23. Februari 2018 11.00-11.59

Danmark får kritik för Arbeit macht frei-kampanj

De senaste tio åren har liknats vid ett skyttegravskrig mellan partierna i danske Folketinget om vilka som kan strama åt mest. Här är några av de mest uppmärksammade förslagen och händelserna som påverkat debatten.
Läs mer om Arbeit och Folketinget.
Jag hade fixat världens dejt, men hon noterade det inte ens
Han inviger sitt 190:e hotell och har prisats för bästa hotellkedja, men hustrun Gunhild Stordalen imponeras inte i första taget.Nu berättar hotellmagnaten om hur alla hans ansträngningar kan gå obemärkta förbi.- Jag förstod redan vid första dejten att det inte är lätt att imponera på Gunhild. Jag hade fixat världens dejt, men hon noterade det inte ens, säger Petter Stordalen, 55, i en stor intervju om varför han skrev över förmögenheten på 25,7 miljarder till de tre barnen och hur det är att vara anhörig när ens äkta hälft drabbas av en svår sjukdom.
Åldring hittades ingjuten i soptunna – man frias för mord
Den man som friades av tingsrätten för mordet på en 84-årig man utanför Svenljunga frias nu för mord även av hovrätten. Domstolen dömer dock mannen för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Läs mer om Svenljunga.

Minnesord: Barbro Klein

Professor Barbro Klein, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är sönerna Adam, Fredrik, Jakob och Joel med familjer samt bröderna Mats och Ulf.
Läs mer om Adam, Fredrik, Jakob, Joel, Stockholm och Ulf.
Svinkyla och skidföre för sportlovsfirarna
Nästa sportlovsvecka bjuder på sibiriska vindar och tvåsiffriga minusgrader dagtid även i Götaland. Längs Ostkusten kan det på en del platser komma mycket fluffig nysnö på grund av de kalla vindarna över Östersjön.
Läs mer om Götaland och Östersjön.
Saudiarabien planerar miljardsatsning på nöjesindustrin
Saudiarabien ska investera 64 miljarder dollar, motsvarande 521 miljarder kronor, i sin nöjesindustri över det kommande årtiondet. Det rapporterar BBC.
Läs mer om BBC.
Varningen: Nya skatteförslaget skrämmer bort företag
Regeringens förslag till reform av bolagsskatten riskerar att öka antalet konkurser. Samtidigt kommer fler utländska bolag att rata Sverige vid stora företagsaffärer, hävdar advokatjätten DLA Piper.
Läs mer om Sverige.
Aftonbladet pekade ut man som kycklingmördare
PON-beslut Pressens Opinionsnämnd klandrar Aftonbladet för en videopublicering från ett kycklingslakteri där en person kunde identifieras.
Läs mer om Aftonbladet.
Nyanländas etablering måste bli mer effektiv
Regeringen tydliggör individens ansvar att skaffa sig de kunskaper som krävs för att komma i arbete. Det är klassisk svensk arbetsmarknadspolitik, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i en replik om utbildningstvång.
Läs mer om Ylva Johansson.
Fed skrämmer börsen, svensk inflation haltar och krasch för fågelspelsaktie
Börsoron tilltar efter Fed-signaler Fortsatt prispress på bomarknaden Dystra dollarutsikter Miljardslarv på svenska sparkonton...
Folk tror att månen blir grön i april – här är sanningen
Den 20 april blir månen grön – ett fenomen som bara inträffar en gång på 420 år.Har du också läst om det här i sociala medier?Då är risken stor att du blivit grundlurad.
Jon Olsson visar nya bilen: En brutalt trimmad Audi
Den före detta skidstjärnan Jon Olsson har gjort sig känd för sina spektakulära bilar. Senast i raden är en Audi RS6:a som fått ett rejält lyft.Med 705 hästkrafter kan inte Olsson göra mycket annat än att flina när han hör motorn.– Det här är den bil jag haft som låter bäst, säger han i en Youtubevideo.
Skrällhjältarna får sina silver
De svenska skidskyttedamerna kom från ingenstans – och tog silver i torsdagens stafett.Nu har hjältarna fått ta emot sina silvermedaljer.
