13. Mars 2018 16.00-16.59

Bara Merkel vågade – så knuffade hon ut Kohl

Den östtyska prästdottern beskrivs redan i första SvD-artikeln 1991 som Tysklands möjliga framtid. Nu börjar Angela Merkel sin fjärde period som förbundskansler, men vägen till att bli Europas mäktigaste politiker var inte spikrak. Här kan ni läsa vad SvD har skrivit kring tio nyckelhändelser i Merkels politiska liv.
Läs mer om Angela Merkel, Kohl, SvD och SvD-artikeln.

Trumps nya utrikesminister: Liknar Iran med IS

Med Mike Pompeo som ny utrikesminister får president Donald Trump en medarbetare som är känd som en hök när det gäller Mellanöstern. Han är stark motståndare till kärnenergiavtalet med Iran och varm vän av Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu.
Ny trend: brutala attacker mot robotar i Kalifornien
I Kalifornien tycks vissa människor ha förklarat krig mot robotar.Folk har gått till attack mot förarlösa bilar vid flera tillfällen i delstaten, rapporterar Veckans Affärer.I ett av fallen blev en säkerhetsrobot dessutom vandaliserad genom att gärningsmannen hällde barbecuesås över robotens sensorer.
Läs mer om Kalifornien.
SD-nämndeman får sitta kvar trots Facebook-inlägg
Den nämndeman för Sverigedemokraterna i Malmö som skrivit flera kontroversiella inlägg på Facebook får sitta kvar. Det beslutade Malmö tingsrätts lagman under tisdagen.

Buss med skolungdomar for ner i ravin – föraren omkom

En chartrad buss med gymnasieungdomar ombord for på tisdagsmorgonen av vägen och ner i en ravin i USA-delstaten Alabama, rapporterar USA-medier. Bussens förare omkom och flera passagerare skadades allvarligt.
SKL:s argument är nonsens
De institutioner och processer som svarar för ansvarsutkrävandet i kommunerna är insnärjda med varandra i ett nät av lojaliteter och beroendeförhållanden. Detta är skadligt för den lokala demokratins legitimitet och därmed för hela statsskicket, som enligt regeringsformen bland annat vilar på kommunal självstyrelse.
VW köper batterier för 200 miljarder inför elbilssatsning
Tyska Volkswagen har säkrat batteritillgångar för 20 miljarder euro, motsvarande drygt 200 miljarder kronor, i syfte att understödja en kraftig satsning på elbilar under de kommande åren. Därmed sätts också elbilspionjären Tesla under press, skriver Bloomberg News.
Läs mer om Tesla.
Två stora bokningar till Gasklockorna - Stiftelsen och Children of Bodom
Stiftelsen spelar på Gasklockorna den 11 juli. Children of Bodom blir lördagens headline på Gefle Metal. Det är två stora nöjesnyheter som den gemensamma arrangören Triffid and Danger Concerts släppte på tisdagen.
Storaffären som förändrar sektorn: "Kommer göra oss starkare"
Com Hems vd Anders Nilsson och Tele2:s vd Allison Kirkby presenterade sammanslagningen mellan bolagen på Aktiespararnas Börskväll. Foto: David Flatbacke-Karlsson. Tele2 går samman med Com Hem.
Läs mer om Allison Kirkby och Com Hem.
Debatt: WWF: Ät mindre men bättre kött - bra för dig, djuren och klimatet
Alla skulle bli vinnare på om vi åt mindre men bättre kött och mer vegetariskt; planeten, djuren och vi själva.
Södra skolans elever smygstartade skidspelen på Stora torget
Södra skolans fritidselever laddade upp inför skidspelen med längdåkning på Stora torget. Projektet Alla på snö har bjudit in falu kommuns fritidshem att delta i workshopen.
Läs mer om Stora.
Läkare kritiserar kunskapsprovet: Testar inte relevant kunskap
Kunskapsprovet för läkare som utbildats utanför EU är för komplext. Det anser en lång rad läkare, som skickat en skrivelse till socialdepartementet.
Klart: Bold Eagle till Åby Stora Pris
Tidiga i veckan blev stjärnhästen Bold Eagle inbjuden till Elitloppet.Nu är hästen klar för ännu ett svenskt storlopp.Tillsammans med Bird Parker kommer Örnen ställa upp i Åby Stora Pris.– Jag är väldigt stolt över att få hit två av världens bästa hästar, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande.
Bertil Andersson
I Högby kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Bertil Andersson, Vedby.
Läs mer om Bertil Andersson och Vedby.
Hans Karlsson
I Emmaboda kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Hans Karlsson, Emmaboda.
