20. Februari 2018 14.00-14.59

Samuelsson krasslig – stod över stafetten

Skidskytten Sebastian Samuelsson kom inte till start i OS-mixedstafetten. En misstänkt förkylning gjorde att förbundskaptenen Wolfgang Pichler tog beslutet att spara 20-åringen till herrstafetten. – Det är en säkerhetsåtgärd, säger SOK:s läkare Lykke Tamm.

Forskare: Syskon gör dig till en bättre person

Hur stor roll spelar ditt syskon för att du ska bli en empatisk person?I en ny studie har forskare tittat på 452 kanadensiska syskon och hur de påverkar varandras beteende.
Bebis glömdes på spårvagnshållplats
På tisdagseftermiddagen larmades polis till en spårvagnshållplats i Göteborg efter att en bebis hittats i en barnvagn.– Föräldrarna kom tillbaka sedan, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i region Väst.Både barnet och föräldrarna ska efter omständigheterna må bra.
Leif, 59, fick hjärtinfarkt – räddades av Anton, 18
Leif Strid, 59, hann bara se första rallybilen passera i backen innan han kollapsade.När han behövde akut hjälp ryckte Anton Danielsson, 18, in.– Jag såg att det var väldigt allvarligt, säger Anton Danielsson.Nu vill Leif tacka Anton för hjälteinsatsen.

