18. Mars 2018 11.00-11.59

Ser du veckodagarna i färger? Då kanske du har synestesi

Har du känt att siffran nio alltid har ett visst skimmer av grönt runt sig? Till skillnad från siffran fyra som minsann varit gul likt solen en julimorgon sedan du var barn.

Skicrosstjärnan satsar på SM – i alpint

Hon var helt överlägsen under skicrossäsongen. Nu ska Sandra Näslund, 21 år, tävla i de alpina SM-tävlingarna i Skellefteå.
Benny Fredriksson bar ett behov av revansch
På lördagskvällen, kl 22.01, fick jag det första telefonsamtalet. Benny Fredriksson var död, hastigt och helt oväntat, bara 58 år.
Anmärkningsvärt – jag förstår inte
Tystnaden kring Zlatan Ibrahimovics knä är total.Något som får den förre storspelaren Patrik Andersson att höja på ögonbrynen.– Det är anmärkningsvärt, säger han i Viasat.
Läs mer om Patrik Andersson och Viasat.

Bil av vägen – ska bärgas

En bil har kört av vägen på väg 102.Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.
68-åriga skådespelaren: "Hoppas det är banbrytande"
Skådespelaren Léonore Ekstrand spelar huvudrollen i svenska filmen "Toppen av ingenting" som är med och tävlar om pris under Berlinfestivalen. Här pratar hon om hur hon upplever att kvinnor som gör sexscener på film ofta framställs.
Läs mer om Berlinfestivalen och Toppen.
Klimatförändring bakom vår arts uppkomst
För drygt 300000 år sedan hade klimatet blivit torrare över stora delar av Afrika. Detta tycks ha lett till uppkomsten av vår egen art, Homo sapiens, enligt nya studier.
Läs mer om Afrika och Homo.
Johanna Pettersson och Daniel Berlin vann första Bandypuls-priset: "Hedrande"
På bandygalan som hölls efter finalerna delades Bandypuls egna pris, Bandypuls-priset, ut. Vinnarna, som röstats fram av Bandypuls läsare, blev Johanna Pettersson i Skutskär och Daniel Berlin i Sandviken.
"Jag vill inte lämna - men vem vet?"
Brendan Mikkelson. Foto: Bildbyrån Brendan Mikkelson har kontrakt ett år till och vill stanna i Luleå. Men efter åttondelsfinalsuttåget uttryckte han sig något märkligt om sin framtid.
Läs mer om Luleå.
Stärkt Putin till val – så tror experterna om politiken
Relationerna till väst kan försämras ytterligare, men troligen väntar inga nya militära aggressioner – samtidigt som Ryssland stärker försvarsmakten. Det tror experter om den ryska utrikespolitiken efter presidentvalet i dag, söndag – som Putin förutspås ta hem.
Läs mer om Putin och Ryssland.
Pensionsskolan del 2. Mitt i livet. Gör en prognos och se hur hög din pension blir
När du arbetat några år är det dags att se över pensionen. Här får du veta vad du behöver göra för att påverka din pension.
Annica Poulsen, 46: Att arbeta med människor är för dåligt betalt
Annica Poulsen är undersköterska och arbetar på en operationsavdelning för barn. Hon stortrivs med jobbet men lönen är låg och det påverkar pensionen.
Adam Reideborn har hittat tillbaka till kontinuiteten
Han har varit ifrågasatt av sig själv och andra, och hans namn har funnits långt ner i målvaktsstatistiken. Men när Djurgården nu inleder slutspelet gör man det med Adam Reideborn som en av SHL:s bästa målvakter. – Jag tvivlar inte på mig själv längre, säger Reideborn.
Gafvelin: Har fortfarande några ess i rockärmen
Djurgården tog sig tillslut till SSL-kval, efter att ha slagit Hagunda i sista grundseriematchen. Idag möts man igen, den här gången i play off till SSL. Tränare Jonas Gafvelin hoppas att man kan bygga på sin vinstrad mot Uppsala-laget.
Läs mer om Hagunda, SSL och Uppsala-laget.
Nazibutik åter i drift - har konto hos Skandia
Efter nedstängningen låg nätbutiken på sidan Nordfront nere i flera månader och det var inte möjligt att donera pengar eller teckna stödprenumerationer.
Läs mer om Nordfront och Skandia.
Kvinna skjuten i natt - man anhållen
En kvinna som kom till akuten på sjukhuset i Västerås i natt visade sig ha blivit skjuten, uppger polisen. Hon har opererats under natten. En man i 30-årsåldern har gripits och anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.
Nej till Cetaavtalet - stoppa plundringen av Sverige
En rubrik i Sydsvenskan på Alla Hjärtans dag gav mig obehagliga associationer.
Läs mer om Cetaavtalet, Sverige och Sydsvenskan.
Skadestånd gick till gärningsmannen
En man skallades på krogen och skulle få skadestånd - men pengarna råkade i stället betalas ut till gärningsmannens konto, skriver Aftonbladet. Misshandeln inträffade för fyra år sedan, då mannen jobbade som ordningsvakt på en krog.
Läs mer om Aftonbladet.
Klimatförändring bakom vår arts uppkomst
För drygt 300 000 år sedan hade klimatet blivit torrare över stora delar av Afrika. Detta tycks ha lett till uppkomsten av vår egen art, Homo sapiens, enligt nya studier. Bevisen är bland annat nya typer av avancerade av stenredskap som dyker upp för första gången.
Läs mer om Afrika och Homo.
Myhrer fick inte chansen till ännu ett perfekt avslut: Hade gärna velat visa upp mig
Andr Myhrer hade vunnit två världscupfinaler i rad och siktade på att ta sin tredje på hemmaplan i Åre. Men han fick aldrig chansen. På grund av hårda vindbyar ställdes herrarnas slalomtävling in. – Det är givetvis tråkigt, säger han.
Läs mer om Åre.
Åkesson: Vi kallar det Alternativ för sparkade
