19. Februari 2018 19.00-19.59

Familjen hamnade mitt i kaoset på E6: Är helt vansinnigt

När älgar ställde till problem på E6 valde flera bilister att riskera sina och andras liv – genom att köra mot trafiken.Daniel Hunskår, 38, vars sambo och dotter hamnade mitt i kaoset, reagerar med bestörtning.– Folk äventyrar min familjs säkerhet. Om något hade hänt dem hade jag aldrig förlåtit den personen, säger han.

Fyra män använde kvinna som städredskap

Kvinnan i 25-årsåldern tvingades finna sig i att hon användes som städredskap under en studentföreningsaktivitet i Kalmar. Hon uppger i en polisanmälan att fyra män höll fast henne och städade ett bord med hennes kropp.
Läs mer om Kalmar.
Fem romaner om det viktorianska England
Sarah Perrys Ormen i Essex är långt ifrån den enda moderna romanen om det viktorianska England. Lotta Olsson tipsar om fem andra.
Läs mer om England och Essex.
Så fixas skidskyttarnas drömglid: Litar blint på dem
Varje dag åker han och hans team skidor i fyra mil. Allt för att testa olika vallor och slipningar. Det är en av förklaringarna bakom skidskyttarnas OS-succ. – Vi har hållit en hög nivå på materialet, det är vi enormt glada för, säger skidskyttarnas vallachef, Kent Norell.
Läs mer om Kent Norell och OS-succ.

