19. Februari 2018 10.00-10.59

M3 provkör nya Audi A7: Fantastisk väghållning!

Audi visade upp sin nya A7-modell i Sydafrika och M3:s utsände har provkört bilen för ett första utlåtande.
Läs mer om A7-modell, Audi A7 och Sydafrika.

Elon Musks SpaceX tar ingen vila – ny uppskjutning på onsdag

Efter succn med Falcon Heavy är det dags för SpaceX att påbörja sitt stora projekt Starlink.
Läs mer om Falcon Heavy, SpaceX och Starlink.
Motorväg avstängd efter krock
E22 har stängts av efter en olycka.Enligt uppgift är två bilar inblandade.
Självmordsförsök ökat bland ensamkommande
Förra året tog 12 ensamkommande barn och ungdomar sina liv i Sverige.Detta visar en kartläggning som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.– Det är oroande siffror. Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommit i kläm i vårt system behöver få hjälp och behandling för att förhindra fler fall av suicid, säger Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, i ett pressmeddelande.

Överlevare rasar mot Trump: Ha ett förbaskat hjärta

De överlevande i Parkland, Florida, rasar mot Donald Trumps tweets gällande skolskjutningen. Presidenten menar att FBI missade varningssignalerna för att de lägger ner för mycket tid på Rysslandsutredningen. Mina vänner mördades brutalt och du har mage att få det att handla om Ryssland, twittrar en elev.
Språkkrönika: Bonjour hi!
SPRÅKKRÖNIKA. Franglais är det fenomen som får politiker i kanadensiska Quebec att ta på sig språkpolisuniformen. Oron över engelska som smyger sig in i franskan är så stor att politikerna i nationalförsamlingen nyligen satte ned foten.
Läs mer om Quebec.
Svenska folket vill inte ha en OS-ansökan
En majoritet av det svenska folket vill inte att Sverige söker OS 2026. Det visar en opinionsundersökning som Radiosporten beställt. 53 procent av de tillfrågade säger nej till att Sverige söker spelen medan 34 procent säger ja, 14 procent vet ej.
Läs mer om OS-ansökan, Radiosporten och Sverige.
Byggtakten i Stockholm ska fördubblas i ny översiktsplan
Stockholms kommunfullmäktige ska i dag besluta om en ny översiktsplan som pekar ut färdriktningen för stadsutvecklingen de närmaste 22 åren.
Läs mer om Stockholm.
Stockholmsbörsen: Trumps tullbesked får storbolagen att gå åt olika håll
Stockholmsbörsen inledde måndagen med att handlas nära oförändrat. De större Europabörserna likaså.
Läs mer om Europabörserna.
Latour upprättar ett MTN-program med en ram om 4 miljarder SEK och offentliggör grundprospekt i anledning därav
Styrelsen i Investment AB Latour (publ) (Latour eller Bolaget) har upprättat ett program som möjliggör utgivande av obligationer, s.k. Medium Term Note-program (MTN), med en ram uppgående till 4 miljarder svenska kronor eller motvärdet därav i Euro. I anslutning till detta har Latour upprättat ett grundprospekt som idag har godkänts och registrerats av Finansinspektionen.
Olje- och gasföretaget Energean nära börsnotering
Grekiska olje- och gasföretaget Energean vill göra en börsnotering i London på 500 miljoner dollar, skriver Financial Times.
Läs mer om Energean och London.
Danske Bank: Bostadsbyggandet minskar ordentligt 2018
Bostadsbyggandet i Sverige har än så länge hållits uppe väl till och med det fjärde kvartalet, men ett kraftigt fall för byggloven för flerfamiljshus tyder på att byggandet kommer att minska ordentligt under 2018. Det säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn till Nyhetsbyrån Direkt.
Rättegång mot misstänkt moskébrännare
Rättegången mot den man som misstänks ha startat moskébranden i Örebro i september i fjol har startat.
Läs mer om Örebro.
Nylander sågas - av tränaren: "Han måste bli hungrigare"
Alexander Nylander. Foto: Jerome Davis/Icon Sportswire Efter fyrapoängsmatchen följde han upp med två mindre bra prestationer för sitt Rochester Americans. Nu sågas Alexander Nylander av tränaren Chris Taylor.
