13. Februari 2018 14.00-14.59

Consumer Reports går mot strömmen – ger Homepod medelbetyg

När amerikanska Consumer Reports testar Homepod i sitt neutrala ljudlabb blir resultatet att flera konkurrenter låter bättre.
Läs mer om Homepod.

Heta linjen efter talangens debutmål

Backtalangen Maja Nyln-Persson, 17 år, gjorde sitt första OS-mål mot Korea i måndags kväll. Då gick hennes telefon varm. – Ja, gud, vänner och nära och kära har grattat mig. Jag är jättetacksam att de bryr sig och stöttar mig. Det är jätteviktigt.
Läs mer om Korea och OS-mål.
Jag bara gråter – är helt magiskt
PYEONGCHANG. När Stina Nilsson korsade mållinjen i Pyeongchang rusade mamma Karin rakt ut i trädgården i Malung och hissade flaggan.Från ett annat håll kom syster Malin springande.– Nu ska vi fira med semlor, men just nu gråter jag bara, säger Malin Nilsson.Och på plats i Sydkorea fanns pappa Richard.– Det här är helt magiskt, säger han.
Det har gått riktigt bra en längre tid
Han kan vara norra Sveriges mest formstarka häst.Nu reser segerstaplaren Roger America 95 mil till Solvalla för att även vinna på V86.- Hästen känns fantastiskt fin och jag tror absolut att han räcker, säger tränaren Hanna Olofsson.

