13. Mars 2018 12.00-12.59

SKIVRECENSION: "Songs of Boda hade passat lika bra på en bar i Memphis som på en valfri rockklubb i en svensk stad"

Daniel Skoglunds alter ego Songs of Boda tar ett musikaliskt kliv från Borås till den amerikanska södern. Debutalbumet "Iago" är ett kraftfullt kapitel stöpt i USA-ikonografi.
Läs mer om Boda.

EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson död

Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom.(TT) Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom.
Så mycket kostade världens femte största diamant
Den 910 carat stora rådiamanten Lesotho Legend såldes på måndagen för 40 miljoner dollar vid ett försäljningsförfarande i Antwerpen. Priset per carat uppgår därmed till knappt 44.000 dollar.
Läs mer om Antwerpen och Lesotho Legend.
Man hittad död i Stockholm
Läs mer om Stockholm.

EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson död

Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom.
Valvet översvämmades - nu ska fiaskobygget förbättras
Satsningen på en fröbank på Svalbard - som skulle garantera jordens biologiska mångfald - blev kraftigt ifrågasatt efter att den drabbats av översvämning.Nu ska den förbättras - för drygt 105 miljoner kronor.– Förbättringen, som vi hoppas snart kan ske, kommer att garantera att vi kan erbjuda världens genbanker ett säkert alternativ till förvaring, sade nyligen Georg Dale, jordbruksminister i Norge.
Läs mer om Georg Dale, Norge och Svalbard.
Maria Schottenius: Vad skulle Martin Luther ha sagt om kyrkans prislistor?
Påve Franciskus motsätter sig kravet om att katolska kyrkan ska ta betalt för nattvarden. Vad skulle Martin Luther ha sagt, undrar Maria Schottenius.
Läs mer om Martin Luther.
Så skadar nervgift kroppen
Allt tyder på att den före detta ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades med nervgift. DN reder ut hur giftet påverkar kroppen.
Läs mer om Julia Skripal och Sergej Skripal.
En hittad död i Stockholm
En person har hittats död utomhus i Johanneshov i Stockholm.
Läs mer om Johanneshov och Stockholm.
Lavrov svarar på brittiska anklagelserna – Ryssland är inte skyldigt
Theresa May kräver svar om den ryska inblandningen i giftattacken. Ryssland har nu begärt åtkomst till nervgiftet som användes vid mordförsöken i Salisbury, men nekas tillgång till allt som har med utredningen att göra.
Läs mer om Ryssland och Salisbury.
EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson död
Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom.
Stockholmsbörsen på väg mot sjunde raka dagen på plus
Stockholmbörsen handlades något högre vid lunchtid på tisdagen och var därmed på väg att notera en sjunde handelsdag på raken på plus. Industri och råvarubolag klättrade medan telekom tyngde i vår del av världen.
Färjestad sparkar Hudacek
Färjestad väljer att sparka forwarden Libor Hudacek efter hans uppmärksammade yxhugg mot Rögles Ludvig Elvenes. "Vi ska spela en tuff, fysisk och utmanande ishockey.
Läs mer om Hudacek och Libor Hudacek.
Smartphone-spel baserat på Westworld utannonserat
HBO-succén Westworld har nu ynglat av sig till ytterligare ett media och kommer nu som spel till både Android och Ios, men premiär nästa månad. Tanken är att du själv ska få styra över en nöjespark för vuxna.
Läs mer om Android och Westworld.
Mia Skäringer till Löfbergs Arena
Komikern och skådespelaren på arenaturné med uppdaterad föreställning. En föreställning om att äga sig själv och vara kvinna på sina egna villkor. Så beskrivs Mia Skäringers "Avig Maria - No more fucks to!" som hon tar på arenaturné i höst.
Turkiet: Vi har omringat Afrin
Den turkiska militären och allierade rebellgrupper har omringat staden Afrin i Syrien, enligt statliga turkiska medier. Turkiet inledde den så kallade "Operation olivkvist" i mitten av januari.
Läs mer om Afrin, Operation och Syrien.
