23. Februari 2018 08.00-08.59

EQT stänger jättefond

Riskkapitalbolaget tar in över 100 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.
Rappare förhörs efter att förolämpat islam
Den provokativa rapparen Wee Meng Chee, känd som Namawee, förhörs av malaysisk polis sedan artisten anklagats för att ha förolämpat islam i sin senaste musikvideo Like a dog.
Läs mer om Like, Namawee och Wee Meng Chee.
Tjuv gjorde inbrott – stal öl och sprit
Någon gjorde inbrott på en restaurang och stal öl och sprit.Polisen har skrivit en anmälan om stöld.

Hexatronic tar flera kabelordrar

Ett dotterbolag till kabelbolaget Hexatronic har på kort tid fått flera order på fiberoptisk sjökabel värda sammanlagt 33 miljoner kronor, huvudsakligen från nya kunder. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Hexatronic.
Högre norska oljeinvesteringar än beräknat
De totala investeringarna i olje- och gasverksamheten i Norge väntas uppgå till 160,0 miljarder norska kronor i år.
Läs mer om Norge.
Rörelseresultatet minus 11,8 miljoner Gapwaves
First North-listade Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på -11,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Rörelseresultatet blev -11,8 miljoner kronor.
Europaterminer pekar ned
Europaterminer pekar svagt uppåt inför dagens börsövningar.
Carl Ekvall ny vd i Integrum
Carl Ekvall har utsetts till ny vd för medicinteknikbolaget Integrum som utvecklar och marknadsför system för skelettförankrade proteser. Han efterträder Jonas Bergman. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Integrum.
7 superviner alla vill ha: Slå till, du kan bli rik
Här är världens mest åtråvärda vinflaskor, enligt kännarna. SvD:s expert Mikael Mölstad listar sju kultviner som alla kännare drömmer om att äga – med vinets kejsare längst ned. Några av dem går att komma över i Sverige.
Läs mer om Mikael Mölstad och Sverige.
Islamisterna vill ta livet av dem för att de tänker fritt
De har flytt till Sverige. För i Bangladesh huggs sekulära skribenter ner på öppen gata. Och premiärministern skuldbelägger inte mördarna utan skribenterna själva. Håkan Lindgren har träffat två av ledarna för den proteströrelse som vågen av mord riktar sig emot.
Läs mer om Bangladesh och Sverige.
Ska du resa till Kina? Här är 6 saker du bör ha koll på
Kina blir ett allt populärare resmål för svenskar. Kombinationen exotiskt samhälle och fantastisk shopping är nästan oemotståndlig. Men kulturkrockarna kan vara svåra.Här är sex saker du bör veta innan du åker till Kina.
Läs mer om Kina.
Troja tar stort steg mot nytt kontrakt
Uppdrag: Att förvalta 1 000 kronor på spel.Start: 10 november 2017.Regler: Expressens spelexperter lägger varje dag ett spel på mellan 1 till 5 procentenheter av sin spelkassa på sitt favoritobjekt till rekommenderat odds.
Gardera för målfest i det heta streckmötet
Dagens bästa spel 23 februariSpelform: Bomben 2Spelstopp: 18.59Spelexpert: Eskil Hellberg
Efter skrällen i Berlin – Mainz tar ny seger
Topptipset 23 februariSpelstopp: 19.59Spelexpert: Johan Meijer
Läs mer om Berlin Mainz.
Toppkuskarna bjuder på sina bästa V75-tips
Robert Bergh leder SportExpressens V75-panel den här veckan.Tillsammans med Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson ger de er sina tips inför lördagens V75.Att ta rygg på dem kan vara helgens mest lönsamma tips.
Adielsson: Det behövs en haverikommission
Vanliga björnar ligger i ide.Guld-Björnen tar ingen paus.I morgon blir han V75-Champion.
NP3 ökar driftöverskottet
Fastighetsbolaget NP3 redovisar hyresintäkter på 180 miljoner kronor (154) för det fjärde kvartalet 2017. Driftsöverskottet uppgick till 124 miljoner kronor (110).
Bokslutskommunik 2017
2017 – Ett intensivt år där basen för en offensiv marknadsexpansion byggts!
Läs mer om Ett.
Följ fredagens börsöppning
Börsmorgon ger dig nyheter, analyser och aktietips varje vardag klockan 08.45.
Vd: Legos tillväxt har försvunnit
Leksakstillverkaren Legos tillväxt har mer eller mindre stannat av. Det berättar bolagets vd Niels Christiansen för Jyllandsposten.
Läs mer om Jyllandsposten.