Karolinska tillsätter extern utredning om cancerköer

Karolinska universitetssjukhuset tillsätter en extern utredning om hanteringen av cancerkön i somras. Det uppger sjukhuset på sin hemsida. Utredningen ska bland annat ta upp sjukhusets kommunikation, internt och externt, och om hur Karolinska i Huddinge hanterade erbjudandet om operationshjälp från Danderyds sjukhus.
Läs mer om Huddinge och Karolinska.
Bokrecension: Maria-Pia Boëthius om sin släkt under blodig konflikt
Inbördeskriget 1918 är fortfarande ett sårigt kapitel i Finlands historia. Ola Larsmo läser en ny bok av Maria-Pia Boëthius som skildrar hennes släkts liv mitt i den blodiga konflikten.
Mentala rådgivaren: Märkte att Stina var jättebalanserad
Rune Gustavsson, Stina Nilssons mentala rådgivare, visste redan för ett par veckor sedan att 24-åringen skulle kunna vinna OS-guldet. – Jag märkte i tonläge och i ordval att här har vi en jättebalanserad Stina Nilsson, säger Rune Gustavsson som följde guldloppet på tv.
Miljöpartiet: "Inga fossilbilar efter 2030"
Miljöpartiet har presenterat en färdplan för sin klimatpolitik, en lista på 142 åtgärder som partiet menar behövs för att Sverige ska leva upp till sina åtaganden enligt Parisavtalet.
Läs mer om Parisavtalet och Sverige.
Replik om AF: Kritiken bör riktas mot ansvarig arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Svar till Johan Berg 11 februari: Replik: Arbetsförmedlare: "Det gör ont" Johan Berg har det senaste året ägnat mycket av sin vakna tid åt att försvara Arbetsförmedlingen (AF) på landets debattsidor.
Oväntat besked från Microsoft: nu får Windows 7 och 8.1 bättre virusskydd
Nu får Windows 7 och 8.1 ta del av Advanced Threat Protection.
Oron är korruption är felriktad och bisarr
Att fler idburna aktörer i välfärden skapar risk för korruption är en felriktad och ganska bisarr oro. Det som Almega och Vårdföretagarna vänder sig emot är i själva verket att de värdefulla särdrag som kännetecknar oss får synliggöras tydligare i upphandlingarna. Det skriver företrädare för de idburna i en replik.
Läs mer om Almega och Vårdföretagarna.
Tullverket duckar om haveriet på Arlanda
Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson vill inte svara på centrala frågor om myndighetens roll i det stora momshaveriet på Arlanda. Förklaringen till haveriet är, enligt henne, bristande analys. – Med facit i hand skulle vi ha genomfört vårt omvärldsanalys betydligt tidigare, säger hon till SvD.
Läs mer om Arlanda, SvD och Therese Mattsson.
Stina Nilsson tar OS-guld
PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Stina Nilsson är olympisk mästare.Svenskan tog guld på tisdagen – efter en kross i finalen.Nilsson bjöd på en stor mängd glädjetårar efter loppet.–Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som skulle gråta, säger Nilsson i Kanal 5.
Läs mer om Kanal, Nilsson och OS-guld.
Norge, nu är det vi som skrattar åt er
PYEONGCHANG. Två distanser.Två svenska guld.Eh...hallå, Norge? Hallå hela världen?Bäst att ni vaknar snart. För ni är faktiskt på väg att bli totalt utklassade här borta.
Läs mer om Norge.
MP: Bensinförbud räcker inte – trafiken måste minska
Ett stopp för att sälja fossila drivmedel 2030 är ett nödvändigt steg, anser Miljöpartiet. Men det räcker inte för att få ner utsläppen från lastbilar, flyg och bilar så mycket som krävs.Trafiken och resandet måste också minska.
Läs mer om Miljöpartiet.
Larmet efter terrorn: Skicka allt du har
Kom igen, skicka allt du har till Drottninggatan fort som fan.Paniken i kvinnans röst när hon ringer 112 efter terrordådet den 7 april förra året går inte att missa.– Han kör på folk, han är galen, ropar kvinnan i telefon.
Läs mer om Drottninggatan.
Polisen undersöker incident vid brittiska parlamentet
Polisen undersöker en incident vid det brittiska parlamentbyggnaden i London.Det uppger en talesperson för parlamentet till Sky News.
Läs mer om London.Det.
Nya larmet: Lärare får inte ta lunchrast
Stressiga dagar utan ro – det är vardagen för många lärare i Malmö.Nästan hälften av alla lärare i staden menar att de inte kan ta tillräckligt långa raster.– Det är jätteilla och någonting som vi kommer att ta med förvaltningen omgående, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, till Skolvärlden.
Johan Esk: Det var inget snack när Stina blev bäst
PYEONGCHANG. Lite snack och mycket verkstad. Det är Stina-stilen. Nu har Nilsson gått från silver-Stina, via VM-fall till OS-guld. Det var aldrig något snack.
Meghan Markle uppges ha valt sin brudklänningsdesigner
Det vaknas kungligt bröllop i Storbritannien och förberedelserna är i full gång.
Läs mer om Storbritannien.
JUST NU: Bekräftar - lämnar Djurgården: "Alla nöjda med den här dealen"
Othman El Kabir lämnar Djurgården. Det bekräftar yttern för Fotbollskanalen efter Expressens avslöjande. Bara en läkarundersökning kvarstår innan 26-åringen skrivit på för ryska FC Ural.
Läs mer om Djurgården och Fotbollskanalen.
Favoritseger i damernas rodel
Det blev tysk seger i damernas rodel i Pyeongchang.
Läs mer om Pyeongchang.
MP: Biobränsle inte nog, trafiken måste ned
Ett stopp för att sälja fossila drivmedel 2030 är ett nödvändigt steg, anser Miljöpartiet. Men det räcker inte för att få ner utsläppen från lastbilar, flyg och bilar så mycket som krävs.Trafiken och resandet måste också minska.
Läs mer om Miljöpartiet.
Spelförlaget Paradox Interactive får ny vd
Unibets Ebba Ljungerud tar över vd-posten i det svenska spelförlaget Paradox Interactive efter att storägaren Fredrik Wester meddelat att han lämnar.
Favoritseger i damernas rodel
Det blev tysk seger i damernas rodel i Pyeongchang. Tyskan Natalie Geisenberger har dominerat sporten i flera år och försvarade OS-guldet från Sotji, 0,367 sekunder före landsmaninnan Dajana Eitberger och med Alex Gough, Kanada, på bronsplats.
Se Seth Meyers klockrena parodi "Newspaper Movie"
Komikern och talkshowvärden Seth Meyers har roat oss förr med sköna parodier och fejktrailers. I helgen landade tokroliga klippet "Newspaper Movie", där Meyers siktar på Oscarsglans med en egen politisk thriller från en tidningsredaktion.
