22. Februari 2018 06.00-06.59

Missen som kostade ett norskt OS-guld

Henrik Kristoffersen var en av guldfavoriterna och ledde efter första åket.Men när allt skulle avgöras körde han ur.Han sviktade då det gällde som mest, skriver Aftenposten.Han slängde bort guldet, skriver VG – som tillägger att han ar på överraskande gott humör trots fiaskot.
Läs mer om Aftenposten.Han och OS-guld.

Självmordsattack vid ambassad i Montenegro

En man kastade vad man tror är en handgranat mot den amerikanska ambassaden innan han sprängde sig själv.Självmordsdådet skedde i Montenegros huvudstad Podgorica strax före midnatt.
Läs mer om Montenegro och Podgorica.
Man på äldreboende var täckt av smuts
En man som bodde på ett kommunalt äldreboende i Umeå var täckt av smuts när han sökte vård vid Norrlands universitetssjukhus. Sjukhuset slog larm, rapporterar SR P4 Västerbotten.
Läs mer om Umeå.

Cupettan Kittel utan stress i Göteborg

Göteborgs världscuptävling i dressyr har ett vassare startfält än på flera år. Två av medaljörerna i fjolårets EM är här. Likaså två av de tre bästa i världscupligan för Västeuropa – som toppas av redan finalklare Patrik Kittel.
Vi är inte perfekta – nytt avsnitt av podden
Ida & Jennifer är tillbaka med ett nytt avsnitt av deras podcast – lyssna här!
Läs mer om Jennifer.
En saga som ingen trodde skulle bli sann
PYEONGCHANG. Han är lika envis som galen.Kroppen har stretat emot flera gånger – men Andr Myhrer har vägrat att ge upp.Nu står han i Sydkorea som olympisk guldmedaljör.Nu har 35-åringen från Bergsjö fått sitt efterlängtade sagoslut.
Läs mer om Andr Myhrer, Bergsjö och Sydkorea.
Melania Trumps föräldrar fick permanent uppehållstillstånd
Melania Trumps föräldrar har fått permanent uppehållstillstånd i USA.Enligt Washington Post ska de ha utnyttjat ett program för anhöriginvandring som Donald Trump skarpt kritiserat och beskrivit som ett hot mot landets säkerhet.– Familjen, som inte är en del av Trump-administrationen, har bett om att deras privatliv ska respekteras så jag kommer inte kommenterar det här vidare, säger föräldrarnas advokat Michael Wildes till tidningen.
Därför är Andr Myhrer OS-guldmedaljör i slalom
PYEONGHANG. Han har tagit brons, han har varit fyra och han har kokat av ilska efter att ha kört ur. Men nu är Andr Myhrer OS-guldmedaljör i slalom. Här listar DN:s Lisa Edwinsson fyra anledningar till att Myhrer för första gången fick ta klivet högst upp på pallen.
En bortglömd pusselbit i skolan - dags att alla elever får garanti på läromedel
Skolan är den viktigaste av samhällets institutioner för att individer, företag och hela Härnösand ska växa och utvecklas. I skolan är professionella lärare viktigast. Det är de som gör att elever kan lära sig fakta, tänka kritiskt och förstå.
Läs mer om Härnösand.
Andr Myhrer tar OS-guldet
PYEONGCHANG. Andr Myhrer, 35, är nu OS-hjälte.Svensken tog OS-guld i slalom när norrmannen Henrik Kristoffersen körde ur tidigt imorse.
Fel – blir chockad om det inte ändras
PYEONGCHANG. Han ville revolutionera curlingen som Tiger Woods gjorde med golfen.På vägen till att bli sportens mest vältränade gick Niklas Edin, 32, in i väggen.För SportExpressen berättar Sveriges stora guldhopp om hur han levt som en asket, att ett OS-guld skulle rädda hans lag – och besvikelsen över att Sverige inte har ett mixedlag.– Jag tycker det är felbeslut och blir chockad om det inte ändras till nästa OS, säger han.
Läs mer om OS-guld och Sverige.
OS-guld till Andr Myhrer i slalom
I Sotji 2014 låg Andr Myhrer tvåa i OS-slalomen men körde ur i andra åket. Nu i Pyeongchang gick han återigen för guldet – i samma utgångsläge. Det slutade med ett glädjevrål.
Nedräkning till Oscars: Bästa utländska film
Självklart håller vi på Ruben i år men det är inte omöjligt att han snuvas på konfekten. Motståndarna inkluderar libanesisk politik, chilensk transfobi, rysk skilsmässa och ungerska drömmar om kärlek.
Läs mer om Ruben.
Amnesty: Yttrandefriheten i fara
Allt fler regeringar och ledare i världen sprider hat mot minoriteter och oliktänkande och manipulerar opinionen med falska påståenden. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty i sin senaste årsrapport.
Läs mer om Amnesty.
FOI: 168 miljarder kronor räcker inte
I dag lämnar Försvarsmakten sina långsiktiga behov till regeringen. Och då kan materielutredningen som visade att försvaret behöver ytterligare 168 miljarder kronor vara överspelad.
Läs mer om Försvarsmakten.
Regeringens digitalboss: alla måste inse att digitaliseringen förändrar allt
Sverige har fått en egen chief digital officer – Åsa Zetterberg. Digitaliseringen förändrar allt – och vi måste se till att den också leder till ett hållbart samhälle, säger hon.
Läs mer om Åsa Zetterberg.
Självmordsattack mot USA:s ambassad i Montenegro
Ett självmordsdåd har inträffat nära den amerikanska ambassaden i Montenegro, uppger landets regering. En man kastade en explosiv anordning mot byggnaden i huvudstaden Podgorica innan han sprängde sig själv, enligt lokala medier. Attacken inträffade strax före midnatt, natten till torsdagen.