Läs mer om Emmaboda.
Villkorlig dom för cyklists död
Inrikes. En ung man på cykel omkom 2016 när han blev påkörd av en lastbil på Hisingen i Göteborg. Nu döms lastbilschauffören till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 18 000 kronor, skriver Göteborgs-Posten.
Merkel tar över igen – här är hennes utmaningar
Migrationen, de växande sociala klyftor, omstridda EU-reformer och hotande handelskrig med USA. De blir ingen dans på rosor när Angela Merkel på onsdagen tar över som förbundskansler – för fjärde gången i rad sedan 2005.
Läs mer om Angela Merkel, EU-reformer och USA.
Ska inte sticka under stol med att jag vill ha ett guld
Fyra paralympiska medaljer fördelat på två silver och två brons är hans facit.Men 2018 är året då Zebastian Modin, 23, ska skida hem ett efterlängtat guld i Pyeongchang.–Jag kan inte sticka under stol med att jag verkligen vill ha ett guld, säger Zebastian Modin.
Kändisadvokat fälls: Tog betalt för besök som aldrig ägt rum
Den högprofilerade Göteborgsadvokaten Kalle Ahlqvist tog betalt för besök hos häktade klienter – men i loggarna på häkten runtom i landet gav besöken inga spår.Nu fälls han av Advokatsamfundet för andra gången på kort tid: med två varningar och 50 000 kronor i straffavgift.–Det är nån liten råtta som borde ha mer kärlek och mer kramar, säger Kalle Ahlqvist om den anonyme brevskrivare som lämnat över hans inlägg på Facebook där advokaten bland annat firar med klienter i ett fotbollshuliganmål.
Flera personer i olycka – en av bilarna i diket
Polis, ambulans och räddningstjänst har larmats om en trafikolycka i Bjuv.Två bilar har krockat och flera personer uppges vara inblandade.Skadeläget är oklart.
Läs mer om Bjuv.Två.
Sex nya partier i länet – fler står på tur
Sex helt nya partier har registrerats för val till fullmäktige i Stockholms län. Dessutom är 13 nya partier anmälda till riksdagsvalet och därmed även lokalt. – Alla nya partier har ganska liten chans att ta sig in i riksdagen, säger statsvetaren Niklas Bolin.
Gunnar Jonsson: Trump orosmolnet i världen efter Rexit
Rex Tillerson har kickats som USA:s utrikesminister. Efterträdaren Mike Pompeo får det inte lättare att tygla presidenten.
Läs mer om Rexit.
Vd miljonsäljer aktier i Biotage
Biotages vd Torben Jörgensen har per den 13 mars sålt 100.000 aktier i bolaget för 78 kronor per aktie.
Läs mer om Biotage och Torben Jörgensen.
H&M: Då öppnar första Arket-butiken
H&M kommer att öppna den första Sverigebutiken för det nya varumärket Arket i hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan i Stockholm.
Räntor och valutor: Dollarn faller efter Tillersons avsked
Dollarn försvagades på tisdagseftermiddagen, dels efter ett KPI-utfall i linje med förväntningar och dels efter att Donald Trump sparkat utrikesministern Rex Tillerson.
Läs mer om Donald Trump och Rex Tillerson.
Henrik Larsson blir skådespelare
Henrik Larsson byter ut fotbollsskorna mot att spela sig själv i humorserie. I vår kan ni se honom spela sig själv i humorserien Lingonligan, och tydligen är han riktigt bra på det.
Läs mer om Lingonligan.
East 17 spelar på Backdoor
Den 20 april kommer ett av 90-talets coolaste pojkband till Stockholm för en exklusiv spelning på klubben Backdoor.
Läs mer om Backdoor och Stockholm.
Svensken har gjort succé - nu går han mot NHL-debut
Andreas Johnsson. Foto: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports Han är inne på sin andra säsong i AHL och har under den gjort stor succé. Nu kommer belöningen för Andreas Johnsson. Han kallas upp till NHL av Toronto Maple Leafs.
Läs mer om AHL och NHL.
Regerande mästarinnan missar VM
Sporttelegram. Det blir inget tredje VM-guld i följd för den ryska konståkningsstjärnan Jevgenija Medvedeva. 18-åringen ställer inte upp i VM i Milano i nästa vecka på grund av fotskadan som hon fick i höstas.
Första spelaren är klar för Thorengruppen
Thorengruppen åkte ur SSL denna säsong och nu pågår jobbet förfullt med att skriva nya kontrakt med spelarna. Första påskriften kom idag. Nybygget av Team Thorengruppen pågår för fullt och idag skrev första spelaren på ett nytt kontrakt.