Bäst på att missa – då kan Sverige ta nya OS-medaljer

PYEONGCHANG. Sverige har tränat på att vara bäst – på att missa. Specialträningen med reservskott ska bädda för nya OS-medaljer, i stafett. – Kan vi vara det snabbaste laget i just det momentet finns tid att tjäna, säger skidskytteveteranen Fredrik Lindström.
Ascelia Pharma tar stormsteg mot börsen
Det Malmöbaserade forskningsbolaget Ascelia Pharma går mot en börsintroduktion. I samband med det görs en nyemission för att finansiera slutliga forskningsstudier på bolagets viktigaste produkt.
Läs mer om Ascelia Pharma.
TV4-profilen tillbaka – berättar om svåra tiden
Sedan 2001 har Gutta Andersson varit en kär profil hos tittarna som har följt tv-programmet Farmen sedan start.Efter en tids uppehåll på grund av en allvarlig infektion - återvänder Gutta till måndagens program.– Nu är jag på benen igen och det känns jättebra, säger han i programmet.
Läs mer om Farmen, Gutta och Gutta Andersson.
Joel, 15, skyddade sin pappa vid brutala rånet
Allmänheten försökte stoppa rånarna och 15-årige Joel ställde sig framför sin pappa när rånaren höjde sin pistol.Nu väljer åklagare att visa övervakningsfilmen från det brutala rånet mot guldbutiken i Södertälje och butikägarens dotter Marie visar sin tacksamhet.– Tack till alla som hjälpte till, säger hon.
Läs mer om Joel, Marie och Södertälje.
OS-guiden: Tisdag 20 februari
Svenska skidskyttarna kör mixedstafett och Damkronorna spelar placeringsmatch. Här är OS-guiden för tisdagen 20 februari.
Läs mer om Damkronorna och OS-guiden.
Skattekraften urholkas av låg tillväxt och hög invandring
Dagens läge har likheter med perioden före finans- och fastighetskrisen 1990, en hemmasnickrad överhettad högkonjunktur och val i snar framtid. I det värsta fallet, i slutet av nästa mandatperiod, är en miljon bidragstagare, skriver HANS JENSEVIK.
Frida Wallnor: Säg ja till att leda i Ukraina
LEDARE. Bör Sverige tacka ja till att delta i en FN-ledd fredsbevarande insats i östra Ukraina? Det är än så länge en hypotetisk fråga. Men skulle frågan komma bör vi definitivt tacka ja.
Läs mer om FN-ledd och Ukraina.
Tobias Wikström: Värna svenskarnas rätt att bruka sin egen skog
LEDARE. Reglerna om miljöskydd för skog har tillämpats mer aktivistiskt de senaste åren. Det strider mot äganderätten och hotar en av Sveriges basnäringar.
Wolfsburg tränare slutar
Andreas Cervenka: Infokalypsen är här
Sanning som inte går att skilja från lögn och en börs som styrs av robotar som handlar med robotar. Låter det som en dystopi? Vi är redan där.
Råd att informera om isrännor följs inte
Isbrytare som river upp isrännor ska följa en ny rekommendation om hur de berättar för allmänheten om uppbrutna passager. Men informationen är bristfällig. – Det finns en risk att förlita sig på den här informationen, säger Tobias Fälth på Sjöfartsverket.
Läs mer om Sjöfartsverket.
Anmälan om misshandel – efter att ha sagt till plankare
En person ska ha blivit misshandlad i Bredäng utanför Stockholm – efter att ha sagt till en man som plankade på tunnelbanan.
Läs mer om Bredäng och Stockholm.
Elin Peters: Björn Frantzns dröm gick äntligen i uppfyllelse
De tre stjärnorna är en historisk händelse, inte bara för Frantzn utan även för Sverige som matland.
Läs mer om Frantzn och Sverige.
Bokrecension: Sarah Perry skriver om tiden när vetenskap och tro möttes
Den viktorianska tiden var tillknäppt och trångsynt, och underminerades totalt av den nya naturvetenskapen. Det är en tid som lockat många författare, nu senast Sarah Perry. Lotta Olsson läser Ormen i Essex, där tro och vetenskap byter plats många gånger.
Läs mer om Essex, Ormen och Sarah Perry.
Advokatfirma: Petning av generalmajor saklig och korrekt
Generalmajor Anders Brännström har inte behandlats felaktigt när han petades från sin tjänst som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning. Det skriver en advokatfirma som Försvarsmakten anlitat i en rapport.
Läs mer om Försvarsmakten.
Att gräva sin grav med kniv och gaffel
Vissa saker slår ner som en bomb för allmänheten. Som orkaner, Pisa-chocken och enveckasförsvaret. För professionen kommer däremot händelserna sällan som en överraskning.
Läs mer om Pisa-chocken.
Frantzén blir Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin
Sverige har fått sin första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin, något våra grannländer Norge och Danmark har haft sen innan.
Läs mer om Danmark, Guide Michelin och Norge.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD.
Läs mer om AFD och SPD.
Noll kvinnliga vd:ar hos Wallenberg
Det är akut brist på kvinnliga vd:ar inom Investors kärninnehav. Inte en enda kvinnlig vd har sfärens huvudman, Jacob Wallenberg, lyckats hitta till de nio klassiska svenska Wallenbergbolagen. I Industrivärden är läget lika illa. Det visar SvD:s sammanställning. – Det är fascinerande att investmentbolagen är så dåliga på jämställdhet, säger Tove Ahlgren, tillförordnad vd på Allbright.