Läs mer om Alexander Nylander.
Martin Scorsese gör TV-serie om Julius Caesar
Filmauteuren Martin Scorsese arbetar inte bara på Netflix-exklusiva maffiafilmen "The Irishman" för tillfället, utan jobbar också på en TV-serie kallad "The Caesars" om politikern Julius Caesar och den romerska republiken.
Sebastian Larsson: Kommer flytta hem
AIK, Djurgården och IFK Göteborg ska alla vara intresserade av att värva Sebastian Larsson när dennes kontrakt med Hull går ut i sommar. Larsson berättar för Sportbladet att han kan tänka sig en flytt till allsvenskan.– Det känns som att allsvenskan fått ett uppsving i intresse, säger Larsson till Sportbladet.
Pojkvännen skickas hem – efter orden
Mikaela Shiffrins pojkvän Mathieu Faivre skickas hem från OS.Enligt TT har fransmannen fått en reprimand för att ha uttalat sig nedsättande om sina lagkamrater.
Läs mer om Mathieu Faivre.
Döda systerns sista larm: Min bror står i hallen
Kvinnan levde i rädsla för sin bror.Syskonen låg i fejd om en gemensam sommarstuga när systern i 60-årsåldern mördades – och brodern är den som nu står åtalad.Efter en rättspsykiatrisk undersökning står det klart att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
Riksbanksutredningen ser över frågan om kontantlöst samhälle
Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle har accelererat senaste åren och Riksbanksutredningen ska nu ge frågan extra fokus i ett delbetänkande som läggs fram så tidigt som i sommar. Det rapporterar Bloomberg News.
Bill Gates: Jag borde betala mer i skatt
Microsoftgrundaren Bill Gates tycker att han borde betala mer i skatt, och uppmanar USA:s regering att kräva betydligt högre summor från landets superrika. Det säger han till CNN.
Läs mer om CNN.
Ett steg närmare kvantdatorn
Med sin okänslighet för störningar skulle så kallade majoranapartiklar kunna bli stabila byggstenar i en kvantdator. Problemet är att de enbart uppträder under mycket speciella omständigheter.
Film Wonder: En feelgood-film med budskap Vänlighet varar längst, är budskapet i denna familjefilm om en annorlunda grabb och hans nära och kära. Wonder är en varm och ho
10-årige August kunde vara som vilken pojke som helst i hans ålder. Han älskar rymden, Star Wars och Minecraft. Han är också född med en genetisk defekt, ett vanställt ansikte som trots mängder av plastikoperationer drar till sig blickar.
Läs mer om August, Minecraft och Vänlighet.
Gunnar Berg
I Löts kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Gunnar Berg, Löt.
Läs mer om Gunnar Berg och Löt.
Så bra går det för Sverige i OS – jämfört med tidigare år
Visst känns det som att det regnar in svenska medaljer i Sydkorea? Men vinter-OS är trots allt med fyra års mellanrum och det är lätt att glömma hur det sett ut tidigare. Metro har dykt i arkiven – är vi mer framgångsrika än vi brukar?
Läs mer om Sverige och Sydkorea.
Shiffrins pojkvän hemskickad
Skåpbil har kört av vägen och voltat
En mindre skåpbil har kört av vägen och voltat vid Örsundsbro utanför Enköping i Uppsala län.Polisen finns på olycksplatsen – och samtalar med föraren.– Nån har haft tur, säger Lina Wideberg vid polisen i Region Mitt.
Miljardbedrägeriet i Indien växer
Indisk polis har stängt ett bankkontor som tillhör Punjab National Bank i södra Bombay i samband med utredningen av en jättelik bedrägerihärva, enligt källor inom polisen.
Räntor och valutor: Viss återhämtning för sargad dollar
Europeiska statspappersräntor stiger något i förmiddagshandeln på måndagen, euron handlas samtidigt svagare mot dollarn, som i sin tur också stärkts mot japanska yen jämfört med fredagens svenska stängningsnoteringar.
Rune Smedberg
I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Rune Smedberg. Begravningar Akten inleddes med att kantor Christer Svensson på orgel spelade Air av J S Bach varefter psalm 248 sjöngs unisont.