Michelle Obama hyllar Black panther på Twitter

USA:s före detta första dam är en återhållsam twittrare – men efter att ha sett hyllade superhjältefilmen Black panther uttryckte hon sin beundran för filmteamet i sociala medier.
Läs mer om Black och Twitter.
Ratos om nya datalagen: Väldigt positivt för oss
Den kommande förändringen av EU:s dataskyddslagstiftning GDPR, som träder i kraft i maj i år och syftar till att stärka individens skydd i databasfrågor, bör trots det till synes affärshämmande inslaget gynna Ratos främsta kassako Bisnode som lever på just persondatabaser.
Läs mer om Bisnode.
Dorotea saknar nytt vattensystem - och författarbesök
Serietecknaren Mats Jonsson är ute på turné för att prata om sin senaste bok. När han fick veta att Dorotea kommun inte hade råd med ett enda författarbesök i år startade han en insamling för att kunna åka dit.
Läs mer om Dorotea.
Captain America-stjärna hintar om Black Widow-film
Det har tidigare rapporterats om att Black Widow, likt många andra hjältar i det pågående Marveluniversumet,
Sverige sköt bort medaljchansen tidigt: Ingen förklaring
Förhoppningarna var höga inför skidskyttets mixedstafett. Men silverhjälten Sebastian Samuelsson kom inte till start – och Mona Brorsson bommade fem skott redan i första rundan. Kanske största besvikelsen i mitt liv, säger hon till Sportbladet.
Leif Mannerströms ilska över pannkaksförbudet
I höstas förbjöds favoriten pannkakor från Malmös skolmatsalar.Anledningen är att allergiska elever inte ska känna sig utanför.– Jag började gapskratta när jag läste det, det är typiskt Sverige, säger Leif Mannerström och skrattar.
Läs mer om Leif Mannerström och Sverige.
H&M stänger svenska butiker
Modeföretaget H&M, som kämpar med vikande försäljning och lönsamhet, stänger två butiker i Sverige: i Stockholm och Västerås.
Läs mer om Stockholm och Sverige.
Svenska artisteliten hyllar Bowie i Globen
Ikväll hyllas David Bowie av en lång rad namnkunniga artister i Globen. På scen står bland andra Ebbot, Erik Lundin, Magnus Carlson, Mia Skäringer, Sarah Klang – och Amanda Bergman.
Walmart höjer utdelningen för 45:e året i rad
Amerikanska detaljhandelskedjan Walmart höjer sin kvartalsutdelning med 2,0 procent till 52 cent per aktie, jämfört med tidigare 51 cent.
Läs mer om Walmart.
Sigma gasar: Fokuserat på tillväxt före lönsamhet
På fem år har it-konsulten Sigma vuxit organiskt med i genomsnitt 26 procent per år. Det är klart bättre än de noterade konkurrenterna. Vi har fokuserat på tillväxt före lönsamhet, det uppskattas inte alltid på börsen som vill ha kvartalsresultat, säger Dan Olofsson, Sigmas ägare.
Läs mer om Dan Olofsson och Sigma.
Kompisarna: Hon var sprallig och glad
Blommor och ljus har placerats utanför huset i Vetlanda där den dödade kvinnan bodde. Hon beskrivs som sprallig, omtänksam och glad av medlemmarna i den raggarklubb hon var en del av.
Läs mer om Vetlanda.
Spotify förbereder egen smart högtalare
Strömningstjänsten Spotify tycks vara på väg att skapa en så kallad smart högtalare, skriver sajten Engadget.
Läs mer om Engadget.
Mest otursförföljd i hela OS-historien
Brittiskan shorttrackåkaren Elise Christie är regerande världsmästare totalt, på 1000 meter och 1500 meter. Hon har totalt tolv VM-medaljer och 17 EM-medaljer varav tio guld.Men hon är också en av de mest otursförföljda olympiska deltagarna.
Spotify uppges lansera epokgörande högtalare
Spotify kan vara på väg att kontra mot Amazon och Google.Strömningstjänsten uppges vara på väg att lansera epokgörande högtalare.
Viralsajten Lajkat läggs ner efter Facebooks nya algoritm
Lajkat startades av Aftonbladet hösten 2014 med amerikanska förlagor som Buzzfeed och Upworthy. Sajten gjorde snabbt succ bland främst ungdomar.
Läs mer om Aftonbladet, Buzzfeed och Upworthy.
Morgonens rekommendationer - SKF och Boozt
Nya rekommendationer för SKF och Boozt
Läs mer om Boozt och SKF.
E-handeln i Sverige storökar
E-handeln i Sverie ökade med 16 procent förra året.
Läs mer om Sverie och Sverige.
Rapporten till ministern: Här är försvarets behov
Regeringens särskilde utredare Ingemar Wahlberg överlämnar sitt betänkande om Försvarsmaktens långsiktiga materielbehov till försvarsministern Peter Hultqvist. SvD sänder presentationen av betänkandet live.
Testa och hitta din förebild: Vilken träningskändis är du?
Våren närmar sig och har du inte kommit igång med träningen ännu i år så är det nog hög tid nu. För att komma ur startblocken kan du behöva en bra förebild som passar din personlighet och värderingar – gör Hälsolivs test så får du reda på en lämplig träningsförebild bland stjärnorna!Är du Yoga Girl, eller kanske mer målinriktad som Sarah Sjöström, Charlotte Kalla eller Zlatan? Gör testet så har du även möjlighet att bli en av tre vinnare av tremånaders flexibelt träningskort hos Swiftr och en yogamatta från vår hä
