19. Mars 2018 13.00-13.59

Återbud i U21-truppen: "Ville inte chansa"

Malmö FF:s Carlos Strandberg och Östersunds Tesfaldet Tekie lämnar återbud till U21-landslagets kommande EM-kvalmatcher mot Turkiet och Cypern den 23 respektive 27 mars.
Läs mer om Cypern, EM-kvalmatcher och Turkiet.

Matchhjälte med hattrick i första kvalmatchen

Lerums Joakim Fors såg till så att Lerum fick en bra start mot Alingsås i kvalet upp till allsvenskan. Joakim Fors gjorde hattrick i första kvalmatchen mot Alingsås.
Läs mer om Lerum.
Invandrade elever presterar sämre
Inrikes. Invandrade elever presterar sämre än infödda elever och skillnaden är större i Sverige än i andra OECD länder, enligt en ny Pisa-rapport.
Läs mer om Pisa-rapport och Sverige.

6 tips på vad du kan göra under Earth Hour

Earth Hour – världens största miljömanifestation. Fredag den 23 mars släcker vi alla lampor jorden runt. Här får du veta vad Earth Hour är, och 6 förslag på saker att göra.
Läs mer om Earth Hour.
Jag skulle aldrig åka till Sverige...
Italiens Andrea Belotti var med och förlorade mot Sverige. Nu uttalar han sig om det blågula landet.– Jag skulle inte ens åka till Sverige på semester, säger Belotti inför Italiens träningsmatcher i mars.
Läs mer om Belotti och Sverige.
Bilar stod i brand precis utanför villa
Två personbilar brinner på måndagen i Klågerup, utanför Malmö.Räddningstjänst och polis arbetar på platsen.– Vi har påbörjat släckningen med brandsläckare, säger Mia Lorn, informatör vid räddningstjänstens presstjänst.
Energimyndighetens chef går till nytt jobb
Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma lämnar sitt uppdrag på egen begäran för att bli vd på Jämtkraft.
Läs mer om Erik Brandsma och Jämtkraft.
Pisa: Invandrade elever presterar sämre jämfört med andra länder
Invandrade elever presterar sämre än infödda elever och skillnaden är större i Sverige än i andra OECD länder, enligt en ny Pisa-rapport. Analysen bygger på det Pisaprov som gjordes av elever i årskurs nio år 2015, skriver Svenska Dagbladet.
Köpenhamn överväger bygga Nordens högsta skyskrapa
Turning Torso i Malmö riskerar att få en nästan hundra meter högre konkurrent i Köpenhamn. Där diskuteras nu planer på en 280 meter hög byggnad, HC Andersen Adventure Tower. Om planerna går i lås blir det Nordens högsta byggnad.
Läs mer om Köpenhamn och Malmö.
Shanghai Dragons' Undead out of action in Overwatch League
It wasn't long ago we reported that Diya was out of action for Overwatch League team Shanghai Dragons, and now the Chinese team has revealed that Undead will also be missing some game time now as well, due to a "personal issue".
Läs mer om Chinese, Diya, Overwatch League och Undead.
Hon föreslås ersätta värmländskan
Annelie Larsson lämnar sin post i Svenska fotbollförbundets styrelse i samband med årsmötet. Anette Karhu föreslås bli hennes ersättare.
Läs mer om Svenska.
Åtalas för brott mot ordningslagen - hade med sig rökfacklor på fotbollsmatch
En 23-åring ska ha haft med sig ett antal rökfacklor in på Domnarvsvallen i Borlänge. Nu väntar åtal för brott mot ordningslagen.
Läs mer om Borlänge och Domnarvsvallen.
Klimatförändring bakom vår arts uppkomst
För drygt 300.000 år sedan hade klimatet blivit torrare över stora delar av Afrika. Detta tycks ha lett till uppkomsten av vår egen art, Homo sapiens, enligt nya studier.
Läs mer om Afrika och Homo.
AI ska digitalisera Vatikanens hemliga arkiv
Att tyda månghundraåriga handskrifter är inte lätt för en dator. Nu provar italienska forskare en ny metod med maskininlärning.
Stenmarks enkla metod – bakom superkroppen
Ingemar Stenmark fyllde 62 på söndagen och är fortfarande i toppform.Skidlegendaren gör succ i Mästarnas mästare – nu berättar han om den enkla metoden bakom superkroppen.– Jag motionerar, springer, cyklar, det är i stort sett vad jag gör. Men inte på någon extrem nivå, jag tar det ganska lugnt, säger Ingemar Stenmark.
