22. Februari 2018 08.00-08.59

Stenmark: Myhrer var verkligen värd det här

Andr Myhrer lärde sig åka i en förhållandevis liten skidbacke i Hassela, Hälsingland. – Det är där han lärt sig att skapa fart på flacken. Det var så han tog in mycket tid i första åket, säger experten Stig Strand.
Läs mer om Hassela, Hälsingland och Stig Strand.

Ny stjärna tändes i skuggan av Myhrers guld?

Såja! I skuggan av Andr Myhrers största stund nådde en 23-åring sin största framgång som åkare. Kristoffer Jakobsen kom sjua. – Det är enormt starkt av mig. Sjua på OS kan man inte tycka är så dåligt, säger han.
William Karlssons målsucc fortsätter
LOS ANGELES. William Karlsson, 25, fortsätter att ösa in mål.I natt, svensk tid, gjorde han sitt 31:a mål för säsongen när Vegas Golden Knights besegrade Calgary Flames med 7-3.Karlsson ligger på fjärde plats i NHL:s målliga just nu.
En person till sjukhus – efter krock på E6
På E6 råder just nu långa bilköer i södergående riktning efter en trafikolycka.Två bilar har krockat och en person är förd till sjukhus.

Polisen flyttar – hemsida ligger nere

Polisens webbplats går inte att nå mellan klockan 08 och 11 i dag. Anledningen är att myndigheten släcker ner sin nuvarande version av polisen.se för att flytta till en ny mobilanpassad hemsida.
Cinnober vänder till förlust och slopar utdelning
Cinnober, som utvecklar systemlösningar för börshandel och riskhantering och som är listat på First North, redovisar intäkter om 85,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (98,4).
Läs mer om First North.
Mycronics vd lämnar 2019
Teknikbolaget Mycronics vd Lena Olving kommer i enlighet med sitt anställningsavtal från 2013 att lämna sin position som vd och koncernchef under 2019. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Lena Olving.
Svag avkastning för Bureaktien
Investmentbolaget Bures substansvärde per aktie var 111:69 kronor vid fjärde kvartalets utgång, jämfört med 126:50 kronor vid kvartalets början, vilket motsvarar en minskning med 11,7 procent.
Läs mer om Bureaktien.
Konfidensindikatorn för det franska näringslivet sjönk i februari
Inse:s Konfidensindikator för det franska näringslivet sjönk till 109 i februari, jämfört med reviderade 111 föregående månad (110).
Nedåt för franska konsumentpriser
Franska konsumentpriser sjönk 0,1 procent januari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg konsumentpriserna 1,3 procent. Det visar definitiv statistik från Insee.
Läs mer om Insee.
"Insidious 5" är redan på gång
Insidious"-filmerna får ännu en uppföljare. Det rapporterar sajten Bloody Disgusting efter att vinterns rysare "Insidious: The Last Key" gjort biosuccé.
Läs mer om Bloody Disgusting.
Tack för att ni delar er smärta med oss
Så här i Melodifestivaltider är det svårt att inte tänka på vad som berör, vad som känns äkta och sant.
Läs mer om Melodifestivaltider.
Småskalig vattenkraft är bra
Vårt mål är ett helt förnybart energisystem. Den småskaliga vattenkraften står för en liten andel av Sveriges totala elproduktion.
7 sagostäder som finns i verkligheten
Det finns sagolika platser och så finns platser som verkar vara direkt klippta ur sagans värld.Här är sju platser som är så vackra att du inte tror det är på riktigt.
Dubbelmötet avgjort – då blir returen målrik
Dagens bästa spel 22 februariSpelform: Bomben 1Spelstopp: 21.04Spelexpert: Johan Meijer
Det lutar åt en målrik Europa League-retur
Uppdrag: Att förvalta 1 000 kronor på spel.Start: 10 november 2017.Regler: Expressens spelexperter lägger varje dag ett spel på mellan 1 till 5 procentenheter av sin spelkassa på sitt favoritobjekt till rekommenderat odds.
Läs mer om Europa League-retur.
V64 och DD: Han har samlat ihop till en seger
Spelvärd: Eskil HellbergTorsdag 22 februariV64 och Dagens Dubbel, ÅbyBeräknat spelstopp: 19.30 (V64), 20.56 (DD)
Läs mer om ÅbyBeräknat.