Pressat pris och menskoll när Fitbit lanserar nya smartklockan Versa
Fitbit Versa får ny design, flera hälsofunktioner riktade mot kvinnor och en lägre prislapp än Ioniq.
Läs mer om Fitbit, Ioniq och Versa.
Camilla Kvartofts sorg efter beskedet
SVT:s stora tittarsucc Veckans brott med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft läggs ner.Camilla Kvartoft uttrycker sorg över att inte längre jobba med kriminalserien och kommer sakna kollegan.– Veckans brott med Leif är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, och det absolut roligaste, säger programledaren.
Tre nya får chansen Sveriges U21-trupp
Tre nya spelare finns med i Roland Nilssons U21-trupp till EM-kvalmatcherna mot Turkiet och Cypern den 23 respektive den 27 mars.Det är Trelleborgs mittback Dennis Hadzakadunic, Rosenborgsmittfältaren Jonathan Levi och Djurgårdens vänsterförsvarare Jonathan Augustinsson.– Dennis är en spelare som jag haft tidigare i P98 och som fortsatt att utvecklas både i Malmö och i Trelleborg, säger Nilsson i en videointervju på Svenska fotbollförbundets webbplats.
Offer för Tjernobyl – nu en lysande stjärna
Hon växte upp i ett ukrainskt barnhem, utan tummar och med missbildade ben, som ett offer för Tjernobyl-katastrofen.I dag är Oksana Masters 28 år - och ett av Paralympics starkast lysande namn.- Jag inspireras av henne, säger alpinstjärnan Mikaela Shiffrin.
Lena spelar som ensam kvinna – bland 134 män
I årets Paralympics tävlar åtta nationer i parahockey.Norges Lena Schröder är ensam kvinna.– Jag måste ge mig en liten klapp på axeln, säger hon till Dagbladet.
Läs mer om Dagbladet.
Här föds ett nytt parti mitt i City
Nya partiet Initiativet vill inte bara förändra politiken utan hela dess form. På politiska labb runt om i Stockholm bjuds allmänheten in för att rösta fram partiprogrammet. – Det måste vara roligare och enklare att jobba politiskt, säger partiledaren Michael Wernstedt (IN).
VW köper batterier för 200 miljarder inför elbilssatsning
Tyska Volkswagen har säkrat batteritillgångar för 20 miljarder euro, motsvarande drygt 200 miljarder kronor, i syfte att understödja en kraftig satsning på elbilar under de kommande åren. Därmed sätts också elbilspionjären Tesla under press, skriver Bloomberg News.
Läs mer om Tesla.
Falufostrade stjärnor jublar efter avancemanget - men flytten hem kan dröja: "Planerar att stanna här ett tag till"
Falu BS drömmer om att locka hem "sina" elitseriespelare nu när laget tagit klivet upp i högsta serien igen.
Rädda musikklasserna
Majsan Ågren: Tjänstemännen hotar kulturlivet i Uddevalla Jag läser med förtvivlan att man från tjänstemannahåll återigen hotar delar av musiklivet i Uddevalla kommun.
Läs mer om Uddevalla och Uddevalla Jag.
Krav på lagändring efter kritiserad nazistutredning
Centerpartiet öppnar nu för en lagändring för att polisen inte ska vänta med att gripa personer misstänkta för våldsbrott. Detta sedan det avslöjats att nazister kunde placera ut en bomb på ett flyktingboende trots att Säpo spanade på dem.
Läs mer om Säpo.
Därför sparkar Trump sin utrikesminister
Bedömare menar att det är viktigt för Trump att upprätthålla en enig och hård front inför mötet med Nordkorea.
Läs mer om Nordkorea och Trump.
Pressat pris och menskoll när Fitbit lanserar nya smartklockan Versa
Fitbit Versa får ny design, flera hälsofunktioner riktade mot kvinnor och en lägre prislapp än Ioniq.
Läs mer om Fitbit, Ioniq och Versa.
Färjestads glädjebesked inför slutspelet: "Planen är att jag ska vara redo att spela"
Foto: Bildbyrån Det var för en dryg vecka sedan som Färjestad meddelade att Johan Ryno skulle bli borta ett tag med en fotskada. Men nu berättar 31-åringen för SVT att det verkar bli spel på måndag då kvartsfinalspelet drar igång.
Läs mer om Färjestad, Johan Ryno och SVT.
