23. Februari 2018 16.00-16.59

Nordkoreanska barn går i avhopparskola

SEOUL. De riskerar sina liv när de flyr över gränsen till Sydkorea. Men väl på plats är friheten svår att hantera.Expressen har besökt en avhopparskola för nordkoreanska barn i Seoul.– Det svåraste är att anpassa sig till en värld där man får lov att säga Nej, jag vill inte, säger skolchefen Ryu-Yeon Kwon.
Läs mer om Nej, Ryu-Yeon Kwon, Seoul och Sydkorea.

USA-börser: Handeln klättrar inledningsvis – it-jätten stiger kraftigt

New York-börserna klättrade i den inledande fredagshandeln och vid 16.25-tiden var Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och Nasdaq kompositindex alla upp 0,4 procent. Uppgången leddes av energi och kraftbolag samt IT-aktier.
Läs mer om IT-aktier och Nasdaq.
Det här behöver du veta om det nya amorteringskravet
Många svenskar har inte så bra koll på vad amorteringskravet för bolån egentligen innebär. Tre av tio personer som mäklarföretaget Fastighetsbyrån frågat säger att de inte vet vad de nya reglerna innebär.
Läs mer om Fastighetsbyrån.

Blåvitts sportchef: "Troligtvis färdigvärvat nu"

