13. Mars 2018 10.00-10.59

I sprinten är Modin ett jagat byte

Zebastian Modin fick ont i ryggen och missade medalj på 20 kilometer. I sprinten ska han hålla undan för jägarna - om det behövs med hjälp av sin nyintränade fällningsteknik vid målgång.
Läs mer om Modin.

Chef köptes ut av Malmö stad - två gånger

Inrikes. En chef inom Malmö stad hann jobba i tre dagar på sin nya tjänst innan personen köptes ut av kommunen - för andra gången inom loppet av tre år.
Läs mer om Malmö.
Knivman i Wien hade islamistsympatier
Läs mer om Wien.

I sprinten är Modin ett jagat byte

Zebastian Modin fick ont i ryggen och missade medalj på 20 kilometer. I sprinten ska han hålla undan för jägarna – om det behövs med hjälp av sin nyintränade fällningsteknik vid målgång. – Det har blivit väldigt viktigt, säger 23-åringen.
Läs mer om Modin.
Kvinna påkörd – föraren smet från platsen
En kvinna har blivit påkörd när hon korsade över vägen i Kortedala.Föraren av personbilen smet sedan från platsen och söks nu av polis.
Läs mer om Kortedala.Föraren.
Imane, 23, kritiserar Gudrun Sjödn: Nedvärderade min hijab
Under en modevisning ska modebloggaren Imane Asry ha blivit utsatt för kränkande kommentarer om sin hijab av designern Gudrun Sjödn.– Jag blev bemött av negativa och diskriminerande kommentarer om min hijab, skriver Imane Asry i ett uppmärksammat inlägg på Instagram.
Nicole Kidman i ny HBO-serie
Nicole Kidman producerar och spelar huvudrollen i kommande HBO-serien The undoing.
Knivman i Wien hade islamistsympatier
Den 26-årige man som sköts ihjäl efter en knivattack utanför iranska ambassadörens residens i Wien i måndags hade islamistsympatier, enligt österrikiska myndigheter.
Läs mer om Wien.
Nu väntas illegalt spel på skolidrott för 80 miljarder
Tampa. Amerikaner förväntas spela för motsvarande 80 miljarder kronor när slutspelet i herrarnas collegebasket drar i gång. Bara tre procent av spelet är lagligt.
Räntor och valutor: Kronan stärks mot euron och dollarn
Europaräntorna sjunker någon punkt på tisdagen samtidigt som kronan stärkts något öre mot både euron och dollarn till 10,16 respektive 8,24.
Exklusiva koffertar ställs ut på nytt galleri
1 av 3 Exklusiva koffertar ställs ut på nytt galleri Kulturtelegram. Judy Garlands koffert för lp-skivor och Franklin D Roosevelts särskilda resegarderob. I 15 år har Magnus och Johanna Malm samlat exklusiva koffertar från Louis Vuitton.
Putte i Parken ingår partnerskap med Dalakraft
Dalakraft har ingått ett marknadssamarbete med musikfestivalen Putte i Parken, det framgår av ett pressmeddelande. Initiativet till samarbetet togs i samband med att Leksands kommun ingick ett tvåårsavtal med gratisfestivalen för 2018-2019.
Läs mer om Dalakraft, Parken och Putte.
Dalens slutspelspresent
På torsdag drar kvartsfinalserien mot Falun igång för Dalens del och idag presenterade Umeålaget en kontraktsförlängning. Niclas Brohlin Ljung kommer fortsätta i Dalen fram till 2021.
Läs mer om Dalen, Falun och Umeålaget.
Mia Skäringer om våldet mot kvinnor: "Varför skyddar inte samhället oss?"
Var finns alla resurser och pengar till att förebygga våld mot kvinnor? Det undrar komikern Mia Skäringer Lázár i ett hyllat inlägg. "Att vara kvinna är bara en fråga om tid. Inte om utan när," skriver hon.
Läs mer om Mia Skäringer Lzr.
Ett sätt att mjölka publiken på pengar
Ishockeyförbundet ska mjölka SHL-publiken på så mycket pengar som möjligt. Nu får de lag som kommer nia eller tia en andra chans, precis som i mellon. Jag anser att har man inte kommit bland de åtta första då är man borta från slutspelet.
:Stilombudsmannen: Galoscher har ingen åldersgräns
Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om åldergräns på galoscher och snygga resväskor.
Läs mer om Klercker.