Hexatronic-bolag tar order värd 33 miljoner
Hexatronics dotterbolag Cables & Interconnect Systems har plockat hem flera avtal på fiberoptisk sjökabel.
Nya Porsche 911 GT3 RS
Den nya högprestandamodellen baseras på 911 GT3 men har vidareutvecklats för att kombinera motorns förbättrade prestanda med ett chassi där bakhjulsstyrningen designats för bästa möjliga köregenskaper och precision.
Läs mer om GT3.
Stark seger för Nashville i toppmatchen mot San Jose
Det var två topplag som möttes i NHL i ishockey på fredagen. Och det slutade med seger för hemmalaget Nashville, som besegrade San Jose med 7-1 (2-0, 1-1, 4-0).
Läs mer om NHL, Nashville och San Jose.
Columbus kunde inte stoppa formstarka Philadelphia
Philadelphia och Columbus möttes på fredagen. Philadelphia hade tre vinster i rad i NHL i ishockey inför matchen - och vann nu på nytt. Matchen slutade 2-1 (0-0, 0-1, 2-0). Philadelphias mål gjordes av Nolan Patrick och Claude Giroux.
Toronto avgjorde i straffläggningen hemma mot NY Islanders
Det blev en riktigt tajt match när Toronto tog emot NY Islanders i NHL i ishockey. Matchen avgjordes först efter straffar, där hemmalaget var starkast, och slutresultatet blev därmed 4-3 (1-2, 0-0, 2-1, 0-0, 1-0).
Läs mer om NHL och Toronto.
Buffalo tog bonuspoängen borta mot Detroit
Matchen i NHL i ishockey mellan hemmalaget Detroit och gästande Buffalo var oavgjord vid full tid, 2-2. Först i förlängningen kom avgörandet, där Buffalo spikade segerresultatet, 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0).
Läs mer om Buffalo, Detroit och NHL.
NY Rangers föll mot Montreal på bortaplan
Hemmalaget Montreal tog hem de två poängen efter seger i NHL i ishockey mot NY Rangers. 3-1 (1-0, 1-0, 1-1) slutade matchen på fredagen. Resultatet innebär att NY Rangers nu har fem förluster i rad.
Läs mer om Montreal och NHL.
Den fysiska bokhandeln är hotad
Snart drar bokrean i gång men trots att det går bra för den svenska bokbranschen med ökad försäljning med över fyra procent, är den fysiska bokhandeln är hotad, det säger Kristina Ahlinder vd på branschorganisationen Sveriges Bokförläggare i Ekonomistudion.
Titta in i läckra 20-talshuset i Göteborg – inredningsdröm!
Den dolda 20-tals villan i Göteborg är just nu ett av de mest klickade husen på Hemnet.Och vi förstår varför!Spana in drömhuset som är till salu för 12 900 000 kronor.
Läs mer om Göteborg och Hemnet.Och.
Flera medaljkandidater – men de kan bli utan
Gren: Skidskytte, stafett, herrarSpel: Frankrike missar medaljSpelstopp: 12.15Odds: 2,75
Skämmer ut sig totalt – i arenan
PYEONGCHANG. Det är den största skidskandalen i OS – som alla missade.SportExpressen kan i dag berätta hur den serbiske sprintern Damir Rasti gick till våldsam attack mot en volontär (!) inne på arenan.29-åringen bötfälls nu med maxbelopp.– Han kanske inte ska köra något mer skidlopp efter det här, säger den svenske rivalen Viktor Thorn.
Läs mer om Damir Rasti och Viktor Thorn.
Nya metoden ska lösa mordförsök på pojke
Fastmonterade kameror på poliser i yttre tjänst ska hjälpa till att lösa svåra utredningar. Nu är den första filmen inlämnad.Filmen visar sekunderna efter att en 16-årig pojke blivit knivskuren.– Det är en ny utveckling som hjälper oss, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef för Malmö Norr.
Läs mer om Malmö Norr.
Miris minskar förlusten
Mjölkanalysföretaget Miris ökar intäkterna och minskar förlusten i fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal föregående år.
Episurf Medical tecknar avtal om finansiering
Episurf Medical har tecknat ett avtal om en finansiering om upp till 70 miljoner kronor som ska användas för verkställande av bolagets tillväxtstrategi.
Samtryggs sålde sämre än väntat
Bostadsuthyraren Samtrygg försäljning för januari var lägre än väntat.
Nordea höjer Balder
Nordea höjer Balder till behåll (sälj).
Läs mer om Balder.
Nordea sänker KappAhl
Nordea sänker KappAhl till behåll (köp).
Läs mer om KappAhl.