Motiverat Leipzig är en spelvärd spik
Topptipset 22 februariSpelstopp: 18.59Spelexpert: Johan Meijer
Vinner OS-guldet efter straffdrama
Kanada siktade på sitt femte raka OS-guld.Då skrällde USA och såg till att de mesta mästarna fick nöja sig med silver.
Läs mer om OS-guld.Då och USA.
Malmö behöver en visselblåsarfunktion
Moderaterna har rätt. Malmö Stad måste ha en visselblåsarfunktion.
Magdalena Anderssons hån mot Ebba Busch Thor: Lite desperat
Nu hårdnar kampen om väljarna.I helgen ger sig flera ministrar, bland andra Magdalena Andersson, S, ut för att knacka dörr.Samtidigt hånar finansministern KD-ledaren Ebba Busch Thors samarbete med Bert Karlsson.– För mig låter det lite desperat.
Johan Esk: Andrs långa färd för att bli bäst imponerar mest
PYEONGCHANG. Det var tidigt i Sverige och sent i karriären. Då gjorde Andr verkligen Myhrer-backen till sin och vann OS-guld. Andrs långa färd för att bli bäst imponerar mest.
Läs mer om Andr, Myhrer-backen, OS-guld och Sverige.
Kopparbergs Bryggeri ökar omsättningen
Bryggeriet Kopparbergs Bryggeri, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 23,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (23,2). Resultatet per aktie uppgick till 1:15 kronor (1:13).
GoldBlue AB (publ) Utökar vinstandelen i spelsiten HO168
GoldBlues dotterbolag har efter lyckade förhandlingar med sin asiatiska partner utökat sin vinstandel i spelsiten HO168 från 51% till 90%.
Följ torsdagens börsöppning
Börsmorgon ger dig nyheter, analyser och aktietips varje vardag klockan 08.45.
Prishöjningar på bensin och diesel
Ledande bensinbolag höjer priset på bensin med tio öre per liter. Efter höjningen är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 14:51 kronor.
Ökad förlust för Sensys Gatso Group
STOCKHOLM (Direkt) Sensys Gatso Group (tidigare Sensys Traffic), som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett resultat efter skatt på -12,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (-0,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:01 kronor (0).
Jennifer Lawrence ryter ifrån mot klänningskritiken: "Extremt förolämpad!"
Skådespelerskan Jennifer Lawrence Versace-klänning skapade kontrovers - nu svarar hon på kritiken.
Fortsatt kamp mot storbrand i Värnamo
Kampen mot branden i en industrilokal utanför Värnamo har pågått i mer än ett dygn. Ett 20-tal brandmän har arbetat med branden under natten, enligt SVT Nyheter Jönköping. Branden i takkonstruktionen är svårsläckt.
Läs mer om Värnamo.
Dallas förlorade borta mot Anaheim
Dallas förlorade bortamatchen mot Anaheim i NHL i ishockey på torsdagen. 2-0 (1-0, 0-0, 1-0) slutade matchen. Målgörare för Anaheim var Ryan Getzlaf och Hampus Lindholm, som gjorde ett mål var.
Läs mer om Anaheim, NHL och Ryan Getzlaf.
Stark marknad för hyresrätter, hotell och vårdboenden
Magnolias vd skriver i vd-ordet att marknaden för hyresrätter är stark. Han ser viss ökning av efterfrågan på bostäder.
Straffdrama bröt USA:s förbannelse
Förbannelsen varade i 20 år. Men i Sydkorea fick USA äntligen jubla igen. Första OS-guldet sedan 1998 i Nagano säkrades via 3–2 efter straffar mot Kanada.
Läs mer om Kanada, Nagano, Sydkorea och USA.
Hollywood Vampires till Sverige
Läs mer om Sverige.
Kartläggning av NMR: Var fjärde dömd för våldsbrott
Av de 178 mest aktiva personerna inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, förra året är varannan av dem dömd för brott och var fjärde för våldsbrott.Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort efter att ha identifierat 178 av organisationens medlemmar.– De som begår våldshandlingar får nästan hjältestatus, för då har de ju agerat i den här kampen eller vad de nu vill kalla det, säger en före detta chef för den finska grenen av NMR till Sveriges Radio.