Knark för 12 miljoner gömdes i lägenheten
En 43-årig man har häktats i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i en stor narkotikahärva utanför Helsingborg.Sedan tidigare sitter en 59-årig man häktad för inblandning i samma härva, som handlar om närmare hundra kilo cannabis.
Läs mer om Helsingborg.Sedan.
Guldstjärnorna hoppade – inför nya guld?
PYEONGCHANG. Det blev ett riktigt guldmöte på Sweden Arena. Andr Myhrer och Frida Hansdotter kom med sina guldmedaljer i slalom och tillsammans med längdstjärnorna Charlotte Kalla och Stina Nilsson gjorde de bejublade guldhopp.
Alimak spår ljus framtid: Order- och intäktstillväxt
Alimaks affärsområde Construction Equipment bör efter ett svagt fjärde kvartal, med 40-procentig organisk ordernedgång, åtnjuta både order- och intäktstillväxt under helåret 2018.
Reklamjätten vill göra miljardförvärv
Japanska reklamjätten Dentsu siktar i år på att göra förvärv på upp emot 60 miljarder yen, motsvarande 4,6 miljarder kronor.
Läs mer om Dentsu.
Cavotec: Vill se Patrik Tigerschiöld som ny ordförande
Valberedningen i Cavotec föreslår Patrik Tigerschiöld till ny styrelseordförande. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Cavotec och Patrik Tigerschiöld.
Reynolds och Brolin hakar på X-Force som spelas in i höst
Om ungefär ett halvår börjar inspelningen av X-Force, där både Ryan Reynolds och Josh Brolin ska medverka som Deadpool och Cable. Filmen är baserad på serieförlagan som är skapad av Fabian Nicieza och Rob Liefeld på nittiotalet.
Förslag: Ex-ministrar ska sättas i karantän
Ministrar ska inte längre kunna gå direkt från regeringen till lobbyism och uppdrag inom näringslivet. Det tycker regeringen som nu föreslår ett års karenstid för statsråd och statssekreterare då deras nya jobb ska granskas.
Frias för stugmord - döms för grov stöld
Den man som friades av tingsrätten för mordet på en 84-årig man utanför Svenljunga frias nu för mord även av hovrätten. Domstolen dömer dock mannen för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Läs mer om Svenljunga.
Nya spännande tillskott till utvecklarens verktygslåda
Vad sägs om snabbare maskininlärning, att bygga applikationer genom att rita regler och att köra devops som C/C++-utvecklare? Det finns spännande lösningar för det.
HP Inc trotsar pc-kräftgången – levererar tack vare hybriddatorer och gaming
Hårdvarubolaget HP Inc verkar på marknader där det i bästa fall råder nolltillväxt men lyckas ändå öka försäljningen med 14 procent – och nu har företaget börjat ta upp beställningar på sina ständigt uppkopplade pc i USA.
Läs mer om USA.
Elon Musk ger upp styrelseplats i organisationen OpenAI för att undvika jäv
Enligt OpenAI finns det inget ont blod mellan Musk och organisationen.
Läs mer om Musk och OpenAI.
Programtips: Anvir Task Manager Free 9.2.3
Ett verktyg för att hantera processer som körs på din dator. Programmet är inte lika kraftfullt som Process Hacker, men det är ändå kapabelt och innehåller intressanta funktioner.
HP Inc trotsar pc-kräftgången – levererar tack vare hybriddatorer och gaming
Hårdvarubolaget HP Inc verkar på marknader där det i bästa fall råder nolltillväxt men lyckas ändå öka försäljningen med 14 procent – och nu har företaget börjat ta upp beställningar på sina ständigt uppkopplade pc i USA.
Läs mer om USA.
Valutaexperter: USA-stimulanser bådar illa för dollarn
Det är dåliga nyheter för svenska exportindustrin och sparare i globala och amerikanska fonder. Ett växande budgetunderskott talar för att valutan börjar tappa sin status som en trygg placering, enligt en analytiker.
Amerikanska räntor i historiskt trendskifte
För första gången på 72 år väntas amerikanska marknadsräntor träda in i en längre uppgångscykel. En oroande trend eftersom det kan leda till att större utflöden på världens börser, tror en analytiker.
