13. Februari 2018 16.00-16.59

Oxfams ordförande gripen - skandalen växer

Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning.
Läs mer om Guatemala och Oxfam.

Krav på FN: Sexanklagelserna måste utredas oberoende

FN:s hantering av sexanklagelser inom organet UNAIDS får ny svidande kritik. Nu krävs en oberoende utredning, och FN:s generalsekreterare ställs mot väggen. – Det är förfärande hur detta fall hanterats, säger Paula Donovan vid organisationen AIDS-Free World till SvD.
Läs mer om Paula Donovan och SvD.
Nurmos vinner mer än var tredje lopp
Timo Nurmos visar upp en mäktig segerprocent, och har dessutom vunnit Prix d'Amrique.Och året har bara börjat.Han är just nu Sveriges travkung – och slår gärna förra årets siffror.– Målet är att vinna varje lopp, säger han.
Läs mer om Prix.
Ryan Mason tvingas sluta – omedelbart
Ryan Mason drabbades av en allvarlig skallskada i en match mot Chelsea under 2017. Nu tvingas Hull-mittfältaren och den förre Tottenhamspelaren att lägga skorna på hyllan.

Filmrecenson: Skurken stjäl varenda scen i Black Panther

Fredrik Strage recenserar Black Panther: Den som längtat efter att se Martin Luther King och Malcolm X göra upp med nävarna har en högtidsstund framför sig.
Erik Esbjörnsson: Ett tragikomiskt drama spelas upp inför öppen ridå i Sydafrika
ANC kräver att president Jacob Zuma avgår – men än så länge håller han ut. DN:s Erik Esbjörnsson om den politiska cirkusen som nu råder i Sydafrika.
Läs mer om Jacob Zuma och Sydafrika.
Tvåan Caspersen Falla: Stina förtjänt av segern
Hyllningarna lät inte vänta på sig efter Stina Nilssons uppvisning i sprintfinalen. Norskan Maiken Caspersen Falla var stor i nederlagets stund. – Jag är glad för hennes skull. Stina är förtjänt av segern, sade den regerande mästaren som nu fick ge ifrån sig kronan.
USA-börser: Måttlig nedgång med hälsovård som sänke
De ledande USA-börserna sjönk återigen på tisdagen efter ett par dagars återhämtning. Osäkerheten kring ränteutvecklingen fanns kvar i marknaden efter förra veckans rejäla kursfall och blickarna vändes mot onsdagens viktiga inflationsstatistik.
Eyvind Johnsons omfattande brevväxling
I en nyutgiven bok, "Bara genom breven till dig, vän!", kan litteraturvetare och specialintresserade av Eyvind Johnsons och Rudolf Värnlunds liv och dikt ta del av de båda författarnas omfattande brevväxling 1920-1944.
Läs mer om Bara.
JUST NU: Agenten idiotförklarade ÖFK-bossen - i dag kovänder Ghoddos
Östersund nobbade tidigare i vinter ett bud på 60 miljoner. Draget fick Saman Ghoddos agent att kalla ÖFK-basen Daniel Kindberg för tokig. Ghoddos själv har duckat och i dag står det klart att han sensationellt förlängt med två år.
Jakten på rånarna fortsätter
Strax innan stängning på måndagen utsattes butiken 18 karat guld och silver för ett grovt rån. Det är andra gången inom loppet av några år. Tillvägagångssättet ska ha varit ungefär detsamma.
Försvunnen Klimt hittad i Österrike
Läs mer om Österrike.
SL-vakter i t-banan får kroppsburna kameror
Kroppsburna övervakningskameror är från och med onsdag morgon en verklighet i SL-trafiken. 40 kameror på 40 ordningsvakter ska förbättra tryggheten. – Vi utrustar dem i främsta linjen, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.
Läs mer om SL-trafiken.
Kulturkritiken är långtifrån uträknad
Kritiken tar mindre plats på svenska kultursidor, enligt en ny uträkning. Men den stora frågan inför framtiden är inte mängden recensioner, utan hur den kritik som faktiskt skrivs ska nå ut digitalt.