Sverige spräckte målnollan - men ny förlust inkasserad i Paralympics
NY FÖRLUST. Sverige förlorade sin tredje raka match i Paralympics efter 1-3 mot Norge. Foto: Bildbyrån/VEGARD WIVESTAD GRØTT Sveriges kälkhockeylandslag drabbades av ännu en förlust i Paralympics på tisdagen.
Läs mer om Norge.
Färjestad sparkar Hudacek
Läs mer om Hudacek.
Sverige spräckte nollan – men åkte på ny förlust
Det dröjde två timmar, en minut och 35 sekunder men nu har Sverige gjort sitt första mål i kälkhockey i Paralympics.Max Gyllsten slog till drygt åtta perioder in i turneringen när han reducerade till 1–2 mot Norge i den sista gruppspelsmatchen.
Läs mer om Norge, Paralympics.Max och Sverige.
Person hittade död utomhus – förundersökning om mord inledd
En person har hittats avliden utomhus i södra Stockholm.Enligt uppgift till Expressen hittades personen på ett tak.– Det är oklara omständigheter och vi har inlett en förundersökning för att kunna vidta åtgärder, en förundersökning om mord, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson död
Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom.
S-förbud mot religiösa friskolor får kritik
En rektor vid en islamisk skola vänder sig emot Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa friskolor.
90-talets populära hårspännen är tillbaka! Här är kändisarna som testat trenden
Kan 90-talets eftertraktade hårspännen bli 2018 års hetaste accessoar? Vi säger svar ja! Se vilka kändisar som återigen placerat trenden på trendkartan och shoppa ett par coola hårspännen till dig själv redan nu.
Nu börjar inspelningen av "Artemis Fowl"
Disneys filmatisering av "Artemis Fowl" är äntligen igång, meddelar Screenrant. Kenneth Branagh regisserar historien om en ruggigt rik och intelligent 12-åring, som upptäcker en dold värld av magi, troll, älvor och dvärgar.
Läs mer om Screenrant.
Ommöblering på EU:s skattelista
Tre länder flyttas ut och tre andra flyttas in på EU:s svarta lista över icke samarbetsvilliga i skattesammanhang, när EU-ländernas finansministrar möts i Bryssel i dag.
Läs mer om Bryssel.
Storägare ökar i Dome Energy
Dome Energys storägare Mats Gabrielsson har köpt 4 miljoner aktier i Dome Energy för 0,5 kronor styck i en transaktion daterad den 8 mars.
Läs mer om Dome Energy.
Tysklands sparkar förbundskaptenen
Uttåget i EM redan i kvartsfinal, förlusten mot Island i VM-kvalet och sistaplatsen i landslagsturneringen i USA nyligen.Nu sparkar Tyskland förbundskaptenen i fotboll, Steffi Jones.
Läs mer om Island, Tyskland, USA och VM-kvalet.
Toyota och Subaru har mest trogna bilkunder
13,9 miljoner bilköp under tio års tid – det är vad Edmunds lojalitetsrapport utgår ifrån. Resultatet? Toyota och Subaru har mest lojala kunder, medan Volvo återfinns i botten på listan.Klart sämst är dock Chrysler där bara 16 procent av kunderna köpte en ny bil av samma märke.
Läs mer om Chrysler, Subaru och Volvo.
Hemligheten bakom Kamprads miljardgåva
Hälften av Kamprads förmögenhet går till satsningar i Norrland.Det osannolika beskedet kan bland annat hittas i en på förhand utdömd etablering och en oväntad vänskap med en blivande svensk minister från Haparanda.– Ingvar var ofta och hälsade på mig och vi hade många diskussioner om hur man kan få unga människor att vilja bo kvar i norr, säger landsbygdsminister Sven-Erik Buch ttill Dina pengar.
Ny misstänkt giftattack mot brittiska parlamentet
Londonpolisen undersöker ett nytt larm om en misstänkt substans i det brittiska parlamentets lokaler, rapporterar Independent. Paketet som hittades på måndagen var ofarligt.
Läs mer om Independent.
Lyxig bostadsutvecklare backar från plan
Det skulle bli exklusiva lägenheter mitt i centrala Stockholm. Men nu kan det bli skola eller kontor.
Läs mer om Stockholm.
