23. Februari 2018 12.00-12.59

Man slogs med gurka i mataffär

Polis larmades till en matbutik i Karlstad efter att en ung man slagit en annan man i huvudet med en gurka, skriver Nya Wermlands-Tidning.Enligt polisen misstänks mannen för skadegörelse, skriver tidningen.

Tre bilar i krasch – väg lär stängas av

På Ängelholmsleden, Helsingborg, har tre bilar kolliderat.Olyckan lär påverka trafiken på platsen.– Det är en bärgare beställd till två av bilarna och vägen lär stängas av, åtminstone under själva bärgningsarbetet, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Läs mer om Helsingborg och Kim Hild.
Rysk bobåkare fast i dopningstest
För andra gången i OS i Pyeongchang har en rysk deltagare testat positivt för dopning.
Läs mer om Pyeongchang.
Skivrecension: Stravinskys Våroffer på två helt olika sätt
När Riccardo Chailly tolkar Våroffer får han Stravinskys mästerverk att sjunga snarare än morra. Medan Marc-Andr Hamelin och Leif Ove Andsnes visar hur mycket brutalare det kan bli med bara två pianon.
Läs mer om Våroffer.

Inditex rasar i Madrid

Den spanska H&M-konkurrenten Inditex backar rejält på Madridbörsen på fredagen. Aktien noterades vid 12:20-tiden 5,9 procent ner till 25:30 euro.
Läs mer om Madrid och Madridbörsen.
Familjen Lundins ökar i Filo Mining
Familjen Lundins gemensamma ägarbolag, Zebra Holdings, har på fredagen den 23 februari köpt 2,7 miljoner aktier i gruvprospekteringsbolaget Filo Mining.
Läs mer om Filo Mining.
Skolbuss i krock med djurtransport
En skolbuss med drygt 20 barn ombord och en lastbil med kalvar har kolliderat på riksväg 46 nära Falköping. Lastbilen ska ha kört in i bussens bakparti i samband med att bussen saktade in.
Läs mer om Falköping.
Man häktas för mordet i Vetlanda
Den man i 25-årsåldern som har medgett att han dödat en ung kvinna och skadat hennes syster i Vetlanda i början av veckan har nu häktats.
Läs mer om Vetlanda.
Team Icos vara eller icke vara
Jonas Mäki: Det började ju med Ico för 17 år sedan, ett spel som väckte rejält med uppmärksamhet för att det var "nyskapande, drömlikt och episkt". Bara det att nyskapande inte är automatiskt lika med bra.
Läs mer om Ico.
Man häktas för mordet i Vetlanda
Den man i 25-årsåldern som har medgett att han dödat en ung kvinna och skadat hennes syster i Vetlanda i början av veckan har nu häktats.
Läs mer om Vetlanda.
Man häktas för mordet i Vetlanda
Den man i 25-årsåldern som har medgett att han dödat en ung kvinna och skadat hennes syster i Vetlanda i början av veckan har nu häktats.
Läs mer om Vetlanda.
Skivrecension: Slowgold fångar långsamheten i högt tempo
Trots sin höga produktionstakt är Amanda Wernes band Slowgold en sorts hyllning till långsamheten, och bland alla diffusa klanger blir hon allt bättre på att skriva skarpa låtar.
Läs mer om Slowgold.
Live: Regeringens utredare presenterar granskning av IT-skandalen
Regeringens utredare Thomas Bull kommer i dag med en granskning av IT-skandalen. En upphandling som ledde till säkerhetsskandalen som fick ministrar på fall.
Läs mer om IT-skandalen.
Ahlin agerade olämpligt
Talman Urban Ahlin (S) agerade olämpligt och oprofessionellt, visar Socialdemokraternas utredning efter anklagelser om trakasserier.
Appen som minskar din oro för pensionen
Appen NOWO hjälper dig att handla smart – samtidigt som du sparar för framtiden. NOWO:s vd Rutger Selin förklarar hur enkelt det är att komma igång.
Läs mer om Rutger Selin.
TV4 bekräftar – Martina Haag klar för Let's dance
Hon har tackat nej till att vara med i tio år.Men nu har Martina Haag äntligen bestämt sig för att testa sina färdigheter på dansgolvet i Let's dance.– Jag är så dålig på att dansa. Om jag kan bli lite lite bättre så ska man ta chansen. Jag dansar inte. Jag är en sån som tackar nej, berättar hon i TV4.
Läs mer om Martina Haag och TV4.