Tidigt prototypljud för sällsynta Xbox One-Achievements
Sedan 2016 har Microsoft graderat Achievements väldigt få lyckats ta till Xbox One som sällsynta, "Rare".
Läs mer om Microsoft, Rare och Xbox One.
Sportslig och ekonomisk kris - då lämnar Charlotte Gustavsson SHL-jumbon
Karlskrona har ekonomiska problem, så väl som sportsliga. Då lämnar klubbdirektör Charlotte Gustavsson klubben.
Miljardbedrägeriet i Indien växer
Läs mer om Indien.
Brittiska uppstickaren ska utmana Swish
Storbankerna får ännu en utmanare när brittiska Revolut lanserar sin betalnings-app i Sverige. I början är deras styrka låga avgifter för att använda kreditkort utomlands, men på sikt ska appen få fler funktioner.
Läs mer om Revolut, Sverige och Swish.
Huvudvärk var dödlig hjärntumör
En patient vände sig upprepade gånger till en vårdcentral i Stockholmsområdet för huvudvärk och kräkningar. Men någon röntgen utfördes inte. Först när patienten sökte akutvård upptäcktes en hjärntumör och något senare avled den drabbade.
Läs mer om Stockholmsområdet.
Com Hems styrelse föreslås få förnyat förtroende
Aktieägarna i kabeloperatören Com Hem kallas till årsstämma onsdagen den 21 mars i Stockholm. Valberedningen föreslår omval av styrelseledamöterna Andrew Barron, Monica Caneman, Thomas Ekman, Eva Lindqvist och Anders Nilsson.
Fortnox styrelseordförande miljonsäljer aktier
Affärssystembolaget Fortnox styrelseordförande Torbjörn Gunnarsson har den 14-16 februari sålt ytterligare 66.940 aktier i bolaget.
Svenskt gruvbolag dömt för miljöbrott i Sibirien
Det svenska gruvbolaget Auriant mining har länge haft hög svansföring i miljöfrågor. Men när ETC granskar bolagets verksamhet i Sibirien framträder en helt annan bild.
Läs mer om Auriant, ETC och Sibirien.
Barbie släpper Lara Croft-docka nästa månad
Här på redaktionen har vi svårt att se en märkligare mix än den mellan Barbie och Tomb Raider men Mattel meddelade under den gångna helgen att de släpper en Lara Croft-Barbie nästa månad och det har nu även dykt upp en hel del bilder samt
John Oliver: "Innan Trump blev president var han ganska rolig"
Igår började femte säsongen av "Last Week Tonight" med John Oliver. Dagens ETC träffade den brittiske komikern i New York för att diskutera humor och journalistik i tider av Trump och #metoo.
Volvos första trecylindriga motor debuterar i XC40 – erbjuds även som hybrid
Volvo har tillverkat de flesta typer av motorer – dock aldrig en trecylindrig. Men nu är det dags och nya trepipen lanseras idag i Volvo XC40.
Läs mer om Volvo XC40.
Bänkning: Harley-Davidson Street 750 -16
Harley-Davidson Street 750 -16 har ingen officiell effektuppgift men ska ha maximala 59 newtonmeter i vrid. Bikes mätningar i bromsbänk ger dock svart på vitt om både siffrorna.
Oskyddade Jenkins-servrar en guldgruva för kryptokaparna
Enligt säkerhetsföretaget Check Point har kapade Jenkins-servrar använts för att utvinna kryptovalutan Monero till ett värde av 24 miljoner kronor.
Sjöstedt i brev till lärare: Ni har rätt att tycka vad ni vill
När är ett skolbolag försöker påverka er politiskt genom att skicka brev till alla sina lärare – då sätter det fingret på hur problematiskt det är med vinstdrivna bolag i skolan. Det skriver Vänsterpartiets ledare i ett brev till Sveriges alla lärare.
MTG säljer bulgariskt bolag
Väldigt jobbigt - vill inte ha på dem igen
PYEONGCHANG. Skicrosslandslaget är på jakt efter OS-medaljer.Och de lämnar ingenting åt slumpen.Under flygresan till Sydkorea bar de ansiktsmasker på planet.
