19. Februari 2018 15.00-15.59

Dubbla propellrar och mer effekt från Seven Marine

Seven Marine, som har Volvo Penta som huvudägare sedan förra året, lanserar två nya utombordarmodeller på Miami International Boat Show. De är på imponerande 527 respektive 577 hk. För första gången med dubbla propellrar à la Volvo Penta. Seven Marine ligger redan i topp i hk-racet med sin största utombordare, som är på hela 627 Fortsätt läsa Dubbla propellrar och mer effekt från Seven Marine Inlägget Dubbla propellrar och mer effekt från Seven Marine dök först upp på Båtliv.

Livsfarlig yxman rånade bank – är efterlyst

Dansk polis efterlyser en man som natten mot söndagen attackerade ett par med yxa vid en Circle K-mack i Birkerød.På måndagen slog mannen till igen.Klockan 12.26 ska yxmannen ha försökt att råna Dansk Bank i Ringested.
Johan, 35, polisanmäler bedragaren på Tinder
Johan Törnblom, 35, har gjort en polisanmälanmot personen bakom det fejkade kontot på Tinder.Personen har använt bilder på Johan och hans barn i profilen, något som Hela Hälsingland var först att skriva om.–Jag gissar att det är en väldigt ensam person, säger Johan.
Brand i industribyggnad – rökdykare har gått in
En brand har utbrutit i en industribyggnad i Mellerud.– Vi har gått in med rökdykare, säger Jonas Gustavsson, räddningstjänsten Norra Älvsborg.Det är oklart om någon person befinner sig inne i bygganden.
Läs mer om Mellerud och Norra Älvsborg.Det.

Många valmöjligheter för stora och små på Island

Visste du att när en blåvals mun är fullt öppnad kan den innehålla 70 ton vatten och krill? Det motsvarar 50 stycken små bilar! På Whales of Iceland blandas informationen för att passa både stor och liten.
Läs mer om Iceland och Island.
Grundskollärare fruktade Nikolas Cruz
Nikolas Cruz, 19-åringen misstänkt för onsdagens massmord på ett gymnasium i Florida, framkallade oro redan under tiden i grundskolan. Jag ville inte vara ensam med honom i klassrummet, säger en lärare till Washington Post.
Läs mer om Florida och Washington Post.
Här är lägenheterna som har rasat mest
Bostadsmarknaden har stabiliserats efter en markant nedgång de senaste månaderna. Det konstaterar Fastighetsbyråns vd efter att årets två första månader snart är över. Men det finns bostäder som drabbats hårdare än andra av prisutvecklingen.
Nästan hela styrelsen i Fortnox föreslås bytas ut
Aktieägarna i affärssystembolaget Fortnox kallas till årsstämma onsdagen den 21 mars i Växjö. Styrelsen föreslår en utdelning på 25 öre per aktie.
Läs mer om Fortnox och Växjö.
PÅ FD: Kopplas ihop med Djurgården och Östersund - vill bort: "Tror det kommer lösa sig"
Mohamed Buya Turay gjorde nio mål för AFC Eskilstuna under sin debutsäsong i allsvenskan. Nu vill han lämna, och har hotat med att strejka från matcher för att få till en flytt.
Läs mer om Djurgården och Östersund.
Jojo-laget tillbaka i Herr1an
Sesjouren i Göteborgs2an blev bara ettårig för Stenungsunds IBK som sprang hem seriesegern i Göteborgs2an i helgen med tre omgångar kvar att spela.
Läs mer om Göteborgs2an och Herr1an.
Cecilia Blomberg ny på ledarredaktionen
Cecilia Blomberg är ny på ledarsidan. Foto: Mats Holmertz Cecilia Blomberg. Cecilia Blomberg förstärker under en månad Barometerns ledarredaktion och börjar skriva direkt.
Svenska politiker går emot forskarna: Vi kan flyga mer
En majoritet av de riksdagsledamöter som besvarat SvD:s enkät anser att svenskarna kan öka sitt flygande – tvärtemot forskarna. – Vi står framför stora strukturella omställningar och det finns ingen lösning som inte svider. Vi måste flyga mindre, säger miljöprofessor Johan Rockström.
Läs mer om Johan Rockström.