Melodifestivalen 2018 i Örnsköldsvik – allt du vill veta
Mariette, Rolandz eller kanske en högoddsare?Dags för fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen där två går direkt till final, två till andra chansen.Värd är David Lindgren som vanligt. Mariette är storfavorit att gå till final. Ska hon klara pressen och ta sig hela vägen till finalen i Lissabon i maj?
Efter anklagelserna: Urban Ahlin agerade olämpligt
Urban Ahlins har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier.Det slår Socialdemokraternas interna utredning fast. Ärendet gällde händelser för tio år sedan då Ahlin var utrikespolitisk talesperson för partiet. I dag är han riksdagens talman.
Läs mer om Ahlin.
JUST NU: Mystisk explosion i sopbil
En mystisk explosion ska ha inträffat i en lastbil på en återvinningscentral i norra Skåne under fredagen.Vid 12-tiden var polisens nationella bombskydd på väg till platsen. Räddningstjänst och ambulans finns redan där.– Ingen person har kommit till skada och vi misstänker inte heller något brott, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.
Läs mer om Kim Hild och Skåne.
Skivrecension: Brandi Carlile sjunger hjärtat ur kroppen
När country/folk-sångerskan Brandi Carlile samarbetar med producenten Dave Cobb är närvaron det centrala, och hon berättar historier med ett allvar som gör att man fastnar varje gång.
Läs mer om Brandi Carlile och Dave Cobb.
När Ryssland inte är Ryssland blir det OS-final
GANGNEUNG. Lösningen på Rysslands dåliga OS-facit verkar vara att laget inte heter Ryssland. Under det namnet har de inte tagit ett enda hockeyguld. Nu är de en seger ifrån ett OS-guld – den här gången under namnet OAR.
Läs mer om OAR, OS-facit, OS-final, OS-guld och Ryssland.
Sms:en har varit oprofessionella
Socialdemokraterna anlitade en advokatbyrå för att utreda uppgifterna om talmannen Urban Ahlin (S) som framkom i DN:s granskning. Nu är utredningen klar. I den fastslås att Ahlins beteende varit olämpligt och oprofessionellt, men att det gått för lång tid för att avgöra om det var sexuella trakasserier.
Läs mer om Urban Ahlin.
S: Urban Ahlin agerade olämpligt
Urban Ahlins har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det slår Socialdemokraternas interna utredning fast. Ärendet gällde händelser för tio år sedan då Ahlin var utrikespolitisk talesperson för partiet. I dag är han riksdagens talman.
Läs mer om Ahlin.
Topplista: De mest köpvärda högavkastarna
Det finns många bolag på Stockholmsbörsen som ger hög direktavkastning men en svag utveckling för aktien framöver kan ge smolk i glädjebägaren. För att skilja agnarna från vetet har Di därför sammanställt en lista över hur köpvärda högutdelarna är baserat på analytikernas omdömen.
Läs mer om Stockholmsbörsen.
SEB ändrar sin prognos – då ska Riksbanken höja räntan
Det svaga utfallet för januari-inflationen, i kombination med ett mjukt tonläge från flera Riksbankschefer, gör att SEB justerar sin prognos om när Riksbanken höjer reporäntan för första gången till december, från september. Det skriver SEB:s seniorekonom Olle Holmgren i ett kundbrev på fredagen.
Sökes: Kvinnlig regissör till "Batgirl"
Warner Bros och DC är på jakt efter en kvinnlig regissör till filmen om Batgirl, rapporterar flera medier.
Läs mer om Batgirl.
Är han Sveriges nästa superstjärna? "Har den där lilla All Star-känslan"
Rickard Rakell. Foto: BRUCE BENNETT/GETTY IMAGES Förra året gjorde han flest mål av alla i Anaheim. Nu toppar Rickard Rakell lagets interna poängliga. Forwarden blev dessutom uttagen till All Star-helgen med NHL:s absolut största namn.
Wallenstam: För oss kan det vara hur mycket oro som helst
INTERVJU Långversion av analysintervju med Hans Wallenstam, vd och största ägare för hyresrättsjätten och bostadsbyggaren Wallenstam.
Läs mer om Wallenstam.
Möss sabbar Ikeagodis
Utredning: Urban Ahlin agerade olämpligt
Urban Ahlin har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det slår Socialdemokraternas interna utredning fast.
Efter skadan: Vill ta seger på V75
Tre frakturer i fotleden, operation och gips i åtta veckor blev det för Håkan K Persson efter olyckan förra veckan när han fick en häst över sig.Nu hoppas Håkan att Just Wait And See ska ge honom plåster på såren med en V75-seger.- Löper han upp till sin fulla kapacitet tror jag att han gör ett riktigt bra lopp, säger Persson.
