19. Mars 2018 14.00-14.59

LANDSBYGDSPOLITIK: C: DET BEHÖVS MER SKARPA FÖRSLAG

Inrikes. - Nu behövs det action och då räcker det inte bara med goda intentioner, säger Centerns landsbygdspolitiske talesperson Kristina Yngwe. - Det är synd att det inte är konkret lagstiftning utan bara mål och intentioner.
Läs mer om Kristina Yngwe.

Irak betalar kurdiska löner

Utrikes. Irak har för första gången sedan 2014 skickat pengar för att betala löner för statsanställda i den kurdiska regionen, uppger Iraks regering. Det är dock oklart hur mycket man kommer att skicka kurderna i framtiden.
Dalenmålvakt förlänger med klubben
Innebandy. IBK Dalens Amie Nilsson förlänger kontraktet i ytterligare två år. - Hur vi avslutade denna säsong visar att vi har något på gång, säger hon i ett pressmeddelande.
Får nobba landslaget, men specialskydd ska rädda allsvenskan...
Kontrollröntgen bekräftade Bachirous fraktur. En extra röntgen har nu bekräftat ...

Ransgård (M) om Bali: "Det är allvarligt"

Ett nödvändigt beslut med anledning av rikets säkerhet, men hans ton i debatter är det inget fel på. Det anser Göteborgsmoderaternas gruppledare efter att Hanif Bali lämnar partistyrelsen.
Läs mer om Bali och Hanif Bali.
Toyotas nya basketrobot Cue sätter varje trepoängare
Metal men can't jump.
Läs mer om Cue.
Kulturskolan ska bli mer jämlik
Ett nytt statlig utvecklingsbidrag på 200 miljoner kronor föreslogs i regeringens kulturskoleutredning. Men bara hälften är med i den proposition som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) nu presenterar. – Det som är det avgörande är att de pengar som vi nu investerar hamnar rätt, säger hon.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.
Konstnärsparet ville avskaffa alla gränser
Sara Berg ser Katarzyna Kobros och Wadysaw Strzemiskis darriga bilder och sårbara skulpturer på Moderna museet i Malmö.
Läs mer om Malmö och Moderna.
Prins Carl Philips oväntade designjobb
Designprinsen Carl Philip har ett nytt oväntat jobb.Med kollegan Oscar Kylberg har han nu designat glasögon för kedjan Synsam.– Vi gillar vad Synsam gör och deras önskan att utmana konventionerna, säger Oscar Kylberg, vd på Bernadotte Kylberg, i ett pressmeddelande.
Löfven vill träffa judar efter kritiken mot Google
Flera svenska judar har begärt att få träffa Stefan Löfven (S) för att diskutera judars säkerhet i Sverige, med anledning av den antisemitiska lista som sprids på nätet. Statsministern menar att han gärna är med på ett möte. – Antisemitismen som vi ser i vårt land är ett gift, och jag gör allt för att få bort det, säger han.
Läs mer om Google, Stefan Löfven och Sverige.
Bokrecension: Femhundra slarviga sidor fantasy om ett viktigt ämne
Nya fantasyromanen Solstenen har en bra utgångspunkt, men är en typisk quick-lit, där författaren aldrig ger sig tid att gestalta.
Läs mer om Solstenen.
Minister: Vilda västern för Facebook och Google är slut
Storbritannien ska införa lagskärpningar mot aktörer som Facebook och Google, enligt kulturminister Matt Hancock som anklagar de globala jättarna för att missbruka personuppgifter och undvika skatt. På måndagen väntas Channel 4 avslöja nya uppgifter i skandalen kring Cambridge Analytica som ska ha sålt stora mängder olovligt insamlade Facebook-data till Trumpkampanjen 2016.
Andreas Cervenka: Dags för Silicon Valley att öppna sina svarta lådor
PALO ALTO. Den senaste skandalen kring Facebook riskerar att kosta bolaget miljarder och visar att Silicon Valley kan vara på väg mot sitt eget Lehman Brothers. Det enda sättet att vända den akuta förtroendekrisen är att lära av Wall Street.
Här är Apple-prylarna du just nu kan fynda till nedsatt pris
Macbook air, Ear-pods eller den senaste Iphone X. Vi har listat 7 produkter från Apple som du just nu kan köpa för grymma priser. 1. Apple Macbook 12-tum 12-tums MacBook med retinaskärm och SSD som nu är nedsatt till 11 990 kronor här.