Riksdagsledamöter flyger mer än genomsnittliga svensken
Svenska riksdagsledamöter flyger mer privat än den genomsnittliga svensken, visar SvD:s enkät. – I det privata flygandet tycker jag att man kan ta ett större ansvar, säger miljöprofessor Johan Rockström.
Läs mer om Johan Rockström.
Hockeystjärnan vann stort – två dagar i rad
Magnus Nygren är till vardags hockeyproffs i Schweiz.Nu gör han succ – som travtippare.I helgen tog Nygren hem storvinster två dagar i rad.– Det var verkligen min tur den här helgen, säger han till Trav365.
Läs mer om Nygren, Schweiz.Nu och Trav365.
Sydkoreas vädjan till Margot Wallström
Sydkoreas utrikesminister har bett Margot Wallström (S) om hjälp.De vill samarbeta med Sverige för att lösa problemen med Nordkoreas kärnvapen.Margot Wallström är i Sydkorea för att besöka OS och för att diskutera politik med värdlandet, skriver Yonhap news agency.
Marie Kjellson: Inte första gången Ruben Östlunds filmbolag agerar auktoritärt
Jag ser ett mönster upprepa sig, skriver producenten Marie Kjellson om Ruben Östlunds filmbolags behandling av konstnären Lola Arias. Kjellson har jobbat med Plattform Produktion och anmälde bolaget till Diskrimineringsombudsmannen.
Efter byggboomen – nu vänder det
Bostadsbyggandet har toppat för den här gången. Nu vänder det ned rejält, vilket kommer att pressa svensk ekonomi märkbart, spår analytiker.
Minnesord: Anders Åberg
Konstnären och entreprenören Anders Åberg, Nordingrå, har avlidit 72 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Barbro och barnen Tom, Pål och Linnea med familjer.
Läs mer om Barbro, Linnea, Nordingrå, Pål och Tom.
Doros styrelseordförande har köpt aktier för en miljon
Doros styrelseordförande Johan Andsjö har köpt 26.000 aktier i bolaget, enligt Finansinspektionens insynslista.
Läs mer om Johan Andsjö.
Trump för mer kontroll av vapenköpare
Efter den senaste i raden av skolskjutningar säger USA:s president Donald Trump att han stöder insatser för att förbättra det federala bakgrundskontrollsystemet, uppger Vita husets pressekreterare Raj Shah i ett uttalande.
Läs mer om Donald Trump, Raj Shah och Vita.
Imint skriver treårigt licensavtal med Fujitsu
Imint Image Intelligence har tecknat ett licensavtal med Fujitsu Connected Technologies som löper på tre år. Fujitsu får därmed rätt att inkludera funktioner från produktplattformen Vidhance i kommande smartphone-produkter. Avtalet omfattar även tjänster för integration, support och underhåll.
Läs mer om Fujitsu och Vidhance.
Kanada säkert vidare till OS-final
Kanada jublar - klara för final i Pyeongchang. Foto: Bildbyrån Kanada är klara för final i den olympiska damhockey-turneringen. Detta efter att ha besegrat OAR med klara 5-0 i semin. Kanada och USA fortsätter dominera hockeyn på damsidan.
Läs mer om OAR, OS-final, Pyeongchang och USA.
Camara Jönsson om skadan: "Första dagarna var väldigt tuffa"
Det var i träningsmatchen mot Öster 3 februari som fjolårets målkung i Trelleborg, 34-årige Salif Camara Jönsson, åkte på en allvarlig skada. Lagkaptenen, som gjorde 15 mål i fjol, tvingades lämna planen på bår och med en avsliten hälsena.
Fredlig arbetsmarknad gav små löneökningar
Ökande vinster i svenska företag och bra konkurrenskraft ledde bara till måttliga löneökningar förra året, visar Medlingsinstitutets åsrapport. Avtalsrörelsen resulterade inte i några strejker alls.
Myhrer drömmer om guld
Konkurrenterna verkar vara i storform. Men Andr Myhrer hoppas ändå kunna utnyttja den sista chansen till ett OS-guld. – Jag har mitt mål, det är det jag siktar på, säger den 35-åriga slalomstjärnan.
Läs mer om OS-guld.
