23. Februari 2018 06.00-06.59

Just nu: Tysk dom mot diesel spiller över på Sverige

I Ekonomistudion fredag diskuteras regeringens förslag om karantän för politiker som vill till näringslivet. Medverkar i programmet gör SvD:s Birgitta Forsberg. Och tysk bilindustri håller andan inför nästa veckas besked om ett förbud mot dieselbilar. Domen väntas slå hårt och kommer att spilla över på Sverige. SvD:s Jonas Fröberg förklarar varför. Och hur mår den svenska bokbranschen? Mer om det talar vi med Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggarföreningen. Programmet sänds varje vardag 06.45.

Det var som två barn i sandlådan

PYEONGCHANG. Stavarna flög över målområdet. Ilskan var total.Sandra Näslund hade åkt till OS för att ta guld.Då var banan för lätt. Då blev pressen för stor. Då knuffade Fanny Smith bort svenskan från en olympisk pall.
Läs mer om Fanny Smith.
Ryska kuppen efter 15-åringens guld
Ryssland har fått sitt första guld i OS.Detta när 15-åriga Alina Zagitova segrade i konståkningens fria program.Då stod ryska åskådare i arenan för en otillåten kupp.
Läs mer om Alina Zagitova.
En person till sjukhus – efter viltolycka
En person har förts till sjukhus efter en viltolycka där en personbil har krockat med en älg.Vägen är stängd efter olyckan enligt Sveriges Radio.

