22. Februari 2018 13.00-13.59

Jämlikhetsdata och klasskamp mot splittring

Jämlikhetsdata blev en snackis efter Vänsterpartiets kongress nyligen. Det borde inte vara kontroversiellt.

Amnesty: Grova brott mot mänskligheten i krisområden

Mänskliga rättigheter är på tillbakagång i stora delar av världen. Det konstaterar Amnesty International i sin årsrapport som släpptes på torsdagen. Så här beskriver människorättsorganisationen läget i fem av världens just nu värsta konflikter.
Underkastelse i relationer befriar – men jaget kan dö
Det gör ont att läsa – Abellah Taas nya roman Den som är värd att bli älskad ger inget löfte om en lösning. Men Taa är en skicklig författare som fångar in läsaren i huvudpersonen Ahmeds förtvivlan över att förlora sin egen identitet, skriver Kristina Sandberg.
Läs mer om Den och Kristina Sandberg.
Jag ber om ursäkt till alla där hemma
Linn Persson hade problem med skjutningen och växlade till Mona Brorsson som tia. Hon var känslosam efter sin sträcka.– Jag vill be om ursäkt till resten av laget och alla där hemma i sofforna, säger Linn Persson till Eurosport.

Tror fortfarande – men det finns ett problem

LONDON. Tre mål i baken och den största utmaningen hittills framför sig.Men Östersund tror fortfarande att ett avancemang är möjligt.Problemet är bara att Arsenal inte kan åka ur.
Läs mer om Arsenal.
Långtradare i krasch på motorväg
En långtradare har gått in i mitträcket på E45 nära Jordfallsbron i Bohus i Ale kommun.– Räddningstjänst och ambulans är på plats, uppger Anna Zander, teamledare på SOS Alarm.
Läs mer om Ale, Anna Zander, E45 och Jordfallsbron.
Därför greps Putinkritikern Navalnyj – och därför släpptes han
Rysslands främste oppositionspolitiker Alexej Navalnyj greps, och släpptes sedan direkt. DN:s Ingmar Nevus svarar på tre frågor om den ryska polisens märkliga agerande.
Trump överväger att beväpna lärare
USA:s president Donald Trump överväger att låta lärare beväpna sig för att motverka fler skolskjutningar. Men en lärare som överlevde massakern på Marjory Stoneman Douglas High School sågar förslaget.
Läs mer om Donald Trump.
Toppchefen sparkas efter opassande beteende
Ford sparkar Nordamerikachefen efter anklagelser om trakasserier.
Läs mer om Nordamerikachefen.
Morgonpressens digitala annonsintäkter ökade med under 2017
Morgonpressens digitala annonsintäkter ökade med 5,3 procent under 2017 jämfört med samma period i fjol. Det framgår av branschorganisationen TU:s Internetbarometer, som görs i samarbete med Institutet för reklam- och mediestatistik.
Läs mer om Institutet.
IK dubblar succ med Europafond
Efter en succartad första europeisk småbolagsfond dubblar riskkapitalbolaget IK insatserna i en andra runda.
Läs mer om Europafond.
Pleijel och Hansson kan få nordiskt pris
Agneta Pleijels roman "Doften av en man" och Gunnar D Hanssons diktsamling "Tapeshavet" har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2018. De har tagits ut till tävlan tillsammans med elva andra nordiska litterära verk.
Läs mer om Doften, Hansson, Nordiska och Tapeshavet.
Walking Dead-Carl provspelade för Spider-Man: Homecoming
Walking Dead-stjärnan Chandler Riggs (Carl-Poppa ) har inte varit den mest omtyckta skådespelaren i ensemblen som utgör världens just nu mest populära TV-serie, om vi säger så.
Läs mer om Spider-Man och TV-serie.
Risk att suicidala ges dödshjälp med Oregons modell
Oregonmodellen gör anspråk på att vara ett säkert legalt dödshjälpsinstitut. Men detta är vilseledande, och Statens medicinsk-etiska råd missar att det är uppenbart att självmordsbenägna patienter kan ges dödshjälp, skriver en rad experter.
Nytt bragdlopp av Öberg – fixar svenskt silver
Hanna Öberg förde Sverige till silver i skidskyttestafetten i OS i Pyeongchang. Vitryssland vann och Frankrike tog brons.
Läs mer om Frankrike, Pyeongchang, Sverige och Öberg.
EU-miljard mot oro och migration i Sahara
EU dubblar upp sitt stöd till den afrikanska styrka som ska bekämpa jihadister och flyktingsmugglare i södra Sahara. Förhoppningen där bakom: att samtidigt ytterligare minska antalet migranter till Europa.
