18. Mars 2018 09.00-09.59

Algoritmen är världens mest korkade redaktör

Nils Hanson är en riktig redaktör. I veckan tackades han av efter 14 år som chef och ansvarig utgivare på SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning. Alla viktiga, berörande och kontroversiella program av detta grävande samhällsmagasin har han stått som garant för. Det är inget litet ansvar. En miljonpublik nagelfar innehållet. Minsta fel kan få stora konsekvenser. Och stora fel kan leda till fängelse.
Läs mer om Uppdrag.

Vallokalerna öppna i hela Ryssland

Vallokalerna är nu öppna i hela landet och ryssarna har börjat välja sin president. Det ryska valet sker över hela elva tidszoner där Kaliningrad är sist ut att rösta. Där stänger vallokalerna klockan 19 svensk tid.
Läs mer om Kaliningrad och Ryssland.
MP:s löfte: Miljardsänkta skatter i glesbygden
Miljöpartiet vill satsa två miljarder för att sänka skatten och göra det billigare att anställa i landets 23 mest problemtyngda glesbygdskommuner, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot.
USA-myndighet utreder Hyundai och Kias krockkuddar
USA:s federala trafiksäkerhetsmyndighet har inlett en utredning om flera svåra olyckor där krockkuddar i bilar av märkena Hyundai och Kia inte har utlösts.
Läs mer om Hyundai och Kia.
Turkledda styrkor har tagit kontroll över syriska staden Afrin: total kontroll
Turkiet och Fria syriska armn har nu, efter en längre miltär offensiv, tagit total kontroll över syriska staden Afrin.Detta säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande.Presidenten säger att Afrin är under total kontroll, rapporter AFP.
Hargin vill få en boost inför nästa års VM
Åre. Säsongen började med en pallplats i finska Levi men sedan dess har det gått tyngre för Mattias Hargin. OS blev inte vad han hoppades på och en skada har dessutom spökat. På plats i Åre hoppas han på ett bra avslut för att få en boost inför kommande säsong.
Läs mer om Levi och Åre.
Tidigare vicepresident i Iran gripen
Esfandiar Rahim Mashaie stod på höjden av sin makt 2009 när han utsågs till vicepresident under den hårdföre dåvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Nu har han gripits och sitter bakom lås och bom, enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten i Teheran.
Läs mer om Iran, Mahmoud Ahmadinejad och Teheran.
Kommitt vill ha mer tid för brexit
Storbritannien borde överväga att försöka få en längre övergångsperiod när landet lämnar EU, enligt en partiöverskridande kommitt med brittiska parlamentsledamöter.
Högljudda hyllningar av Xi Jinping i Kina
Det kinesiska propagandamaskineriet spar inte på krutet i hyllningarna till landets president Xi Jinping, som valts om för en ny femårsperiod. Förstasidorna på söndagens tidningar domineras av presidentens ansikte.
Läs mer om Kina och Xi Jinping.
Rysslandsutredningen fördjupas i USA
Så till den ryska påverkan av det amerikanska presidentvalet, där president Trump åter anklagas för att försvåra den rättsliga processen.
Läs mer om Trump och USA.
Björn Wesström: "Därför spelar inte Stefanelli - har det tufft just nu"
När Nicolás Stefanelli skrev på för AIK under sommarfönstret 2017 var det många AIK-supportrar som hoppades på att det var han som skulle ta den platsen som Alexander Isak hade lämnat efter sig ett halvår tidigare.
Läs mer om AIK, Alexander Isak och Stefanelli.
Damrysare inför världscupavslutningen
Nu ska längdskidåkarnas världscup avgöras. På damsidan blir det en riktig rysare mellan två norskor med helt olika förutsättningar inför dagens avslutande lopp i Falun. Heidi Weng leder sammanlagt med 107 poäng, men har helt tappat formen.
Läs mer om Falun.
Erdogan: Full kontroll över centrala Afrin
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att turkiskledda styrkor nu har full kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i Syrien.
