20. Februari 2018 09.00-09.59

De har mirakulöst undvikit döden

De befann sig på Drottninggatan i Stockholm när lastbilsattacken genomfördes. Fem av dem dog, tio skadades svårt och ytterligare 140 var nära att mista livet, enligt åklagaren. Vid förhandlingens tredje dag tryckte deras advokater hårt på de försvårande omständigheterna i målet.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.

Mässlingfall även i Växjö

Läs mer om Växjö.
Lägre priser på skor pressade ned inflationen
Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i januari 1,7 procent, jämfört med 1,9 procent i december. Månadsförändringen var minus 0,9 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Lägre pris på kläder och skor bidrog till nedgången.
Läs mer om Statistiska.

Mässlingfall konstaterat i Växjö

Ett mässlingfall har konstaterats i Växjö i Småland, rapporterar Smålandsposten. Fallet har dock inte någon koppling till det utbrott av sjukdomen som nyligen varit i Västra Götaland.
Ratos storägare miljonköper aktier
Jan Söderberg, vice ordförande i Ratos och dess fjärde största ägare (efter Söderbergstiftelser och kusinen/ordföranden Per-Olof Söderberg), har via bolaget Söderbergföretagen J AB köpt 450.000 B-aktier i investeringsbolaget till kursen 32:50 kronor, sammanlagt således för 14,6 miljoner kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.
Mikael Vilenius: Skräckduon döljer styrkan på börsen
Det finns bara en Stockholmsbörs, men på den lever börsjättarna i två skilda världar. Just nu finns det goda skäl för att blunda för den mörka.
Wesley Snipes om "Black Panther"-filmen som aldrig blev av
Ryan Cooglers "Black Panther" är redan en större filmsuccé än vad någon hade räknat med. I USA har filmen efter bara några dagar spelat in mer pengar (!) än vad "Justice League" någonsin fick ihop.
UX-experten: Förstör inte användarupplevelsen med onödig AI
Visst kan en intelligent chattbot baserad på maskininlärning förbättra en applikation. Men risken finns att den krånglar till det eller beter sig direkt tokigt.
Speltillverkare tröttnade på illegal nedladdning - hackade piraterna med dolt spionprogram
Flight Sim Labs tog till en minst sagt annorlunda metod för att motarbeta den illegala nedladdningen av deras spel-modifikation.
Tre miljarder OS-tittare
Läs mer om OS-tittare.
Lägre inflation i januari
Happy Town inget för Jakobsen
Happy Town låter ju trevligt. Det är det inte. Den olympier som varit där vill till varje pris slippa återvända. Det är där de sjuka hamnar på isolering. – Det var inte så glatt, säger slalomåkaren Kristoffer Jakobsen.
Läs mer om Jakobsen och Kristoffer Jakobsen.
Det är fuskandet som slår mot de seriösa
Det stämmer inte att förslaget om entreprenörsansvar kommer att slå ut bra arbetsgivare. Istället riskerar de seriösa att slås ut av de som fuskar, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i en replik.
Läs mer om Ylva Johansson.
Tv-serien som kan fylla tomrummet efter Bron
Bäst just nu: SvD:s film- och tv-redaktör Elias Björkman guidar till intressanta nyheter på Netflix, HBO, SVT och andra plattformar.
Läs mer om Bron, HBO, Netflix och SVT.
Bara en dominatrix kan kuva bibliska Simson
Natalie Lantz läser en roman av Lina Sjöberg om Simsons inre strider.
Läs mer om Lina Sjöberg och Simson.
Guidetti: Det har gått ruskigt bra
VITORIA. John Guidetti har tagit samma väg som han alltid gör när han kommer till en ny klubb – rakt in i supportrarnas hjärtan.I en stor intervju med SportExpressen berättar Guidetti om den första tiden i Alavs, VM-drömmarna och livet som nybliven tvåbarnspappa.– Det är fantastiskt, nu är vi fyra. Sängen är oftast full och det är så underbart.
Möjligen lite moln – men övervägande sol!
Kallt och bitande i de norra fjällkedjorna.Samtidigt lovar Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm, tunnare molnslöjor och solsken på flera håll under tisdagen och den andra sportlovsveckan:– Soligt i dag, möjligen lite moln, men övervägande sol i Åre.
Läs mer om Storm, Tora Tomasdottir och Åre.