Hennes gräv fick 2 000 slavar fria
FOTO: AP Gräv 2018 Martha Mendoza på nyhetsbyrån AP (Associated Press) har fått Pulitzer-priset två gånger för sina avslöjande reportage.
Man begärs häktad för fem våldtäktsförsök
En man i 30-årsåldern har gripits och begärts häktad misstänkt för flera våldtäktsförsök i Uppsala, skriver polisen på sin hemsida. Mannen misstänkts för fem försök till våldtäkt mellan 11 februari och 11 mars.
Läs mer om Uppsala.
Plattformar bygger ett nytt medielandskap på nätet
Redan 1994 blev svenska Aftonbladet en av de verkliga pionjärerna för något som idag är helt självklart - att ge ut tidning på internet. Tidningen är fortfarande störst på nätet i Sverige med i snitt 3,5 miljoner dagliga läsare och tittare.
Läs mer om Aftonbladet och Sverige.
Integration handlar om så mycket mer än arbete
Integration är på allas läppar. Det är kanske det ord som har upprepats flest gånger i partiernas utspel inför valet hittills. Några exempel: "Men vi har länge tagit för lätt på integrationsproblemen.
"Många kvinnor vill visst byta jobb - och bli chefer"
Byggingenjören Maria Paavola tröttnade på att höra andra uttala sig om vad kvinnor vill och inte vill i karriären. När hon frågade kvinnorna själva visade sig verkligheten vara en helt annan.
Böneutrop från moskéer hör inte hemma i Sverige
Istället för diskutera sakfrågan, det vill säga muslimska böneutrop, fokuserar Grön Ungdoms Hallberg och Badeli nästan helt på Kristdemokraternas retorik i sin debattartikel.
Läs mer om Badeli och Sverige.
Regeringen går vidare med vinstbegränsning
Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden.(TT) Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden.
S har gått vilse i debatten om religiösa friskolor
Att Socialdemokraterna går till val på att förbjuda konfessionella friskolor är anmärkningsvärt och illavarslande.
Nordeuropas högsta hus vid Telefonplan ställs ut
Skyskrapor, men också vanliga nya bostadskvarter. Nu kan man se hur Stockholms stad tänker om Telefonplan. Visionen om Nordeuropas högsta hus ställs nu ut.
Läs mer om Telefonplan.
Pollenexplosion att vänta: Blir mycket mer än i fjol
Nu börjar årets tyngsta period för en femtedel av svenskarna. Experter befarar att årets pollenblomning blir extra riklig. – Det blir mycket mer än i fjol, säger Agneta Ekebom, pollenexpert och intendent på Naturhistoriska riksmuseet.
Forskare kopplar pollen till psykisk ohälsa
Pollenallergi kopplas till nedstämdhet, depression och nedsatta skolprestationer – och kostar samhället miljardbelopp. Ändå tas det inte på allvar, menar forskare. – Att ens omgivning inte förstår är ett stort bekymmer för de drabbade, säger pollenforskaren Åslög Dahl, som avråder skolor från att lägga viktiga skrivningar och tentor i slutet av april.
Läs mer om Åslög Dahl.
Regeringen lägger förslag om vinstbegränsning
Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden. I en debattartikel i Aftonbladet skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att de nu lägger fram förslaget på riskdagens bord.
Regeringen går vidare med vinstbegränsning
Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden.
Aquabase till Sundstabadet
En glad nyhet lanserades under måndagen för de som gillar Aquabase. Sundstabadet i Karlstad har nämligen beslutat om att införa den relativt nya träningsformen på schemat.
Läs mer om Aquabase, Karlstad och Sundstabadet.
Regeringen lägger fram vinstförbud
Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden.
Så mycket pengar får DIF från Klubb 100
FOTBOLL: Trogen bidragsgivare ställer upp igen Degerfors IF får ett välkommet och uppskattat ekonomiskt stöd från stödföreningen Klubb 100. Det handlar om 60 000 kronor till superettanklubben.
Läs mer om DIF och Klubb.
Här är världens minsta dator – mindre än ett saltkorn
IBM har byggt en dator liten som ett saltkorn – men med samma datorkraft som en pc från 1990.
Tangentbordet svårknäckt nöt för användbarheten
En extraskärm med ett virtuellt tangentbord, är det en bra id? Hittills verkar inte folk tycka det, men det kan komma att förändras under de kommande åren.