Nu sätter även Centern bilismen före klimatet
Vi har inte råd att bygga fler motorvägar i dag och vänta på att tekniken ska ställa om imorgon. När C nu säger ja till Österleden finns det inte längre något parti i det borgerliga blocket som inte sätter bilismen före klimatet, skriver Rikard Warlenius, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholms stad, i en replik.
Haspel första kvinnan leda CIA
Läs mer om CIA.
Spel om Game of thrones-slut stängs
Läs mer om Game.
5 fotostilar som får din bil såld på Blocket
När det gäller att få din begagnade bil såld på Blocket är naturligtvis bilderna viktiga. Men det finns fotostilar som ska undvikas. –Fallgroparna är många. Garageljus istället för dagsljus, skitig bil i stället för nytvättad, baklucka som förstabild istället för en helhetsbild, sägerLinna Aguero, presschef och hållbarhetsansvarig på Blocket. När det gäller lyxmodeller är det många bilder som gäller. – Det krävs för att fånga köparens intresse – det är en smal målgrupp och bilderna måste motivera priset. Det är ocks&
Läs mer om Aguero och Blocket.
Här gör Henke comeback – i tv
Henrik Larsson provspelar– i division 7.Fotbollslegendaren gör comeback i tv-serien Lingonligan – och hyllas för sin skådespelartalang.– Det var underbart att ha med Henke, säger Anders Jansson.
Läs mer om Henke och Lingonligan.
EU-kommissionen vill ha arbetsmyndighet
Under namnet Ela – European Labour Authority – hoppas EU-kommissionen kunna skapa bättre samordning och information om arbete över gränserna i Europa.
Ny storblankare dyker upp i H&M
Ytterligare en haj vädrar blod kring modejätten H&M. På tisdagen dök brittiska Old Mutual Global Investors upp som ny publik storblankare av aktien. Det visar siffror från ägartjänsten Holdings.
Vi måste lära oss att leva med varandra
En del människor faller utanför mallen. Det kan vara missbrukare, ungdomar som riskerar att hamna på glid och tonåringar utan föräldrar.
Julafton kommer tidigt för innebandyälskare - MittMedia livesänder ÖIB:s och Strömsbros match
Nu kan innebandyentusiasten skatta sig lycklig! När kvalet, upp till SSL, drar igång är MittMedia på plats och sänder live.
Läs mer om MittMedia och SSL.
Många medaljer i SM för armbrytarna från Flen
I helgen avgjordes SM i armbrytning i Avesta. Det resulterade i ett gäng medaljer och kvalificeringar till EM och VM för Flens armbrytare. Helgens tävlingar genererade såväl väntade segrar som skrällar.
Läs mer om Avesta och Flen.
Kör du Volvo V40 CC eller Mercedes GLA?
Vi behöver hjälp av dig som kör Volvo V40 CC eller Mercedes GLA. Vi vill veta hur nöjd du är. Vad är bra och vad är dåligt?
Läs mer om Volvo V40 CC.
Comebacken dröjer för gravid Brodin
Läs mer om Brodin.
Villkorlig dom för att ha vållat cyklists död
En ung man på cykel omkom 2016 när han blev påkörd av en lastbil på Hisingen i Göteborg. Nu döms lastbilschauffören till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 18 000 kronor, skriver Göteborgs-Posten.
EU:s finansministrar enas om hårdare koll av skatteplanering
Det är fortfarande stiltje i förhandlingarna om att utöka EU:s bankunion. Samtidigt varnar EU-kommissionen för att det börjar bli ont om tid att klubba igenom reformer i tid till toppmötet i juni.
Läs mer om EU-kommissionen.
Trump överväger Kudlow som ekonomisk rådgivare
USA:s president Donald Trump överväger att utse den konservative analytikern Larry Kudlow, känd profil i tv-kanalen CNBC, till ny ekonomisk rådgivare.
Läs mer om Donald Trump, Kudlow och Larry Kudlow.
CIA-chefen Mike Pompeo - Trumps val
Mindre än fjorton månader efter att han blev CIA-chef är Mike Pompeo president Donald Trumps favorit att bli ny utrikesminister.
Läs mer om Mike Pompeo.
CIA-chefen Mike Pompeo - Trumps val
Mindre än fjorton månader efter att han blev CIA-chef är Mike Pompeo president Donald Trumps favorit att bli ny utrikesminister.
Läs mer om Mike Pompeo.
Läsarnas minnen från Wahlquists Conditori
Att anrika Wahlquists Conditori har en särskild plats i många Kristianstadsbors hjärtan märks. På vår Facebook-sida berättar flera läsare om sina minnen från fiket. Cecilia Cilla Nilsson: Inte oväntat..
Läs mer om Facebook-sida.