Forskare: Flygdebattörerna borde kliva upp ur sina skyttegravar
DEBATT. Flygdebatten präglas av två fasta positioner: de som argumenterar för ett personligt ansvar att stanna på marken, och de som pekar på möjligheterna till klimatvänligt flyg. Men vi kommer lättare framåt om vi släpper våra fasta positioner. Det skriver tre forskare i fysisk resursteori.
Fem sjukhus utslagna i bombningar i Syrien
Fem sjukhus har bombats och runt 100 människor har dödats i de kraftigaste bombningarna i östra Ghouta på flera år, enligt organisationer. De 500 som uppges ha skadats har nu ingenstans att söka sig för vård.
Läs mer om Ghouta och Syrien.
Sju av tio vuxna har erfarenhet av mobbning
Sju av tio vuxna har upplevt mobbning som barn. Det visar en ny Sifo-undersökning som organisationen Friends har genomfört.
Läs mer om Sifo-undersökning.
Lägre inflation i januari
Konsumentpriserna sjönk 0,8 procent i januari jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,6 procent.
Läs mer om SCB.
Ljudinspelningar ska inte ligga och skräpa i arkiv
I Sverige borde i teorin alla ljudinspelningar gjorda före 1948 kunna publiceras fritt på nätet. I dagarna blev Riksarkivets nationella databas, Digitala forskarsalen, tillgänglig för allmänheten utan avgift.
Läs mer om Digitala.
Michael B. Jordan smög in på Black Panther-visning
Black Panther drar in storkovan på biograferna runtom i världen, och den är på god väg att bli en av Marvels absolut största filmer. Högsta hönset på Marvel, Kevin Feige, har även gått så långt att han kallar filmen för bolagets bästa.
Maxa sportlovet: Här är 10 prylar för ett smartare friluftsliv
Få ut det mesta av sportlovet med smarta prylar, oavsett om du stannar hemma eller åker på semester.
FN-chefen: Nästa krig börjar med en massiv cyberattack
Nu efterlyser FN:s generalsektreterare Antonio Guterres gemensamma regler för elektronisk krigföring. Genèvekonventionen täcker inte in den typ av cyberattacker som troligen är startskottet i framtida krig.
FN-chefen: Nästa krig börjar med en massiv cyberattack
Nu efterlyser FN:s generalsektreterare Antonio Guterres gemensamma regler för elektronisk krigföring. Genèvekonventionen täcker inte in den typ av cyberattacker som troligen är startskottet i framtida krig.
Video visar följderna av syrisk flygräd
En video från Vita hjälmarna i Syrien visar följderna av den syriska regeringen flygangrepp mot östra Ghouta där Minst 77 civila dödades. Över 325 människor skadades i angreppen.
Läs mer om Ghouta, Minst, Syrien och Vita.
Därför tackade jag nej till Mellon – jag ångrar mig inte
En gång, för länge sen, blev jag tillfrågad om jag ville ställa upp i Melodifestivalen som artist.Jag och de andra i mitt musikgäng tackade prompt nej.Inte en enda gång har jag ångrat mitt beslut.
Läs mer om Mellon och Melodifestivalen.
Sven Melanders stenhårda kritik mot Melodifestivalen
1994 ledde Sven Melander Melodifestivalen ihop med Kattis Ahlström.Inte mycket har blivit bättre sedan dess – tvärtom, tycker han.Efter delfinalen i Malmö riktar Melander hård kritik mot tävlingen, i en intervju med Aftonbladet.– Manus och manus. Det skulle jag ju inte kalla det. Lite högre krav har jag än Är ni klara? Nu kör vi!. Det kan ju fan en apa i kostym skriva.
En lastbil har kört in i bensinstation
En lastbil har kört in i en bensinstation utanför Reftele, i Gislaveds kommun.Den ska ha kört in under ett tak och kilats fast.Ännu finns det ingen information om det finns risk för brand eller explosion.
Läs mer om Reftele.
RIVA AUDIO Announces Nordic Distribution Agreement with Isolda.
Göteborg, January 2018 – RIVA Audio with the new WAND Series Multi Room speakers. The next generation of Multi Room speakers. WAND is designed to play audio as honest and authentic to the original recording as possible. This starts with RIVA s patented audio technology, Trillium that helps recreate the live audio experience by using three discrete channels to create stereophonic sound much larger than the actual speaker size.