Därför ska du välja passiva investeringar
Det finns flera fördelar med en passiv investeringsstrategi. Den kräver minimalt med omsorg och du kan räkna med lägre avgifter över tid. Nätmäklaren Degiro erbjuda ett stort utbud av instrument för passiv investering.
14.30: Busch Thor på turn med Bert Karlsson
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Bert Karlsson inleder partiets förvalsturn. Följ pressträffen direkt.
Böneutrop hör till rätten att utöva sin religion
Böneutrop från mosker handlar om den positiva religionsfriheten, det vill säga rätten att utöva sin religion. När en begränsning ska göras krävs det en balanserad avvägning mellan olika intressen, skriver tre jurister.
Tränarnas ordkrig: Han kan ju googla
GÖTEBORG. Frölunda utmålar sig själva som störst, bäst och vackrast, menar Malmötränaren Peter Andersson.Nu ger Frölundas tränare Roger Rönnberg svar på tal.Samtidigt trissas känslorna upp inför den första kvartsfinalen i kväll.
Jag har aldrig träffat någon som honom
Kulturhuset Stadsteaterns hyllar nu sin förre vd Benny Fredriksson i ett pressmeddelande.Kollegerna sörjer en begåvad konstnärlig ledare och vän.– Jag har aldrig träffat någon som honom – kraften, energin å ena sidan, en smittsam nyfikenhet och djup känslighet å den andra, säger Johan Wirfält, chef för Forum/Debatt.
Erik Helmerson: Ge oss en Slöseriombudsman i varje kommun
Kommunalrådet fyllde 50 och lät skattebetalarna fixa fest för kommunens samarbetspartner. Den som protesterade kallades högerkrafternas megafon. Om respekten för skattepengar är så låg bland våra politiker behövs fler slöseriombudsmän.
Läs mer om Slöseriombudsman.
S och V lägger fram förslag om begränsade vinster
Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden.
SM-guld till Skutskär - men hur har motståndet varit?
Grattis Skutskärs tjejer, som fixade guldet i bandyn, men för att vara ärliga hur har motståndet varit? På två år från nykomling till guld måste väl visa att motståndet inte har varit av högsta kvalitet.
Läs mer om Skutskär.
Måla urdjur på lovet
PÅSKLOVSAKTIVITETER: Cirkusskola, kostnadsfritt bad och mycket annat Under påsklovet finns flera aktiviteter att roa sig med.
Läs mer om Under.
Förslag om ensamkommande klart
Inrikes. Regeringen vill sänka identifieringskravet för ensamkommande unga som ska få en ny chans att stanna. Ändringen görs för att uppemot 9 000 ska få stanna för studier.
NEW YORK: ÖPPNING NEDÅT VÄNTAS, FACEBOOK FALLER
STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna såg ut att börja veckan med fallande index av terminshandeln att döma. Inför Federal Reserves möte i veckan (tisdag-onsdag) fortsatte mycket av nyhetsflödet att ha med eventuella tullar att göra.
Toppresultat för Falu Energi & Vatten - ändå måste bolaget låna: "Under 2017 har vi investerat 230 miljoner kronor"
2017 var ett bra år för Falu Energi & Vatten: 107 miljoner kronor - det bästa resultatet någonsin. - Det är riktigt glädjande.
Både svärta och kärlek
HUMANISTISKA FÖRENINGEN: Leif Stinnerbom talade om Selma Lagerlöf Om Selma Lagerlöf ur regissörsperspektiv talade Leif Stinnerbom, välkänd profil från Västanå teater och Berättarladan i Rottneros,
Climeon väljer Next State
Energiföretaget Climeon inleder ett samarbete med Next State, som ska stödja dem i deras tillväxtresa, med hjälp av säljdrivande och varumärkesbyggande marknadsföring.
Läs mer om Next State.
JUST NU - PÅ FD: Stora jublet över affären - och hela MFF: "Bästa någonsin"
Isak Ssewankambo blev tidigare under måndagen klar för Malmö FF. En som känner mittfältaren väl är MFF:s Franz Brorsson och för FotbollDirekt hyllar mittbacken inte bara värvningen av U21-landslagsmannen, utan också sitt lags försäsong.
Läs mer om FotbollDirekt, MFF och Malmö FF.
Brynäsforwarden om hjärnskakningen: "Utan bakslag närmar jag mig spel"
Det finns en liten möjlighet att Johan Alcén spelar tisdagens andra kvartsfinal mot Växjö. Men tiden är knapp och själv varken vill, kan eller vågar han ta ut något i förskott. - Jag följer hjärntrappan och hoppas inte på något bakslag.