Bättre kan du, Jacob Wallenberg
Många bortförklaringar finns det. Men fler kvinnor skulle kunna få chansen att nå topposter inom Wallenbergsfären om familjen skulle prioritera det.
Jan Svenonius lämnar uppdraget på Karolinska sjukhuset
Turerna kring Nya Karolinska sjukhuset fortsätter. På måndagskvällen kom beskedet att Jan Svenonius, upphandlingschef vid sjukhuset, lämnar sitt jobb.
Läs mer om Karolinska och Nya Karolinska.
Bäst i test: Betyg på populära hårprodukter
Nu är våren nära – och det är läge att ta hand om ditt hår lite extra efter en lång vinter. Hälsoliv har provat fyra naturliga schampon som kan pigga upp ditt hår.Ekologiska hårprodukter har aldrig varit så populära.
Ber nu om ursäkt efter klädhaveriet
Konståkaren Gabriella Papadakis succåk slutade i tårar.Hennes dräkt gick sönder - och visade upp hud.Nu går designern till dräkten ut och ber om ursäkt.– Det var otur, säger designern Sophie Tomas till AFP.
Läs mer om AFP.
Nu söks vittnen till nattligt mordförsök
Polisen söker vittnen till detonationen som skadade ett radhus i Staffanstorp natten till måndagen.– Det är många som har hört smällen men hittills ingen som sett något, säger spaningsledaren Stefan Svensson.Den drabbade familjen har vittnat mot en gängmedlem som hamnade i fängelse – men som nu är ute igen. På nyårsafton förstördes deras bil i en brand.
Miljonmannen får tillbaka sedelbuntarna
Miljonmannen får tillbaka pengarna. Den omskrivne man som greps i Uppsala med drygt 6 miljoner kronor i kontanter på sig är inte längre misstänkt för grovt penningbrott.
Läs mer om Uppsala.
Jan Svenonius lämnar som upphandlingschef på NKS
Jan Svenonius, upphandlingschef vid Nya Karolinska sjukhuset (NKS), lämnar sitt jobb, rapporterar DN. Han är gift med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och en möjlig jävssituation har uppstått i och med deras förhållande.
Läs mer om Nya Karolinska.
Tyska SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD. För första gången är SPD mindre än högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) i en opinionsmätning.
Läs mer om AFD, Alternativ, SPD och Tyskland.
Gästriklands hetaste bostadsobjekt vecka 7 - fastighet med egen strand i Axmar toppar
En fastighet med egen strand och strandnära lägen i Axmar vid Finnharsfjärden norr om Gävle är det mest klickade objektet i Gästrikland på Hemnet den senaste veckan.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Läs mer om AFD.
Kris Jenners hemlighet – om pappans plötsliga död
I det senaste avsnittet av Keeping up with the Kardashians avslöjar Kris Jenner den chockerande berättelsen om sin döda pappa.– Han dog när han var ute och körde med sin flickvän, säger hon i programmet enligt Radar Online.
Läs mer om Keeping och Radar Online.
Stora besvikelsen – efter stjärntappet i Guide Michelin
Sjömagasinet har förlorat sin stjärna i Guide Michelin.Det blev klart efter att årets stjärnor delats ut till nordiska restauranger under måndagskvällen.– Det var inte roligt. Det är jättekonstigt, eftersom vi aldrig har varit bättre än vi är nu, säger Ulf Wagner, som driver Sjömagasinet, till GP.
Flera stora kedjor sålde varor med giftiga ämnen
Varor med giftiga ämnen som är hälso- och miljöfarliga har sålts hos stora kedjor runtom i landet.Nu anmäls 16 företag av Kemikalieinspektionen.– Vi tar det här på största allvar och vill absolut inte att det här ska hända igen, säger Mats Malmberg, kvalitets- och hållbarhetschef på Rusta, ett av de företag som Kemikalieinspektionen anmält till åklagare.
Läs mer om Kemikalieinspektionen och Rusta.
Chef för Karolinska lämnar sin tjänst
Jan Svenonius som varit upphandlingschef vid Nya Karolinska sjukhuset lämnar sitt jobb.Han är gift med Irene Svenonius (M) och det har rapporterats om en möjlig jävsituation.Jag har haft ett väldigt roligt jobb, men bedömer att den senaste tidens skriverier har redan nått en nivå där jag inte riktigt vill tänka på vart den kommer att utveckla sig de närmaste sju månaderna, skriver han i ett uttalande till Dagens Opinion.
Läs mer om Karolinska och Nya Karolinska.
Tre bilar i krock – oklar trafikpåverkan
Tre bilar har kolliderat på västerleden i Göteborg.Polis och räddningstjänst har kallats till platsen.– Enligt inringarens uppgifter klagar en person på smärtor i nacken, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Läs mer om Stefan Gustafsson och Väst.
Tranströmerpriset till poeten Eva Runefelt
Årets Tranströmerpris tilldelas poeten och prosaförfattaren Eva Runefelt.
Läs mer om Eva Runefelt.
Gitarrjätten Gibson hotas av konkurs
Den ikoniska instrumenttillverkaren Gibsons ekonomiska situation kan bli slutet på gitarrmärkets hundraåriga succsaga, rapporterar CNBC.
Kentucky Fried Chicken har slut på kyckling i Storbritannien
Snabbmatsrestaurangen Kentucky Fried Chicken (KFC) har leveransproblem. Kycklingen är slut.
Läs mer om Storbritannien.