Truppchefen efter medaljmissen: Stolt
När Zebastian Modin kraschade på 10 kilometer försvann chansen att nå målet på två medaljer. Truppchefen Niclas Grön är ändå nöjd med de svenska insatserna i Paralympics. – Jag kan inte vara annat än stolt, säger han.
De döda glöms bort – ta tid för ett värdigt avsked
Vart är vi i Sverige på väg när vi inte längre är beredda att ge våra nära och kära ett värdigt avsked? Såväl av respekt som av etiska skäl bör vi inte låta den avlidne vänta onödigt länge på att få sin sista vila. Det skriver Jan Olov Andersson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
Läs mer om Jan Olov Andersson och Sverige.
Professor tror på ras för absurda bostadspriser
Den senaste statistiken talar om en mycket osäker bostadsmarknad. Absurt läge eller normal stabilisering – åsikterna om prisutvecklingen går isär. Vad händer? SvD:s reporter Johan Hellekant svarar på fem centrala frågor.
Läs mer om Johan Hellekant.
Beskedet: Ställer in tävlingen i Åre
Frida Hansdotter skulle avsluta säsongen på hemmaplan.Nu ställs damernas storslalom i Åre in.Detta på grund av kraftiga vindar i den jämtländska skidorten.
Läs mer om Åre.
Damernas storslalom i Åre inställd: Vindbyar på 25 meter per sekund
Vädret har hittills visat sig från sin bästa sida i Åre. Men under världscupavslutningens sista dag kom starka vindbyar och snöfall vilket gjorde att damernas storslalom ställdes in. Herrarnas slalom är planerat till 10.45 – och bör kunna köras som planerat, enligt Pia Hultgren, meteorolog för världscuporganisationen.
Läs mer om Pia Hultgren och Åre.
Ryska valet igång – Europa försöker de få ner oss på knä
Ryssland har börjat rösta i det val där allt tyder på att Vladimir Putin förblir president. I den sibiriska staden Omsk råder festivalstämning utanför vallokalen, men ingen kö till röstningsbåsen.
Läs mer om Europa, Omsk och Vladimir Putin.
Rockmusikens historia med Ingemar Dunker - började i ett klassrum
Det är inget litet uppdrag han har tagit på sig - Ingemar Dunker. Att berätta Rockens historia från blues till punk. Men 13 föreläsningar om saken har han gett sig in på.
Läs mer om Ingemar Dunker.
Två män greps på bar gärning efter inbrott
Vaktbolaget kom till Tranemo när ett skyltfönster krossades - då begicks nästa inbrott. Vaktbolaget tog upp jakten och två unga män kunde gripas på bar gärning.
Läs mer om Tranemo.
Svenska crossover-upplevelsen i "Walking Dead" förstörs
Den fjärde säsongen av "Fear the Walking Dead" har premiär direkt efter finalavsnittet av "The Walking Dead" i USA, den 15 april.
Imponerande – årets bästa svenska film kan vara här
Överviktiga är lata, slarviga och inkompetenta – samhällets syn på fetma är skoningslös. Den svenska sångerskan Anna Book och författaren Roxane Gay är två som bär vittnesbörd. Och enligt en ny avhandling bemöter även vården tjocka patienter på fel sätt. Ett fördjupande reportage i dagens kulturmagasin resonerar kring vår tids syn på fetma. Läs också om Gabriela Pichlers Amatörer, som kan vara årets bästa svenska film, det uppmärksammade nya dikteposet Aednan, Stephen Hawkings livsverk och mycket mer. Trevlig läsning!
Läs mer om Aednan, Anna Book och Roxane Gay.
Damrysare inför världscupavslutningen
Nu ska längdskidåkarnas världscup avgöras. På damsidan blir det en riktig rysare mellan två norskor med helt olika förutsättningar inför dagens avslutande lopp i Falun.
Läs mer om Falun.
Personal sprutade vatten i ansiktet på dement
Personalen höjde rösten och sprutade vatten i ansiktet på en person som duschades på ett äldreboende i Eskilstuna kommun.
Läs mer om Eskilstuna.