Läs mer om NMR och Nordiska.
Kommunens besked om hur Kamprad ska hedras
Ikeas grundare Ingvar Kamprad ska hedras hemma i Älmhult.Exakt hur är dock oklart.Men kommunen vet i alla fall hur han inte ska hedras, rapporterar Smålandsposten.
Anja Pärson rörd till tårar efter Myhrers guld
Pyeongchang. På läktaren stod kung Carl Gustaf och hejade. I målfållan stod en gammal slalomdrottning och njöt. – Jag hade det på känn, men vågade ändå inte tro på det, sade Anja Pärson, som var rörd till tårar efter Andr Myhrers triumf.
Läs mer om Anja Pärson och Carl Gustaf.
Ingrid från Uppsala får åka Vasaloppet med Gunde Svan
Ingrid Castillo, från Uppsala, får åka Vasaloppet den 4 mars med Gunde Svan. Ingrid var en av tre skidåkare som vann Preems tävling om personlig coachning av Gunde inför Vasaloppet. Nu avslöjar Gunde att Ingrid blir den som han ska följa genom hela loppet från Sälen till Mora.
Ökad förlust för TC Connect
First North-bolaget TC Tech redovisar ett nettoresultat på -8,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (-5,0). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -5,2 miljoner kronor (-3,6).
Goldman Sachs sänker svenska banker
Goldman Sachs sänker sina rekommendationer på SEB och Handelsbanken till sälj från neutral och justerar ned riktkurserna med omkring en fjärdedel, enligt Bloomberg First Word.
Stark rapport från Railcare – höjer utdelningen
Railcare, som arbetar med järnvägsunderhåll, redovisar ett resultat efter skatt på 4,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (3,1).
Läs mer om Railcare.
Hexatronic ökar vinsten och höjer utdelningen
Hexatronic ökar vinsten, omsättningen och utdelningen. Omsättningen uppgick till 325 miljoner kronor (305,1) under det fjärde kvartalet, en ökning med 7 procent mot föregående år.
USA vinner OS-guld efter straffdrama
Läs mer om OS-guld.
Kulturpris till Biltemas fack
Fyra arbetsplatsbibliotek med böcker och TV-spel. För det belönas fackklubben på Biltemas lager (Retlog) i Halmstad med Handelsanställdas Kulturpris.
Läs mer om Halmstad och TV-spel.
Dolph Lundgren lirar Meras pappa i Aquaman
Vi träffade på Amber Heard som Mera lite kort redan i Justice League. Aquaman har premiär i december och då kommer vi få bekanta oss lite mer med henne och alla andra invånare som inte syntes till i Justice League.
KLART: Nationalteatern till Solgården
Nu är det andra artistsläppet inför sommarens spelningar på Solgården i Tylösand klart.
Läs mer om Solgården och Tylösand.
Fortsatt kamp mot storbrand i Värnamo
Läs mer om Värnamo.
Stenis hyllning: Helt fantastiskt
Sverige är överst på slalomtronen efter att Andr Myhrer fixade ett skrällartat svenskt guld.Och ikonen Ingemar Stenmark kan bara applådera.– Det känns helt fantastiskt. Det är jättekul för Myhrer, säger Stenmark till Kanal 5.– Att nämnas i samband med Ingemar är helt otroligt, säger Myhrer.
Myhrer om utbrottet: Är inte stolt över det
PYEGONCHANG. Andr Myhrer är OS-guldhjälte.Fyra år efter misslyckandet i Sotji-OS menar svensken att bakslaget har varit en stor drivkraft till dagens framgång.Samtidigt har han dragits med mycket huvudbry och har inte glömt sitt utbrott i direktsänd tv.– Jag är inte stolt över det, säger han.
Läs mer om OS-guldhjälte.Fyra.
Förslag: Karens för politiker som vill byta bransch
Regeringen lägger fram ett förslag om nya karensregler för statsråd och statssekreterare som byter jobb.
Människosmugglare tvingade kvinnor äta råa kycklighjärtan
Kvinnorna tvingades äta råa kycklinghjärtan och fick sin naglar utdragna som en del i voodoo-ritual som var ämnad att bryta ner dem.De skickades sedan till Europa där de tvingades till prostitution.Nu har tolv misstänkta människosmugglare gripits i en omfattande polisinsats i Spanien och Storbritannien.– Kvinnorna varnades och blev tillsagda att om de slog larm så skulle deras familjer hemma i Nigeria skadas, säger en talesperson för den spanska polisen till The Mirror.