Netflix och Amazon trotsar oroligt börsklimat
I veckan steg tech-aktierna till sina högsta nivåer någonsin, skriver CNBC. Av dessa har Netflix störst potential på grund av dess större frihet att höja priserna, anser marknadsbedömare.
Läs mer om Amazon och Netflix.
Det finns tre lag som Växjö inte vill stöta på
De sista pjäserna har flyttats, och alla korten är lagda.Allting är satt av sportcheferna.Nu är det upp till spelarna och tränarna att avsluta säsongen efter bästa förmåga och vi kommer kunna se fram emot en jättefavorit, en outsider i slutspelet, och minst ett lag som kommer att få kvala för sin existens i den högsta serien, vid en snabb överblick av lagen i södra Sverige.
Läs mer om Sverige och Växjö.
Gekås Ullared laddar upp inför sommaren
Det är en omvälvande tid för detaljhandeln när allt fler handlar på nätet. Men Gekås Ullareds vd Boris Lennerhov vänder allt sådant ryggen. – Det handlar om att göra precis så mycket tvärtemot näthandel som möjligt, säger han.
Stängs av efter att ha sparkat en spelare
GANGNEUNG. Ryska hockeyspelaren Anna Shokina stängs av två matcher i VM efter att ha sparkat mot den finländska spelaren Minnamari Tuominen efter slutsignalen i OS-bronsmatchen.
Frias för mord utanför Svenljunga – döms för grov stöld
Den man som friades av tingsrätten för mordet på en 84-årig man utanför Svenljunga frias nu för mord även av hovrätten. Domstolen dömer dock mannen för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Läs mer om Svenljunga.
16 års fängelse för mord i Långshyttan
En man i 30-årsåldern döms av Falu tingsrätt till 16 års fängelse för mord på en jämnårig kvinna i Långshyttan i fjol, skriver flera medier.
Läs mer om Falu och Långshyttan.
IOK uppvaktar Stockholm: Vi har förstått att vi måste ändra på oss
PYEONGCHANG. Sweden House i OS fick besök av Internationella olympiska kommittn på fredgen. Juan Antonio Samaranch jr och Christophe Dubi var på plats för att förklara varför det inte längre är någon förlustaffär att arrangera vinter-OS.
Räntor och valutor: Svenska räntorna och kronan faller
Europaräntorna är överlag ned med tyska räntor 2-3 punkter lägre på fredagen. Börserna är svagt upp medan dollarn sammantaget stärkts något sedan torsdagen.
16 års fängelse för mord i Långshyttan
En man i 30-årsåldern döms av Falu tingsrätt till 16 års fängelse för mord på en jämnårig kvinna i Långshyttan i fjol, skriver flera medier.
Läs mer om Falu och Långshyttan.
Sportlovsveckor - så packar du bilen smart och säkert
Det är sportlovsveckor och vägarna är fulla av förväntansfulla svenskar på väg till fjällen eller släkten med fullastade bilar. Inför resan lägger de allra flesta stort fokus på att säkerställa att all packning kommer med och får plats.
Skott mot Nordkoreas ambassad i Tokyo
Två män har gripits sedan de skjutit mot Nordkoreas de facto-ambassad Chongryon i Japans huvudstad Tokyo, enligt polisen. De två männen avfyrade flera skott mot Chongryons kontor tidigt på fredagsmorgonen, lokal tid, innan de greps på plats.
Läs mer om Chongryon och Tokyo.
Bättre bolagsvinster mot slutet av rapportsäsongen
Men snittvinsterna var fortfarande en katastrof i ett historiskt perspektiv. De sämsta resultaten sågs i it- och telesektorn, skriver Remums chefsanalytiker Peter Malmqvist.
Läs mer om Peter Malmqvist.
Minnesord: Göran Dahlgren
Göran Dahlgren, Stockholm, har avlidit i en ålder av 71 år. Närmast anhöriga är sambon Helena, barnen Camilla, Linda, Johan samt Helenas son Johan med familjer.
Läs mer om Camilla, Helena, Johan, Linda och Stockholm.
Konståkarens Schindlers list–nummer kritiseras
Tyska konståkaren Nicole Schott pekas ut som smaklös. Anledningen är hennes val av musik från filmen Schindlers list under den fria åkningen vid OS i Sydkorea.