Så lever de rika ryska kvinnorna: Min man skämmer bort mig
S:T PETERSBURG.Det kan ibland se ut som om Lev Tolstojs värld med baler och glitter återvänt till S:t Petersburg. När BBC häromåret åter filmatiserade Krig och fred så var det den ryske juveleraren Petr Axenoff som designade juvelerna. Maria Golubeva känner väl till smyckena. Hon har själv burit dem. Hon tillhör stadens nya adel, de verkligt rika. LÄS MER: Jag bad om att få kopiera Putins läxa, men han sa nej
Läs mer om Krig, Petr Axenoff och S.t.
Jättediamant såld för 40 miljoner dollar
Den 910 carat stora rådiamanten Lesotho Legend såldes på måndagen för 40 miljoner dollar vid ett försäljningsförfarande i Antwerpen. Priset per carat uppgår därmed till knappt 44.000 dollar. Det uppger Gem Diamonds, som utvann diamanten vid sin gruva Letseng i Lesotho i södra Afrika, i ett pressmeddelande.
Stockholmsbörsen: SSAB stiger efter konkurrentens höjda vinstprognos
Stockholmbörsen steg under den inledande handeln på tisdagen. Industri och råvarubolag klättrade medan telekom tyngde. Vid 10.25 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 0,5 procent till nivån 1.602. Omsättningen i Stockholm uppgick då till 2,2 miljarder kronor.
Läs mer om Stockholm.
Åtalad styrelseordförande med omedelbar verkan
First North-bolaget Enviro meddelar att styrelseordförande Stig-Arne Blom avgår på egen begäran med omedelbar verkan. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Stig-Arne Blom.
Jubileumsår för Mora Spelmanslag
Under innevarande år fyller Mora Spelmanslag 80 år och jubileumsåret har inletts med föreningens 79:de årsmöte. Mora Spelmanslag har haft sitt 79:de årsmöte och har under 2017 haft ett 30-tal framträdanden.
Läs mer om Mora Spelmanslag.
Psykmötet: Kindbergs hugg - och svaren från MFF
Vi har samlat citaten som gör lördagens cupsemifinal än hetare. Mötet mellan Mal...
Läs mer om MFF och Mal.
Tung förlust för Winnipeg i toppmatchen mot Washington
Det var två topplag som möttes i NHL i ishockey på tisdagen. Washington tog en stark seger på hemmaplan, efter att ha slagit Winnipeg med 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 1-0) efter förlängning.
Läs mer om NHL, Washington och Winnipeg.
Tillbehör som tillför (världens bästa spel-accessories)
Adam Holmberg väljer: Xbox One Elite Controller Till en början verkade det bara vara en väldigt dyr gimmickdosa skapad av Microsoft i hopp om att vinna goda ord från deras forna hardcore-publik,
Läs mer om Microsoft.
Facit till dagens nationella prov stulet - kan påverka ditt slutbetyg
När det våras för nationella prov är det inte helt ovanligt att dessa får spridning på sociala medier. Och antagligen är det inte för att det är så kul och rogivande att skriva prov, utan för att de helt enkelt vill ha koll på vad de måste kunna.
Slagsmål i turkiska parlamentet
Slagsmål har utbrutit i turkiska parlamentet, sedan lagstiftarna röstat igenom en lag som öppnar för att skapa valtekniska samarbeten.(TT) Slagsmål har utbrutit i turkiska parlamentet,
Kodsnack 251: Ett intressant tal och eget Västtrafikkort
Kristoffer och Fredrik snackar med Johan Thelin, en av arrangörerna av öppen källkods-konferensen foss-north, liknande konferenser och Linux i bilar.
KD:s vallöfte: Kommer inte stänga religiösa friskolor
S ägnar sig åt kollektiv bestraffning när de går till val på att stänga religiösa friskolor. Det säger Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlsson. – Det är provocerande och märkligt att dra alla skolor över en kam, säger han.
Kina organiserar om kontrollapparaten
President Xi Jinping stärker greppet om Kinas finans- och försäkringssektor med en ny stor myndighetsreform, där bland annat tillsynsmyndigheterna för banker och försäkringssektorn slås ihop.
I London serveras Ingmar Bergman med kott bullar
Ingmar Bergman fyller 100 år och hyllas stort av en enhällig engelsk kritikerkår när nu Fanny Alexander spelas på Old Vic . Fast man ser inte riktigt samma saker som sina svenska kollegor.
