraftigt slag med öppen hand mot ett av barnen.
Läs mer om Kalmar.
Redaktionen listar: Här är prylarna vi inte klarar oss utan
Teknikvärlden är full av grymma prylar som underlättar vår vardag. Här är våra absoluta favoriter. Philips Hue Få prylar har känts mer värda utmärkelsen Årets coolaste pryl än Philips Hue.
Efter år av missförstånd: Samsung fixar äntligen sina emoji
Symbolerna ska nu visa samma ansikten som andra plattformar, så att folk kan förstå vad Samsung-användarna vill ge uttryck för i konversationer. Google behövde visserligen lära sig hur en hamburgare se ut.
Läs mer om Samsung-användarna.
Kodsnack 247: Allt annat vore ändå jobbigare
Tobias, Fredrik och Kristoffer snackar om dåliga datorveckor, när man trillar ner i ett kanin- eller maskhål och känner att man snarare går bakåt än framåt för varje arbetsdag som går. Framför allt varför man faktiskt står ut och tar sig framåt när inget går som man vill, och trots att vårt yrke på många sätt mest består av motgångarna.
Läs mer om Fredrik och Kristoffer.
Tesla Model 3 – så blir elbilen alla väntar på
När Elon Musk presenterade Tesla Model 3 och fick närmare 400000 köporder på ett par dagar skakade det om bilvärlden.Ingen hade trott att det skulle gå att sälja så många bilar bara för att en vd rullar fram en på scen.
Läs mer om Tesla Model.
Regeringen nobbar EQT – får inte köpa Vattenfall
Regeringen nobbar riskkapitaljätten EQT:s förslag om en delprivatisering av Vattenfall. Det uppger näringsminister Mikael Damberg som berättar om regeringens planer för statens största företag och kritiserar tidigare regeringen för Nuonhaveriet som trots gigantförlusterna inte utretts ordentligt. Att sälja ens delar av Vattenfall är uteslutet, säger Mikael Damberg.
Rekordår för Persbrandts bolag
Skådespelaren Mikael Persbrandt kan summera ett stökigt räkenskapsår med extra klirr i kassan, men minskade tillgångar.