Sjöstrand Coffee planerar kapitalanskaffning
Sjöstrand Coffee avser att genomföra en kapitalanskaffning för att vidareutveckla verksamheten och den fortsatta produktutvecklingen. Styrelsen har för avsikt att presentera en plan innan innevarande kvartals utgång. Det framgår av ett pressmeddelande.
Efter avstängningen - nu får Hudacek sparken
SPARKAD. Libor Hudaceks sejour i Färjestad blev bara fem matcher lång. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson Klubbsvingen mot Rögles forward Ludvig Elvenes blev slutet på Libor Hudaceks sejour i Färjestad.
Läs mer om Färjestad och Hudacek.
Första 3D Xpoint-diskarna för konsumenter
Intels 3D Xpoint-teknik har tagit tid att nå ut på marknaden och hittills bara funnits som mycket dyra eller specialiserade proffsenheter. Nu siktar man äntligen på konsumenterna med Optane SSD 800P i kapaciteterna 58 och 118 gigabyte.
Kamprads sista vilja: Utveckla Norrland
Hälften till barnen, men den andra hälften till en stiftelse som ska främja utbildning och forskning _ med en ansenlig summa till satsningar i Norrland. Det är Ikeagrundaren Ingvar Kamprads testamente.
Läs mer om Norrland.
Ryska åkarens utspel: Hon är inte ensam
Krista Pärmäkoski hade dispens att använda ett förbjudet preparat under OS i Pyeongchang.Hon är en av flera enligt den ryska stjärnan Natalja Neprjajeva.– Jag vill berätta att hon inte är ensam, säger Neprjajeva till ryska Openski.
Vårens billigaste weekendstäder – hela listan
Söker du en prisvärd weekendresa i vår?Då är Sankt Petersburg, Sarajevo och Belgrad städerna som ger dig mest för pengarna.Dyrast är besök i Oslo, Genève och Reykjavik.Det visar vårens nya storstadsindex.
Buss och lastbil i krock på E18 – ett körfält avstängt
En trafikolycka har inträffat på E18 i höjd med Emausmotet i Västerås.Enligt de första uppgifterna är en buss och lastbil inblandade i olyckan.
Läs mer om E18, Emausmotet och Västerås.Enligt.
Tysklands förbundskapten sparkas
Uttåget i EM redan i kvartsfinal, förlusten mot Island i VM-kvalet och sistaplatsen i landslagsturneringen i USA nyligen. Nu sparkar Tyskland förbundskaptenen i fotboll, Steffi Jones.
Läs mer om Island, Tyskland, USA och VM-kvalet.
Polisen tog jaktvapen från nazist
Inrikes. En man som är aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått sin rätt att ha vapen återkallad på grund av sitt engagemang i organisationen, skriver SVT Nyheter Halland.
Läs mer om Nordiska.
Vad finns det i vinet?
Den latinska frasen "in vino veritas " - sanningen finns i vinet - är ett uttryck som inte tycks gälla själva vinbranschen.
Fullt möjligt att satsa mer på höghastighetsbana
Höghastighetsjärnvägen måste få en ny finansiering så att den byggs färdigt snabbare. Vi menar att det är fullt möjligt för staten att göra en särskild ekonomisk satsning.
Modemästaren Hubert de Givenchy har gått bort
Den franska modedesignern Hubert de Givenchy har gått bort och han nådde den aktningsvärda åldern av 91 år.
Läs mer om Givenchy och Hubert.
Hermansson urholkar principen om armlängds avstånd
GP:s Kulturchef Björn Werner svarar Ann Sofie Hermansson i debatten om Burka songs 2.0 och konstnärlig frihet. Han menar att hennes ageranden såväl som uttalanden urholkar principen om armlängds avstånd.
Läs mer om Ann Sofie Hermansson och Burka.
Miljökonferens på båtmässan Allt för sjön 2018
Svenska Båtunionens Miljökonferens hölls i samband med Stora Båtklubbsdagen Ost på båtmässan Allt för sjön 10–11 mars 2018. Lördag Grunda vikar – unika och sårbara Sofia Wikström Östersjöcentrum Stockholms universitet Vad kan vi göra för att minska påverkan på det marina livet? Många ankare grumlar vattnet och propellrar rör också upp bottensediment. Undervattensängar har stor Fortsätt läsa Miljökonferens på båtmässan Allt för sjön 2018 Inlägget Miljökonferens på båtmässan Allt för sjön 2018 d
Programtips: Mame 0.194
Nu kan du spela gamla arkadspel på din dator. Det är inte helt enkelt att konfigurera det hela, men det är väl värt arbetet. När du är klar kan du nämligen använda tusentals gamla spel.