Byggboom ska få Köping att växa
Flera nya bostads-områden i olika stilar ska växa fram de kommande åren.
Läs mer om Köping.
Börslyft i Asien
Ledande Asienbörser drog iväg uppåt under veckans sista handelsdag, i kölvattnet på börslyft på Wall Street i torsdags. Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde på en uppgång på 0,7 procent, medan det bredare Topix-index lyfte 0,8 procent.
Läs mer om Asien, Topix-index och Wall Street.
Ett steg framåt i EU och tillgången till bildata
Europaparlamentets utskott TRAN har antagit en initiativbetänkande som uppmanar kommissionen att offentliggöra ett lagstiftningsförslag om tillgång till data och resurser inom fordonet före årets slut Det är Europaparlamentets transport- och
Läs mer om Det.
Helena hade sömnproblem: "Jag sov inte på fyra dygn"
I vår serie om sömn träffar vi här 52-åriga Helena, som famlade efter rätt behandling i över femton år. När det var som värst var hon vaken i fyra dygn, men nu har hon kommit ut på andra sidan och vill hjälpa andra.
Läs mer om Helena.
P-O Andersson lämnar ordförandeposten AQ Group
Grundaren P-O Andersson lämnar över klubban i AQ Group. Men han behåller ägandet i sitt livsverk
Sandra Näslund snuvades på medaljen – lämnade in protest
Sandra Näslund var den stora favoriten att ta hem guldmedaljen i damernas skicross. Men efter ett stökigt finalåk gick hon i mål som fyra.
Många klubbar håller ett öga på Potter
Graham Potter är numera välkänd i hemlandet. Enligt Östersunds ordförande Daniel Kindberg ska tränaren ingenstans. Men frågan är hur länge ÖFK får behålla sin guldklimp. – Många klubbar kommer hålla ett öga på honom, tror Amy Lawrence, krönikör på The Guardian.
Nya svar väntas i granskning av Transportstyrelsens it-skandal
Regeringens utredare Thomas Bull kommer i dag med en granskning av hur Transportstyrelsen skötte upphandlingen av sin it-drift. En upphandling som ledde till säkerhetsskandalen som fick ministrar på fall.
Läs mer om Transportstyrelsen.
Balco ökar intäkterna
Balkongtillverkaren Balco ökar intäkterna och resultatet i fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal i fjol.
Rött rörelseresultat för MyFC
Bränslecellsbolaget MyFC, listat på First North, redovisar ett rörelseresultat om -38,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (-6,5).
Läs mer om First North och MyFC.
Kina tar över konglomerat värderat till 2.500 miljarder
Kinas regering har tagit kontroll över det kinesiska konglomeratet Anbang Insurance Group, värderat till drygt 2 500 miljarder kronor. Åtal har samtidigt väckts koncernens styrelseordförande och storägare Wu Xiaohui, som suttit gripen sedan i juni.
Tillväxttriumf för Alcadon
Alcadon, leverantör av produkter för data- och telekommunikation och listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på 16,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (5,3). Resultatet per aktie uppgick till 1:01 kronor (0:34).
Läs mer om Alcadon och First North.
Michael Drejer ny vd i ICTA
Konsultbolaget ICTA har utsett Michael Drejer till ny vd och koncernchef, med tillträde i samband med årsstämman. Yann Blandy, som väljer att lämna koncernen, fortsätter som vd och koncernchef fram till årsstämman. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Michael Drejer.
Black Pearl, Björn Borg och Besqab rapporterar
Läs morgonens rapporter i sammandrag
Läs mer om Besqab och Björn Borg.
Ögonterapi tycks hjälpa efter svåra trauman
Bli fri från skräck, ångest, skam och svåra trauman med ögonrörelser. Ja, det låter kanske konstigt – men EMDR tycks fungera.
Tiden efter våldtäkten var en lång mardröm
Sofie Tersmeden blev våldtagen när hon låg och sov. Efteråt fick hon snabbt hjälp, och mannen dömdes. Ändå kunde Sofie inte komma över det som hänt. Terapiformen med ögonrörelser, EMDR, blev räddningen. Det låter som hokus pokus, men det fungerade faktiskt, säger hon.
Läs mer om Sofie.
Löfven håller pressträff med Trump
Läs mer om Trump.
Skidorna stals av egna tränaren: En skandal
Kroaten Kresimir Crnkovic missar femmilen.Detta efter att landets förbundskapten försvunnit med åkarnas material.Det är en skandal, skriver tidningen 24 Sata.
Läs mer om Sata.