Leksand borde förlora med flit
Timrå leder med 2-0 i matcher i den allsvenska finalen som egentligen inte har någon vinnare.Därför borde Leksand lägga sig i kväll och fokusera på nästa kval och sedan en duell mot Mora.Det går emot allt vad sport handlar om.Men Leksand kan tvingas utnyttja systemet.
Läs mer om Leksand och Mora.Det.
Ikea founder Ingvar Kamprad s will revealed
According to Ingvar Kamprad s will, half of his fortune will go to a foundation working to promote education and research in the fields of entrepreneurship, environment, competence, health and social development. This according to documents that were revealed to the public on Tuesday.
Läs mer om Ingvar Kamprad och Tuesday.
Familjen Kamprad behåller makten över Ikea
Ingvar Kamprads testamente säger inget om hur rik familjen Kamprad är. Det mesta av förmögenheten ligger i stiftelser utomlands. De tre sönerna behåller dock makten över Ikea.
Läs mer om Ikea och Kamprad.
Hit går Kamprads arv
Ingvar Kamprads arv går till barnen, men också till satsningar i Norrland. Det visar testamentet som nu blivit offentligt.
Läs mer om Norrland.
Bohusläningen storsatsar - direktsänder Uddevalla idrottsgala
På torsdag är det dags för en av årets höjdpunkter - Uddevalla idrottsgala. Bohusläningen storsatsar och direktsänder hela festen från 18.45. Bohusläningen punktmarkerar Uddevalla idrottsgala.
Läs mer om Uddevalla.
Läsarnas bästa sportbilder
Den här veckan arrangeras Uddevalla idrottsgala där sportprofiler från området hyllas med pompa och ståt. Med anledning av det vill vi att du skickar in din bästa bild med sportmotiv till oss. Korpfotboll i snöfall? Karateträning hemma?
Läs mer om Uddevalla.
Forwarden tillbaka i HHK - som förlänger med brödraduon
Trio klar för spel med division 2-laget. Bröderna Filip och Simon Blomkvist har bestämt sig för en fortsättning i Hallstahammars HK. Duon har skrivit på ett avtal som sträcker sig över säsongen 2018/19. - Härligt att bröderna stannar.
Läs mer om HHK och Simon Blomkvist.
4 falska nyheter som fått genomslag
Finns det en koppling mellan vaccin och autism? Har Hillary Clinton lett en internationell barnsexhärva? Och vad hände "i går kväll i Sverige"?
Läs mer om Sverige.
Hur källkritiska är svenskarna?
Ryssland anklagas för att sprida systematisk desinformation. I USA sitter en president som klistrar "fake news" på all nyhetsrapportering han ogillar. Och konspirationsteorier sprids globalt på några ögonblick.
"Spännande musikal": Allsång och dans för över 1 000 elever
I veckan bjuder Västerbergslagens Kulturskola på de traditionella skolkonserterna. Den första av åtta föreställningar genomfördes i Folkets hus Aveny på tisdagsförmiddagen och det var en entusiastisk publik som följden händelserna på scenen.
Läs mer om Aveny.
JUST NU - PÅ FD: Lämnade Dif - Käck efter drömdebuten: "Jäkligt kul att testa något nytt"
Efter tre säsonger i Djurgården valde Elliot Käck, 28, att lämna allsvenskan för att testa vingarna i den norska nykomlingen IK Start. Och han kunde inte fått en bättre start på säsongen.
Läs mer om Djurgården, Elliot Käck och Käck.
Google och Apple i tuff kamp om hetaste AI-företagen
Artificell intelligens börjar bli en del av varje it-företags strategi – så det är inte så konstigt att de stora it-leverantörerna växlar upp sina förvärv av AI-startups. Google och Apple är de som köpt flest.
Läs mer om AI-företagen och Apple.
Undersökning: Kryptokaparna världens mest utbredda malware
På Check Points lista över de vanligaste malware-hoten på nätet ligger kryptokaparna i topp.
Många döda i bussolycka i Etiopien
Läs mer om Etiopien.
Julklassikern om Karl-Bertil Jonsson blir ny scenshow
Filmklassikern Sagan om Karl-Bertils julafton blir scenshow.Henrik Dorsin står bakom idn som grundades när han var julvärd på SVT 2014.– Tillsammans ska vi skapa en föreställning med prat, sång, musik och dans. säger Dorsin i ett pressmeddelande.
Läs mer om Dorsin, Karl-Bertil Jonsson och SVT.