Norskan om Stina: Vi är inte vänner
PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Stina Nilsson besegrade Maiken Caspersen Falla och underströk tronskiftet inom damsprint.Och enligt norskan har de två inte någon särskild relation utanför spåren.– Nej, vi är inte vänner, säger Maiken Caspersen Falla.
Läs mer om Maiken Caspersen Falla och Stina.
Maria Schottenius: När Björn Nilsson fick Björn Nilsson-priset
I måndags kväll fick Ola Söderholm ta emot Björn Nilsson-priset för podden Lilla drevet. Maria Schottenius berättar hur en pyjamasklädd Björn Nilsson mottog det allra första priset.
Arsenals anfallskris: Lacazette skadad
Arsenal tvingas ta sig an Östersund i torsdagens 16-delsfinal i Europa League med Danny Welbeck, nyss åter från skada, som enda naturliga anfallare i truppen.
JUST NU - PÅ FD: Sanningen bakom ÖFK:s succéskämt - "The ice man"
Byta om i en igloo - är det vad som väntar Arsenal i Europa League på torsdag? Östersunds skämtsamma tweet från i går fick stor uppmärksamhet. Nu avslöjas historien bakom igloo-omklädningsrummet.
Läs mer om Arsenal, Europa League och The.
Är det för dyrt att följa grundlagen, ministern?
Det är stöld att stoppa skogsägare från att avverka skog utan att ekonomiskt ersätta dem. Ändå är det just vad miljöminister Karolina Skog förespråkar, skriver Martin Jacobsson och Tomas Thuresson.
Gott, nyttigt och billigt! Boosta hälsan med säsongens frukt och grönt
Att äta grönsaker och frukt är att göra hälsan en tjänst.Genom att välja mat efter säsong kan du också spara pengar.Här är de svenska råvarorna du ska satsa på nu - för smaken, näringen, miljön och plånboken.
Rumänsk man tvingade åtta personer att tigga i Uppsala
En 35-årig man från Rumänien lurade minst åtta andra landsmän till Sverige där han tvingade dem att tigga pengar utanför butiker i Uppsala, rapporterar UNT. 35-åringen hotade att döda de hitlurade männen om de försökte fly.I maj 2017 dömdes 35-åringen till fängelse i tolv år för människohandel, enligt UNT.
Läs mer om Rumänien, Sverige, UNT och Uppsala.
DN guidar dig till rätt bar under Alla hjärtans dag
Har du svårt att hitta en plats för att fira Alla hjärtans dag? Säg det med en öl! DN Sthlm guidar dig förbi Amors krokiga vägar och hittar genvägen till den krog som passar just dig och din käresta.
Läs mer om Alla.
Varningen: Ändrad skatt slår stenhårt mot bomarknaden
Regeringens förslag till stora förändringar av bolagsskatten väcker stark oro i näringslivet. Flera fastighetsjättar varnar för ett ras för bostadsbyggandet. Alltifrån småföretag till internationella storbolag riskerar att drabbas hårt, hävdar näringslivsföreträdare.
Automessen - "större" än Automässan
Fler utställare än någonsin och fullspäckat program. Vi har besökt Norges största branschmässa, som förnyat sig och satsat på bland annat mer kringaktiviteter och entusiastbilar.
Läs mer om Automässan.
Omark: "Mäktigt att se henne vinna"
Stina Nilsson tog OS-guld. Då fanns Övertorneåsonen på plats i publiken. "Det var mäktigt att se", säger Linus Omark. Tre Kronor, som förlorade OS-genrepet mot Kanada med 4-1, är nu på plats i OS-byn.
Forskare slår ett slag för fjärrvärmen
Det finns otroligt mycket värmeöverskott i vårt samhälle - som går att använda en gång till, menar forskare vid Högskolan i Halmstad. - Fjärrvärme innebär en stor samhällsekonomisk vinst, säger Sven Werner, professor i energiteknik.
Läs mer om Halmstad, Högskolan och Sven Werner.