Kamprads testamente: Hit går förmögenheten
Hälften till barnen, och hälften till en stiftelse som ska främja utbildning och forskning – med en ansenlig summa till satsningar i Norrland. Dagens Nyheter har tagit del av Ingvar Kamprad testamente, som offentliggjordes under tisdagen.
Läs mer om Ingvar Kamprad och Norrland.
15% rabatt på ekologisk gurkmeja och ingefära – boosta ditt immunförsvar
Hälsoliv i samarbete med Happy Green – din ekologiska och hållbara butik på nätet
Läs mer om Happy Green.
Test: Klarar du ungdomarnas ekonomiprov?
Den här veckan pågår Money Week där svenska skolklasser får lära sig mer om privatekonomi. Bland annat tävlar i ämnet med ungdomar från över hundra länder. Här kan du testa att göra provet själv.
Läs mer om Money Week.
Draken Film visar Burka songs 2.0
Göteborgs filmfestival släpper Burka songs 2.0 på sin streamingtjänst, Draken film.
Läs mer om Burka och Draken.
Flyktingrörelsen har tröttnat på att politiker inte lyssnar
439 personer som engagerat sig för ensamkommande flyktingungdomar har fått nog av att staten inte lyssnar på dem. Nu har de bestämt sig för att gå sin egen väg. "Vi har tagit ut skilsmässa," skriver de på Aftonbladet Debatt.
Läs mer om Aftonbladet Debatt.
Polisen tog jaktvapen från nazist
En man som är aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått sin rätt att ha vapen återkallad på grund av sitt engagemang i organisationen, skriver SVT Nyheter Halland.
Läs mer om Nordiska.
Volvo gasar mot nya rekord: "Ser positivt ut"
Klassiska småspararfavoriten AB Volvo har funnits i över 90 år. Nu genomgår verkstadsjätten sin kanske bästa tid någonsin. - Men vi måste veta att vi är i en cyklisk industri, säger vd Martin Lundstedt.
Läs mer om Martin Lundstedt.
Mia Skäringer kommer till Karlstad
Kristinehamnsbördiga Mia Skäringer - känd från bland annat Solsidan - kommer till Karlstad på turné.
Läs mer om Karlstad och Solsidan.
Mia Skäringer på arenaturné - till Malmö i höst
Komikern och sångerskan Mia Skäringer ger sig ut på arenaturné igen i höst. Med ...
Läs mer om Malmö och Mia Skäringer.
Uppgifter: Kriminell liga försökte rigga två allsvenska matcher och en cupfinal
Fjolårets allsvenska möte mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi sköts upp efter ett matchfixningsförsök där AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos fick erbjudande att påverka resultatet mot ersättning.
Läs mer om AIK och Gamla Ullevi.
Naivt – religiösa friskolor en tillgång för samhället
Det både naivt och märkligt att den sekulära inriktningen upphöjs till allena saliggörande och att konfessionella inslag misstänkliggörs utan urskiljning. Det skriver Antje Jackeln med flera i Sveriges kristna råd, med anledning av att S vill förbjuda religiösa friskolor.
Läs mer om Antje Jackeln.
Sexbarnsmamman Olivias barn blir nekade skolskjuts
Föräldrarna har i åratal kämpat för skolskjuts till sina barn.Men nu har de fått nej – igen.Anledningen? Skolan ligger på fel sida kommungränsen.– Många har fått gått ner i arbetstid och vi försöker samverka så gott det går mellan familjerna, säger sexbarnsmamman Olivia Schell.
Läs mer om Olivia Schell.
Fyllde 100 år – då slutade Klarna-tjänsten fungera
Kvinnan fyllde 100 år. Då slutade Klarna-tjänsten fungera. Det är olyckligt, säger Johanna Nyman på Klarna Bank, till Nyhetsbyrån Sirn.