13. Mars 2018 15.00-15.59

Ligachefen efter skandalen: "Hot och upplevelser av hot är inget som vi ska tolerera"

Sonny Lundwall och Joby Messier. Foto: Bildbyrån Panterns tränare Joby Messier anklagas för att inför gårdagens match mot Oskarshamn ha hotat en ideell funktionär i klubben med våld.
Läs mer om Joby Messier och Oskarshamn.
CIA-chefen Mike Pompeo – Trumps val
Mindre än fjorton månader efter att han blev CIA-chef är Mike Pompeo president Donald Trumps favorit att bli ny utrikesminister. Pompeo beskrivs som mycket konservativ
Läs mer om Mike Pompeo.

Debatten om Burka songs 2.0 har blivit en häxjakt

Den omdiskuterade visningen av Hanna Högstedts Burka songs 2.0 lockar fram det sämsta i såväl politiker som ledarskribenter.Jens Liljestrand skriver om hur smutskastning och politisk posering ersätter komplexa perspektiv på konsten.
Läs mer om Burka.
Sabotage-spya i butik fångades av kamera
Kunden på Biltema upplevde något mycket obehagligt när han lyfte upp en vara.Plötsligt satte han handen mitt i en dold spya.På övervakningsfilm syns en man gå omkring och spy på tre olika platser i butiken.
Läs mer om Biltema.
Så fördelas Kamprads testamente
Ingvar Kamprads arv har blivit offentligt. Hit går pengarna.
Högerextrem kampanj på Södertörns högskola
Södertörns högskola med omnejd drabbades av en omfattande propagandakampanj från en högerextremistisk grupp på måndagen. Lärosätet och ett antal lärare pekas ut som representanter för en marxistisk indoktrinering, en globalistisk kraft med den dolda avsikten att förstöra västvärlden.
Analytiker: Starkt läge för skogsbolagen
Hjulen snurrar alltjämt på hög fart för den nordiska massa- och pappersindustrin och de buddiskussioner som förekommer ger ytterligare stöd till aktiekursutvecklingen. Stigande papperspriser kan dock visa sig vara ett kortsiktigt fenomen. Den bilden ger ett par analytiker som summerar läget i sektorn.
Ryno redo för spel i kvartsfinalen
Johan Ryno tror sig vara redo för spel igen när Färjestad inleder kvartsfinalspelet mot Skellefteå på måndag.
Läs mer om Färjestad och Skellefteå.
Så handlar de i centrum
Enkät. Sju av tio besöker centrum frekvent. Det, och mycket annat, stod klart när den lokala handelsutredningen presenterades. - Jag väljer att inte kommentera resultatet. Men jag är väldigt nöjd med själva undersökningen.
EU ser över användningen av glutamat och glutaminsyra
Den omdiskuterade smakförstärkaren glutamat är åter på tapeten. Nya beräkningar från EU:s livsmedelsmyndighet visar att vi får i oss mer än man tidigare beräknat.
Imam: S-förbud politiskt påhopp på muslimer
Ett politiskt påhopp på den religiösa delen av samhället. Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa friskolor möts nu av stark kritik. - Jag förnimmer en stark arom av valfläsk här.(TT) - Jag förnimmer en stark arom av valfläsk här.
Fler delar av nationella provet tros ha läckt
I förra veckan stals ett nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Provet har läckt via sociala medier och sprids över hela Sverige.
Läs mer om Sverige.
Trump petar utrikesminister Tillerson - ersätts av Mike Pompeo
Samtidigt utnämns Gina Haspel att, som den första kvinnan någonsin, leda CIA. På tisdagseftermiddagen, svensk tid, kom beskedet att USA:s utrikesminister Rex Tillerson sparkas av president Donald Trump.
Sollefteå Ridskola vill skjuta rådjur och älg: "Handlar om hästarnas överlevnad"
Flockar med rådjur och älgar ställer till stora problem för ridskolan i Sollefteå. De tar sig nämligen in i hästarnas hagar och äter av deras foder.
Läs mer om Sollefteå.
Trumps ommöbleringar i fokus på Wall Street
USA-börserna stärktes efter att tisdagens siffermässiga huvudnummer, KPI-statistiken, visat sig ligga i linje med förhandstipsen. USA-dollarn tappade, liksom räntorna, efter siffrorna som publicerades en timme före öppning.
Läs mer om Wall Street.
Här är de 11 bästa bilköpen just nu
Sugen på en ny bil medan kontot gapar tomt? Genom att utnyttja rabatter och erbjudanden kan du spara mycket pengar – till exempel 57 000 kronor på en Nissan-pickup. Här är våra 11 tips om bra bilar på rea just nu.
