13. Februari 2018 11.00-11.59

Förvirringen: Var ska jag åka egentligen?

PYEONGCHANG. Heidi Weng kvalade sig vidare till kvartsfinal på sprinten.Trots det var hon helt förvirrad i den mixade zonen.– Var ska jag åka egentligen, i eller utanför spåret?, säger hon.

Yngre man upptäcktes med kniv i riksdagen

När en yngre man passerade säkerhetskontrollen på riksdagen upptäckte att han bar en kniv.Kniven togs i beslag och mannen misstänks för brott mot knivlagen.– Polisen har identifierat honom och han är straffmyndig, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson.
Läs mer om Towe Hägg.
Rättegången om lastbilsattacken har börjat
Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott som enligt åklagaren allvarligt kunde ha skadat Sverige. Första dagen på rättegången är det åklagaren som lägger fram bevis i rättegången.
Läs mer om Sverige.
Man försökte gå in i riksdagen med kniv
En man greps då han försökt gå in i riksdagshuset i Stockholm med en kniv på sig, skriver polisen på sin hemsida.
Läs mer om Stockholm.

SOS-samtalet: Han mejar ner allt follk nu!

Han har kört på folk, han är helt galen! Hör ett av de första SOS-samtalen efter attentatet på Drottninggatan.
Läs mer om Drottninggatan.
Martin Blomgren: Historiskt tillfälle för H&M
En framgångsmaskin som väntar på att göra comeback eller en omkörd föredetting? På onsdag klarnar förhoppningsvis bilden av vart H&M är på väg.
Holtz: Jag får Mullsjö-vibbar av föreningen
Under lördagen slog bomben ner - Fredrik Holtz återvänder till Sverige, och det var allsvenska klubben Hagunda som vann dragkampen om den hårdskjutande rightskytten Fredrik Holtz har vunnit trippla SM-guld med Storvreta,
Overwatch League buy-in fees reportedly set to increase
The Overwatch League caught headlines way before it actually launched with reports that the franchise fee would be 20 million USD each, meaning each of the 12 teams had to pay this to be a part of the competition,
Läs mer om USD.
Belöning för avgörande tips om turnéledare
Förra året återupptog polisens kalla fall-grupp utredningen om en turnéledare som försvann i Blekinge 1999.
Läs mer om Blekinge.
Lumor vågar tala med unga om det mest intima
Rädslan för och längtan efter intimitet är temat i nyskrivna Ocean på Unga Klara. Bakom pjäsen står Lumor, en sant fri teatergrupp som haft en rad konstnärliga framgångar och i vår är trippelaktuella.
Läs mer om Lumor, Ocean och Unga Klara.
Telia sparar i Sverige – 350 tjänster försvinner
Telia minskar sin personal i Sverige med 350 personer, enligt en överenskommelse med de fackliga organisationerna.
Läs mer om Sverige.
10 bästa små suvarna
Stora, vräkiga och bränsletörstande.De tar stor plats i stan och enligt många bara en rullande statussymbol.Men det är nya tider nu.I dag finns stadsjeeparna – eller suvarna – i alla storlekar och alla former. Och bilköparna älskar dem.Här är 10 snygga, fräcka småsuvar som du absolut måste titta på.
Nu säljs Elton Johns sällsynta lyxbil
Vill du rulla som en världsstjärna?Då har du chansen.Nu säljs Elton Johns sällsynta Aston Martin på auktion – för en bra bit över två miljoner kronor.
Läs mer om Aston Martin.
Psykolog: Därför är husdjur så bra för din hälsa
Behöver du fler anledningar att skaffa hund?Enligt ny forskning från tre brittiska universitet är fördelarna många.Husdjur kan sänka blodtryck, hålla oss aktiva och minska smärta – samtidigt som de minskar ångest och psykisk ohälsa.