Döms till fängelse för våldtäkt på man
En man i 20-årsåldern har dömts till fängelse efter en våldtäkt.Mannen bjöd hem en annan man till sitt hem – och våldtog honom.Smärtan gjorde att det blixtrade av stjärnor framför hans ögon, står det i domen, enligt SVT Nyheter Halland.
Salemtränaren: Vissa tycker att det är jobbigt
Salem går in i sin första kvalmatch till SSL idag, när man tar emot Strängnäs i eftermiddag. Dock får man inte göra det på sin egen hemmaplan, då matchen istället spelas i Västergård Arena. Tränare Jonny Lindström delar sina tankar om läget.
Läs mer om SSL och Västergård Arena.
Inventera länets brandfarliga husfasader: "Mörkertalet är enormt"
Efter branden i Grenfell Tower, då 71 personer miste livet, har ett omfattande program genomförts i England för att identifiera farliga fasadkonstruktioner.
Läs mer om England och Grenfell Tower.
Marcus Birro: Sverige - ett land av lydiga och duktiga idioter
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s. Vi är ett land av lydiga och duktiga idioter. Tyvärr gör vi allting i flock. Vi hatar och älskar i flock. Vi följer med strömmen.
MFF har inlett med elva matcher utan förlust - när hände det...
Det har definitivt inte hänt på 2000-talet och längre bakåt är aningen krångligt...
Jag vill inte prata så mycket om det
GÖTEBORG. Frölundas tränare Roger Rönnberg, 46, längtar alltid till Götaplatsen.Det är där han vill att det stundande slutspelet ska avslutas med en stor fest – precis som 2016.– Varje gång jag passerar Götaplatsen stannar jag till, tittar förbi Poseidon och funderar på hur dom ska bygga scenen i år, säger han.
Emils slutspelskrav på vännerna i Kristianstad
Guifs kantstjärna Emil Hansson, 21, är redo för kvartsfinalen mot sitt gamla lag.Emil skickar en rak passning till släkt och vänner i Kristianstad.– De har inget val. De måste heja på Guif, annars får de inte komma till arenan, säger han.
Läs mer om Emil Hansson, Guif och Kristianstad.
Så här går det om du inte borstar bort snön från biltaket
Det är inte roligt att borsta bort snön från biltaket. I bland är det dessutom rätt svårt.Men det är ändå viktigt att du gör det – ditt liv kan hänga på det.
Karin Bojs: Med moderna kroppar kom nya tankar
Den nya tidens skapelseberättelse blev ordentligt finslipad i veckan. Nya fakta har framkommit om hur vi kom att bli de människor vi är i dag.
Restaurangen som får chipsälskare att dregla
Älskar du chips? Då är den här restaurangen för dig. Här äter du chips - och ing...
Böneutrop är inte segregerande
America Vera-Zavala tycker att den pågående debatten om böneutrop är närmast parodisk.
De nya svenskarna får landsbygden att leva
Äta sova, dö blev hennes genombrott. Nu är regissören Gabriela Pichler tillbaka med den redan hyllade filmen Amatörer om en kommun som försöker stärka sitt varumärke med en film.
Läs mer om Amatörer och Gabriela Pichler.
Mycket på spel i stekhett cupderby
Dagens derby i Svenska cupen mellan AIK och Djurgården är stekhett. Mest nyfiken är jag på hur AIK lyckas hantera de tunga bakslagen i spelartruppen och turbulensen vid sidan av.
Läs mer om AIK, Djurgården och Svenska.
MP vill locka till glesbygden med sänkt skatt
Miljöpartiet vill satsa två miljarder för att sänka skatten och göra det billigare att anställa i landets 23 mest problemtyngda glesbygdskommuner, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot.
MP vill locka till glesbygden med sänkt skatt
Miljöpartiet vill satsa två miljarder för att sänka skatten och göra det billigare att anställa i landets 23 mest problemtyngda glesbygdskommuner, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot.
Så förändrade Stephen Hawking vår syn på verkligheten
Han visade att svarta hål dunstar bort, att fysikens lagar kan bryta samman och att universum är ojämnt. Stephen Hawking förtjänade sin position som vår tids mest kände forskare.
Läs mer om Stephen Hawking.