Känns som att jag har halva foten inne
Gustav Svensson, 31, har inlett 2018 starkt och är kanske mer motiverad än någonsin.Säsongens stora mål är glasklart: VM i Ryssland i sommar.– Det känns som att jag har halva foten inne, säger mittfältaren.
Läs mer om Ryssland.
Kallas mediechef: Fyllbultarna pissade på arrangören
Fyllbultarna pissade på arrangören och volontärernas insats genom att uppföra sig som svin och respektlöst förstöra för tryggheten och säkerheten. I sin blogg på norska Nettavisen skriver Charlotte Kallas mediechef Torbjörn Nordvall ett upprört inlägg efter rubrikerna om fylla och slagsmål i samband med helgens skidtävlingar i Holmenkollen.
Många döda i busskrasch i Etiopien
Minst 38 personer har omkommit i en bussolycka i Etiopien, rapporterar statliga etiopiska medier.
Läs mer om Etiopien.
Norge: Trendbrott – försäljningen av nya bostäder steg
Försäljningen av nya bostäder i Norge steg med 1 procent under februari, jämfört med motsvarande period i fjol. Detta efter att försäljningen minskat tio månader i rad. Det visar statistik från Boligprodusentenes Forening, enligt TDN.
Läs mer om Norge och TDN.
Magdalena Andersson: EU måste markera mot USA:s ståltullar
EU bör hitta en bra balans i sina motåtgärder mot USA:s ståltullar. Men det är viktigt att EU markerar. Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till ekofinmötet på tisdagen.
Läs mer om Magdalena Andersson.
Så ser de nya Öresundstågen ut
Foto: Kasper Dudzik Kallbadhuset i Malmö pryder den tysta kupén. Under de närmaste fem åren kommer Öresundstågen att få sig ett rejält lyft. I veckan går det första upprustade tåget ut i ordinarie trafik.
Läs mer om Malmö och Öresundstågen.
Jonny Jonsson
I Skogskapellet, Oskarshamn, har begravningsgudstjänst hållits för Jonny Jonsson, Oskarshamn.
Läs mer om Jonny Jonsson och Oskarshamn.
Bänkning: KTM 1050Adventure -16
KTM 1050Adventure -16 har 95 hästkrafter på pappret men hur stark är den egentligen? Som alltid kan Bike ge svaret med våra mätningar i bromsbänk.
Läs mer om Bike.
Ny nationell arena för marin forskning
Genom ett nytt samarbete mellan fem starka forskningsaktörer tas nu första steget i skapandet av en nationell arena för marin forskning och innovation. Ett avtal har undertecknats för att utveckla en unik forsknings- och innovationsmiljö för blå tillväxt under namnet Kristineberg Marine Research and Innovation Centre. – Nu går vi i frontlinjen för att skapa Fortsätt läsa Ny nationell arena för marin forskning Inlägget Ny nationell arena för marin forskning dök först upp på Båtliv.
Exklusiva koffertar ställs ut på nytt galleri
Judy Garlands koffert för lp-skivor och Franklin D Roosevelts särskilda resegarderob. I 15 år har Magnus och Johanna Malm samlat exklusiva koffertar från Louis Vuitton. Nu ställer de ut dem på nya Galleri Fredstan i Göteborg.
Matchen sköts upp - i 17 (!) år
I en match som skulle avgjorts redan 2001 slog Venus Williams lillasyster Serena Williams i Indian Wells i natt.Men en av USA:s största tennisskandaler i modern tid – där båda systrarna bröt ihop av hat och burop från sina egna fans – sköt upp mötet i 17 år.– Jag hade helt mött någon annan, säger Serena Williams enligt Desert Sun.
Läs mer om Desert Sun.
Stulet nationellt prov cirkulerar på Snapchat
I förra veckan stals nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Provet tros ha sedan dess ha läckt via sociala medier.
Läs mer om Snapchat.
Testamentet: Hit ska Kamprads pengar gå
Dagens Nyheter har läst möbelkungen Ingvar Kamprads testamente.Enligt tidningen ska pengarna gå till satsningar i Norrland genom en stiftelse som ska främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling.Testamentet blir offentligt i dag.
Läs mer om Norrland.
Hit går Ingvar Kamprads arv
Ikea-grundaren Ingvar Kamprad testamenterade sina tillgångar till en stiftelse som ska främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling. Det framgår av handlingar som blir offentliga i dag. Pengarna ska enligt testamentet gå till satsningar i Norrland.