Minskade ränteoron lyfter Asien

Asien ser ut att avsluta i dur efter en svag vecka. Räntan fortsätter att vara i centrum för investerarnas agerande, skriver Bloomberg.
Läs mer om Asien och Bloomberg.
H&M öppnar tre outlet-butiker
Hr, Sverigechef för H&M i Dagens Nyheter.
Läs mer om Sverigechef.
Backtuffingen vill till ett SSL-lag
Backtuffingen Sandra Svärd har siktet inställt på SSL efter hon tagit studenten från allsvenskan och RIG Umeå. 7 mål och 11 assist har backtuffingen Sandra Svärd gjort hittills denna säsong i allsvenskan.
Läs mer om SSL och Sandra Svärd.
En rivstart för spelåret 2018 i USA
2017 var ett riktigt bra spelår rent objektivt sett med enorm konsolförsäljning och många spel som sålde mycket.
Läs mer om USA.
Centern vill satsa på gröna flygbränslen
Centern vill satsa 750 miljoner kronor under tre år på ett klimatvänligare flyg. Pengarna ska användas för att få fram ny teknik för lägre utsläpp.
Kuwait: Omröstning om vapenvila under dagen
FN:s säkerhetsråd kommer att rösta om en resolution om vapenvila i Syrien klockan 17 svensk tid, uppger Kuwaits representant i säkerhetsrådet. USA rasar mot Ryssland efter att förhandlingarna om en 30 dagar lång vapenvila gick i stöpet på torsdagen.
Läs mer om Ryssland och Syrien.
Räntor och valutor: USA-räntorna tickar på uppåt
USA-räntorna steg och dollarn försvagades efter svensk stängning på torsdagen och spekulationerna om hur många gånger Federal Reserve kommer att höja styrräntorna i år fortsätter.
Läs mer om Federal Reserve.
Centern vill satsa på klimatvänliga flygbränslen
Centern vill satsa 750 miljoner kronor under tre år på ett klimatvänligare flyg. Pengarna ska användas för att få fram ny teknik för lägre utsläpp. Det här en satsning för grönare flyg och bättre klimat, säger partiledaren Annie Lööf.
Läs mer om Annie Lööf.
Svenskarna bakom Nashvilles storkross
LOS ANGELES. Tredje raka segern, den här gången med utklassningssiffrorna 7-1 över San Jose.Nashville har tryckt gasen i botten den senaste veckan.– En riktigt bra match av oss. Första riktigt bra 60 minuterna vi gjort på ett tag, så det var lite av en demonstration på hur bra vi kan vara som lag, säger Mattias Ekholm.Tre av målen i natt kom från lagets svenskar, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm och Calle Järnkrok.
15-åriga Zagitova vann den ryska duellen
Efter tolv medaljer av silver och brons kom slutligen den första av guld. 15-åriga Alina Zagitova vann den ryska konståkningsduellen med Evgenia Medvedeva med ynka 1,31 poäng, men hon får inte höra sin nationalsång på prisutdelningen.
Vi kräver att riktlinjer om barngrupper följs
Återigen försöker ansvariga politiker och tjänstemän ducka för verkligheten kring Kalmars förskolor.
Ny EU-budget - ett vägval
Det finns vissa inslag i nästa budget som inte behöver dras i långbänk: det råder bred enighet om att EU:s nästa budget behöver vara enklare, flexiblare och effektivare.
Replik: Därför borde Gävle kräva kollektivavtal vid upphandlingar
Svar till Vänsterpartiet i Gävle 20 februari: V vill stå upp för arbetstagarnas rättigheter När företagsklimatet förbättras skapas det fler i jobb, så ett bra företagsklimat är ett allmänintresse!
Läs mer om Gävle, När och Vänsterpartiet.
Test: Sennheiser Handmic Digital
Det ultimata hjälpmedlet för flexibla journalister eller debuterande musikanter. En bra mikrofon har många nytta av, och denna är i toppklass. Något för de med PC, Mac eller en enhet med IOS.
Läs mer om Mac.
Andersson föll men nöjd sexa i OS-debuten
Lisa Andersson kraschade i semifinalen, reste sig och kom ned som sexa i OS-debuten. – Mitt sikte var pallen och medalj, men jag är rätt nöjd ändå, säger hon.
Läs mer om OS-debuten.
Företaget som gav kompetensutvisningarna ett ansikte
Jörgen Eng är vd för Dynamo, it-konsultföretaget med drygt 45 anställda som hamnade i nyheterna när deras programmerare Tayyab Shabab fick besked att han skulle utvisas. Tove Lifvendahl har intervjuat honom.
Läs mer om Dynamo och Tayyab Shabab.
Johan Esk: Sorry, Sandra - det här kan ha varit ditt livs chans
PYEONGCHANG. Sorry, Sandra Näslund. Smärtar att säga det - men: Det kan ha varit ditt livs bästa OS-chans som försvann i en förbannad fjärdeplats i förbannelsens Phoenix Park.
Donald Trump höjer temperaturen på Wall Street
NEW YORK. Donald Trumps skattereform ligger bakom de största positiva överraskningarna i företagens rapporter på flera år. Fler än tre fjärdedelar av företagen har presenterat bättre siffror än vad marknaden hade förväntat sig.
Läs mer om Wall Street.
Nedräkning till Oscars: Bästa animerade film
Med åtta vinster av elva nomineringar leder Pixar överlägset ligan av animerad film i Oscarsgalans historia.
Läs mer om Pixar.
Efter kontanter och kort – nu vill handeln att vi ska betala med mobilen
Kontanter är på väg ut och plastkorten regerar. Så ser betaltrenden i Sverige ut. Men nu byggs kontaktlösa betalningar in i terminaler och kort och det öppnar för mobila betallösningar som Apple Pay eller Swish.