Skivrecension: Malin Wättring behärskar både litet och stort
När den prisbelönta jazzsaxofonisten Malin Wättring utökar sin kvartett med storband visar hon hur hon behärskar hela dynamiken från intimt till brett anlagda arrangemang.
Läs mer om Malin Wättring.
Skivrecension: El Perro del Mar gör mörk konstpop av sin oro
Efter förra albumets upptäckt av en större och mer färgrik värld ger El Perro del Mar ut den mörkare tvillingen till samma skiva, med dovare klanger och starkare oro.
Läs mer om El Perro och Mar.
Christian Berner delar ut samtliga Tech Trade B-aktier
Christian Berner Invests ordinarie stämma beslutade om att dela ut samtliga B-aktier i Christian Berner Tech Trade till sina aktieägare. Det framgår av ett pressmeddelande.
Flingjätte köper husdjursmatstillverkare för miljardbelopp
Amerikanska livsmedelsbolaget General Mills, som bland annat är stort inom frukostflingor, förvärvar husdjurmatstillverkaren Blue Buffalo för 40 dollar per aktie kontant, motsvarande en företagsvärdering på cirka 8 miljarder dollar. Det framgår av ett pressmeddelande. Blue Buffalo omsatte 1.275 miljoner dollar och hade ett justerat ebitda-resultat på 319 miljoner dollar för räkenskapsåret 2017.
Läs mer om Blue Buffalo.
Wallström: KU-anmälan politisk kampanj
Utrikesminister Margot Wallström (S) medger att UD måste bättra sig vad gäller öppenhet.
Nationalhjälten ville kuva kvinnorna
Det sägs att den store filosofen Jean Jacques Rousseau skall ha varit en av sin tids ledande kvinnoförnedrare och talesman för patriarkatet, trots att han i övrigt var en radikal figur som propagerade för demokrati. Stämmer det? Eller är det elakt förtal?
Lindelöw räknar för att fixa finalplats
Douglas Lindelöw har mest på spel av de svenska hoppryttarna i Göteborgs världscuptävling, som är den sista före finalen. Han är på finalplats nu, men behöver fler poäng. – En tiondeplats bör räcka, säger Lindelöw som räknat lite.
Läs mer om Lindelöw.
FI kan stoppa Nordeas flyttplaner
Finansinspektionen kan fälla Nordeas historiska flyttplaner. Myndigheten måste godkänna en eventuell flytt av huvudkontoret till Finland. Det beslutet kan ta månader.
Läs mer om Finland.
Historiskt toppmöte mellan storägarna om Volvo
Det blir svensk/kinesiskt toppmöte i Sverige i helgen.Den nye storägaren i Volvo AB, kinesen Li Shufu, träffar Industrivärdens ordförande, miljardären Fredrik Lundberg som representant för den största enskilde ägaren i bolaget, avslöjar Dagens industri.Ett möte med näringsminister Mikael Damberg är också inplanerat.
Karin är trött på det negativa: Klimakteriet är en härlig tid!
Kvällspostens Maria Rydhagens krönika om klimakteriet har väckt uppmärksamhet.Karin Björkegren Jones blev inspirerad och skrev ett blogginlägg om ämnet.– Jag tycker att allt som belyses kring klimakteriet är så negativt, säger hon.
Skivrecension: The Skull Defekts tar farväl och skjuter nya skott
Göteborgska experimentrockbandet The Skull Defekts fortsätter att skjuta nya skott också när de efter tretton år nu ger ut sitt sista album – med nya medlemmen Mariam Wallentin.
Läs mer om Mariam Wallentin.
Skivrecension: Ravyn Lenaes neosoul är rak, svängig och modern
Nyss nitton år fyllda är neosoulsångerskan Ravyn Lenae framme vid sin tredje ep och det är inte bara slående hur produktiv hon är utan också hur snabbt hon utvecklas.
Läs mer om Ravyn Lenae.
Dagens industri storsatsar – värvar sju nya börs- och näringslivsreportrar
Dagens industri förstärker redaktionen med en rad nya medarbetare. Satsningen görs för att bli ännu starkare inom snabb nyhetsbevakning av börs och marknad och för att ytterligare vässa Dagens industris rådgivande journalistik.
Wellington Management flaggar ned i Cloetta
Wellington Management Group LLP har minskat innehavet i Cloetta till drygt 28,8 miljoner aktier, motsvarande 10 procent av kapitalet och 8,48 procent av rösterna, den 21 februari. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.