Läs mer om Johan Alcn och Växjö.
Förslag om ensamkommande klart
Regeringen vill sänka identifieringskravet för ensamkommande unga som ska få en ny chans att stanna. Ändringen görs för att uppemot 9 000 ska få stanna för studier.
Våra gener påverkar hur empatiska vi är
Det är inte endast vår uppväxt och våra erfarenheter som påverkar hur empatiska vi är, det beror också på våra gener, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.
Läs mer om Vetenskapsradion.
Ökat köpintresse efter amorteringskrav
STOCKHOLM (Direkt) Efterfrågan på bostäder verkar ha ökat efter att det skärpa amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. Det säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, till Nyhetsbyrån Direkt.
48 timmar Berlin
Två dygn utan instastories, skratt och leenden. Berlin är staden där Nöjesguidens klubbredaktör Peyvand Ahmedi blev blåst och bortblåst.
Läs mer om Berlin och Peyvand Ahmedi.
Matilda Gustavsson
reporter på Dagens Nyheter, har tilldelats priset Det gyllene förstoringsglaset för sina reportage om Kulturprofilen och Klubben.
Läs mer om Det, Klubben och Kulturprofilen.
PÅ FD: Fast på bänken trots fiaskostart - Bosse om Mushekwis situation
Nyasha Mushekwi har hamnat i en rävsax i Kina. Laget är mållöst och ligajumbo, men Djurgårdens tidigare skyttekung får ändå inte chansen. - Jag är uppdaterad på hans situation.
Läs mer om Bosse och Kina.
Efter RS-infektionen - Anna Brolins son har nu fått sitt namn
TV4-profilen Anna Brolins lille son har äntligen fått komma hem. Den lille pojken som vårdats för RS-viruset har nu dessutom fått ett namn - som är perfekt för en liten kämpe.
Läs mer om RS-viruset.
Danskarna som vill ha bort dieselbilar från hela Norden
Danmarks socialliberala parti Radikale Venstre vill ha bort dieselbilarna så fort som möjligt och de vill gärna att resten av länderna i Norden följer efter.
Läs mer om Norden och Radikale Venstre.
Amerikahuset i Bollstabruk öppnar igen - blir hamburgerbar
Amerikahusets grill och café har under en tid varit stängd sedan den senaste ägaren lagt ner. Men nu får Amerikahuset nytt liv - Kalles pizzeria tar över. Amerikahuset ligger i gamla BP mitt i centrala Bollstabruk.
Läs mer om Amerikahuset och Bollstabruk.
Så är det att skjutsas av en förarlös bil
Waymo fick grönt ljus för autonoma tester utan backup-förare. Nu har de filmat de första passagerarna i Arizona. Och de verkar lita på bilens artificiella intelligens.
Läs mer om Arizona.
Kom på Kullendag på söndag
Nu är årets Kullendagar i ETC Solpark i Katrineholm spikade. Den 25 mars är nästa tillfälle.
Exklusiv intervju med Penny Parnevik:"Alltid haft en crush på honom"
Penny Parnevik är precis utflugen ur föräldrarnas, Mia - och Jesper Parnevikshus. Hon har nämligen flyttat till sin kärlek Douglas Murray som bor i Kalifornien.
Hökaktigare Fed väntas
Ännu en räntehöjning väntas när direktionen för USA:s centralbank samlas på onsdag. Jag tror att vi kommer att se en förskjutning mot en hökaktigare penningpolitik, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman.
Läs mer om Anna Breman.
Förslag om ensamkommande klart
Regeringen vill sänka identifieringskravet för ensamkommande unga som ska få en ny chans att stanna. Ändringen görs för att uppemot 9 000 ska få stanna för studier.
Uppror mot nedrustningen av förskolan – 1500 berättelser
I dag släpps de 1500 berättelser som samlats in under #pressatläge där förskolechefer, förskollärare, barnskötare och vårdnadshavare uppmanats att berätta om sina erfarenheter om den svenska förskolan.
Ny utbildning tar lantbrukare till Handelshögskolan
I oktober startar Sveriges första managementutbildning för lantbrukare. I tolv dagar ska 25 lantbrukare via Handelshögskolan i Stockholm utbildas i att utveckla sitt företagande och ta produktionen till den globala marknaden.