Maria Schottenius: Jag tycker synd om Postnord
Det kändes finfint att på Blackfriday klicka in min sammetsjacka för halva priset från Bloomingdale's.
Läs mer om Blackfriday och Postnord.
VBG redovisar resultat på 30,7 miljoner
Verkstadsbolaget VBG redovisar ett resultat efter skatt på 30,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (9,6). Resultatet per aktie uppgick till 1,34 kronor (0,76).
Officiellt: Bahoui presenterad av AIK: "Känns fantastiskt"
Nabil Bahoui tillhör schweiziska Grasshopper, men har sedan tidigare anslutit till AIK med förhoppningen om att få till ett lån fram till sommaren. Nu står det klart att lånet blir av, vilket AIK går ut med på sin hemsida.
Läs mer om AIK och Grasshopper.
Ryssland: Dussintals medborgare dödades
Ett antal dussin ryssar och medborgare från tidigare sovjetländer dödades i ett omtalat angrepp mot USA-stödda styrkor i Syrien häromveckan.
Läs mer om Syrien.
Ola Wong ger en grovt förenklad bild av stödet
Hur innebär strävan efter mångfald ett hot mot yttrandefrihet och konstnärlig frihet? Det undrar Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Kulturrådets litteraturenhet i ett svar på Ola Wongs artikel där förlag uttrycker oro för att det statliga kulturstödet har politiserats.
Konkurrensverket sågar nya PPM-förslaget
Finansdepartementets förslag på ett kraftigt bantat fondtorg i premiepensionen sågas av Konkurrensverket. Förslaget riskerar att gynna fondjättar och det statliga förvaltningsalternativet, anser myndigheten.
Läs mer om Konkurrensverket.
Näslunds fokus helt på att ta OS-guldet
Sandra Näslund möter en OS-bana som på många sätt är olik de hon brottas med i världscupen. Betydelsen? – För min del hade jag kanske önskat lite mer tekniska partier, men det går ganska snabbt och gör vi bättre åkare vad vi kan gynnas vi av det, säger hon.
Läs mer om OS-bana och OS-guldet.
Kompisarna: Hon var sprallig och glad
Blommor och ljus har placerats utanför huset i Vetlanda där den dödade kvinnan bodde. Hon beskrivs som sprallig, omtänksam och glad av medlemmarna i den raggarklubb hon var en del av.
Läs mer om Vetlanda.
Stefan Hultman: Jag blev lite rädd faktiskt
Det blev en minst sagt dramatisk tisdagsförmiddag för Stefan Hultman.Som brakade igenom isen när han skulle rädda sin hund.Ett par timmar efter händelsen berättar travprofilen och tv-experten att han fortfarande är kylslagen.– Jag blev lite rädd faktiskt, säger han.
Läs mer om Stefan Hultman.Som.
Här är nya bilden på Leonore, 4
Prinsessan Leonore fyller fyra år!Det firar hovet med en ny bild av lillsessan.Men publiceringen av bilden har senarelagts av hovet –för att visa prins Henriks begravning i Köpenhamn respekt.
Läs mer om Köpenhamn och Leonore.
Barnskelett grävdes upp i Lund
Länsstyrelsen i Skåne och Kulturen i Lund har anmält en fastighetsägare i Lund och ett byggföretag för brott mot kulturmiljölagen. I det aktuella kvarteret låg på medeltiden en kyrkogård.
Läs mer om Kulturen, Lund och Skåne.
Bytet av hårdvara klart på Karolinska
Bytet av hårdvara är nu slutfört på Karolinska universitetssjukhuset, och stabsläget är över. – Det har gått enligt plan, säger landstingets it-direktör Stefan Schildt.
Läs mer om Karolinska och Stefan Schildt.
Vindauktion får Vestas aktie att flyga
Priserna vid den senaste auktionen för landbaserad vindenergi i Tyskland steg i december till ett genomsnittspris på 4,6 eurocent på kilowattimme, då kontrakt med en samlad kapacitet på 709 megawatt delades ut. Det skriver Ritzau Finans.
Läs mer om Tyskland.
Försvaret: Vi behöver 168 miljarder extra
För att nå bästa operativa förmåga behöver försvaret 168 miljarder mer till 2030. Stora investeringar i vapensystem och annan utrustning behövs.
Påtänkt Call of Duty-regissör vill se Tom Hardy i huvudroll
Vi rapporterade förra veckan om att Sicario 2-regissören Stefano Sollima tydligen är under förhandlingar om att regissera den kommande Call of Duty-filmen och om Sollima får som han vill,
Nytt bud från amerikansk chipjätte
Amerikanska chiptillverkaren Qualcomm höjer sitt bud för att köpa nederländska NXP Semiconductors, till ett pris på 127:50 dollar per aktie från 110 dollar per aktie.
Läs mer om Qualcomm.
Nytt bud från amerikansk chipjätte
Amerikanska chiptillverkaren Qualcomm höjer sitt bud för att köpa nederländska NXP Semiconductors, till ett pris på 127:50 dollar per aktie från 110 dollar per aktie.
Läs mer om Qualcomm.
Sverige tar strid för bok som stals av KB-mannen
En bokhandlare i Nederländerna köpte en bok som stulits av den så kallade KB-mannen. Nu stäms bokhandlaren av Riksantikvarieämbetet som kräver att boken ska tillbaka till Sverige.
Prisbelönt komiker stäms av exmake – för att ha skämtat om honom
Den prisbelönta brittiske komikern Louise Reay stäms nu av sin exmake Thomas Reay för ärekränkning.
Läs mer om Louise Reay.