OS-guiden 21 februari
OS-guiden 21 februari
Har ordnat hundratals jobb: Gick snabbt
På bara sju månader har entreprenören Michael Saliba lyckats få jobb åt hundratals arbetslösa personer. Idn: att utmana människor i det egna Linkedin-nätverket att hitta jobb åt dem som behöver. – Jag ser ofta att företagen söker personer med tio års erfarenhet. Men jag tänker: erbjud unga personer tio års erfarenhet, säger han.
Den besvärliga samtiden fortsätter in i framtiden
Vladimir Putin, Donald Trump och Artificiell intelligens i Medieflödet.
5 vanliga misstag när du inreder ett litet rum
Att bo litet behöver inte betyda att bo trångt. Smart inredning är A och O – och det kräver planering.Det här måste du tänka på när du smyckar ditt (lilla) rum eller lägenhet med möbler!
Två personer gripna efter väskryckning
Två rånare greps på måndagen i Malmö efter en väskryckning i Augustenborg. Polisen kunde hitta de misstänkta gärningsmännen med hjälp av vittnen.
Läs mer om Augustenborg och Malmö.
Johan Esk: Turneringslirare eller OS-lallare - nu avgörs det
PYEONGCHANG. Det spelar ingen roll om du är ledare eller läkare, vill bli vinnare eller är vallare. Oavsett vad gör du är det två veckor som visar om du är en turneringslirare eller OS-lallare.
Läs mer om OS-lallare.
Vinteräventyr för livsnjutare och naturnördar
Ingen röjig afterski, inga snabbmatskedjor, inget nattliv att tala om. Däremot 60 fjälltoppar som mäter över tusen meter, 30 mil preparerade längdspår och fjällkrogar. Här är en skidresa i tre akter – i klassiska Funäsfjällen.
Läs mer om Funäsfjällen.
Stockholmarna litar allt mindre på polisen
Allt fler stockholmare utsätts för brott och de litar allt mindre på att polisen sköter sitt jobb. Otryggheten påverkar också livskvalitn i allt större utsträckning. 18 procent av stockholmarna anser att otryggheten påverkar deras liv.
Marie Kjellson: Inte första gången Ruben Östlunds filmbolag agerar auktoritärt
Jag ser ett mönster upprepa sig, skriver producenten Marie Kjellson om Ruben Östlunds filmbolags behandling av konstnären Lola Arias. Kjellson har jobbat med Plattform Produktion och anmälde bolaget till Diskrimineringsombudsmannen.
Bokslutskommunik januari – december 2017 - Rekordår
SAMMANFATTNING AV FRONTOFFICEKONCERNEN FÖR HELÅRET 2017 Koncernens nettoomsättning uppgick under perioden till 10 075 KSEK* (13 099 KSEK) Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 8 255 KSEK (126 KSEK) Resultat per aktie 0,41 SEK (0,01 SEK) Antalet utestående aktier per 2017-12-31 var 15 290 966 st (15 174 996 st) SAMMANFATTNING AV FRONTOFFICEKONCERNEN FÖR PERIODEN OKTOBER – DECEMBER 2017 Koncernens nettoomsättning uppgick under perioden till 1 083 KSEK* (3 971 KSEK) Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 1 745 KSEK (-297 KSEK) Resultatet per aktie 0,12 SEK (neg) Siffror inom parentes ovan avser motsvarande period 2016. * O
Läs mer om Rekordår och SEK.
EU reagerar på Trumps importtullar – kan införa egna skyddsåtgärder
EU-kommissionen står beredd att reagera snabbt om USA inför importtullar på stål och aluminium från EU.
Läs mer om USA.
"Lalla" - var en ledargestalt av stor betydelse för föreningslivet
Lars "Lalla" Holmström har avlidit 82 år gammal och vi minns en ledare med både auktoritet och humor. I unga år var han en framgångsrik backklippa i Köpmanholmens fotbollslag.
Nordea: MTG fick lägre pris än väntat
UPPDATERAD: MTG säljer innehavet i bulgariska Nova. Priset var lägre än väntat, enligt Nordea.
Läs mer om Nordea och Nova.
Börsen: Saab och SSAB stiger
Stockholmsbörsen har inlett veckan med avvaktande handel kring nollstrecket.
Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan
Regeringen vill att gymnasiets yrkesprogram i fortsättningen ska ge högskolebehörighet, erfar Dagens Nyheter.
Bil av vägen – en person kvar i fordonet
En trafikolycka har inträffat på en länsväg i närheten av Svenljunga.– Det är en singelolycka, en bil som har kört av vägen. En person ska enligt uppgift fortfarande befinna sig i bilen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.Skadeläget är oklart.
Minnesord: Kjell Rosell
Ombudsman Kjell Rosell, Gustavsberg, har avlidit vid 85 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Ingela och döttrarna Erica och Helena.
Läs mer om Erica, Gustavsberg, Helena och Ingela.
Deutsche Bank ska säga upp cirka 500 anställda inom sin investmentbank
Deutsche Bank kommer att säga upp cirka 500 anställda inom sin investmentbank, rapporterar Financial Times med hänvisning till personer med insyn.
Efter byggboomen – nu vänder det nedåt
Bostadsbyggandet har toppat för den här gången. Nu vänder det ned rejält, vilket kommer att pressa svensk ekonomi märkbart, spår analytiker.
SMHI varnar för snöfall i Västsverige
SMHI varnar för snöfall längs västkusten och i Jönköpings län. Lokalt har det fallit nästan en decimeter snö under måndagen. På måndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning på grund av snöfall.
Läs mer om Västsverige.
Lotteriinspektionen: Tidplanen är snäv
Det nya licenssystem ska börja från och med nästa år. Regleringsmyndigheten har svårt att hinna med,
SMHI varnar för snöfall i Västsverige
SMHI varnar för snöfall längs västkusten och i Jönköpings län. Lokalt har det fallit nästan en decimeter snö under måndagen.
Läs mer om Västsverige.
IS ännu hot i Irak – blodigt bakhåll
Läs mer om Irak.
Kvadrupel glädje i tvåmannabob
Föräldrarnas ilska mot SVT: Helt förkrossad
Flera föräldrar riktar kritik mot SVT och Bolibompadraken.Anledningen är strul under Melodifestivalen i Malmö som gjorde många barn ledsna och förtvivlade.– Han grät, han var helt förkrossad, säger en förälder om sin son till Aftonbladet.
Mourinho om Zlatan: Han har ingen chans
Zlatan Ibrahimovic är sedan en tid tillbaks i träning.Men enligt Jose Mourinho kommer onsdagens Champions League-match mot Sevilla alltför tidigt.– Jag tror inte Zlatan har någon chans att spela, säger Mourinho till klubbens hemsida.
Chef stal kunduppgifter – startade eget företag
På sin dator hade Telenor-chefen en fil döpt till Master File – som innehöll affärshemligheter.Mappen innehöll två stulna kundregister med namn på en miljon kunder. Nu döms chefen för grov troslöhet mot huvudman.– Vi anser att det personen gjorde var väldigt allvarligt, säger Anna Bysröm, chefsjurist Anna Byström, till Sydsvenskan.
Många dödade när soptipp rasade i Moambique
Minst 17 människor dödades och flera skadades i Moambique när en 15 meter hög soptipp rasade och begravde sju närliggande hus, enligt lokala myndigheter.
Läs mer om Moambique.
Tittarna tappar intresset för Melodifestivalen
2.879.000 personer såg tredje delfinalen av Melodifestivalen i lördags kväll. Det är en minskning med en halv miljon sedan premiären.
Läs mer om Melodifestivalen.
Välfärdsstaten gör att Norden klarar globaliseringen bättre
REPLIK DN DEBATT 19/2. Johan Norberg missar välfärdsstatens betydelse för lyckad globalisering. Norden har bättre förutsättningar än andra i-länder att klara globaliseringen anständigt, skriver Carl B Hamilton.
Läs mer om Carl B Hamilton och Norden.
Live: Yrkesprogram ska ge högskolebehörighet
Yrkesprogram ska ge högskolebehörighet. Det föreslår regeringen. Följ Stefan Löfven och Anna Ekströms pressträff direkt.
Snäv tidsplan för nya lagar för spelbranschen
Tidsplanen för omstöpningen av den svenska vadslagningsmarknaden till ett licenssystem, som ska börja gälla redan från och med nästa år, är snäv.