Den allsvenska premiären är en dryg månad bort, och IFK Göteborg förstärkte tidigare i dag inför säsongen med att värva georgiern Giorgij Charaisjvili från Saburtalo Tbilisi. Det kan ha varit Blåvitts sista värvning under vinterfönstret.
Jon Olssons nya Audi RS 6+ tar vid efter branden
Den brutala DTM-inspirerade 1.000-hästars Audi RS 6:an som Jon Olsson premiärvisade på Elmia 2015 (se film nedan) slutade dessvärre som stulen och uppbränd strax efter att han sålt den.
Läs mer om Elmia och Jon Olsson.
Rapport: Ett megaprojekt av politiska drömmar
Nobelpris och internationell ryktbarhet, det var några av iderna som i grunden bar projektet Nya Karolinska, enligt en delrapport som nu släppts. Det härbärgerade redan tidigt stora drömmar om förändring, skriver rapportförfattaren Göran Sundström, Stockholms universitet.
Bert Karlsson: Jag är den stoltaste grisen i stian
Ankan tar Gustaf Fröding till hjälp för att skildra Bert Karlssons uppgång, fall – och nya karriär som KD-profil intill Ebba Busch Thor.
Försvaret behöver fördubblas
Försvaret behöver nästan fördubblas för att kunna försvara Sverige år 2035. Det beror på den osäkra omvärldsutveckling vi ser, säger konteramiral Jonas Haggren.
Läs mer om Sverige.
Marianne Björklund: Goda nyheter för alla med bolån
Mycket talar för att Riksbanken väntar med att höja räntan fram tills slutet av i år eller början av nästa år. Inflationen har inte stigit i den takt som riksbankschefen och hans kollegor hade räknat med, framgår av protokollet från senaste mötet.
Läs mer om Riksbanken.
Volkswagen-aktien lägger i backen efter rapporten
Den tyska fordonskoncernen Volkswagen redovisar ett justerat rörelseresultat på 17,0 miljarder euro för helåret 2017. Det framgår av bokslutsrapporten.
Läs mer om Volkswagen.
Hemlighetsmakeri när Geely-toppen besöker Sverige
Alla vet att kinesiska Geelys hemlighetsfulle grundare och vd är i Sverige. Men vare sig AB Volvo eller storägaren Industrivärden vill erkänna att de träffat honom. Den stora frågan är om de hade något att säga till varandra.
USA: Stort sanktionspaket mot Nordkorea
Läs mer om Nordkorea.
Man köpte båt för barnens arv
En miljon kronor skulle till ett dödsbo men hamnade på fel konto. För hälften av pengarna köptes bland annat en båt. Nu åtalas en man för olovligt förfogande.
Världsrekord i dressyr i Göteborg
Danskan Cathrine Dufour gjorde en dressyrritt i absolut toppklass i Göteborgs världscuptävling och satte världsrekord i uppnådd svårighetsgrad.
Läs mer om Göteborg.
Stor skadekris i HIF inför viktiga cup-matchen
Helsingborgs IF har inte bara tufft motstånd när man gästar Örebro på lördagen.Man kämpar också med skadebekymmer.Tränaren Per-Ola Ljung har bara elva spelare att tillgå från den ordinarie A-truppen.– Förutsättningarna är extra tuffa, säger Peo Ljung till klubbens hemsida.
Läs mer om A-truppen, HIF, Peo Ljung och Örebro.
Kungen intog skidbacken – efter framgångarna i OS
PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Kungen har ett fullspäckat schema under sin vistelse i Sydkorea och OS.Men han nöjer sig inte bara med att titta på idrottarna – han tog sig själv en skidtur under fredagen.Kungen susade förbi SportExpressen TV:s utsända och såg mycket säker ut på sina skidor.
Läs mer om Sydkorea.
Tredje AP-fonden bättrar på resultatet
Tredje AP-fonden förbättrade sitt resultat till 28,2 miljarder kronor under 2017 (28,0). Totalavkastning sjönk samtidigt till 8,9 (9,5) procent före kostnader och 8,8 (9,4) procent efter kostnader. Fondkapitalet uppgick till 345,2 miljarder kronor (324,4).
Sverige tappar mark som gruvland
Som gruvland faller Sverige ordentligt i anseende. Det visar Frasier Institutes årliga undersökning. Det finns fortfarande utrymme för förbättring, konstaterar ett bolag som medverkat i undersökningen.
Läs mer om Sverige.
Trump håller tal
Tysklands ismirakel: till final mot OAR
Tyskland har fått sitt mirakel på is. Efter segern mot Tre Kronor i kvartsfinalen följde det tyska laget upp med ännu en skräll i OS-turneringen i ishockey - 4-3 mot Kanada i semifinalen.
Läs mer om Kanada, OAR, OS-turneringen och Tre Kronor.
Lindströms guldglädje - ladda ned din egen löpsedel
Fredrik Lindström körde sista sträckan i skidskyttestafetten och blev stor hjälte när Sverige tog OS-guld. Klart man förtjänar en löpsedel då - här kan du ladda ned den!
Läs mer om OS-guld och Sverige.
Studio tipsar – Mixbussen, vän eller fiende?
Välkommen till Fredagstipset, en återkommande serie där Studios bloggare Jon Rinneby delar med sig av olika inspelnings- och mixningstips.
Först blir det uppvisning och sen är det slut
Ett stycke kroppskonst visas upp på Stockholms stadsteaters Skärholmenscen.Margareta Sörenson vrider och vänder på det nya verket.
Är ett problem – ska vara öppen med det
Kim Martin Hasson har gjort debut som expertkommentator under Eurosports OS-sändningar. Här berättar hon om hur det varit att jobba med Foppa, Damkronorna och Leif Boorks misslyckande och hur hon hjälpt andra tjejer genom att vara öppen med anorexi.– Jag tycker det är någonting man ska vara öppen med för det är ett problem, säger hon.
Läs mer om Damkronorna och Foppa.
Lyckopappan vann dubbla miljonvinster
För några veckor sedan kammade den nyblivna småbarnspappan hem 1,9 miljoner kronor på Europatipset.Stärkt av vinsten satsade han igen och drog på torsdagen hem ytterligare 13 rätt och en miljon till.– Det här är är otroligt, konstaterar vinnaren.
Jenny Lindh: I bunkern slipper jag oroa mig för bokens framtid
En bibliotekarie som förvandlas till apokalyptisk överlevnadsfanatiker? En civilisation på väg mot undergång? DN:s Jenny Lindh ger en samtidsrapport från sin bokbunker.
Här är veckans bästa låtar, v. 8
Varje vecka väljer DN Kultur ut sina favoritlåtar från veckan som gått. Så även denna vecka.
Lisa Edwinsson: Från en öde mixad zon – till medaljmiddagar med kungen
PYEONGCHANG. I november väntade de tålmodigt in ett par tappra journalister i en öde intervjuzon i Östersund. Nu äter de medaljmiddagar med kungen och firar guld på världens största scen. Skidskyttelandslaget åkte till OS som doldisar – men kommer hem med två guld och två silver.