Läs mer om OS-medaljer.Och och Sydkorea.
Passagerare fes så illa att planet tvingades nödlanda
Nöden har ingen lag.Detta fick passagerarna på en flight mellan Dubai och Amsterdam erfara i helgen– i dubbel bemärkelse.En passagerare fes nämligen i sådan kaliber att planet tvingades nödlanda.
Läs mer om Amsterdam och Dubai.
Scenrecension: I skriande behov av bättre manus
I Uppsala stadsteaters Ett skri i natten går allting fel – och det är själva poängen. Jacob Lundström tröttnar på ett teatermaskineri som snart går på tomgång.
Läs mer om Ett.
Morgan Johansson: Åldersgränsen svår att tillämpa
Åldersgränsen som ingår i nya dataskyddsförordningen GDPR kan bli svår att tillämpa, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. – Det blir ett problem att utöva tillsyn i frågan, säger han till DN.
Läs mer om Morgan Johansson.
Sveriges sjukaste kommuner
I Ljusnarsberg är invånarna sjukskrivna fyra gånger så ofta som i Danderyd. Men hur står det egentligen till med hälsan i din kommun? Nu får du svaret.
Läs mer om Danderyd.
Stort överskott i euroområdets bytesbalans
Bytesbalansen i euroområdet uppvisade ett överskott på 29,9 miljarder euro i december. Det visar säsongsjusterad statistik från ECB.
Läs mer om ECB.
Läsarna rasar mot Microsoft: Bedrövligt är bara förnamnet
Så dåligt att det knappt går att beskriva i ord, skrev PC för Allas chefredaktör Mikael Lindkvist om Windows 10-aktiveringen. Nu har många läsare hört av sig med liknande skräckhistorier.
Läs mer om Microsoft och Mikael Lindkvist.
Syriska regimens folkstyrkor når Afrin
Läs mer om Afrin.
Anna-Lena Laurn: Den ryska ekonomin växer – men med myrsteg
MOSKVA. Om mindre än en månad hålls presidentval i Ryssland. Landet har befunnit sig i en djup ekonomisk svacka sedan 2013, men nu syns tecken på att den börjar piggna till, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Anna-Lena Laurn och Ryssland.
Scenrecension: Suveränt Faustspel på Folkteatern
När dockteatersnillet Erik Holmström drar i trådarna förvandlas Christopher Marlowes Doktor Faustus till lustfylld och intelligent moralitet. Tomas Forser uppmanar alla att skaffa en biljett.
Läs mer om Erik Holmström och Folkteatern.
Unikt fredlig avtalsrörelse i fjol
Fjolårets avtalsrörelse var unikt fredlig med tanke på hur många avtal som tecknades, enligt Medlingsinstitutet.
Läs mer om Medlingsinstitutet.
Bussförare fastklämd efter lastbilskrock
En bussförare sitter fastklämd efter en kollision mellan en buss och en lastbil vid Skepplanda i Ale kommun, några mil norr om Göteborg, uppger polisen.
Läs mer om Ale, Göteborg och Skepplanda.
Vanligare med självmord bland ensamkommande barn
Andelen självmord bland ensamkommande personer mellan 10 och 21 år är väsentligt högre än bland jämnåriga svenskar, enligt en ny rapport från Karolinska institutet. Akuta förebyggande åtgärder är nödvändiga skriver forskarna.
Läs mer om Karolinska.
Ilska i svenska curlinglaget – OS-stenarna slipades om
GANGNEUNG. Det mesta gled Sveriges väg i den olympiska curlingturneringen. Då slipade arrangörerna om stenarna. – Jag kan tycka att det är märkligt att man gör det här på ett OS, sade skippern Niklas Edin efter storförlusten mot Schweiz med 10-3.
Läs mer om OS-stenarna och Schweiz.
MTG miljardsäljer bulgariskt innehav
MTG meddelar att de säljer sitt innehav om 95 procentiga innehav i Nova Broadcasting Group i Bulgarien till PPF Group. Den kontantreglerade transaktionen värderar 100 procent av verksamheten till 185 miljoner euro (cirka 1.830 miljoner kronor).