Läs mer om Europa och Sahara.
Så jäkla mäktigt – hon är makalös
PYOENGCHANG/STOCKHOLM. Svenskt skidskytte fortsätter att leverera.En superinsats från Hanna Öberg på sistasträckan fixade ett silver i stafetten.– Hon har inga nerver. Så jäkla mäktigt. Alla andra står där. Hon har alltid sagt det. Jag är inte rädd för någon. Hon är makalös, säger lagkamraten Mona Brorsson.
Läs mer om Hanna Öberg och Mona Brorsson.
Brexit slår mot Kopparbergs
Kopparbergs bryggeri gör en vinst för 2017 som var 61 miljoner kronor lägre än för 2016. Skälet stavas Brexit, britternas beslut att lämna EU.
Läs mer om Brexit.
Uber hårdsatsar i Sydostasien
Uber har inte några planer på att lämna Sydostasien utan ser istället framför sig en aggressiv investeringsperiod, uppgav vd Dara Khosrowshahi på sin Asienturn.
Aftonbladet kritiseras av PON
Läs mer om PON.
Hyllad, ung pianist till Kalmar slott
Foto: Emil Matveev Pianisten Dinara Klinton kommer till Kalmar slott. Den unga, hyllade pianisten Dinara Klinton från Ukraina spelar på Kalmar slott den 7 mars.
Läs mer om Dinara Klinton, Kalmar och Ukraina.
Leder Björklövens interna poängliga - nu uppges han vara klar för SHL-klubb
Axel Ottosson Foto: Bildbyrån Han har gjort 36 poäng på 47 matcher för sitt Björklöven. Men till nästa säsong ser han ut att vara förlorad. Enligt MrMadhawk är Axel Ottosson klar för Färjestad.
Sydkoreansk guldtrippel sprack
Ny succ – silver i stafetten för Sverige
Torsdagen rivstartade med herrarnas andra slalomåk där Andr Myhrer tog guld. Andra svenskgrenar i dag är herrarnas semifinal i curling där Sverige möter Schweiz och damstafett i skidskytte. Se hela schemat här – och följ OS-tävlingarna i direktrapporten nedan.
Svensk medalj efter otrolig upphämtning
Sverige såg ut att ha skjutit bort sina chanser i stafetten.Men då stod guldhjälten Hanna Öberg för en makalös upphämtning – och förde Sverige till silver.– Det är helt galet. Vilken vändning, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Kanal 5.
Nya förslaget: Skolansvariga ska bygga bort segregation
Skolor ska ha elever med olika bakgrund. Kommuner och fristående skolhuvudmän får nu ett uttalat krav på sig att verka för det. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin kan det göras genom att placera nya skolor strategiskt.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Miste först sitt barn – greps sedan för mord
Först miste den 30-åriga mamman sin tvåårige son genom ett oförklarligt dödsfall.Sedan greps hon och anklagades för att själv ha dödat sitt barn. I tre dygn satt mamman fängslad i en poliscell.På torsdagen kom så beskedet att åklagaren lagt ner utredningen och friskrivit henne från alla misstankar.– Vi har mått jättedåligt under den här tiden, säger sambon till den 30-åriga mamman.
Fredrik Strage: Depeche Mode-fans är precis som socialdemokrater
Depeche Mode-fans är precis som socialdemokrater. De tycker egentligen att allt var bättre förr, men fortsätter utan gnäll att köpa bandets skivor och gå på konserterna.
Erik Helmerson: Alice Bah Kuhnke tar för lätt på haveriet med islamofobi-sajten
Myndigheten SST ger plats åt förringare av hedersvåld. Det är bra att Alice Bah Kuhnke kritiserar haveriet – synd bara att inte de skarpa orden följs av handling.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.
Supersträcka av Hanna Öberg bäddade för ny svensk skidskyttemedalj
En svensk medalj såg ut att vara utom räckhåll. Men OS-sensationen Hanna Öberg trotsade de svåra väderförhållandena och sköt fullt på den sista sträckan. Sverige tog silver, vann gjorde Belarus.
Läs mer om Hanna Öberg.
Florence
är 25, arbetar som revisor och hennes vardag är grå - alldagligt slentrianmässig.
"Sabuni satte hedersfrågan på kartan"
Hon är Sveriges främsta hedersexpert, har nyligen fått Pela- och Fadimeutmärkelsen och leder regeringens arbete mot hedersförtyck. Men nu lämnar Juno Blom jobbet hon älskar för att ge sig in i politiken.
Allvarligt säkerhetshål i populärt torrent-program