Läs mer om Cloetta.
Three Gates genomför emission för att lansera konsolversionen av topprankade spelet 8 to Glory
Three Gates AB är en svensk spelutvecklare med fyra färdigställda titlar till mobil- och PC-spelplattformar. Tjurridningsspelet 8 to Glory för mobil har laddats ner över 1 000 000 gånger, vilket placerar spelet inom topp två procenten av alla free to play-spel på mobilmarknaden. Bolaget utvecklar nu en konsolversion av spelet, som planeras att lanseras under Q2 2018. Med över 1 000 000 nedladdningar för mobilversionen av 8 to Glory är det mycket som talar för att Three Gates står inför ett massivt genombrott som spelstudio. - VD Don Greyer Three Gates genomför nu en företrädesemission som vid fullteckning k
Läs mer om Glory och PC-spelplattformar.
Spelutvecklaren: Vill sälja en miljon enheter av 8 to Glory
Spelutvecklingsbolaget Three Gates siktar på att sälja 1 miljon enheter av det nya konsolspelet 8 to Glory, men förhoppningen är på fler.
Läs mer om Glory.
Trots Dahlberg-miljonerna - Gren har hoppat av affär med stjärnan
Mats Gren ville värva Fredrik Haugen men skrämdes av norske stjärnans krav och det blir ingen affär med 25-åringen. Enligt GT:s uppgifter kunde/ville inte Blåvitt matcha den norske stjärnans lönekrav.
Läs mer om Blåvitt, Fredrik Haugen och Gren.
Första akterna till stadsfesten klara
De första artisterna till årets upplaga av Kalmar Stadsfest är klara. De är Hammerfall och Rhys. Hammerfall startade 1997 och är en av Sveriges absolut största hårdrocksexporter. I vår turnerar de bland annat i USA och Kanada.
En indisk Salander med brutal skönhet
Om den indiska prinsessan Amba steg ner på jorden idag, skulle hon vara en frontfigur inom #metoo-rörelsen. Akram Khans koreografi är både brutal och vacker.
Läs mer om Amba och Salander.
Wallström: KU-anmälan politisk kampanj
Utrikesminister Margot Wallström (S) medger att UD måste bättra sig vad gäller öppenhet. Men KU-anmälan mot henne för att ha försökt mörka uppgifter i en rapport om säkerhetsrådskampanjen avvisar hon som politiskt nys.
Där kan man tala om änglavakt
Vi fick se två visslande upplopp på Åby i går.Tonicetobetrue och Great King Wine svarade för dem.Mitt travhjärta värms – snart är fartfesterna här igen!
Läs mer om Great King Wine och Åby.
SHL-backen: Räknar med att säsongen är körd
Malmö Redhawks får klara sig utan backen Carl-Johan Lerby resten av säsongen.Backen ska opereras.– Jag räknar med att säsongen är körd, säger Carl-Johan Lerby till Sydsvenskan.
Läs mer om Carl-Johan Lerby och Sydsvenskan.
Skivrecension: Rejjie Snows hiphop bäst när han är lättsam
Irländske Rejjie Snow delar producent med Kendrick Lamar, men är mindre högstämd, och hans moderiktigt funkiga hiphop är riktigt lovande i sin romantiska lättsamhet.
Läs mer om Kendrick Lamar.
Varnar om risk för bussolyckor i Bromma
Sedan Stockholms stad anlagt en cykel- och gångbana längs Ulvsundavägen har busshållplatser vid köpcentret Bromma blocks hamnat olycksaligt nära körbanan. Det framhåller ett skyddsombud på Arriva och varnar för att det kan leda till bussolyckor.
Läs mer om Arriva, Bromma och Ulvsundavägen.
Vildhästar finns inte mer
Alla världens egentliga vildhästar är utdöda, enlig en forskningsstudie som skriver om hästfamiljens släktträd baserat på dna-analys av djurets anor.
Skivrecension: Jonas Lundqvist gör tonårspop om vuxenlivet
Rent musikaliskt är Jonas Lundqvists tredje album i eget namn en återgång till tonårens rastlösa indiepop, men texterna är tydligt förankrade bland dagens tillkortakommanden.
Brister pekas ut i franskt reaktorbygge
Den franska myndigheten för kärnkraftssäkerhet (ASN) riktar kritik mot det statliga bolaget EDF:s bygge av en ny reaktor i Flamanville i norra Frankrike.
Läs mer om Flamanville och Frankrike.