Matkravaller i Rwanda – flera flyktingar döda
Minst fem människor har dödats och omkring 20 skadats i ett flyktingläger i Rwanda, sedan protester mot minskade matransoner urartat, enligt rwandiska polisen. Sju poliser skadades också vid händelsen.
Läs mer om Rwanda.
Säverman: Nedlagd trollstav
Kåseri. Inget går upp mot en bra trollkarl. Fråga vilken 4-åring som helst – eller 94-åring.
Norska hotellkungen strippar hotellets rum – och nyanställer
Enkelt och avskalat är ledorden i Nordic choices lågprissatsning. Petter Stordalens lågprissatsning breder ut sig i flera svenska städer och han räknar med stora rekryteringar. – Folk vill inte lägga mycket pengar på hotell, men de vill fortfarande bo centralt. Vi kommer att behöva anställa många, säger hotellmagnaten Petter Stordalen till DN.
Läs mer om Nordic och Petter Stordalen.
Den danska detaljhandeln ökar
Den danska detaljhandeln ökade under januari.
Ingen omsättning för Emotra
Medicinteknikbolaget Emotra redovisar som väntat ingen omsättning och små förändringar av sitt resultat i det fjärde kvartalet.
Läs mer om Emotra.
TYSKLAND: BNP (DEF) +0,6% 4 KV JMF 3 KV SÄSONGSJUSTERAT
Den tyska bruttonationalprodukten ökade med 0,6 procent under det fjärde kvartalet jämfört med det närmast föregående. Det visar definitiv säsongsjusterad statistik, enligt Bloomberg News.
Hissmiss av Alimak – utdelningen lägre än väntat
Bygghissbolaget Alimak redovisar ett justerat ebita-resultat 145 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning ett resultat efter skatt om 163 miljoner kronor
Läs mer om Alimak.
Lägre resultat för Sportamore
E-handelsbolaget Sportamore redovisar ett resultat efter skatt på 9,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (10,3). Resultatet per aktie uppgick till 1:05 kronor (1:21).
Läs mer om Sportamore.
D Carnegie förbättrar resultatet
D Carnegie renoverade 507 lägenheter under kvartal 4.
Fortsatt stark efterfrågan på våra fastigheter
Stendörrens vd Fredrik Brodin säger att bolaget drar nytta av den växande e-handeln.
Läs mer om Fredrik Brodin.
Bilvärlden håller andan: Skulle slå mot Sverige
Om Tyskland antar ett förbud mot dieselbilar kan vi lita på att det får konsekvenser även här i Sverige, säger SvD:s Jonas Fröberg i Ekonomistudion. Den tyska bilindustrin håller andan inför nästa veckas besked om ett förbud mot dieselbilar i flera tyska städer.
Läs mer om Ekonomistudion och Sverige.
Lindströms axlar är lättare – men han känner flåset i nacken
PYEONGCHANG. I flera år har han kallats landslagslok och tvingats axla ett tungt ansvar. Nu hoppas skidskytteveteranen Fredrik Lindström att framtidsnamnens OS-succ ska ge även honom ett lyft. – De håller mig på tå, säger 28-åringen.
Läs mer om Fredrik Lindström och OS-succ.
Klanen Hasselborg har fler titlar i sikte
Gangneung. Förra torsdagen blev hon faster till Frans. I sommar gifter hon sig med Mathias. I dag kan hon säkra en OS-medalj. 2018 blir ett år att minnas för Anna Hasselborg.
Läs mer om Anna Hasselborg och OS-medalj.
Rappare förhörs efter att förolämpat islam
Den provokativa rapparen Wee Meng Chee, känd som Namawee, förhörs av malaysisk polis sedan artisten anklagats för att ha förolämpat islam i sin senaste musikvideo Like a dog.
Läs mer om Like, Namawee och Wee Meng Chee.
Misstänkt fusk på högskoleprov utreds på nytt
Efter en fällande hovrättsdom återupptas nu flera förundersökningar om misstänkt fusk på högskoleprov, rapporterar P3 Nyheter.
Finland noterar Altia
Finska staten planerar att börsnotera spritbolaget Altia på Helsingforsbörsen, och i samband med det emittera nya aktier. Det skriver Bloomberg News baserat på e-postade uttalanden från Finlands regering och från Altia, vars börsnotering under flera år har varit aktuell.
Läs mer om Altia och Helsingforsbörsen.
Försäljningsras för Besqab
STOCKHOLM (Direkt) Bostadsutvecklaren Besqab, verksamt i Stockholm och Uppsala, hade vid årsskiftet 66 procent bokat/sålt inom sin pågående produktion (87). Det kan jämföras med 80 procent i slutet av september.
Läs mer om Besqab, Stockholm och Uppsala.