Läs mer om Isolda, January, Multi Room och Trillium.
Jennifer Lawrence tar en paus från skådespelandet
Förutom i "Red Sparrow" som nyligen hade premiär kommer Jennifer Lawrence inte att synas på vita duken den närmaste tiden. Hon har nämligen bestämt sig för att pausa sitt skådespelande till förmån för att engagera unga människor politiskt.
Rasmussen: "Känns som att vara hemma igen"
Surasonen är tillbaka i Växjö Lakers. För en vecka sedan blev det klart att Dennis Rasmussen återvänder till svensk ishockey. Efter spel i Nordamerika är Surasonen tillbaka i Växjö Lakers.
Läs mer om Nordamerika och Surasonen.
Birger Andersson
I Skogskapellet, Oskarshamn, har begravningsgudstjänst hållits för Birger Andersson, Oskarshamn.
Läs mer om Birger Andersson och Oskarshamn.
12 smarta Airpods-hack - få bättre ljud och passform
1: Airpods-tips 1-6 Sida 1 / 2 Föregående Innehållsförteckning Dina Airpods kan faktiskt ge både bättre ljud och fungera smartare än vad de gör från fabrik.
Läs mer om Airpods-hack och Sida.
Så bygger du det perfekta nätverket – steg för steg
Ett nätverk hemma ska användas till mycket. Internet, spel, fildelning, media och säkerhetskopiering är bara några exempel. Så här kommer du igång med ditt hemmanätverk.
Fem sjukhus utslagna i bombningar i Syrien
Fem sjukhus har bombats och runt 100 människor har dödats i de kraftigaste bombningarna i östra Ghouta på flera år, enligt organisationer. De 500 som uppges ha skadats har nu ingenstans att söka sig för vård.
Läs mer om Ghouta och Syrien.
Sanningen om svenska åkarnas mystiska lappar
Flera utövare i OS har applicerat en hårt åtsittande tejp i ansiktet under tävlingarna.Bland annat används den av svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, numera Silver-Sebbe med hela svenska folket efter sitt superlopp.Nu säger tillverkaren av tejpen att de vanligtvis avråder från att använda den i ansiktet.
Pareto höjer Climeon inför bokslutsrapport
Pareto höjer sin rekommendation för det sedan i höstas First North-listade cleantechbolaget Climeon till köp från behåll, med riktkursen oförändrad på 58 kronor.
Läs mer om Climeon och First North-listade.
Preem gör förstudie om koldioxidinfångning
Preem inleder en förstudie om demonstrationsanläggning för koldioxidinfångning, så kallad Carbon Capture and Storage (CCS) vid raffinaderiet i Lysekil.
Läs mer om Carbon Capture, Lysekil och Storage.
Bahnhof når 1 miljard i omsättning – höjer utdelningen
Internetoperatören Bahnhof redovisar en omsättning på 1 miljard kronor under helåret 2017 (828 miljoner). Därmed nådde bolaget sin egen prognos som var att omsättningen förväntades bli just 1 miljard kronor 2017.
Miljonbot för speloperatören – risker för penningtvätt
Den brittiska speloperatören William Hill tvingas betala böter på 6,2 miljoner pund, eller närmare 70 miljoner kronor, efter påkomna problem med risker för penningtvätt i deras spelsystem. Det rapporterar flera internationella medier.
Läs mer om William Hill.
Tidigare SSK-spelare fast för doping - kastas ut ur OS
Ziga Jeglic. Foto: Bildbyrån Han skulle ha funnits med i Sloveniens åttondelsfinal mot Norge nu på morgonen. Men alldeles i samband med nedsläpp briserade bomben.
Läs mer om Norge.
Saudiarabien lanserar modevecka
I mars skriver Saudiarabien modehistoria när landets första internationella modevecka går av stapeln.
Läs mer om Saudiarabien.
Bättre än väntat för Jyske Bank
Läs mer om Jyske Bank.
Hon infiltrerade trollen: Putins vän involverad
Ryska journalisten Ljudmila Savtjuk undrar varför det tog USA:s särskilde åklagare Robert Mueller så lång tid att väcka åtal. Hon och hennes utredningsgrupp har granskat trollfabriken i Sankt Petersburg sedan 2015. – Vi har under en lång tid visat på kopplingarna mellan statens propaganda och trollfabriken, säger Savtjuk till SvD.
