13. Mars 2018 19.00-19.59

Frågetecken kring Kristerssons utbildningspolitik

För att fortsätta pressa ner arbetslösheten och säkra resurserna till välfärden behöver Sverige rusta människor för att möta framtidens krav och tekniska utveckling. Moderaternas Ulf Kristterson har en del saker att förklara när han i dag besöker Skåne och Lund under tisdagen, skriver Mikael Damberg (S) och Helene Hellmark Knutsson (S).

Teorin: Rånare åt upp bytet efter Amandas hjälteinsats

När Amanda Samuelsson upptäckte att en ensam kvinna rånades vid en bankomat tog hon omedelbart upp jakten på gärningsmannen.– Jag bara reagerade och jag hoppas att någon skulle gjort samma sak för mig, säger Amanda om hjälteinsatsen.
Läs mer om Amanda.
Qualcomm faller efter stoppat bud
Den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm backar med drygt 4 procent på tisdagen i spåren av att USA:s president Donald Trump förbjöd Singapore-baserade Broadcoms att gå vidare med sitt fientliga bud på bolaget.
Läs mer om Donald Trump och Qualcomm.
S utspel mot religiösa friskolor möter hårt motstånd
Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor och vill driva igenom en ny lagstiftning nästa mandatperiod. Men förslaget möter hårt motstånd även bland icke religiösa friskolor.

Debatt: Låt oss slippa motorbuller i skogen - det finns ingen motoriserad allemansrätt