Läs mer om Nissan-pickup.
Vonns kritik under tävlingen i Sverige
ÅRE. Lindsey Vonn fick en tuff start på världscupsveckan i Åre.Under tisdagens störtloppsträning kom hon fel i ett par sektioner och var kritisk efteråt.– Jag blev lite frustrerad och chockad, jag fick inte den information jag hade behövt för att åka rätt linje, säger Vonn.
Läs mer om Sverige, Vonn och Åre.Under.
Lista – här är de fem bästa PPM-fonderna
Förvalsfonden AP7 Såfa är bäst i klassen.Men det kan finnas orsaker att välja en annan PPM-fond.Det menar Småspararguiden som här listar de fem bästa fondera på Pensionsmyndighetens PPM-torg.
Läs mer om Småspararguiden.
Danske Bank lanserar ny bolåneränta - så står den sig mot konkurrenterna
På måndagen lanserade Danske Bank en ny kampanjränta på 1,95 procent med sex års bindningstid. Så står den sig mot övriga bankers bolåneräntor.
Läs mer om Danske Bank.
Här är Pelle Olssons senaste värvning till SIF - en tidigare Gefle IF-forwarden
Sandvikens IF sticker på onsdag iväg på träningsläger i Spanien. Men innan avresan hann man med att fylla på truppen. Senaste nyförvärvet i Pelle Olssons lag är Emil Bellander, den tidigare forwarden i Gefle IF.
Stal mobil på gym - fångades på kamera
När gymgästen duschade kom en man in i omklädningsrummet och stal en mobiltelefon. Stölden ägde rum på Xercise på Östra Storgatan i Kristianstad. En gymgäst hade tränat på måndagsförmiddagen och duschade efteråt.
Hade del i CIA:s tortyr – tar över hela spionbyrån
Gina Haspel, mångårig under cover-agent på CIA, tar över spionbyrån när Mike Pompeo flyttar till amerikanska UD. Haspel har kritiserats för sin del i CIA:s tidigare tortyr av misstänkta terrorister.
Läs mer om CIA och Mike Pompeo.
Mårtensson är på väg till hockeyallsvenskan
Tony Mårtensson har floppat i Linköping och berättat att han lämnar efter säsongen.Nu är han nära Almtuna.– Ja, vad ska jag säga? Han är på gång, säger klubbens sportchef Björn Danielsson till UNT.
SVT lägger ner Veckans brott när Leif GW Persson slutar
Efter 16 säsonger läggs SVT:s populära krimprogram Veckans brott med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft ner.
Du predikar kollektiv bestraffning av religiösa skolor, Shekarabi
DN 14/3 2018. S-förslaget att skrota religiösa friskolor visar att vi är i en tid då religionen trycks tillbaka i Sverige. Det är inte oproblematiskt.
Läs mer om Shekarabi och Sverige.
USA-börser: Uppåt trots oro efter Trumps ministerbyte
USA-börserna stärktes efter att tisdagens siffermässiga huvudnummer, KPI-statistiken, visat sig ligga i linje med förhandstipsen. USA-dollarn tappade, liksom räntorna, efter siffrorna som publicerades en timme före öppning. Utfallet spädde på spekulationer om att Federal Reserve inte måste öka takten i räntehöjningarna.
Läs mer om Federal Reserve.
Slipp dongeln: Nu får andra tillverkare göra egna lightning-till-hörlursladdar
Från lightning-porten på Iphone direkt till hörlursingången på dina lurar - utan dongel? Jo, det kan snart (äntligen) bli verklighet. Prisjämförelser från Prisjakt.nu Apple iPhone 8 64GB Phonecare Ge omdöme!
Läs mer om Iphone, Phonecare Ge och Prisjakt.nu.
Misshandlade person med kniv och knogjärn - döms till fängelsestraff i 2,5 år
Den 38-årige mannen tog stryptag och slog med knogjärn mot målsägarens ansikte. Han sparkade också upprepade gånger mot huvudet och skar målsägaren med kniv i ansiktet. Händelsen inträffade den 31 oktober 2017 på en adress i Borlänge.
Läs mer om Borlänge.
Allsvenska klubben på väg att värva SHL-legendaren: "Han är på gång"
Tony Mårtensson. Foto: Henrik Skoglund Tony Mårtensson har gjort sitt i Linköping. Nästa säsong kan han hamna i Hockeyallsvenskan - och Almtuna. - Han är på gång, bekräftar sportchefen Björn Danielsson för UNT.
Varför låter regionen miljoner gå till administrationen?