Läs mer om Nicole Schott och Sydkorea.
Gekås knep för att stå emot näthandeln
Detaljhandeln hotas av näthandeln. Samtidigt säljer Gekås Ullared för fyra miljoner - i timmen. Och de har inga planer på att bli digitala. Hör vd Boris Lennerhovs knep för succ.
C Security ökar intäkterna och minskar förlusten
Båtlarmspecialisten C Security ökar intäkterna och minskar förlusten i fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal i fjol.
Dansk pryljätte till Eskilstuna
I slutet av mars slår det danska företaget Flying Tiger upp dörrarna i centrala Eskilstuna. Den danska design- och prylbutiken tar över Nilson Shoes gamla lokaler på Kungsgatan.
Per Herrey får hedersuppdrag i Sollefteå - håller traditionstyngt tal om kulturkamp i Ådalen
Han har ockuperat BB i Sollefteå, skrivit låtar och insändare om sjukhuskampen och engagerat sig flitigt i debatten. Nu får Per Herrey ett riktigt hedersuppdrag - Pelle Molin-sällskapet har valt ut honom som årets talare vid minnesstenen i Tjäll.
Så ska smarta glasögon hjälpa personer med lässvårigheter
Oton Glass är tänkt att hjälpa personer med olika former av lässvårigheter.
von Essen skriver med nerv mellan pissjobben
En överklassunge som gnäller över att inte ha några pengar, eller en människa som vill vara äkta mot sig själv och ge sin hän fullständigt åt skapandet? Ida Thern känner sig ambivalent inför Wera von Essens debutbok.
Läs mer om Essen och Wera.
Geelys grundare träffar näringsministern
Kinesska Geelys grundare och storägare i Shufu kommer att träffa näringsminister Mikael Damberg på lördag. Under sitt besök kommer han också att träffa Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg.
Skott mot Nordkoreas ambassad i Tokyo
Läs mer om Tokyo.
Döms till vård efter mord i Surahammar
Läs mer om Surahammar.
Wenger: Östersunds spelare håller toppklass
Arsenals tränare Arsène Wenger hyllade Östersund efter 1–2-förlusten i Europa League. – Östersund har ett internationellt lag med spelare i toppklass, säger fransmannen.
Läs mer om Europa League och Östersund.
Nours fina kärleks- hälsning till Schyffert
På fredagen fyller komikern Henrik Schyffert 50 år, och ett särskilt varmt grattis kom från den 20 år yngre flickvännen och komikerkollegan Nour El-Refai.Jag tycker han aldrig varit så smart, rolig och snygg som han är precis nu. skriver hon i inlägget.
OS-stjärnan förvånas av pojkvännens kommentar
Norskan Silje Norendal, 24, floppade i damernas Big Air-final och slutade på sjätteplats.Efteråt fick hon en kommentar från pojkvännen, den norske hockeyspelaren Alexander Bonsaksen, som fick henne smått överraskad.– Jag undrar om han inte har lust att se mig, säger Norendal till Dagbladet.
Norges kovändning efter hårda kritiken
PYONGCHANG. Ett mindre kaos utbröt inför det norska damlagets pressträff inför söndagens tremil.När de norska skidstjärnorna inte skulle medverka så avvek de norska medierna i protest.Då gjorde norska skidförbundet en kovändning.– När vi såg rubrikerna ändrade vi oss, säger Marit Björgen.
Läs mer om Marit Björgen.
Anna Swenn Larsson tog sista platsen i OS-laget
PYEONGCHANG. Anna Swenn Larsson eller Emelie Wikström? Det har varit enda blågula frågetecken inför tidernas första alpina lagtävling i OS. En dag före guldjakten står det klart att Swenn Larsson tar platsen. Övriga i laget: Frida Hansdotter, Andr Myhrer och Mattias Hargin.
Döms till vård efter mord i Surahammar
En man i 30-årsåldern döms till rättpsykiatrisk vård med särskilt utskrivningsprövning efter mordet på en kvinna i Surahammar förra sommaren, meddelar Västmanlands tingsrätt.
Läs mer om Surahammar.