Nya Volvo XC40 får bekänna färg i vinterföre
Fräck design, hög förarkomfort, bra lastutrymme och körsäker som få andra bilar. Men varför så dyr? Välkommen på en vintrig långtur i Volvos nya suv XC40.
Regeringsförslag riskerar ge dyrare byggen
Byggbranschen är starkt kritiskt till regeringens väntade förslag om entreprenöransvar. Följden blir bland annat sämre konkurrens när mindre företag inte släpps in, och därmed dyrare byggprojekt, enligt Sveriges Byggindustrier. För facket handlar det om att motarbeta uppdelningen av A- och B-lag på byggena.
Läs mer om Aoch B-lag.
Dyrare utsläppsrätter ska ge ökad klimateffekt
Nu ska det kosta mer för industrin att släppa ut koldioxid. Den nya lagen om utsläppshandel kommer att sätta press på företagen i Europa.
Läs mer om Europa.
Missade du det här?
Widar Andersson: Norrköping vågade gå före.
Designtricket som får folk att förstå din applikation
Om det finns ett övergripande syfte med en applikation eller webbtjänst så blir den enklare att förstå. Då blir designbesluten enklare att fatta.
Yrkeshögskolan motorväg till jobb för it-studerande
En it-utbildning på Yrkeshögskolan var en riktig vinstlott för dem som gick ut 2016. 90 procent av alla som gick dem fick jobb efter examen – ett ordentligt lyft mot tidigare år.
Läs mer om Yrkeshögskolan.
Deras pungkulor ligger i pjäxorna
Backhopperskan Lindsey Van är trött på att få höra att hennes livmoder riskerar att ramla ut om hon fortsätter tävla.Nu har OS-profilen rutit ifrån.– Jag säger åt männen att deras pungkulor ramlat ner i pjäxorna, säger Van till sajten Think Progress.
Läs mer om OS-profilen och Van.
Akilov erkänner terroristbrott – ville framkalla fruktan
Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Målet var att framkalla fruktan.
Superläge att förhandla ner boräntan
Bankerna tjänar allt mer pengar på bolånen. Fjärde kvartalet i år var bolånemarginalerna uppe på sin högsta nivå sedan de började mätas 2002. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om varför det är så och vad det innebär för bankkunderna.
Tusentals lyxbostäder står tomma i London
Omkring 15.000 lyxlägenheter står tomma i London. Bland storstadens fastighetsutvecklare har fokus legat på utländska investerare och inte på Londonborna. Det skriver Svenska Dagbladet.
JUST NU: El Kabir på väg bort från Djurgården - nära Ryssland
Othman El Kabir kan vara på väg att lämna Djurgården - enligt uppgifter så är en affär med en rysk klubb nära - det uppges handla om FC Ural.
Läs mer om Djurgården och Ryssland.
Öresundsbron stängd i båda riktningarna
Öresundsförbindelsen mellan Danmark och Sverige är stängd i båda riktningarna på grund av tekniska problem, uppger Öresundsbrokonsortiet. Tidigast klockan 11.30 beräknas bron kunna öppna igen.
Snart finns det ingenstans vi kan fly! Nu kan Boston Dynamics robothund öppna dörrar
Forskarna vid Boston Dynamics tycks inte ha sett Jurassic Park.
Läs mer om Jurassic Park.
Yrkeshögskolan motorväg till jobb för it-studerande
En it-utbildning på Yrkeshögskolan var en riktig vinstlott för dem som gick ut 2016. 90 procent av alla som gick dem fick jobb efter examen – ett ordentligt lyft mot tidigare år.
Läs mer om Yrkeshögskolan.