Thomas Ericsson: Norges vård är ett föredöme för Sverige Replik till Lennart Svensson 5 mars Därför bör Alliansen stötta KD:s vårdpolitik I en utmärkt insändare den 5 mars till Bohusläningen har Lennart Svensson räknat upp alla problem i
Slipp dongeln: Nu får andra tillverkare göra egna lightning-till-hörlursladdar
Från lightning-porten på Iphone direkt till hörlursingången på dina lurar – utan dongel? Jo, det kan snart (äntligen) bli verklighet.
Läs mer om Iphone.
Programtips: Burnaware Free 11.0
Ett gratis brännarprogram som mycket väl kan räcka för alla dina behov av att bränna CD/DVD. Känner du dig begränsad av de funktioner som är inbyggda i Windows kan du testa detta program.
EU ska införa informationsplikt för skatterådgivare
EU:s finansministrar beslöt på tisdagen att införa informationsplikt för skatterådgivare till skatteupplägg mellan EU-länder.
Läs mer om EU-länder.
Tre nya i U21-truppen
Nu kan du gå i KBT - via mobilen
Vårdköer kan leda till lång väntetid för personer som lider av psykisk ohälsa och behöver hjälp och behandling. Med hjälp av dagens teknik vill appen Kry ändra på det genom att nu även erbjuda KBT-behandling via mobilen.
Läs mer om KBT och Kry.
Brobygget i Göteborg försenas ytterligare
Den redan försenade renoveringen av Vasabron i centrala Göteborg försenas ytterligare. Därför häver nu Göteborgs stads trafikkontor kontraktet med entreprenören.– Vi behöver ta kontroll över situationen och se till att få bron klar, säger Susanne Hultgren avdelningschef på trafikkontoret i ett pressmeddelande.
Uppgifter: Trumps närmaste man hade tidigt kontakt med Wikileaks
Roger Stone, en av Donald Trumps mest mångåriga rådgivare, var i direkt kontakt med Wikileaks grundare Julian Assange redan våren 2016, enligt två källor till Washington Post. Han ska ha berättat att läcksajten kommit över material som skulle vara komprometterande för Demokraterna, det som publicerades en månad före presidentvalet.
Nobelpriskandidaten Ko Uns dikter rensas ut efter metooanklagelser
Den sydkoreanska poeten Ko Un har under de senaste månaderna anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp i sitt hemland. Nu rensas hans poesi ut ur sydkoreanska skolböcker, och ett bibliotek döpt efter ett av hans verk stänger.
Läs mer om Ko Un.
Författare i strid om flyktingar: 95 procent kommer hit på grund av välfärdssystemet
BERLIN. Den tyske bästsäljarförfattaren Uwe Tellkamp har hamnat i blåsväder efter kritiska uttalanden om hur tyska medier rapporterar om flyktingar. Det fick Tellkamps förlag att distansera sig från sin författare.
Läs mer om Uwe Tellkamp.
MUSIKBOLAG The Bank fokuserar långsiktigt
Nyheter The Bank vill ta vara på den kunskap och erfarenhet av musikexport som finns i de nordiska länderna. Nu är Stockholmskontoret på plats, under ledning av Ben Malén, tidigare bl a Stereoscope.
4 SNABBA Anna Kornelia Åberg/ BLNK och NEIKED Collective
Nyheter Det har knappt gått två år sedan hon var med och startade musikbolagen BLNK Music och NEIKED Collective, men båda har redan levererat världshits.
5 sätt för att få barnen att sova bra under resan
Att resa med en bebis eller ett litet barn kan vara riktigt utmanande, särskilt när det gäller att hålla deras sömnrutiner i schack. Vi listar 5 enkla saker att tänka på för att hålla sömnen (och därmed också humöret) så bra som möjligt.
Riagalan utökar sina kategorier
För åttonde året i rad arrangerar Film&TV-Producenterna Riagalan för att hylla branschens bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv-produktion. Årets gala äger rum den 8 juni på Cirkus i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
Nödutgång för angripare hittad bland NSA:s spionverktyg
Verktyget varnar hackaren om någon annan försöker sig på ett angrepp mot den infekterade datorn.
Hot och trakasserier vardag inom idrotten – utsatta får egen stödlinje
Spelare och domare hotas och trakasseras, sportjournalister avskräcks för att skriva negativt om vissa klubbar. Det visar delar av Brottsförebyggande rådets nya rapport. Nu ska de drabbade kunna söka stöd hos brottsofferjouren.
Läs mer om Brottsförebyggande.