Läs mer om Apple Pay, Sverige och Swish.
Efter kontanter och kort – nu vill handeln att vi ska betala med mobilen
Kontanter är på väg ut och plastkorten regerar. Så ser betaltrenden i Sverige ut. Men nu byggs kontaktlösa betalningar in i terminaler och kort och det öppnar för mobila betallösningar som Apple Pay eller Swish.
Läs mer om Apple Pay, Sverige och Swish.
5 sportlovstips i Stockholm
I helgen tar stockholmarna sportlov. För den som stannar kvar i stan under veckan finns en hel del aktiviteter att ägna sig åt.
Läs mer om Stockholm.
Här är unnar du dig bäst i Göteborg i helgen
I dag blir många av oss rika. Det är nämligen lönehelg. Låt oss leva som rockstjärnor och lyxa till det. Här är tipsen på hur och var du unnar dig bäst i helgen.
Läs mer om Göteborg.
Här är tre nyöppnade krogar med potential i Malmö
Det öppnar hela tiden nytt i Malmös föränderliga krogvärld – vi har testat tre nykomlingar med potential.
Läs mer om Malmö.
Växande handel med Iran – men Trumps hot oroar
Trots att Sveriges export till Iran ökade med 94 procent till 3,8 miljarder kronor förra året så hade svenska bolag kunnat göra ännu bättre ifrån sig. – Jämfört med många andra länder är det nästan ingenting. Det finns en stor potential här, säger Irans vice handelsminister Mohammad Khazaee.
Läs mer om Iran och Mohammad Khazaee.
Vasaloppsarrangörerna klagar på för mycket snö
Det har kommit för mycket snö! Så känner arrangörerna av Vasaloppets vintervecka som nu inleds i Mora. – Nu får det vara nog med snö. Jag har aldrig varit med om något liknande. I vinter har vi arbetat stenhårt med att ta bort snön från banorna, säger Vasaloppets banchef John Lif.
Läs mer om John Lif och Mora.
Konståkningsguld till Zagitova
Läs mer om Zagitova.
Dålig koll på amorteringskravet
Mängder av svenskar har ingen koll på vad det nya strängare amorteringskravet innebär, visar två enkäter. Många spår fallande priser och flera pekar på att de nu kanske kommer avstå från att flytta.
Har haft svårt att få stånd sedan jag var 14
Jag är 25 år och bor i Malmö. Jag har haft fyra långa förhållanden men ända sen jag var 14 år gammal har det varit jättesvårt för mig att få stånd. Jag vet inte vad jag ska göra.
Läs mer om Malmö.
Alla borde läsa den här spökhistoriska boken
Mexikanska författaren Valeria Luiselli är en litterär sensation. Annina Rabe imponeras stort av hennes debutroman.
Läs mer om Valeria Luiselli.
Tårarna för Josefin Nilsson efter systerns starka hyllning
Publiken föll i tårar då Josefin Nilsson hyllades från scenen hemma på Gotland.Systern Marie Nilsson Lind framförde en ny show - där hon bland annat berättade om minnet av systern och de sista orden de sa till varandra.–'Jag älskar dig'. Det varit det sista Josa och jag sa till varandra. Och jag älskar min Josa, det kommer jag alltid att göra, det kommer jag aldrig att glömma, berättar Marie Nilsson Lind.
Madelen, 22, vill varna för falska journalisten
En person, som på Facebook utger sig för att vara journalist på Hallands Nyheter försöker lura privatpersoner i Varberg.En av dem som fått ett meddelande från den påstådda reportern är Madelen Johansson, 22.– Jag reagerade direkt på hennes meddelande och profilbild, det kändes fejk från början, säger Madelen.
Peter Madsen har lämnats av sin fru
Den åttonde mars ställs Peter Madsen inför rätta, misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall.Under tiden i häkte har den danske uppfinnaren drabbats av en rad bakslag.Flera av sponsorerna har försvunnit och hans framtida projekt har gått upp i rök –samtidigt som han nyligen fick avslag på att få sina restriktioner hävda.Enligt tidningen BT har även Madsens fru vänt honom ryggen.
Läs mer om Kim Wall.Under och Peter Madsen.
Datschas första etablering utanför storstäderna sker i Diös lokaler i centrala Luleå
Datscha, som är en leverantör av tjänster för information och analys av kommersiella fastigheter, gör sin första etablering utanför storstäderna i centrala Luleå. Företaget flyttar in på översta våningen på Varvsgatan med utsikt över Södra Hamnen. Fastighetsägaren Diös färdigställer just nu lokalerna för inflytt till sommaren.
Läs mer om Luleå, Södra Hamnen och Varvsgatan.
Svenskar kan lite om amorteringskravet
Mängder av svenskar har ingen koll på vad det nya strängare amorteringskravet innebär, visar två enkäter. Många spår fallande priser och flera pekar på att de nu kanske kommer avstå från att flytta.
Svensk protest avslogs direkt
Sverige lämnade in en protest efter Sandra Näslunds finalåk – men den avslogs direkt. – I min värld är det ett uppenbart regelbrott, säger förbundskaptenen Erik Iljans om finalen där Näslund, enligt svenska lägret, trängdes ut av Fanny Smith från Schweiz.
Läs mer om Fanny Smith, Näslund och Schweiz.
Polis slutar efter skolskjutningen – konfronterade inte skytten
En beväpnad polis som befann sig vid gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School under skolskjutningen har lämnat sin tjänst.