Sportlovsresa kan bli en dyr historia
Sportlovsfirandet pågår för fullt och i år har snörekord och låga temperaturer också gjort att alla landets skidanläggningar från norr till söder är öppna. Men för många är en skidsemester en dyr lyx som ofta kan spräcka budgeten.
Copycaten kan ta guldet från idolen
PYEONGCHANG. Natten till fredag avgörs en av OS allra hetaste dueller.I den ena ringhörnan favoriten Jevgenija Medvedeva, 18 - i den andra 15-åriga utmanaren Alina Zagitova.- Jag har väntat på de här olympiska spelen i tio år, säger Medvedeva.
Här har priserna på bostäder rasat mest
Efter en tydlig nedgång har bostadsmarknaden stabiliserats.Störst var nedgången i Stockholm och Göteborg, skriver Dagens industri.Men det finns bostäder som drabbats hårt av prisraset.
Läs mer om Göteborg och Stockholm.
Tusentals jobb i bubblande bransch
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2.000 arbetstillfällen i Sverige. Och än törstar marknaden, i alla fall inte om vi får tro producenterna själva, enligt en ny undersökning. Alla är expansiva, de kommer att investera mer och behöva mer personal, säger Anders Johannesson vid LRF.
Läs mer om LRF och Sverige.
Blandade resultat för danska banker
I Danmark redovisar två banker blandade resultat för fjärde kvartalet 2017.
Bilen behöver ström även när motorn är avstängd
De flesta förare har upplevt denna situation: De hoppar in i bilen, vrider tändningsnyckeln och - inget händer. Bilen startar inte eftersom batteriet är slut.
Vass insats i Sunderland – ny seger på Griffin Park
Topptipset 20 februariSpelstopp: 20.44Spelexpert: Johan Meijer
Läs mer om Griffin Park och Sunderland.
Wallström om Koreahalvön: Det gäller att hålla i det här
Utrikesminister Margot Wallström är försiktigt positiv till de upptinade relationerna mellan Nord- och Sydkorea.Just nu är hon i Sydkorea för att diskutera läget med landets utrikesminister Kang Kyung Wha.– Man ska inte vara naiv. Man ska faktiskt ändå försöka. Det är viktigt att man gör det i kombination med att insistera på att sanktionerna ska implementeras, säger hon till Ekot.
Explosion på villaterrass på Ingarö
En explosion har inträffat vid en villa på Ingarö utanför Stockholm. De boende i huset larmade polisen under natten mot tisdag om en kraftig smäll, och väl på plats upptäcktes att ett hål uppstått i terrassen och att fönsterrutor i bostaden krossats.
Läs mer om Ingarö och Stockholm.
Hockeystjärna misstänks vara dopad
Ziga Jeglic, en slovensk ishockeyspelare, har testat positiv för det otillåtna medlet fenoterol, som finns i astmamedicin.
Snart faller domen mot Lasermannen
Frankfurt. Rättegången mot svenske serieskytten John Ausonius, som i Tyskland står åtalad för ett 26 år gammalt mord, går in i slutfasen. I dag, tisdag, hålls slutpläderingarna i det uppmärksammade fallet. Domen väntas inom kort.
Läs mer om Lasermannen och Tyskland.
Ung kvinna misstänks mördad i Vetlanda
En kvinna i 20-årsåldern har hittats död i en lägenhet i Vetlanda och ytterligare en kvinna i samma ålder har hittats svårt skadad.
Läs mer om Vetlanda.
Vinstlyft för Devport
First North-noterade utvecklings- och teknikkonsulten Devport redovisar ett resultat efter skatt på 6,2 miljoner kronor (2,0) för det fjärde kvartalet 2017.
Läs mer om Devport.
Allgon redovisar lägre förlust i fjärde kvartalet
Allgon, som investerar i teknikföretag, redovisar ett resultat efter skatt på minus 1,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (minus 14,9). Resultatet per aktie uppgick till 0,00 kronor (minus 0,83).
Ökad förlust för Qiiwi – mål om lönsamhet 2018
Aktietorgsbolaget Qiiwi, som utvecklar spel till för mobil och dator med ett fokus på sociala spel och kunskapsspel, redovisar en omsättning för det fjärde kvartalet på 3,8 miljoner kronor (0,8). Rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) uppgick till minus 1,5 miljoner (minus 0,4).
Läs mer om Qiiwi.