Läs mer om Ingemar Stenmark.
Therese Johaug krossade Björgen
Therese Johaug är på väg tillbaka – och det med besked.Skandalstjärnan har krossat självaste Marit Björgen på gemensamma intervallsträningar.– Jag var tvungen att le lite då jag såg hur långt före Therese var på enkla övningar, säger landslagsåkaren Ragnhild Haga till Aftenposten.
EU och Storbritannien överens om en Brexit-plan
EU och Storbritannien har kunnat enas om en plan för det brittiska utträdets första steg ur unionen. Frågan om hur gränsen mot Irland ska lösas är dock inte klar.
Byggpartner tecknar avtal i Avesta värt 151 miljoner
Byggpartner har nu tecknat avtal att bygga äldreboende samt förskola i Avesta åt det kommunala fastighetsbolaget Gamla Byn, i enlighet med tilldelningsbeskedet som bolaget tidigare aviserat.
Läs mer om Avesta och Gamla Byn.
Norge på väg mot regeringskris
En regeringskris håller på att utvecklas i Norge. På måndagen avgörs om en missförtroendeförklaring mot justitieminister Sylvi Listhaug kommer att röstas igenom – och därmed riskera att fälla hela koalitionsregeringen.
Läs mer om Norge och Sylvi Listhaug.
Energimyndighetens chef slutar
Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma lämnar sitt uppdrag. Enligt ett pressmeddelande från regeringen lämnar han på egen begäran.
Läs mer om Erik Brandsma.
Napoleoni ville skriva sanningen om Nordkorea
För framtiden tror Loretta Napoleoni, med reservationer och en viss osäkerhet, på en förhandlingslösning mellan USA och Nodkorea. - Många av mina förlag runt om i världen avrådde mig från att skriva en objektiv bok om landet.
Tufft läge för Miljöpartiet
Miljöpartiet balanserar på fyraprocentsspärren och riskerar att åka ur riksdagen efter valet i höst. "Interna problem och kompromisser i kärnfrågor skapar bilden av ett parti som har problem", säger statsvetaren Niklas Bolin.
Läs mer om Miljöpartiet.
Transplantation innebär genombrott för MS-sjuka
Patienter med skovvis multipel skleros tycks kunna bli helt friska med hjälp av blodstamcellstransplantation.
Läs mer om MS-sjuka.
Vindheims skada gjorde att MFF lånade Ssewankambo: "Alternativ på högerback och innermittfält"
I tisdags genomförde Andreas Vindheim en MR-undersökning, i torsdags kom beskedet att han blir borta i två månader, i dag kom ersättaren in i truppen.
Läs mer om MFF, MR-undersökning och Ssewankambo.
Dimmig framtid i brexitland
De vann folkomröstningen om brexit – men väntar fortfarande på att få fira. Trots en osäker framtid hålls ändå hoppet vid liv i brexitland om nyttan av att lämna EU.
OS-arenor rivs: Bortkastade pengar
Olympierna och paralympierna har lämnat Pyeongchang och nu inleds rivningen av minst fyra av arenorna. – Det är bortkastade pengar, säger den sydkoreanska studenten Park Yeon-Jun till NRK.
Läs mer om NRK, Park Yeon-Jun och Pyeongchang.
Owe Thörnqvists okända liv utomlands
SARASOTA. Owe Thörnqvist har fyllt 89 men vägrar dra ner på takten.I en lång intervju från Florida berättar han om nya showen, sitt livs misstag, synen på Trump – och om kärleken till Berit Gullberg.– Hon kompletterar mig väldigt bra, säger han.
Läs mer om Berit Gullberg, Florida och Trump.
Vd köper aktier i Karo Pharma
Peter Blom har den 19 mars köpt 3.000 aktier i Karo Pharma där han är vd. Aktierna köptes till kursen 32,50 kronor per aktie, till ett totalt pris av 97.500 kronor.
Läs mer om Karo Pharma.
Brittiskt utträdesavtal ur EU nästan klart
Allt är nästan klart när det gäller avtalet om Storbritanniens utträde ur EU. Men gränsfrågorna på Irland strular än – och kring framtida relationen har samtalet ännu inte ens inletts.