Lastbil och skolbuss i krock – chaufför fastklämd
En skolbuss och en lastbil har av okänd anledning kolliderat på en väg utanför Falköping i Västra Götaland. Lastbilschauffören sitter i nuläget fastklämd och räddningspersonal är på plats för att ta loss honom. – En ambulanshelikopter har anlänt till platsen, säger Stefan Gustafsson som är polisens presstalesman i region Väst.
Quiz: Vad kan du om Gekås Ullared?
Till Gekås Ullared reser människor från hela landet och den populära tv-serien om platsen har visats i flera år. Hur mycket kan du om det välbesökta varuhuset? Testa dina kunskaper i DN:s quiz.
Många biopics på Berlins filmfestival
BERLIN. Författardandyn Oscar Wilde, filmstjärnan Romy Schneider och serietecknaren John Callahan är några verkliga figurer som förärats biografiska filmer på årets Berlinfestival.
Brittiska regeringen försvarar Grenfell Tower-hanteringen efter Stormzys attack
Den brittiska regeringen försvarar sitt agerande efter storbranden vid Grenfell Tower. Kritiken har tagit ny fart efter en rasande attack från Grime-stjärnan Stormzy under musikgalan Brit Awards.
Flygjätten rasar på lägre rörelseresultat
IAG, moderbolag till bland annat British Airways, tappar på börsen efter att rörelseresultatet minskat under det fjärde kvartalet.
Snapchats vd fick ersättning på 638 miljoner dollar
Snaps vd Evan Spiegel tilldelades förra året en ersättning på 638 miljoner dollar, varav den överväldigande majoriteten var kopplad till RSU-aktier.
Läs mer om Evan Spiegel.
Inflationstakten sjunker i Europa
Inflationstakten (HIKP) i euroområdet sjönk till 1,3 procent i januari jämfört med 1,4 procent i december.
Läs mer om Europa.
Döms för mordet på Therese, 31
Läs mer om Therese.
Manus för Star Wars IX är klart, filmas i sommar
Trots det bakslag som The Last Jedi drabbades av tycks det aldrig vara för tidigt att skruva upp hypen inför nästa Star Wars-episod, för regissören J.J.
Berättar varför han lämnade Leksand: "Skilde 50 000 kronor på en säsong"
Henrik Haukeland. Foto: Bildbyrån Han var med och åkte ur med Leksand förra säsongen. Liksom många andra spelare ville Henrik Haukeland stanna och ta Leksand tillbaka igen - men ekonomin fällde avgörandet i hans byte till Timrå.
Läs mer om Henrik Haukeland, Leksand och Timrå.
SDHL-mötet sänds av C More
Maria Rooth. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson Den 3 mars flyttar SDHL in hos C more och Sportkanalen som en del av Hockeylördag. Om än bara för en dag.
Kindberg sågar Premier League-klubben: "Meningslöst att gå till en småklubb"
Efter skrällvinsten mot Arsenal har ryktena kring Graham Potter börjat ta fart. Premier League-jumbon West Bromwich ryktas vilja ha Östersunds tränare. - Han ska ingenstans.
Här visar svenske Manchester United-stjärnan sin klass på isen
KAN LIRA HOCKEY. Victor Nilsson Lindelöf har ett förflutet som hockeyspelare. Foto: Skärmklipp Manchester United/YouTube Lillebror Alexander Nilsson Lindelöf spelar för Västerås i Hockeyettan.
Samtalet som avgör Dick Axelssons framtid
Dick Axelsson. Foto: Bildbyrån Dick Axelsson har gjort succé sedan återkomsten till Färjestad. Men det är ännu inte helt klart att han blir kvar i Karlstad nästa säsong.
Läs mer om Färjestad och Karlstad.
Halmstads klimatsäkra hamn är klar
Genom klimatsäkringen har bilimporten till hamnen i Halmstad nu kunnat säkras för de närmaste 10 åren, skriver Mikaela Waltersson (M) och Tommie Hägg (S). I dag den 23 februari invigs den nya klimatsäkrade delen av Halmstad hamn.
Teslas eldrivna lastbil Semi är toksnabb – här är videon som bevisar det
Det ryker om däcken bokstavligt talat.