Motorer kidnappar allemansrätten skriver Lars Öster som menar att vi har laglig möjlighet att stoppa fritidsåkare i naturen. Det kan naturligtvis vara både spännande och fartfyllt att köra fram i naturen på fyrhjuling och snöskoter.
Tillerson avgår sista mars
Rex Tillerson avgår formellt vid månadsskiftet, vid midnatt den 31 mars, säger han vid en pressträff på tisdagskvällen svensk tid.
SBAB: Minskade ränteavdrag bättre än nya lånekrav
DEBATT. Massiv bostadsbrist, särskilt för ungdomar och låginkomsttagare, och skenande bolåneskulder. Men politikerna står med händerna i byxfickorna. Avsaknaden av besked detta valår från de olika regeringsalternativen är alarmerande, skriver SBAB:s nya chefsekonom Robert Boije.
Läs mer om Robert Boije.
Kronan och Riksbanken gör Sverige svagare
Sverige har en stor banksektor i förhållande till ekonomin. Den historiska kombinationen av stora exportföretag, en öppen ekonomi och inhemsk lidelse för stordrift har gjort de fyra storbankerna till relativa giganter. Om någon eller några skulle krascha kommer den svenska staten att råka ut för en stjärnsmäll.
Läs mer om Riksbanken och Sverige.
Färre behöriga lärare på landsbygden
Det är stor skillnad vad gäller andel behöriga lärare i städer och på landsbygd, enligt Skolverkets siffror. Men även inom kommunerna kan det variera - som i Gnesta.
Läs mer om Gnesta.
Kvinna åtalas misstänkt för ringa stöld - ska ha stulit varor för 512 kronor
En kvinna från Ludvika kommun har åtalats misstänkt för en ringa stöld från en affär i Borlänge. Den åtalade kvinnan förnekar brott.
Läs mer om Borlänge och Ludvika.
Maskerad knivman jagas efter rån
Flera poliser jagar på tisdagskvällen en knivbeväpnad rånare i Helsingborg.Mannen slog till mot en verksamhetslokal och kom över kontanter.Ingen människa uppges fysiskt skadad.
Läs mer om Helsingborg.Mannen.
Nya CIA-chefen kopplas till hemlig tortyrenhet
Gina Haspel, ny chef för amerikanska underrättelsetjänsten CIA, har tidigare fått kritik för att ha styrt ett hemligt amerikanskt tortyrfängelse i Thailand och anklagas för att ha förstört bevisen för att tortyren ägt rum.
Läs mer om CIA och Thailand.
Tarantino har inlett förhandlingarna med Margot Robbie
Ända sedan november har det surrats om att Quentin Tarantino vill ha Margot Robbie i rollen som Sharon Tate, i hans kommande film "Once Upon A Time In Hollywood". Nu rapporterar Deadline att förhandlingarna om rollen har inletts.
Analys A1M Pharma: På tröskeln till klinisk fas
A1M Pharma ber aktieägarna om medel för att ta in läkemedelskandidaten ROSgard in i klinisk fas. En relativt låg risk i kommande säkerhetsstudier och en hög emissionsrabatt talar för att teckna i emissionen.
Läs mer om ROSgard.
Frölundas juniorer jagar SM-guld - GPTV direktsänder
Sex segrar - det är allt som står mellan Frölundas juniorer och ett SM-guld i J20-serien. Under onsdagen sänder GP direkt från första matchen i åttondelsfinalen hemma mot Västerås IK.
Läs mer om SM-guld.
Mordet skakar om: Kultur kvar från kommunisttiden
En 27-årig modell med maffiakopplingar blir nära medarbetare till statsministern. Det är en detalj ur artikeln som slovakiske journalisten Jn Kuciak jobbade på när han mördades. – Det finns en korrupt kultur kvar från kommunisttiden, säger statsvetaren Michal Smrek.
Läs mer om Jn Kuciak och Michal Smrek.
Här försöker rånaren slå sig ut från Coop
Gång på gång syntes mannen i Coop-butiken men han handlade aldrig.När en anställd till slut försökte stoppa den misstänkte tjuven utbröt våldsamt tumult.Under flykten från Coop-butiken slogs personalen blodig.
Läs mer om Coop-butiken och Coop.
AIK-back svårt skadad under cupmatch
AIK:s back Jesper Nyholm drabbades av en svår benskada i cupmatchen mot Örebro och bars av plan vid ställningen 1-0 till AIK.
Läs mer om AIK, Jesper Nyholm och Örebro.
Risken för krig ökar med Trumps nya utrikesminister
Donald Trump har utsett Mike Pompeo till ny utrikesminister. Om han godkänns lär han bli en lojal vapendragare till Trump. Hans kompromisslösa inställning i utrikesfrågor kan innebära att risken för krig ökar, varnar analytiker.
Läs mer om Mike Pompeo och Trump.
Rex Tillerson var en udda fågel i Trumpadministrationen
Gång efter annan förödmjukades Rex Tillerson av president Donald Trump, ända fram till sitt avsked. Som utrikesminister hörde Texasmiljardären till de mer återhållande krafterna i Trumps administration. Hur stort hans utrikespolitiska engagemang verkligen var är inte lika klart.
Nya CIA-chefen styrde hemlig tortyrenhet
Gina Haspel, ny chef för amerikanska underrättelsetjänsten CIA, har tidigare fått kritik för att ha styrt ett hemligt amerikanskt tortyrfängelse i Thailand och förstört bevisen för att tortyren ägt rum.
Läs mer om CIA och Thailand.
FBK på väg att värva från Djurgården
Färjestad är nära att värva centern Linus Johansson, 25, från rivalen Djurgården enligt Sportbladet. Linus Johansson kommer att lämna Djurgården efter säsongen sedan förhandlingarna om ett nytt avtal brakat samman.
Läs mer om Djurgården och Sportbladet.
Skärpta krav för vinterdäck på tunga fordon
Regeringen går vidare med skärpta krav på vinterdäck även på lastbilar och bussar – samtliga hjul ska vara vinterdäck. – Vår bedömning är att trafiksäkerheten kommer att öka, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Skräckskadan: Benet går av
Jesper Nyholm råkade ut för en skräckskada i cupmatchen mot Örebro.Han fick en stämpling av Michael Omoh och bröt benet.– Det är det värsta jag sett på en fotbollsplan på väldigt länge, säger C More:s kommentator Mats Larsson.
Läs mer om Michael Omoh och Örebro.Han.
Minnesord: Nils-Olof Berggren
Förutvarande justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren, Stockholm, har avlidit vid 77 års ålder. Närmast anhöriga är barnen Lotta, Cecilia och Henrik.
Nicolas Cruz riskerar dödsstraff efter skolskjutningen i Florida
19-årige Nikolas Cruz, som misstänks för att ha dödat 17 personer i skolskjutningarna på en gymnasieskola i Florida den 14 februari, kan komma att dömas till dödstraff. Det sade åklagaren i Florida på tisdagen.
Läs mer om Florida.
Bättre skydd för den som köper paketresa
Riskerna med att själv boka paketresor ska minska. Bland annat ska man ha rätt att avbeställa resan innan den har påbörjats. Det blir också hårdare krav på att arrangören ser till att resan fullgörs enligt ingånget avtal. Resenären ska ha rätt till logi om återresan inte kan ordnas.
Skärpta krav för vinterdäck på tunga fordon
Regeringen går vidare med skärpta krav på vinterdäck även på lastbilar och bussar – samtliga hjul ska vara vinterdäck. Vår bedömning är att trafiksäkerheten kommer att öka, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Dags att fira in våren på Heden
På tisdagen börjar firandet av det våren, ljuset och det persiska nyåret. Under kvällen samlas tusentals göteborgare på Heden för den traditionsenliga eldfesten. I kväll ska våren välkomnas på Heden.
Läs mer om Heden.
Aktuella Frida Selander spelar på Metropol: "Ett av mina favvoställen"
På onsdag blir det åter musik på Metropol i Härnösand. Öbacka Jazz & Blues bjuder in Tom-Eddye Nordén trio och de tar med sig Frida Selander som gäst. - Det är lite pirrigt, vi har inte spelat med varandra förut, säger Frida Selander.
Katarina Vikström: Ensamheten och rädslan kryper innanför skinnet
Katten också. Vi hinner bara åka iväg på sportlovsresan så har barnbarnens katt rymt från kattvakten. I ett obevakat ögonblick smet unge Aslan ut genom lägenhetsdörren.
Läs mer om Aslan.
OS-medaljören spelklar inför kvartsfinalen - här är de senaste Modo-nyheterna
Det blir ingen lugn och stillsam hemkomst för OS-medaljören Sidney Morin. Redan i morgon går bussen till Leksand.
Första tranan vid Hornborgasjön
Våren är så sakta på väg till Sverige. Och ett klassiskt vårtecken har dykt upp nu. Den första tranan har kommit till Hornborgasjön.
Läs mer om Hornborgasjön och Sverige.
SD vill vrida tillbaka klockan för kvinnors rätt
Vurmandet för familjevärderingar kan låta bra, men är ett tydligt varningstecken på en allt snävare kvinnoroll. Det skriver Petra Tötterman Andorff, tillförordnad generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, i en slutreplik.
Drunkningslarm – söker efter försvunnen person
Ett drunkningslarm har gått i Alingsås kommun.– Vi vet egentligen inte så mycket i detta initiala skede, men eventuellt kan en person ha ramlat ner i en sjö. Vi bistår räddningstjänsten med en helikopter, uppger Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Läs mer om Väst.
Varumärkesexperter: Google skjuter sig själv i foten
Google har ett av världens starkaste varumärken. Men genom sitt agerande i publiceringsfrågor och bemötande av kritiska frågor från medier skjuter nätjätten sig själv i foten, enligt varumärkesexperter.