Singapore planerar för höjd moms
Singapore planerar att höja mervärdeskatten, momsen, till 9 procent från 7 procent någon gång mellan 2021 och 2025.
Berlin 2018 Toppen av ingenting: Bottennapp för toppenhopp Sveriges representation i tävlingsfältet på Berlins filmfestival lämnar mycket att önska och bjuder trots h
Axel Petersén och Måns Månsson har en lång historia tillsammans bakom sig. Förutom att vara barndomsvänner har de också arbetat tillsammans i filmvärlden. Mest noterbar är kanske "Avalon" som Petersén regisserade och Månsson fotade.
Läs mer om Avalon, Månsson, Petersn och Toppen.
AIK:s störste genom tiderna
AIK-ikonen Nils-Eric Johansson tvingas sluta på fotboll på grund av ett hjärtfel.Nu hyllas Nisse unisont av med- och motspelare.AIK:s störste genom tiderna, skriver Alexander Milosevic på Twitter.– Det är en stor AIK:are. Mycket respekt, och så älskad, säger Markus Rosenberg till Sydsvenskan.
Tvingas be om ursäkt efter Sverige-matchen
Det bjöds på stor dramatik och hård ordväxling när Sverige slog Storbritannien i OS-curlingen den gångna helgen.Nu går BBC ut och ber om ursäkt för hur en av de brittiska spelarna uttryckte sig under den direktsända matchen.
Tunga missen – med matchens sista sten
PYEONGCHANG. Det går tungt nu för lag Anna Hasselborg.Först torskade de mot Sydkorea under natten mot måndagen.Sen stod de för ett misstag på sista stenen som ledde till att de föll med 4-5 mot Japan senare samma dag.
MFF-spelaren fortsatt häktad
Den Malmö FF-spelare som misstänks för flera fall våldtäkt mot barn sitter fortfarande häktad.Det beslutades på dagens förhandlingar.– Vi har inte diskuterat än om vi ska överklaga det beslutet, säger spelarens advokat Jan Anders Hybelius.
Alliansen bekämpar MP i stället för klimatförändringarna
SLUTREPLIK DN DEBATT 13/2. Miljöpartiet fokuserar på att bekämpa klimatförändringarna. Allianspartierna fokuserar på att bekämpa Miljöpartiet. För de väljare som oroas över klimathotet finns bara ett parti att rösta på, skriver Stina Bergström (MP), Lise Nordin (MP) och Karin Svensson Smith (MP).
Andra raka förlusterna för curlingdamerna
Pyeongchang. Sverige såg ut att säkra en plats i semifinalspelet men istället för att ta poäng i sista omgången tog Japan sensationellt poäng och vann med 5-4.
Läs mer om Japan.
Kristofer Ahlström: Expressens gangsterklippning får mig att sätta skrattet i halsen
När digitaliseringen sveper över mediebranschen måste nya berättarsätt uppfinnas för att nå och beröra användarna. Expressen har nu skapat ett grepp som man får kalla ljudeffektsjournalistik.
Minnesord: Barbro Klein
Som tidigare meddelats i denna tidning har Barbro Klein, Stockholm, lämnat oss i en ålder av 79 år. Hon efterlämnar sina söner och bröder med familjer, men också kolleger och vänner i olika delar av världen.
Läs mer om Barbro Klein och Stockholm.
Viktigt våga presentera obekväma forskningsresultat
SLUTREPLIK DN DEBATT 11/2. När opinionsstormar drar fram är det inte forskarsamhällets uppgift att undergivet stämma in i hyllningskören. Den forskning som existerar sak presenteras även om den inte faller opinionen i smaken. När det gäller metoo har inte någon av mina tre kritiker visat att det svenska forskarsamhället i dessa avseenden höll måttet, skriver Bo Rothstein.
Läs mer om Bo Rothstein.
Telias kommunikationschef köper 11.000 aktier
Teleoperatören Telias kommunikationschef Peter Borsos har den 19 februari köpt 11.000 aktier i bolaget.
Irland drar tillbaka kandidatur som vicechef för ECB
Irland drog på måndagen tillbaka kandidaturen för sin centralbankschef Philip Lane till posten som vicechef för Europeiska centralbanken.
Läs mer om ECB, Europeiska och Philip Lane.