Läs mer om Norrland.
Bombdåd mot emiratstödd styrka i Jemen
Minst fyra personer har dödats i ett bombdåd i Aden i Jemen, i anslutning till en militäranläggning för styrkor stödda av Förenade arabemiraten. En säkerhetskälla uppger att det rör sig om ett självmordsdåd.
Läs mer om Aden, Förenade och Jemen.
ÅF-topp miljonsäljer aktier
Roberto Gerosa, chef för ÅF:s division Energy, sålde den 9 mars 21.878 B-aktier i bolaget för sammanlagt 4,2 miljoner kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.
Läs mer om Energy.
Google och Apple i tuff kamp om hetaste AI-företagen
Artificell intelligens börjar bli en del av varje it-företags strategi - så det är inte så konstigt att de stora it-leverantörerna växlar upp sina förvärv av AI-startups. Google och Apple är de som köpt flest.
Läs mer om AI-företagen och Apple.
SOS Alarm och polisen ska lära oss ringa rätt samhällsnummer: "Viktigt att spara nödnumret 112 till akuta situationer"
Varje år får SOS ta emot över tre miljoner samtal till nödnumret 112. Uppskattningsvis vart tredje samtal är en felringning eller ett samtal som aldrig borde ha ringts.
Karl-Bertil Jonsson deluxe sätts upp på Scalateatern i Stockholm
Anton Lundqvist spelar huvudrollen när Scalateatern i Stockholm sätter upp "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" i höst. Även Per Åhlin medverkar, bland annat för att originalfilmens stämning inte ska gå förlorad.
Läs mer om Sagan, Scalateatern och Stockholm.
Pichler hyllar amatörglädjen i sin nya komedi
Gabriela Pichler följer upp sin Guldbaggebelönade debut "Äta sova dö" med en landsbygdskomedi fylld av mångfald - och amatörer i alla stora roller. - Det finns ett stort egenvärde i det.
Läs mer om Guldbaggebelönade och Äta.
Jonas Svahn inför kvartsfinalen
Dalen förbereder sig för att gå in i slutspelet igen. Lagets centerstjärna Jonas Svahn ger en lägesrapport inför kvartsfinalerna. Är detta Svahns och Dalens år?
Google och Apple i tuff kamp om hetaste AI-företagen
Artificell intelligens börjar bli en del av varje it-företags strategi – så det är inte så konstigt att de stora it-leverantörerna växlar upp sina förvärv av AI-startups. Google och Apple är de som köpt flest.
Läs mer om AI-företagen och Apple.
Stulet prov cirkulerar på Snapchat
I förra veckan stals nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Provet tros ha sedan dess ha läckt via sociala medier.
Läs mer om Snapchat.
Helloween till Umeå i sommar
Läs mer om Umeå.
Berättar nya detaljer om ikonens dödsfall
Norske skidstjärnan Ivar Formo försvann mystiskt och hittades död under isen.Nu har hans familj berättat om ikonens sista dygn i livet.
Läs mer om Ivar Formo.
Turkiet: Vi har omringat Afrin
Den turkiska militären och allierade rebellgrupper har omringat staden Afrin i Syrien, enligt statliga turkiska medier.
Läs mer om Afrin och Syrien.
Explosion när palestinsk ledare besöker Gaza
En explosion har inträffat på en väg i Gazaremsan strax efter det att den palestinske premiärministern Rami Hamdallah passerade platsen i en bilkonvoj, enligt palestinska myndigheter.
Läs mer om Gaza, Gazaremsan och Rami Hamdallah.
Börsveckan ger aktietips inom bygg och e-handel
Börsveckan har tittat i bland annat bygg- och e-handelssektorn i det senaste numret.
Nu är det klart - Trump stoppar jätteaffären
För att skydda den nationella säkerheten sätter nu Vita Huset upp stoppskylten för det som skulle bli världens största it-fusion. Det går inte jättebra för det som skulle bli världens största it-affär.
Läs mer om Trump och Vita Huset.
Explosion när palestinsk ledare besöker Gaza
En explosion har inträffat på en väg i Gazaremsan strax efter det att den palestinske premiärministern Rami Hamdallah passerade platsen i en bilkonvoj,
Läs mer om Gaza, Gazaremsan och Rami Hamdallah.
Sven Eric Nelsson
I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Sven Eric Nelsson.
Läs mer om Sven Eric Nelsson.