Läs mer om Handelshögskolan och Stockholm.
New York-börser: Öppning nedåt väntas - Facebook faller
STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna såg ut att börja veckan med fallande index av terminshandeln att döma. Inför Federal Reserves möte i veckan (tisdag-onsdag) fortsatte mycket av nyhetsflödet att ha med eventuella tullar att göra.
Läs mer om Facebook.
Svenskarna kan bli pionjärer i att återvinna litium
Initiativtagarna till Northvolt siktar på att återvinna metallerna i sina batterier. Lyckas de återanvända sitt litium i nya batterier kan de bli först i världen.
Läs mer om Northvolt.
Minnesord om Frank Mostad
Frank Mostad somnade stilla in i Graz, Österrike, den 13 februari i en ålder av ...
Läs mer om Frank Mostad, Graz och Österrike.
Tv-toppen: "Mästarnas mästare" lockar flest
SVT:s "Mästarnas mästare fortsätter att dra stor publik - i söndags såg nära två...
"En krasch innebär fantastiska möjligheter att köpa fina aktier på rea"
Långsiktighet, diversifiering, H&M, Facebook, barnsparande och risker och möjligheter vid en börskrasch. Göte "Sparmagistern" Brunasso chattade med Aktiespararnas medlemmar och följare. Se alla frågor och svar här. Dick Nygård: Hej, Göte!
Brexitavtal nästan klart
EU27 och Storbritannien har enats om en stor del - men inte allt - i utträdesavtalet. Parterna har enats om att medborgare ska ha samma rättigheter under övergångsperioden som tidigare i varandras länder.
Läs mer om Storbritannien.
Fifa vill öka intresset för damfotboll – kan starta toppturnering
Internationella fotbollförbundet Fifa vill öka intresset för damfotboll. Nu ska organisationen diskutera ett nytt förslag om en toppturnering med världens bästa lag för att göra just det.
Läs mer om Fifa.
Benny Fredriksson tog sitt liv: Gränslöst mediedrev
Kulturhuset Stadsteatern bekräftar att Benny Fredriksson, som nyligen avled, själv avslutade sitt liv.
Läs mer om Benny Fredriksson.
Tv-toppen: Mästarnas mästare lockar flest
SVT:s Mästarnas mästare fortsätter att dra stor publik – i söndags såg nära två miljoner tittare Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg ta hem segern i gruppfinalen. TV4:s nya storsatsning Stjärnornas stjärna placerar sig utanför topp tio med 906 000 tittare.
Grannarnas ilska mot Mandelmanns planer
Paret Mandelmanns gård väcker allt större intresse efter tv-succn.Nu vill paret bygga ny parkeringsplats för att underlätta trafiken dit.Men de har mött motstånd från grannarna.– Man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig, säger Marie Mandelmann.
Läs mer om Marie Mandelmann.
Lagförslag om uppehållstillstånd för ensamkommande lämnat
Regeringen har lämnat lagförslaget om en ny chans till uppehållstillstånd för ensamkommande. Vissa ändringar har gjorts sedan det tidigare utkastet. Bland annat ska det vara möjligt att få uppehållstillstånd även om man inte gjort sin identitet sannolik.
OS-arenan kostade 100 miljoner per timme – nu rivs den
På söndagen avslutades Paralympics med fyrverkerier på den tjusiga Pyeongchang Olympic Stadium. Den nya arenan ska nu rivas. Allt för att undvika de vita elefanterna i en fattig sydkoreansk region.
LIVE Samir & Viktor med rekordförsök mot barncancer
Nyheter Till förmån för Barncancerfonden genomförde Samir & Viktor i helgen 11 konserter i 11 olika städer. MI fick en pratstund med dem innan konserten i Göteborg.
JOHANSSON om Japan, Louder.me, Spotify mm
Nyheter Japan fortsätter sticka ut som en annorlunda musikmarknad. Siffrorna för 2017 visar att CD-skivan stärkt sin position i landet. Vad beror det på? Johansson analyserar.
Läs mer om CD-skivan, Japan, Louder.me och Spotify.
SCOUT GAMING: IN I ENSKILD MÄKLARES MIKRO-/SMÅBOLAGSPORTF (NY)
Förtydligande: portföljen är en lista av aktier som en enskild mäklare sammanställt. Det är dock en officiell mäklarprodukt som distribuerats dels internt, dels till kund, enligt Danske Bank).
Läs mer om Danske Bank.