En sårbarhet i nedladdningsprogrammet Utorrent öppnar användarnas datorer för angrepp.
Läs mer om Utorrent.
Bygger ö för rohingyer – Det är inget koncentrationsläger
Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina meddelar att 100.000 rohingyer som flytt Burmas människorättsvidriga förföljelser ska placeras på en ö i Bengaliska viken. Lösningen har väckt stark kritik från hjälporganisationer, men är tänkt att vara tillfällig.
Läs mer om Bengaliska, Det och Sheikh Hasina.
Makrorådet: Därför kan bopriserna vara för låga
Lågränteperioden kan mycket väl bestå i 15 år till. Det säger Andreas Wallström i Makrorådet och varnar för att bland ihop konjunkturella och strukturella faktorer.
Läs mer om Makrorådet.
Rejlers nya vd tillträder under torsdagen
Viktor Svensson tillträder under torsdagen som ny vd och koncernchef för Rejlers, enligt ett pressmeddelande.
Ny fond ska ta Modo till SHL - 1,3 miljoner kronor är redan insamlade
Återvändarfonden". Det är namnet på den skapelse som ska ta Modos herrlag åter till SHL - senast säsongen 2020/2021. Tre kända företagare och tio privatpersoner har redan gått in med över en miljon kronor.
Läs mer om Modo och SHL.
Minskad ståplats mellan MFF och AIK - på grund av pyroteknikanvändning i fjol
Under gårdagen gick Malmö FF ut med information kring hur man skaffar biljetter till 2018 års hemmapremiär mot fjolårstvåan AIK. Där gick bland annat läsa att den regerande mästarklubben redan sålt 11 200 årskort.
Läs mer om AIK, MFF och Malmö FF.
Den perfekta flygresan – för dig som inte har tid att resa
Tänk dig att åka tur och retur till New York inklusive sightseeing på två timmar för 400 kronor. Det är vad det japanska flygbolaget First Airlines erbjuder från Tokyo.Det är världens första flygbolag som erbjuder resor i virtual reality.
Läs mer om New York och Tokyo.Det.
Stor ilska mot Måns Zelmerlöw: Skäms
Inför nya säsongen av livsstilsprogrammet Chevaleresk har bilder på programledaren Måns Zelmerlöw i samekolt spridits, något som nu väcker kritik.– Jag tycker det är en form av kulturell appropriering som skett när han har på sig någon slags hitta på-dräkt som tydligen ska vara samisk, säger den samiske Mp-politikern Henrik Blind.
V75-podden Systemet – lyssna på avsnitt 220
Hellberg, Noreen & Falk knåpar ihop veckans V75-system – lyssna direkt!
Läs mer om Falk och Noreen.
Polisen stoppar MFF-supportrar
På grund av pyroteknik förra säsongen får Malmö FF inte släppa in mer än 4000 åskådare på ståplats i den allsvenska hemmapremiären i år.Polisen har till matchen mot AIK beslutat om att kapaciteten på ståplats ska reduceras med en tredjedel. Det betyder att Norra läktaren max får ta in 4000 personer, skriver MFF på sin hemsida.
Läs mer om AIK, MFF, Malmö FF och Norra.
Man anhållen för sprängdåd i Rosengård
Ytterligare en man har anhållits misstänkt för inblandning i sprängdådet mot en kontorsbyggnad i Rosengård i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Malmö, Rosengård och Sydsvenskan.
Regeringen vill slopa bygglov för solceller
Regeringen lägger i dag fram en lagrådsremiss som föreslår att det inte ska krävas bygglov för att montera solcellspaneler och solfångare som följer en byggnads form.
En resa genom automatisering och digitalisering
Högprofilerade talare på konferensen Nordic Post Trade
Läs mer om Nordic Post Trade.
Guldfavorit hotas av diskning i stafetten
Det kan bli favoritfall i skidskyttestafetten.Tyskland håller på att bli diskade.Franziska Preuss uppges ha åkt runt med ett otillåtet skott i geväret.– Jag tappade huvudet, jag är så ledsen, säger Preuss till ZDF.
Läs mer om ZDF.
Man ska ha tagit in män till Sverige – för att tigga
En 32-årige mannen ska ha tagit in två andra män till Sverige i syfte att tigga.Därefter försökte han roffa åt sig pengarna.Ärendet utreds av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och mannen är misstänkt för flera brott.
Läs mer om Riksenheten och Sverige.
Karantän föreslås för politiker som byter jobb
Regeringen vill införa nya karensregler för statsråd och statssekreterare som byter jobb.