Läs mer om Irland.
Dimmig framtid i brexitland
De vann folkomröstningen om brexit - men väntar fortfarande på att få fira. Trot...
Nya Batman-filmen dröjer ett tag till
Det ser mörkt ut för dem som väntade sig en ny Batman-film nästa år. Enligt Heroic Hollywood så ska produktionen kring filmen inte inledas förrän tidigast 2019.
Läs mer om Batman-film.
Skarp kritik väntas i färsk rapport
I dag blir den externa granskningen av EM i ridsport offentlig. Skarp kritik lär vänta efter det ekonomiska haveriet - ett underskott på närmare 60 miljoner kronor.
Evin Ismail ny ledarskribent på Arbetarbladets ledarsida
Det är väldigt roligt att idag kunna presentera Evin Ismail som ny ledarskribent på Arbetarbladets ledarsida. Ismail är sociolog och har under 2017 arbetat som akademisk lärare på polisutbildningen.
Läs mer om Evin Ismail.
Nu kan du gps-spåra husdjur med Telenors familjeabonnemang
Telenor Familj utökas med gps-tracker som låter dig prata med din fyrbenta vän på distans.
Biotoppen: Tomb raider ny etta
Den nya Tomb raider-filmen, med Alicia Vikander i huvudrollen som Lara Craft, går rakt in som etta på biotoppen. Gabriela Pichlers Amatörer tar sig också in på listan, och landar på plats sju.
Läs mer om Alicia Vikander, Lara Craft och Tomb.
EU och Storbritannien överens om en Brexit-plan
EU och Storbritannien har kunnat enas om en plan för det brittiska utträdet ur unionen. Frågan om hur gränsen mot Irland ska lösas är dock inte löst.
Live: DN:s experter om ryska valet
Valfusk, bråk och väntad seger för Putin. Dagen efter valet i Ryssland ger DN:s experter dig allt du behöver veta.
Läs mer om Putin och Ryssland.
Facebook riskerar mångmiljardböter
Inför USA-börsernas öppning i dag backar flera stora It-bolag, däribland Facebook vars aktie i förhandeln faller med fyra procent. Det följer på anklagelserna om att företaget Cambridge Analytica ska ha samlat in personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj.
Försiktig bioöppning för "Tomb Raider"
Ambitionerna och förhoppningar var relativt stora för nya "Tomb Raider" med Alicia Vikander i huvudrollen. Det ekonomiska resultatet för den gångna biohelgen blev godkänt.
Läs mer om Alicia Vikander och Tomb Raider.
Biotoppen: "Tomb raider" ny etta
Den nya "Tomb raider"-filmen, med Alicia Vikander i huvudrollen som Lara Craft, ...
Läs mer om Alicia Vikander, Lara Craft och Tomb.
JUST NU: Bajenmatch mot Sirius stängs
Hammarby spelar i dag i allsvenska U21-serien igen. För en vecka seger mot BP med 3-1. Nu väntar i dag Sirius på Tele2 arena. FotbollDirekt rapporterar med start kl 14.00. I går 3-0 mot Mariehamn i Södertälje av a-allsvenska Hammarby.
Officiellt: U21-landslagsmannen klar för MFF: "Hade inte svårt att bestämma mig"
Malmö FF har gjort klart med en förstärkning till truppen. Isak Ssewankambo, som kan spela både som försvarare och mittfältare, lånas in från Molde med en köpoption i slutet på avtalet. - MFF är en stor klubb.
Läs mer om MFF och Molde.
Doktorerar om IS - nu blir Evin Ismail ny ledarskribent på Arbetarbladet
IS-forskning och lärare på polisutbildningen står på Evin Ismails CV. Nu blir hon ny ledarskribent på Arbetarbladet.
Läs mer om Arbetarbladet och Evin Ismail.
Extraordinär vinter för sotarna: "Många undrar varför vi måste komma nu"
Den extrema vintern har påverkat även sotarna, som för tillfället har ett utmanande yrke. - Det är en besvärlig tid. Det är många som undrar varför vi måste komma nu. Men vi måste jobba året om, säger Ulf Arthursson, skorstensfejarmästare.
Läs mer om Ulf Arthursson.
Nu får vi bekanta oss med Tani i ny Ni no Kuni II-trailer
Ni no Kuni II: Revenant Kingdom släpps den 23 mars och inför det har vi nu fått en ny trailer som låter oss stifta bekant med himlapiraten Tani som tidigt ansluter till din grupp.