Regina Lund bryter förlovningen med golfproffset
I november berättade Regina Lund om kärleken till golfproffset Jonas Haglund.Nu har de brutit förlovningen, enligt uppgifter till Hänt.Bekräftar att det är slut, skriver hon i ett sms till Expressen.
Svenske kompositören om arbetet med storfilmen: Livsomvälvande
Han har samarbetat med den amerikanska kulturhimlens mest lysande stjärnskott. Nu drar alla i svenska kompositören Ludwig Göransson, aktuell med musiken till storfilmen Black Panther.
Grön skatteväxling i stället för röd skattehöjning
REPLIK DN DEBATT 13/2. Språkrören Lövin och Fridolin låter påskina att andra partier inte har någon klimatpolitik. Men vi kan lugna språkrören med att Liberalerna tar klimathotet på stort allvar men vi har andra lösningar än Miljöpartiet, skriver Mats Persson (L) och Lars Tysklind (L).
ANC kräver att Zuma avgår - men tvekar om när
Sydafrikas regeringsparti ANC beordrar president Jacob Zuma att avgå. Men partiet har inte enats om när han måste lämna sin post - och vill inte säga om man är redo att tvinga bort honom genom en misstroendeomröstning.
Läs mer om ANC, Jacob Zuma och Zuma.
Stor antifascistisk protest i Macerata
Över 30 000 personer slöt upp i en antifascistisk demonstration i Macerata som svar på förra helgens rasistiska terrordåd.
Läs mer om Macerata.
"Nejsägande är fel väg för förändring"
Stina Oscarson beskriver sig själv som rörelsemänniska och tvivlare på samma gång. Idag är hon en fri intellektuell som debatterar allt från radioteater till försvarsanslag. Snart kommer nya boken.
Robotarna kanske tar våra jobb men slalom kan de inte åka
Under veckans os-tävlingar i Sydkoreanska Pyeongchang passade landets teknikföretag på att anordna sin egna tävling.
Julia Roberts svåra tid efter framgångarna
Storsuccn Pretty Woman gjorde Julia Roberts till filmstjärna över en natt. Plötsligt kunde den rödhåriga 22-åringen med det charmiga leendet välja och vraka bland spännande filmprojekt. Men långt i från allt i livet har gått Oscarvinnarens väg – faktum är att flera av hennes filmer har floppat samtidigt som ryktet att en förestående skilsmässa mellan Julia Roberts och maken Danny Moder aldrig verkar tystna.
Läs mer om Danny Moder.
Brist på detaljplaner för småhus bromsar byggandet
REPLIK DN DEBATT 12/2. Våra enkäter med svenska småhustillverkare visar att bristen på detaljplaner för småhusbebyggelse är det största hindret för ökat byggande av småhus, skriver David Johnsson, vd Trä- och möbelföretagen.
Läs mer om David Johnsson och Träoch.
Stina Nilsson tar guld i sprint
Stina Nilsson i glädjetårar efter OS-guldet i sprint.
Läs mer om OS-guldet.
Cecilia Hagen får Jolopriset
Journalisten och författaren Cecilia Hagen får 2018 års Jolopris.
Läs mer om Cecilia Hagen och Jolopriset.
Nilsson om guldtårarna: Varit ett känslosamt år
Pyeongchang. Hon trodde inte att hon skulle stå överst på prispallen och gråta. Men efter att ha sprintat hem OS-guldet kunde Stina Nilsson inte hålla tillbaka tårarna. – Det har varit ett väldigt tufft och känslosamt år för mig, säger Nilsson
Läs mer om Nilsson, OS-guldet och Stina Nilsson.
Så har DN tyckt om alla Marvelfilmer – från Iron man till Thor: Ragnarök
I det gemensamma universum där Avengers-filmerna med spin-offs utspelar sig har det kommit inte mindre än 17 filmer sedan 2008, när Iron man inledde nystarten. Inför den omtalade Marvelfilmen Black panther listar DN Kultur de tidigare filmerna i serien – och vad DN:s kritiker egentligen tyckt om dem.
Carl Bennet fortsätter att köpa aktier i Arjo
Carl Bennet fortsätter att köpa aktier i medicinteknikbolaget Arjo där han är storägare och styrelseledamot.