Läs mer om Östersund.
Smidigare incheckning på Arlanda
Läs mer om Arlanda.
Världens sämsta spelsporter
Vi älskar sport och sportspel på Gamereactor, NHL-serien har bjudit på några riktiga mästerverk, vi minns Track & Field II med glädje och tvekar inte att kora Athlete Kings till ett av världens bästa spel någonsin. Men...
Läs mer om Field II, Gamereactor och Track.
:SPG:s krönikör: Aldrig vidrörd av mänsklig hand
SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om hur industrialiseringen förstörde det som var mänskligt och naturligt.
Läs mer om Estelle Nordenfalk och Yogayama.
Ökenvandringen slutade med guld
Fredrik Lindström har tagit medaljer tidigare. Men den senaste kom för fem år sedan. Nu är 28-åringen tillbaka i världstoppen. – Det har varit lite ökenvandring från förra OS och fram till nu på ett vis, säger 28-åringen.
Hur fungerar ett flygplan? Piloten Anna reder ut saken
Hur fungerar egentligen ett flygplan?Och varför måste luren vara i flygplansläge?Allt om Resor träffade Anna Sundberg, flygkapten på SAS, för att reda ut saken.
Läs mer om Anna Sundberg och Resor.
Den breda teaterpubliken finns inte längre
Har teaterns försök att förnya sig blivit krampaktiga?Kritikerna Maria Edström (Expressen) och Leif Zern (DN) diskuterar konstformens framtid i Kultur-Expressen.– Det är svårt att vara teater i ett väldigt teatralt samhälle, säger Edström.
Sveriges svar på norska utspelet
PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Norge menade att Sverige tog guld på grund av bingoförhållanden. Nu slår de svenska stjärnorna tillbaka. – Då har de det väldigt lätt i Norge kan jag säga, säger Jesper Nelin.
Läs mer om Jesper Nelin, Norge och Sverige.
Marcus drar in miljoner – och tjyvlyssnar på konserter
Politiska proffskommentatorn Marcus Oscarsson, 41, drog förra året in över 4 miljoner kronor – men han håller hårt i slantarna.Att gratislyssna på en Håkan Hellström-konsert och cykla i Stockholms innerstad är två spartrick från TV4-stjärnan.– Jag är en ganska enkel person. Jag är från Småland, har han tidigare berättat för magasinet Caf.
Pichler ser Samuelsson som den nye Fourcade
PYEONGCHANG. Han kommer hem med ett guld, ett silver och en fjärdeplats. Och tränaren Wolfgang Pichler ser Sebastian Samuelsson som sportens nya superstjärna. – Han är fortfarande junior och kan bli en ny Fourcade, säger Pichler.
USA inför ytterligare sanktioner mot Nordkorea
Med dagar kvar på OS i Sydkorea, där Nordkorea deltar, inför nu USA nya sanktioner mot Nordkorea. Beskedet om sanktionerna gavs samtidigt som president Trumps dotter Ivanka anlände till Sydkorea.
Läs mer om Ivanka, Nordkorea, Sydkorea och USA.
Sex myndigheter kände till riskerna med Transportstyrelsens outsourcing
Sex svenska myndigheter kände till de allvarliga säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen – redan innan outsourcingen hade genomförts. Ändå stoppades inte projektet. Det framgår av den statliga utredning om it-skandalen som presenterades på fredagen.
Läs mer om Transportstyrelsen.
Tyskarna i medaljtoppen – tack vare öl
Tyskarnas recept för att vinna OS-medaljer stavas öl. Alkoholfri sådan förvisso, men den tyska truppen har försetts med över 3000 liter under OS. Och det tycks funka: Tyskland är tvåa i medaljligan. Men SOK är inte övertygat om att just ölen har bidragit till de tyska framgångarna.
Läs mer om OS-medaljer.
Ny fiffig funktion i lösenordshanteraren 1Password – varnar för komprometterade lösenord
Med en databas på en halv miljard lösenord kan 1Password varna dig ifall du använder ett lösenord som läckt ut på nätet.
HM stänger fler butiker i Stockholm city
HM stänger ytterligare en butik i centrala Stockholm – den på Hötorget. Tidigare har butiken på Drottninggatan stängt för att ge plats för nya satsningen Afound. Även butiken i Gallerian stängs.
Afrikanska länder vill ha snabbt EU-stöd
Dubblat EU-stöd ska hjälpa fem afrikanska länder i södra Sahara att bekämpa islamister och flyktingsmugglare. Men pengarna behövs snabbt, varnar mottagarna.
Läs mer om EU-stöd och Sahara.
OS 2018: Program och tv-tider lördag 24 februari
OS 2018 i Sydkorea är här!Här får du veta allt om dagens program, lördag den 24 februari.
Läs mer om Sydkorea.
DHL-chefen: Teslas ellastbil billigare än diesel inom två år
Medan elbilarna av många har setts som branschens framtid har diskussionen inte varit lika stark i transportsektorn.Men nu har ellastbilarna fått stark draghjälp av ett av världens största transportföretag.
Lastbil körde på personbil – flera gånger
En lastbil ska ha kört på en personbil upprepade gånger, enligt räddningstjänsten i Jönköping.Bilen ska ha hamnat i diket.– Lasbilen körde därifrån sen, den stannade inte, säger Kennet Hermansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.
Hovexpert: Klokt om drottningen abdikerar
Sedan prins Henrik dog har det förekommit spekulationer om att drottning Margrethe kommer att abdikera – för att lämna över tronen till kronprins Frederik.– Det hade varit klokt, men det gör hon inte, säger hovexperten Søren Jakobsen i en intervju med danska Ekstrabladet.
Minnesord: Ulla Helmer
Civilingenjör Ulla Helmer, Stocksund, har avlidit i en ålder av 78 år. Ulla efterlämnar en stor skara vänner, där hon utgjorde navet i flertalet vänkretsar.
Läs mer om Stocksund.
Hultqvist lovar inget svenskt köp av Saab:s flaggskepp
På fredagen visades Saab:s nya spaningsflygplan upp för första gången. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) lovar inget svenskt köp. För Saab är det första gången en utländsk kund varit drivande i bolagets produktutveckling.
Läs mer om Peter Hultqvist.
USA ska straffa Nordkorea med nya sanktioner
USA:s president Donald Trump uppgav på fredagen att de nu ska genomföra de största sanktionerna någonsin mot Nordkorea. Det rapporterar Reuters, med hänvisning till utdrag ur ett anförande Donald Trump ska hålla senare under dagen.
Läs mer om Donald Trump och Nordkorea.