Oron: Kanske har tappat superformen
Norges största guldhopp Johannes Hösflot Kläbo kom in som tvåa efter finländaren i sprintkvalet. Men huruvida andraplaceringen är ett kvitto på längdskidåkarens OS-form återstår att se.Han brukar inte hålla igen i kval. Kanske har han tappat superformen. Blir spännande fortsättning, skriver Jacob Hård i SVT:s liverapportering.– Det finns ett osäkerhetsmoment runt Kläbo. Det var inte lika mycket sprut i hans teknik som tidigare, säger NRK:s expert Fredrik Aukland
Vattnet i Kapstaden helt slut om bara några månader
KAPSTADEN. Det pågår en intensiv kamp mot klockan och de sista vattendropparna i Kapstaden. Den 11 maj – det som kallas Day Zero – ska ingenjörer skruva av det lilla vatten som fanns kvar i kranarna för invånarna.Fram tills dess tar barnen med sig en liter vatten till skolorna, hotellen tar bort pluggarna till badkaren och invånarna hoppas nu bara på en sak: regn.– Denna dag är som en övning inför domedagen, säger Ursula Roberts som är och hämtar vatten i den snart uttorkade dammen som försörjer halva Kapstaden med vatten.
Läs mer om Day Zero och Kapstaden.
Pelle Kanin klipps om efter allergikritiken
Den svenska biopubliken kommer att kunna se familjefilmen Pelle Kanin i trygg förvissning om att ingen matallergiker behandlas respektlöst. Efter kritiken klipps filmen om, rapporterar Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Pelle Kanin.
Minnesord: Jan Olof Strumpan Plogström
Vår vän och tidigare arbetskamrat Jan Olof Strumpan Plogström, Trosa, har efter en tids sjukdom lämnat oss alldeles för tidigt. Strumpan blev 66 år och efterlämnar sin hustru Ylva.
Öresundsbron öppen igen efter tekniska fel
Öresundsförbindelsen mellan Danmark och Sverige stängde i båda riktningarna på grund av tekniska problem vid 11-tiden i dag.
Läs mer om Danmark och Sverige.
Djurgården på väg att sälja El Kabir - sportchefen: "Väldigt nära en övergång"
Förra året gjorde Othman El Kabir fyra mål och sex assist i allsvenskan. Nu är yttermittfältaren aktuell för en flytt bort ifrån Djurgården. 26-åringen på väg att säljas till en klubb i Ryssland, där transferfönstret ännu inte har stängt.
Så påverkas barnets hjärna av ständig digital uppkoppling
I årets första nummer av tidningen Barnläkaren hittade vi en intressant artikel om hur barnhjärnan påverkas av ständig uppkoppling.
Läs mer om Barnläkaren.
MANAGMENT Idolvinnaren in i Hagenburg
Nyheter Den tidigare Idol-vinnaren och H.E.A.T-sångaren Erik Grönwall tog en annorlunda väg än sina kollegor. Han har nu blivit delägare i managementbolaget Hagenburg tillsammans med branschveteranen Petri H. Lundén.
Läs mer om Hagenburg, Idol-vinnaren och Petri H.
KONFERENS Manlig rockmyt under lupp
Nyheter Vem tar ansvar för att människor i musikbranschen inte hamnar i psykisk ohälsa eller fortsätter att manifestera ohälsosamma rockstjärneideal?
FESTIVAL/KONFERENS Dubbla rekord för Where's the Music
Nyheter Den fjärde upplagan av konferensen och festivalen Where's the Music slog dubbla rekord, uppger arrangören. Festivaldelen blev dessutom slutsåld.
Läs mer om Music.
39-åring döms för anlagd brand i Vellinge
En 39-årig man döms för mordbrand i Vellinge den 29 september förra året.
Läs mer om Vellinge.
Åtal för våldtäkter på flicka i USA
En man i 20-årsåldern åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för sexbrott mot tre flickor, bland annat flera våldtäkter på en 12-årig flicka i USA.
Läs mer om USA.
Calmfors: Viktigt att kollektivavtal uppskattas av företag
Den fackliga organisationsgraden har sjunkit i Sverige och kollektivavtalssystemet bärs i allt högre grad upp av arbetsgivarna. För avtalssystemets fortlevnad blir det därmed allt viktigare hur arbetsgivarna uppfattar kollektivavtalen.