Läs mer om Arjo.
Så radikaliserades Akilov
Tiden före dådet på Drottninggatan drogs Rakhmat Akilov allt djupare in i våldsbejakande extremism. På nätet tog han del av propagandatal som prisar jihad och avrättningsfilmer från IS. Snart chattade han själv om att "slå till mot otrogna".
Bråda bokslutstider
PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen behåller indexledningen tack vare styrka i näst största innehavet Pandora. Bland de kortsiktiga bokslutsbeskeden är det spridda skurar.
Läs mer om Pandora.
1 miljard hemma – men 39 kvar för Northvolts drömfabrik
Pengaångesten för Northvolt, som planerar att bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige, är inte över bara för att Europeiska investeringsbanken lovat låna ut en halv miljard kronor. Men lånet innebär ändå att chanserna att projektet ska lyckas nu ökar.
Läs mer om Europeiska, Northvolt och Sverige.
USA nollade OAR
Läs mer om OAR.
Succspelaren förlänger med Östersund
Östersund har mottagit bud på runt 60 miljoner för honom.Men Saman Ghoddos har i stället förlängt sitt kontrakt med Östersund i ytterligare två år.– Jag trivs jättebra här och alla vet om det och jag ska fortsätta mitt äventyr här, säger Ghoddos till Östersunds hemsida.
Läs mer om Östersund.
Omtalade fettklumpen från Londonkloak ställs ut
Nu är det klart – den omtalade fettklumpen som blockerade ett avlopp i London ställs ut på museum, rapporterar SVT.
Läs mer om London, Londonkloak och SVT.
Höjda utsläpptspriser stärker EU:s klimatpolitik
SLUTREPLIK DN DEBATT 3/2. Vi instämmer delvis i att EU:s hela klimatpolitik åternationaliseras då nationella åtgärder får större betydelse. Men ännu viktigare är att förändringarna förväntas öka priset på utsläppsrätter, vilket innebär en förstärkning av EU:s klimatpolitik, skriver Lars Zetterberg och Svante Axelsson.
Läs mer om Svante Axelsson.
Orimligt låta brukaren snurra runt mellan olika myndigheter
SLUTREPLIK DN DEBATT 7/2. Det framstår för mig som minst sagt märkligt att brukaren ska behöva snurra runt i systemet mellan olika myndigheter beroende av vem det är som ska betala. Läggs ansvaret på en myndighet kommer sannolikt också samordningen med sjukvården att underlättas, skriver regeringsutredaren Stig Svensson.
Läs mer om Stig Svensson.
EU-synen skapar gnissel i Nato
Riskerar EU:s nya försvarssamarbete att vara till skada för Nato? Nej, bedyrar Nato-chefen - men tvingas samtidigt betona att organisationernas militära planer inte får konkurrera med varandra.
Läs mer om Nato-chefen och Nato.
Rock, pop, snö och formgivning
Furuhedsskolans Estetiska program inriktning musik ger sig ut på PR-turné med start på hemmaplan i Kalix. Musikesteterna är sju elever; tre i årskurs ett, två i årskurs två och tre i årskurs tre.
Läs mer om Kalix och PR-turn.
Film Black Panther: Marvels bästa film hittills Tillsammans med sitt filmteam och en mäkta imponerande grupp skådisar, står Ryan Coogler för den ultimata Marvel-filmen. Jag ka
Handlingen tar vid efter händelserna i "Captain America: Civil War". T'Challa (Chadwick Boseman) återvänder till det hemliga, teknologiskt avancerade afrikanska landet Wakanda för att krönas till kung.
KLART: Dahlén stannar i Timrå
Jonathan Dahlén Foto: Bildbyrån Jonathan Dahlén kommer bli kvar i Timrå under lagets resa mot att försöka nå SHL. Storstjärnan nobbar därmed spel i högstaligan. - Jag kommer absolut vara kvar säsongen ut, säger Dahlén till Hockeypuls.
Läs mer om Dahln, SHL och Timrå.