Läs mer om Montenegro och Podgorica.
Bankernas paradis – en ny miljardär nästan varje dag
HONGKONG. Tillväxtmarknaderna runt om i Asien sprutar fram nya dollarmiljardärer samtidigt som behovet av pensionsprodukter bland den växande medelklassen ökar. Nu höjer västerländska banker insatserna rejält i Asien.
Läs mer om Asien.
Minnesord över Sven Eric Nelsson
Sven Eric Nelsson, Mönsterås, har avlidit i en ålder av 88 år. Sven Eric Nelsson. Sven Eric tillhörde den så välkända och respekterade familjen Nelsson.
Läs mer om Nelsson och Sven Eric Nelsson.
Replik: Olagligt och olämpligt med krav på anslutning till kollektivavtal
Svar till Åsa Lindestam och Kim Söderström: Skattepengarna ska gå till att stärka den svenska modellen - inte sätta den ur spel Socialdemokraterna i Gävleborg och Byggnads Gävledala är överens om att i offentlig upphandling ställa krav på
Khazar Fatemi berör hemmapubliken med kulturarvet
Khazar Fatemi överlevde kriget och hamnade i Gävle. I dag är hon utrikesreporter och dokumentärfilmare som haft en egen programserie i SVT. Vad har Khazar Fatemi att säga till eleverna på Stora Sätraskolan där hon själv gick en gång?
En miljon till Melodifestivalen - våra skattepengar borde gå till vård och skola
Tänk vilken fantastisk kommun vi bor i som lägger ut en miljon kronor på Melodifestivalen och planerar ett kulturhus för 300 miljoner.
Läs mer om Melodifestivalen.
Regeringens digitalboss: alla måste inse att digitaliseringen förändrar allt
Sverige har fått en egen chief digital officer – Åsa Zetterberg. Digitaliseringen förändrar allt – och vi måste se till att den också leder till ett hållbart samhälle, säger hon.
Läs mer om Åsa Zetterberg.
Svår rustning för försvarsindustrin
Det kan bli svårt för industrin att klara leveranserna när många länder ökar inköpen av försvarsmateriel. I Sverige är behovet av ny utrustning stort, men det märks även i andra europeiska länder samt i USA, där försvarsindustrin fått en skjuts på börsen.
Läs mer om USA.
Amnesty: Yttrandefriheten i fara
Allt fler regeringar och ledare i världen sprider hat mot minoriteter och oliktänkande och manipulerar opinionen med falska påståenden. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty i sin senaste årsrapport. Amnesty varnar nu för att yttrandefriheten är i fara världen över.
Läs mer om Amnesty.
FOI: 168 miljarder kronor räcker inte
I dag lämnar Försvarsmakten sina långsiktiga behov till regeringen. Och då kan materielutredningen som visade att försvaret behöver ytterligare 168 miljarder kronor vara överspelad.
Läs mer om Försvarsmakten.
Familjen splittras för min dröms skull
För ett par år sedan insåg jag att jag inte kunde fortsätta jobba som tjänsteman längre, det slet för mycket på humöret. I stället har jag förverkligat en barndomsdröm och blivit brandman.
Lovande debut med otyglad dagboksroman
Therese Bohman saknar smärtpunkterna i Wera von Essens dagboksroman.
Läs mer om Wera.
Leif GW:s makt – så byggdes SVT:s succ
I Efterlyst såg SVT en expert som inte riktigt blommat ut.Så de gjorde tvärtom – polisprofessorn fick allt fokus och en massa makt.Nu är Leif GW Persson en av Sveriges största tv-profiler och resultatet –Veckans brott –en av public service stora tittarsuccer.Hemligheten bakom: Samspelet mellan professorn och programledaren Camilla Kvartoft.– Leif har varit jätteviktig för mig. Det var han som gjorde att jag fick jobbet, säger Camilla Kvartoft.
Därför dröjer Bjärredfallet - analyserna drar ut på tiden
Polisens arbete med att samla in spår i villan där en Bjärredfamilj hittades död i januari gick snabbt.Men de tekniska analyserna ska dröja länge - åtminstone till sommaren.Orsaken: Analyserna drar ut på tiden hos NFC.
Eric nekades jobb – gick ner 67 kilo
Eric Andersson, 30, nekades en fast tjänst i Kriminalvåren på grund av övervikt, menar han själv.Men Arbetsdomstolen slår fast att det inte är så – och därmed förlorar han diskrimineringstvisten han drivit.– Det är synd att de inte tror på mig, säger Eric.
Läs mer om Eric och Kriminalvåren.
Professor: BOJ bör överväga köpa utländska obligationer
STOCKHOLM (Direkt) Bank of Japan bör överväga att köpa utländska statsobligationer i ett försök att få fart på den inhemska ekonomin under centralbankschefen Haruhiko Kurodas andra mandatperiod.
Läs mer om Japan.
Så ska Säpo skydda valet – presenterar årsbok i dag
Säkerhetspolisen (Säpo) ska i dag redogöra för hur man arbetar för att skydda valet i september. Det sker i samband med att Säpo presenterar sin årsbok för 2017.
Läs mer om Säpo.
Självmordsattack mot USA-ambassad
Ett självmordsdåd har inträffat nära den amerikanska ambassaden i Montenegro, uppger landets regering.
Läs mer om Montenegro.
Här är notan för Kim Jong-Uns systers besök
Sydkorea har lagt ut motsvarande 1,8 miljoner kronor på Kim Yo-Jong, Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns syster, och hennes delegations besök i landet under vinter-OS.
Läs mer om Kim Yo-Jong.