Buss har kört av vägen – halt på platsen
En buss har kört av vägen i Svenljunga.Räddningstjänsten är på väg till platsen.– Bussen ska ha glidit av vägen, det ska vara halt, säger inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.
De blev vinnare i Brit Awards 2018
Årets upplaga av brittiska musikgalan Brit Awards i London är klar – och likt tidigare galor denna säsong präglades även den här av metoorörelsen.
Läs mer om London.
Trump övervväger beväpning av lärare
Samtidigt som studenter på flera håll i USA demonstrerar för strängare vapenlagar överväger president Donald Trump att beväpna lärare för att på så sätt minska risken för skolskjutningar likt den i Florida nyligen.
Läs mer om Donald Trump, Florida och USA.
Stenmark om Myhrers guld: Det är jättekul för honom
1980 tog Ingemar Stenmark OS-guld i slalom. Det dröjde 38 år innan vi fick se en svensk herråkare stå överst på slalompallen i ett olympiskt spel igen. – Det är jättekul för Myhrer, säger Ingemar Stenmark i Kanal 5.
Fortsatt kamp mot storbrand i Värnamo
Kampen mot branden i en industrilokal utanför Värnamo har pågått i mer än ett dygn. Ett 20-tal brandmän har arbetat med branden under natten, enligt SVT Nyheter Jönköping.
Läs mer om Värnamo.
Ökad förlust för Oncopeptides
Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett resultat efter skatt på -66,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (-51,1). Resultatet per aktie uppgick till -1:68 kronor (-1:84).
Affärsvärlden: Köp Wallenstam och Evo
I veckans nummer av Affärsvärlden rekommenderas köp av Wallenstam och Evolution Gaming, vänta med Bong och sälj Astra Zeneca.
Ökad vinst för Softronic – höjer utdelningen
It-konsulten Softronic redovisar ett resultat efter skatt på 17,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (11,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:34 kronor (0:21).
Läs mer om Softronic.
Så tycker e-handelskunderna om kundtjänsten
Vilka förväntningar har nätkunderna på e-handlarnas kundtjänst? Den frågeställningen har kontaktcenterföretaget Kalix Tele24 försökt besvara i en ny rapport om vad som skapar och vad som äventyrar förtroendet mellan kund och nätbutik.
Läs mer om Kalix Tele24.
Förlust för Karo Pharma
STOCKHOLM (Direkt) Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma, som tidigare hette Karo Bio, redovisar ett resultat efter skatt på -35,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (91,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:42 kronor (1:21).
Läs mer om Karo Bio och Karo Pharma.
Rovio guidar ner förväntningarna
Rovio, som står bakom Angry Birds, når inte upp till analytikernas förväntningar.
Bah Kuhnke använder återigen härskarteknik
Miljöpartiet ser kulturen som ett propagandainstrument – och det är märkligt hur verkligheten hela tiden verkar få anpassa sig till vad som för tillfället är bekvämt för ministern och inte tvärtom. Det skriver Ola Wong i ett svar till Alice Bah Kuhnke.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke och Ola Wong.
De osynliga barnen måste bli synliggjorda i lag
Barn som tvingas se på eller höra när en närstående blir misshandlad i hemmet är en stor grupp offer som lider i tystnad. De faller ständigt mellan stolarna då det inte finns ett lagrum till skydd för deras rättigheter. Vi kräver därför att barn som upplevt våld blir juridiska brottsoffer och får målsägandestatus, skriver företrädare för Brottsofferjouren Sverige och Se Barnen.
Så infördes mångkulturen
Hon får huvudrollen i nya Beck
Beck är tillbaka – med ny gruppchef. I vårens kommande två filmer tar poliskommissarien Alexandra Beijer, spelad av Jennie Silfverhjelm, över Martin Becks tjänst.
Bästa läsningen just nu – 9 tips för unga vuxna
Böcker för unga vuxna är en spännande kategori som bjuder på mångfasetterad läsning. De prisade skolbibliotekarierna Sebastian Lönnlöv, Elisabet Brandberg och Maria Åsberg listar sina favoriter från det senaste året.