Läs mer om Sverige.
Dilba Demirbag: Upprörande och alarmerande
En försvinnande liten andel av det svenska riskkapitalet når just kvinnliga entreprenörer. Under 2017 till bolag med enbart kvinnliga grundare, enligt en kartläggning gjort av DI Digital. Ekonomistudion gästades av Bonnie Roup, entreprenör och grundare av gravidappen Bonzun, och Dilba Demirbag från Women Executive Search.
Samtliga svenskar vidare i sprinten
Det var damernas först. Samtliga svenskor tog sig utan problem vidare i OS-sprintens kval. Herrarna ville inte vara sämre. Calle Halfvarsson, Oskar Svensson, Teodor Peterson och Viktor Thorn kör kvartsfinaler.
Pesten tog nästan alla i byn, de övriga svalt ihjäl
Det verkar som om det inte bara var våra legoknektar som orsakade död och elände i Tyskland under trettioåriga kriget. Visst förekom pestepidemier också, och dem var väl soldaterna inte skyldiga till?
Läs mer om Tyskland.
Just nu: Beslut om gamla Karolinska skjuts upp
Försäljningen av gamla Karolinska skjuts upp minst en månad. Oppositionen i Stockholmslandstinget kräver återremiss för att alla delar i affären ska utredas ytterligare.
Djurgården nära att sälja stjärnan
Djurgården är nära att sälja Othman El Kabir till Ryssland.Enligt SportExpressens uppgifter har FC Ural lagt ett bud på mittfältaren.- Vi för en dialog med en rysk klubb angående Othman, säger sportchefen Bosse Andersson.
Elofssons oro: Det ser tyvärr läskigt ut
PYEONGCHANG. Först var kylan ett hot mot sprinten.Och nu ser det ut som att snön och den kraftiga vinden kan ställa till det i finalpasset.– Det ser tyvärr lite läskigt ut, säger Per Elofsson i Kanal 5.
Läs mer om Kanal och Per Elofsson.
39-åring döms för anlagd brand i Vellinge
En 39-årig man döms för mordbrand i Vellinge den 29 september förra året. Mannen begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och döms därför, mot sitt nekande, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Läs mer om Vellinge.
Man åtalas för våldtäkter på flicka i USA
En man i 20-årsåldern åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för sexbrott mot tre flickor, bland annat flera våldtäkter på en 12-årig flicka i USA.
Läs mer om USA.
A3 ger kunder möjligheten att uppleva mer tillsammans genom bredband och mobiltelefoni.
IT- och telekombolaget A3 lanserar ett samarbete med SAS EuroBonus som möjliggör för A3 s nya och befintliga kunder att få EuroBonus Extrapoäng genom att teckna abonnemang på bredband eller mobiltelefoni.
Räntor och valutor: Kronan stärks mot dollarn och euron
Europaräntor sjönk med omkring 2 punkter samtidigt som dollarn tappade till femmånaderslägsta mot yenen. Det är en intressant kombination av riskaptitens återkomst och amerikanska räntor som tynger dollarn, sade Alvin Tan, valutastrateg vid Socit Gnrale, till Reuters.
Läs mer om Alvin Tan och Socit Gnrale.
Saab får beställning från FMV
Försvarsjätten Saab har fått en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) på multi-taktiska datalänkar till svenska Marinen.
Läs mer om FMV och Marinen.
Mäklare tror på fortsatt skakig bostadsmarknad
En tredjedel av Sveriges mäklare tror på fortsatt prisfall och nästan hälften på stillastående bopriser. Det är resultatet av en undersökning från Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard.
Åtal för våldtäkter på flicka i USA
Läs mer om USA.