Läs mer om Semi.
I stället för nedtrappat krig – bombregn
Det var tänkt som en plats där striderna skulle trappas ned. I stället pågår de värsta bombningarna av östra Ghouta på flera år. Avtalet om nedtrappning som slöts vid fredssamtalen i Astana har snarast gynnat den syriska regimen, enligt en expert.
Läs mer om Astana och Ghouta.
OAR kan bryta ryska guldtorkan
Guldtorkan i OS är ett steg närmare sitt slut för rysk ishockey. OAR besegrade Tjeckien i semifinal med 3–0, tog sig till sin första OS-final på 20 år och jagar första guldet sedan 1992.
Läs mer om OS-final och Tjeckien.
Ryssland till final – efter fula smällen
GANGNEUNG. Han var på grinigt humör, delade ut en ful tjuvsmäll - men bjöd också på en sevärd hockeyshow.Ilja Kovaltjuk och hans ryska landslag är i OS-final.OAR slog Tjeckien med 3-0 i den första av fredagens semifinaler i Gangneung.- Skön seger. Att vinna ett OS-guld skulle betyda mycket för mig, sa Pavel Datsjuk efteråt.
Therese, 31, mördades och gömdes under matta - pojkvännen får sin dom
Therese Palmkvist hittades död i sitt hus i Långshyttan efter att ha anmälts försvunnen.Hon hade slagits ihjäl med en yxa och hittades i husets pannrum – gömd under en trasmatta.Hennes pojkvän har erkänt att han högg henne flera gångar och på fredagen får han sin dom.
Läs mer om Långshyttan.
Pojke våldtog vuxen man under pistolhot
En 17-årig pojke har begärts häktad för att både ha rånat och våldtagit en 37-årig man i Malmö.Händelsen ska skett i lördags och med ett skjutvapen som tillhygge.
Läs mer om Malmö.Händelsen.
Snickaren som mördade Elena får sin dom
Till synes oprovocerat gick han till attack mot förskolläraren Elena Åsberg, 56.Vid en sopstation i Surahammar högg han henne till döds.Nu får den 31-årige snickaren, som bedöms vara allvarligt psykiskt störd, sin dom.
Läs mer om Elena, Elena Åsberg och Surahammar.
Minnesord: Krystyna Malm
Krystyna Malm, läkare och psykoterapeut, Stockholm, har avlidit i en ålder av 76 år efter en längre tids sjukdom. Närmast anhöriga är döttrarna Eva och Annastina, mågen Trn, tre barnbarn och syster Barbara med familj.
Läs mer om Annastina, Barbara, Eva, Stockholm och Trn.
Bokrecension: Politiken av Helene Rådberg – lyckad och livfull
Helene Rådberg skriver lyckad och livfull politisk dikt, tycker Anna Hallberg.
Sverige går för nytt alpinguld – därför är blågult världsledande i parallellslalom
PYEONGCHANG. Alpländerna har snön, de höga bergen och de bästa träningsmöjligheterna. Men Sverige har de små skidbackarna. Det kan bli guld värt i lagtävlingen i OS. – Sverige är ju ett parallelland. Vi har tävlat i det här sedan vi var små, säger den nyblivna OS-ettan i slalom, Frida Hansdotter.
Läs mer om Frida Hansdotter och OS-ettan.
Försvaret vill ha över 70 miljarder 2025
Försvarsbudgeten behöver öka från dagens 53 miljarder kronor till 75-85 miljarder kronor år 2025, enligt Försvarsmaktens perspektivstudie. 2035 bör budgeten uppgå till 115 miljarder kronor.
Saab visar upp nytt radarplan
Saab har precis visat upp GlobalEye, sitt nya radarplan - och som kommer att levereras till Förenade Arabemiraten.
Elos Medtech uppnår en milstolpe inom Dental Implant Systems
Elos Medtech tillkännager att företaget har erhållit 510(k) tillåtelse från den amerikanska myndigheten FDA (Food and Drug Administration) för marknadsplacering av Elos Abutment Blanks på den amerikanska marknaden för dentala implantat. Elos Abutment Blank är nu en 510 (k) tillåten klass II-produkt som används för fräsning av individuella distanser till singelimplantat.