Svensken i bråk på slutsignalen
LOS ANGELES. Påhoppad av Ducks lagkapten Ryan Getzlaf under ett bråk efter slutsignalen.John Klingberg hade fullt upp att freda sig när Dallas gästade Anaheim i natt, svensk tid.Ducks vann med 2-0 och känslorna kokade över när slutsignalen gick.– Jag vet faktiskt inte varför han gav sig på mig. Jag var inte ute efter honom, säger John Klingberg.
Lindsey Vonns fiasko – nu ger hon upp OS
Lindsey Vonn har åkt sitt allra sista OS-lopp i karriären.Och det slutade med ett praktfiasko.
Läs mer om OS-lopp.
Myrsteg mot en ny vapenkultur i USA när offer mötte makthavare
I en högljudd debatt på CNN i natt möttes skolelever som överlevt massakern i Florida med republikanska politiker och talespersoner från NRA. Debatten blev en framgång för de unga politiska aktivisterna.
Läs mer om CNN, Florida, NRA och USA.
Bostadsutvecklare backar i svalt Stockholm
Bostadsutvecklaren SSM redovisar ett resultat efter skatt på -2,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (50,6). Resultatet per aktie försämrades till -0:06 kronor (1:68). Samtidigt visar Magnolia Bostad i samma bransch förbättrade siffror.
Läs mer om Magnolia Bostad och Stockholm.
Svagare än väntat för Eltel
Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisar ett operativt ebita-resultat på 2,2 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2017.
Läs mer om Eltel.
Sobi slår förväntningarna
Specialistläkemedelsbolaget Sobi redovisar ett ebita-resultat på 619 miljoner kronor. Väntat var ett resultat om 565 miljoner enligt SME Direkt.
5/2018: Bästa suv-köpet – Så blir dieseln klimatsmartare
Vi testar fem prisvärda, smarta och skojiga suvar. Så blir en vanlig diesel enkelt mer klimatsmartart än alla laddhybrider. Test av glödlampor, provkörning av Audi A7 och mycket mer.
Läs mer om Audi A7.
Nordea måste övertyga utländska ägarna om flytten
Folksams Carina Lundberg Markow, chefstrateg inom ansvarsfullt ägande gästade Ekonomistudion under torsdagen. Hon tycker inte att de institutionella ägarna är tillräckligt tuffa när det gäller att säga ifrån på bolagsstämmor. Hon tror samtidigt att chanserna för Nordeas är goda och att den kommer att röstas igenom.
Läs mer om Ekonomistudion.
Sjukdomen tvingade Harryson att flytta
Peter Harryson fick lämna sitt liv på ön Åstol och flytta till Göteborgs innerstad tillsammans med hustrun.Anledningen var hans skröplighet –i en intervju med News 55 berättar den älskade programledaren om problemen – och det nya livet i stan.–Jag kan inte gå så bra längre, mina knän har slutat fungera, säger Harryson.
Läs mer om Harryson och Åstol.
Guillermo del Toro stäms i domstol för plagiat
En stämningsansökan har lämnats in mot Guillermo del Toro, där han anklagas för att ha plagierat handlingen i en pjäs till sin Oscarsnominerade film The shape of water.
Läs mer om Guillermo, Oscarsnominerade, The och Toro.
Henrik Mitelman: Än är det roliga inte över
Den europeiska konjunkturtoppen närmar sig. Sex år med fallande arbetslöshet är en lång tid och nu tyder ledande indikatorer på lite minskad optimism. Men än är det roliga inte över.
Kraftigt vinstlyft för Magnolia Bostad
Magnolia Bostad redovisar ett resultat efter skatt på 161 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (10). Resultatet per aktie ökade till 4:26 kronor (0:26).
Läs mer om Magnolia Bostad.
Recipharm vänder till förlust – slopar utdelning
Recipharm, kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, redovisar en nettoomsättning på 1.403 miljoner kronor under fjärde kvartalet (1.333), en ökning med 5,3 procent.
Vinstdubbling för Volati
Industrigruppen Volati redovisar ett resultat efter skatt på 92,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (45,5). Resultatet per stamaktie landade på 0:95 kronor (0:43).
Läs mer om Volati.