Guide: Rättegången – dag för dag
39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan greps i Märsta utanför Stockholm efter dådet på Drottninggatan. Några dagar senare erkände han terroristbrott via sin advokat. Rättegången väntas pågå ändå till maj. Det här är det som händer i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
Spelarna som jagar OS-guld i Tre Kronor
För första gången på 24 år finns inga NHL-stjärnor i OS-hockeyn. Det betyder inte att det saknas profiler i Tre Kronor. Här finns Stanley Cup-mästare, VM-guldvinnare och en av de största talangerna genom tiderna.
Nya siffror: Banker gör rekordvinster på bolån
Bankerna har aldrig tjänat mer på svenskarnas bolån.Det visar nya siffror från Finansinspektionen.– Från redan astronomiska summor ökar man till all time high. Regeringen borde gripa in och göra något åt detta, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.
Ivehag och Aronsson om de udda bilderna
Under söndagskvällen la montstjärnan Josefin Ivehag upp en bild på sin blåmärkesfyllda rygg på Instagram.En bild som ett par timmar senare fick sin förklaring av TV4-profilen Sofia Aronsson – vars inlägg avslöjade anledningen bakom blåmärkena.– Det var en udda känsla till en början, säger Aronsson.
Så blir sportlovsvädret i Göteborg på tisdagen
Sportlovsveckan är äntligen här för elever i Göteborg. Tisdagsvädret blir fint med sol och ett par plusgrader.– Det kan komma en regnskur kväll, men annars blir det en väldigt fin tisdag, säger meteorologen Marianne Aabrekk.
Läs mer om Göteborg och Marianne Aabrekk.
Så blir sportlovsvädret i Åre på tisdagen
Många elever som har sportlov den här veckan har tagit sig till Åre för att roa sig i skidbackarna. Och där vintervädret fortsatt bra.– Tisdagsvädret ser bra ut. Det är lite moln på himlen men solen tittar fram, meteorologen Marianna Aabrekk.
Läs mer om Marianna Aabrekk och Åre.
Öresundsbron stängdes efter strömavbrott
Öresundsbron stängdes under tisdagen av.Ett strömavbrott i Malmö gjorde att man inte kunde hålla öppet.Vid 11.20 öppnades bron igen.
Läs mer om Malmö.
Stora gåtan – om Ingela Jansson: Ser märkligt ut
Samtidigt som hon var häktad i sin utevaro i Sverige satt storbedragaren Ingela Jansson fängslad i Etiopien.Bara dagar efter att Stockholms tingsrätt avskrivit det svenska målet mot henne bekräftade UD att hon benådats från det afrikanska skräckfängelset – och nu är hon en fri kvinna.– Det ser märkligt ut. Det är mycket möjligt att mitt beslut är det som gjort att hon släppts, säger åklagaren Daniel Jonsson.
Arlanda utmanar om platsen som störst i Norden
Köpenhamns flygplats Kastrup får allt färre passagerare. Samtidigt ökar antalet passagerare på Arlanda. Nu utmanar Sveriges största flygplats om att också bli störst i Norden.
Läs mer om Arlanda, Kastrup och Norden.
Malaysisk tidning: Så känner du igen homosexuella
En malaysisk tidning möter hård kritik efter att ha publicerat en lista över hur man anser att homosexuella går att känna igen på avstånd. Listan har väckt ilska hos aktivister som menar att den sätter deras liv i fara.
Brittiska huspriser steg drygt 5 procent
De brittiska huspriserna steg 5,2 procent i december jämfört med samma månad föregående år. Det rapporterar det brittiska statistikkontoret, ONS.
Lyxmärket ökar försäljningen kraftigt
Gucci ökade försäljningen med 45 procent under fjärde kvartalet. Det är de unga shoppingglada som står för en stor del av tillväxten. Det rapporterar Bloomberg News.
Analytiker: Swecos kursuppgång en lättnadsreaktion
Att Sweco-aktien går så pass bra efter tisdagens bokslutsrapport kan ses som en lättnadsreaktion på framför allt utfallet i Swecos största marknad Sverige. Det anser en analytiker som följer bolaget.
Läs mer om Sverige.