Porrstjärnans erbjudande: Pengar för att prata om affären
Donald Trump har förnekat att han haft en sexuell relation med porrstjärnan Stormy Daniels.Nu vill Daniels betala tillbaka pengarna hon ska ha givits för sin tystnad – för att kunna berätta om affären, skriver NBC News.
Läs mer om Stormy Daniels.Nu.
Spionanklagade norrmannen fick avslag på överklagan
Den spionanklagade norrmannen Frode Berg har suttit fängslad i Moskva sedan december förra året. Under tisdagen avslog domstolen hans överklagan.
Läs mer om Frode Berg och Moskva.
Tiotusentals utan ström i Bromma
Ett stort strömavbrott har inträffat i Bromma i norra Stockholm.
Läs mer om Bromma och Stockholm.
EU inför informationsplikt för skatterådgivare
EU:s finansministrar beslöt på tisdagen att införa informationsplikt för skatterådgivare till skatteupplägg mellan EU-länder.
Läs mer om EU-länder.
Storbritannien höjer BNP-prognos
Brittiska regeringen har höjt BNP-prognosen för 2018 till 1,5 procent från tidigare 1,4 procent.
Kritik mot mildare dom för pedofilbröder: "Ofantligt många sexövergrepp"
Pedofilerna får sänkta straff, trots att de begick 100-tals grova sexövergrepp på barn. Erik Hansson, som företräder att av barnen, är kritisk: - Vilka brott av den här typen ska man i så fall ge maxstraff?
AFC:s stjärnmålvakt kan bli kvar i Allsvenskan
Stjärnmålvakten Alireza Haghighi var en av AFC Eskilstunas bästa spelare under debutåret i Allsvenskan. Enligt Expressens uppgifter kan den iranske landslagsmannen bli kvar i Sveriges högsta serie - trots allt.
Läs mer om Allsvenskan.
Skrällmedaljören snabb i Åre
Sporttelegram. Ester Ledecka skrällde i OS när snowboardspecialisten tog guld i den alpina skidgrenen super-G. Kanske är tjeckiskan på väg mot något stort även i världscupfinalen i Åre.
Läs mer om Åre.
KFF-matcher pekas ut i matchfixningsförsök: "Har säkert utsatts för det"
Kalmar FF:s cupfinal mot Helsingborg 2011. KFF:s allsvenska match mot Malmö 2012. Båda ska ha utsatts för matchfixningsförsök, enligt uppgift.
Läs mer om Helsingborg och Malmö.
Heléne Fritzon på blixtvisit - tre besök på fyra timmar
Foto: Tommy Svensson Heléne Fritzon (S), migrationsminister och vice justitieminister, Daniel Johansson, politiskt sakkunnig, Ulrika Tollgren (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Katarina Honoré (S),
Bilden förstörde familjen: Det har varit plågsamt
Nathan Lyon var en hjälte för många för sina insatser som idrottsman.Men en otrohetsskandal har sett till att hjälteglorian hamnat på sniskan.
Ligachefen: Det är självklart allvarligt
En funktionär i Pantern uppgav i går att han blev hotad av klubbens tränare Joby Messier.Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef Sonny Lundwall är inkopplad.– Är det så som jag har fått bilden beskriven är det självklart att det är allvarligt, säger Sonny Lundwall.
Läs mer om Pantern och Sonny Lundwall.
Leif GW slutar göra Veckans brott – programmet läggs ner
SVT:s stora tittarsucc Veckans brott går i graven.Tisdagens säsongsavslutning av den populära kriminalserien blir sista någonsin – vilket programledaren Camilla Kvartoft kommer meddela i kvällens avsnitt.– Det hade ingen sagt, att det skulle gå ut nu. Aja, nej men det har jag ingen kommentar på, säger Leif GW Persson.
Ryssland nekas tillgång till giftutredning
Ryssland har begärt att få ta del av giftutredningen i Salisbury. Men nekas all tillgång av britterna. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov slår ifrån sig alla anklagelser om en rysk inblandning. - Allt det där är nonsens, säger han.
Läs mer om Salisbury och Sergej Lavrov.
Peter Fellman: Tillerson hade alltför ofta en annan åsikt – det funkar inte med Trump i Vita huset
NEW YORK. På tisdagen kom beskedet att Donald Trumps tålamod tagit slut med utrikesminister Rex Tillerson. Den tidigare vd:n för oljejätten Exxon blev aldrig bekväm i sin nya roll och hade alltför ofta en annan åsikt än presidenten. Och det fungerar inte i längden med Donald Trump i Vita huset.
General Electric slopar för första gången bonusar
General Electric valde i fjol att för första gången på 126 år skrota bonusarna för sina chefer, skriver The New York Post.
Läs mer om The New York Post.