Läs mer om Newspaper Movie.
Två män gripna efter stöld på Ikeas parkering
Efter flera larm om tjuvar som flytt i en grå Volvo kunde polisen gripa två män.De är nu misstänkta för bilinbrott.
Läs mer om Volvo.
Kristina Lindquist: Få saker är lika skrämmande som manlig aggressivitet
I konstens namn kan man ursäkta mycket. För mycket? Det manliga våldet hotar på allvar. Det kan man inte trolla bort.
Lisa Magnusson: Jag har inte förlorat ett barn, jag har förlorat mitt enda barn, säger Ebbas pappa
Låt massmördaren på Drottninggatan tyna bort. Minns i stället offren: Ebba, Chris, Malys, Lena och Marie. Att lyssna på deras anhöriga är en solidaritetshandling.
Läs mer om Drottninggatan, Lena och Marie.
Fedchef: Turbulenta börser påverkar inte ekonomin
En djupare och ihållig nedgång på börserna kan slå mot förtroendet och leda till mindre risktagande, men rörelserna vi sett den senaste veckan är långt från detta scenario. Det sade Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, i ett tal på tisdagen enligt Bloomberg News. Hon är röstande i FOMC i år. Jag tror ekonomin kommer jobba igenom den här episoden med marknadsturbulens och jag har inte ändrat mina utsikter.
JOHANSSON om Jonna Lee, Spotify, Royalty Flow mm
Nyheter Crowdfunding har under de senaste åren blivit ett populärt sätt att finansiera såväl utgivningar som turnéer. Större och mindre artister har lyckats med finansieringsmodellen, nu också den svenska artisten ionnalee.
Läs mer om Jonna Lee, Royalty Flow och Spotify.
Forskare attackerar cancer med nanobotar
Mikroskopiska robotar byggda av dna kan bli ett nytt kraftfullt vapen mot cancertumörer, med lovande försök på möss.
Ex Machina-regissören vill göra film om Swamp Thing
DC har inte kommit lika långt in i sitt filmuniversum som Marvel har. Ännu finns det otroligt många karaktärer att utforska och redan nästa år får vi bekanta oss med Shazam som för många är en relativt okänd superhjälte.
Läs mer om Marvel, Shazam och Swamp Thing.
Olika avtal kan stå pensionärer dyrt
Din pension kan bli upp till 10 procent lägre beroende på vilket avtal du har. Det är det så kallade efterlevandeskyddet som ser olika ut beroende på avtalsområde. Risken är nämligen att du betalar i onödan.
Forskare attackerar cancer med nanobotar
Mikroskopiska robotar byggda av dna kan bli ett nytt kraftfullt vapen mot cancertumörer, med lovande försök på möss.
Sårbarhet hittad i chattjänsten Telegrams Windows-klient
Genom att flippa bokstäverna i namnet på infekterade filer lyckades hackarna lura sin offer.
Djärva dopp i myternas värld lockar till teatern
Orionteatern har blivit ett hav där gudar och monster tampas. Förändring och förvandling är teman i utbudet för den unga publiken. SvD:s Anna Ångström hittar myter, musik och vardagsliv på scenerna.
Svensk drömstart på OS – se alla höjdpunkterna
Det har blivit en drömstart på OS för Sverige. Här kan du återuppleva de fantastiska ögonblicken från Pyeongchang, Sydkorea.
Läs mer om Pyeongchang, Sverige och Sydkorea.
Åh, vad jag unnar Stina Nilsson OS-guldet
Det var utklassning, kross, överlägsenhet och alla superlativer som tänkas bara kan när hon tog hem OS-guldet i sprint. Silver-Stina är äntligen Guld-Stina.
Videon som Ryssland kräver att Youtube stoppar
En Youtube-video där oligarken och miljardären Oleg Deripaska syns bjuda Rysslands vice premiärminister på sin lyxyacht väcker ilska. Nu kräver Ryssland att Youtube ska ta ner videon. – Det här är ett krig för vår spridning av information, kommenterade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Stefan Ingves sjuk när räntebeskedet meddelas
Riksbankschefen Stefan Ingves är sjuk i influensa och kommer därför inte att delta i onsdagens presskonferens om det penningpolitiska beslutet.
Fortsatt trögt för nyproducerade bostäder
Nyproduktionen går fortsatt trögt och priserna ser ut att ligga kvar på en lägre nivå. Däremot tycks inte turbulensen på börsen ha smittat av sig på bostadsmarknaden.
Solenergibolag siktar på notering 2018
Solenergibolaget United Sun Systems siktar på notering under andra kvartalet, efter att har säkrat energilagringsteknik utvecklad i ett amerikanskt kärnvapenlaboratorium. Men kanske hinner Cleanergy, ett annat solbolag, före både till börsen och till marknaden.
Läs mer om Cleanergy.
Såhär ser planlösningen inför E3 2018 ut
Upptakten inför E3 2018 drog igång på allvar för några timmar sedan när officiella hemsidan uppdaterades med information om årets mässa, planlösningarna och biljettpriserna.
Kulturkritiken krymper i dagspress
På tio år har kritiken minskat i våra största dagstidningar. Nedgången är störst i Svenska Dagbladet.
Läs mer om Svenska Dagbladet.
Förre HIF- och MFF-anfallaren - nu uppges han nära Hammarby
Nikola Djurdjic har spelat i Helsingborg och Malmö FF tidigare - nu uppges den serbiske anfallaren åter allsvenskt aktuell. Enligt uppgifter så är nu Hammarby intresserade av Djurdjic.
Lasse Swärd: Miljöpartiets vision är inte realistisk
Miljöpartiet vill få bort fossila bränslen i Sverige senast 2030. DN:s Lasse Swärd svarar på tre frågor om saken.
Läs mer om Sverige.
Utreds för jäv – får inte svara på frågor om konsultnotor
Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan inte svara på oppositionens frågor som rör konsultnotor på Karolinska. Det klargjorde chefsjuristen i landstingsfullmäktige Anne Rundquist under tisdagens frågestund, då Socaldemokraterna ville fråga Svenononius
Trumps plan: Skatt för länder som utnyttjar USA i handeln
Donald Trump planerar att denna vecka presentera en ny så kallad ömsesidig skatt på de länder som drar fördel i handeln med USA. Det skriver Wall Street Journal.
Läs mer om USA och Wall Street Journal.
Stockholmsbörsen: Peab vinnare på avvaktande börs
Stockholmsbörsen ha hållit sig under nollstrecket under tisdagen i avvaktande handel. Börsen inväntar ny amerikansk inflationsstatistik under onsdagen. De större europeiska börserna visade något svagare utveckling där tyska DAX-index backade 0,5 procent.