Läs mer om Kuni II-trailer, Kuni II och Tani.
Nytt Google-projekt kan lyfta Amazons konkurrenter
Google kan komma att sätta samman en grupp stora detaljhandlare i syfte att konkurrera med Amazon inom e-handel.
Läs mer om Amazon.
MQ:s ordförande tankar aktier
MQ:s styrelseordförande Claes-Göran Sylvn har köpt 60.000 aktier i klädbolaget, enligt Finansinspektionens insynslista.
Läs mer om Claes-Göran Sylvn.
Kusliga gravplatsen för spårvagnar lockar turister
I ett skogsparti mitt ute på amerikanska landsbygden ligger en kuslig kyrkogård.Vissa tycker att den mest liknar en soptipp, andra att den är en guldgruva.Här har en inbiten fantast samlat på sig klassiska amerikanska spårvagnar.
Domen: Stängs av – i ett halvår
Akim Aliu gick bärsärk efter matchen mot AIK – och fick sparken av Pantern.Nu stängs han av från all hockey till 26 september meddelar disciplinnämnden.Jag har blivit utsatt för rasistisk diskriminering i Sverige, både av domare och personal i er liga, skriver han i ett uttalande.
Läs mer om AIK, Pantern.Nu och Sverige.
Hårdare tag mot olagliga utländska lastbilar i Sverige
När en förare i dag bryter mot reglerna kan polisen låsa fast fordonet, genom så kallad klampning. Det får göras i 24 timmar och nu har regeringen beslutat att fordon ska få klampas i 36 timmar.Utländska lastbilar som kör olagliga inrikestransporter i Sverige pekas särskilt ut som det största problemet.
Läs mer om Sverige.
Henrik fångade ovanliga ljusfenomenet på bild
När det gröna skenet letade sig in över Varberg var Henrik Drake beredd med kameran och lyckades fånga ljusfenomenet på bild.– Jag var helt i extas, det var fantastiskt, säger Henrik Drake.
Läs mer om Henrik Drake och Varberg.
Anne Sofie von Otter ställer in turn efter makens död
Sångerskan Anne Sofie von Otter ställer in sina planerade konserter i Sydney, Australien, efter hennes make Benny Fredrikssons död.
Läs mer om Australien, Otter och Sydney.
Opec-chefen: Det värsta är över för oljemarknaden
Oljekartellen Opecs generalsekreterare Mohammad Barkindo anser att det värsta nu är över för oljemarknaden. Det säger han vid ett möte i Baku, enligt Bloomberg News.
Läs mer om Baku och Mohammad Barkindo.
Uppror mot nedrustningen av förskolan
Inrikes. I dag släpps de 1 500 berättelser som samlats in under #pressatläge där förskolechefer, förskollärare, barnskötare och vårdnadshavare uppmanats att berätta om sina erfarenheter om den svenska förskolan.
Indien planerar att införa basinkomst på prov
Basinkomst har länge diskuterats på högsta politiska nivå i Indien. Ett uttalande från regeringens främste ekonomiska rådgivare tyder nu på att landet kan ta ett första steg mot att sätta planerna i verket.
Läs mer om Indien.
Scenrecension: Dylansällskapet är en rapp och smattrande föreställning
I dramakomedin Dylansällskapet blir Bob Dylans låtar ett ställföreträdande språk för män som inte kan prata. Det hela är rätt förtjusande, även för den som vanligtvis är måttligt road av att närstudera medelålders män, skriver DN:s Kristina Lindquist.
Läs mer om Dylansällskapet.
Konsertrecension: Johannes Cornell om Big Band Flute
Många har menat att flöjt inte hör hemma i jazzmusiken. DN:s Johannes Cornell hör bländande flöjtarrangemang under Big Band Flute på Konserthuset i Stockholm.
En säker plats för känsliga röster
Det behövs ett räddningsarkiv, som på ett strukturerat sätt kan ta emot material från kulturarbetare och rörelser som arbetar med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter.
Så tar de politiska partierna hjälp av influencers
Influencer marketing i dagens bemärkelse - det vill säga att varumärken sponsrar innehåll i en influencers kanaler - hade ännu inte slagit igenom när förra valrörelsen ägde rum för fyra år sedan.