Det nystartade partiet Alternativ för Sverige med Gustav Kasselstrand i spetsen vill utmana Sverigedemokraterna.Men SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte oroad och menar att partiet startat som en hämnd.– Det är till nästan hundra procent ett parti bestående av de som vi inte vill ha med. Vi kallar det Alternativ för sparkade, säger Åkesson.
Ny vinterattack över Europa – England skottar
Upp till 25 centimeter snö i sydvästra England och köldvarningar i flera länder. Kung Bore gör ett nytt angrepp mot stora delar av Europa.
Läs mer om England, Europa England och Europa.
Boomen för elcyklar växlar upp ytterligare
Vi lägger mer pengar på våra cyklar och särskilt lockar eldrivna. Elcyklar utgör nu 12 procent av marknaden och den andelen fortsätter att växa, säger Andreas Hedbom, ordförande för Cykelbranschen.
Läs mer om Cykelbranschen.
Stoppa den turkiska invasionen av Afrin!
Den 3 februari publicerades en insändare där jag skrev att Afrin behöver vårt stöd och vår solidaritet.
Läs mer om Afrin.
Kommuner kan ge bistånd till begravningar - vissa skillnader i dalakommunerna
När en person avlider och dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar kan kommunerna hjälpa till med ekonomiskt bistånd till begravningen, vilket kallas begravningshjälp.
Rejält tillskott till Trosas finnar
Cirka 14 procent av kommuninvånarna har finsk anknytning. Nu har Trosa beviljats 660 000 kronor i statsbidrag, eftersom kommunen ingår i förvaltningsområdet för finska språket. Pengarna ska gå till olika aktiviteter.
Läs mer om Trosa.
Mörk mardröm som gnistrar
Trots leklystnad och farsartade inslag håller ensemblem mardrömmen vid liv. Borås Stadsteaters experimentella tolkning av Franz Kafkas "Processen" bör väcka nationellt intresse, skriver Peter Grönborg.
Läs mer om Peter Grönborg.
Låga tittarsiffror bekymrar inte SVT
SVT har sänt drygt 250 timmar från Paralympics och nått som flest 300 000 tittare – långt färre än till exempel Vinterstudion lockar. – Det är ändå viktigt att visa. Det är verkligen ett public service-mästerskap, säger projektledaren Tobias Alsing.
Läs mer om SVT och Vinterstudion.
Patriotiska toner när Krim röstar
SIMFEROPOL. Klockan var prick åtta när vallokalerna öppnade. Den patriotiska musiken dånade med slagdängor om att Krim tillhör Ryssland för alltid! när Sergej Aksionov, Krims premiärminister, anlände till en konstskola i centrala Simferopol som förste man att rösta i det första ryska presidentvalet i Krim.
Hellner funderar på att sluta: Lockar att vara mer med barnen
Svenska skidspelen i Falun kan bli Marcus Hellners sista världscuptävling. – Jag tänker nog ta en liten funderare efter säsongen, säger han.
Läs mer om Falun.
Studentlyor dubbelt så dyra – här har priserna rusat mest
Priset på ettor i flera studentstäder har de senaste åren mer än fördubblats. Nu varnas för utvecklingen.
Polisen: Fulla förvar försvårar vårt arbete
Inrikes. Polisen uppger att man vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som har frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning. Anledningen - Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.
Polisen: Fulla förvar försvårar vårt arbete
Polisen uppger att man vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som har frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning. Anledningen - Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.
Så säkrar ni att barnen får del av lägenhetens värde
En risk med så kallat efterarv är att det kanske inte finns så mycket kvar att ärva när det väl blir dags. Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.
Som att korsa ett Trumpmöte med en kvinnomarsch
I bioaktuella Battle of the sexes skildras den legendariska tennismatchen mellan rättvisekämpen Billie Jean King och mediadomptören Bobby Riggs. Under den spexiga ytan var det ett möte på blodigt allvar, med makt att lyfta eller stjälpa 1970-talets kvinnorörelse.
Våra hjärtan finns här i Sverige
Syftet med Nya Koalitionssamlingen är att främja samlevnaden och samförståndet mellan samhällets övriga komponenter, skriver partiledaren Hussam Alkoblawi i en replik till forskaren Abdalhadi Alijla som tidigare skrivit att NKS motverkar integrationen.
Snart slutsörplat i plastsugrör i Malibu
Exklusiva Malibu-området i Los Angeles slår ett slag för miljön - och förbjuder både plastbestick och sugrör.Därmed blir området ett av de första i USA att ta det drastiska beslutet.– Vi tar det här problemet på allvar, säger Laura Zahn Rosenthal på det lokala stadskontoret, till Sky News.
Läs mer om Laura Zahn Rosenthal, Malibu och USA.
Blinda och döva ska tvingas redovisa kvitton
Döva och blinda får i dag ett schablonbidrag för de extra utgifter som deras handikapp medför.Men i ett nytt lagförslag vill regeringen slopa bidraget och i stället göra ersättningen behovsanpassad.
Benny Fredriksson sörjs på sociala medier
Många chockades av nyheten att teaterprofilen Benny Fredriksson gått bort under en resa i Australien, vid 58 års ålder. På sociala medier sörjs och hedras den förre chefen på Stockolms Stadsteater av kolleger och vänner i Kultursverige.
Fyra döda i hotellbrand i Filippinerna
Fyra människor har omkommit och 19 personer befaras vara instängda i en brandhärjad hotellbyggnad i Filippinernas huvudstad Manila, uppger myndigheterna.
Läs mer om Filippinerna och Manila.