20. Mars 2018 06.00-06.59

Pressen ökar på nätläkare efter nytt besked från SKL

SKL, Sveriges kommuner och landsting har meddelat att det ska kosta minst 100 kronor när man söker vård online. Hur ser framtiden för de digitala vårdtjänstbolagen ut? I Ekonomistudion gästar Livia Holm, Sverigechef på Kry. Och intresset för crowdfunding, folkfinansiering, ökar bland kvinnliga företagare. Om det diskuterar vi med Julia Reuszner, vd på Pepins. Programmet sänds varje vardag klockan 06.45.

Ner i Asien efter USA-fall

De asiatiska börserna fortsatte nedåt på tisdagen i spåren av måndagens breda nedgångar på världens aktiemarknader.
Läs mer om Asien.
Sex utan samtycke blir kriminellt
Inrikes. Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt. - Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp.

Fyra av tio barn döptes förra året

Inrikes. Dop väljs bort av allt fler föräldrar i den svenska befolkningen, samtidigt som fler både går ur och vill gå med i Svenska kyrkan. De som oftast väljer att lämna samfundet är unga män i storstäderna.
Läs mer om Svenska.
Iran givet ämne under prinsbesök i USA
Saudiarabiens kronprins har liknat Irans högste ledare med Hitler och hotat utveckla kärnvapen. Samtidigt har USA fått en ny utrikesminister som sägs avsky Teheran.
Läs mer om Hitler, Teheran och USA.
Hela regeringen ska leva
Iran givet ämne under prinsbesök i USA
Saudiarabiens kronprins har liknat Irans högste ledare med Hitler och hotat utveckla kärnvapen. Samtidigt har USA fått en ny utrikesminister som sägs avsky Teheran. Den gemensamma rivalen är en självklar punkt på dagordningen när Mohammed bin Salman träffar Donald Trump.
De är män som våldtar kvinnor tillsammans
Adam Al-Zawatia, 44, slog en kvinna blodig och våldtog henne tillsammans med en annan man – men har inte avtjänat en dag av sitt straff. Krögaren Navid Atlassi, 51 och festfixaren Bardiya Pajouhi, 26, överöste två 16-åringar med alkohol och filmade sedan när de utsatte de sovande flickorna för grova våldtäkter. Expressens granskning av gruppvåldtäkter omfattar en unik kartläggning av 43 män som fällts i domstol under 2016 och 2017.
Läs mer om Bardiya Pajouhi.
Är i allra högsta grad dags för nya studier
Expressen och Brottscentralen granskar 32 gruppvåldtäktsfall.Kriminalkrönikör Catarina Lundbäck svarar på tre frågor om granskningen och reportagen.
Läs mer om Brottscentralen.
Inga-Lill har sju diagnoser – nu måste hon jobba igen
Inga-Lill Kaneborn har sju olika diagnoser, bland annat depression kronisk smärta och sömnsvårigheter.Trots läkarutlåtanden om hennes tillstånd vill Försäkringskassan att hon tillbaka till jobbet.– Bara att sätta mig i bilen och åka till jobbet tar hela min kraft, jag är helt slut redan innan jag kommer dit, säger hon.Samtidigt larmar Arbetsförmedlingen om att myndigheten behöver ta hand om allt fler personer som får avslag hos Försäkringskassan.
Trots kritiken – sex utan samtycke blir kriminellt
Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt.– Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Läs mer om Morgan Johansson.
Räntor och valutor: Australien behåller styrräntan oförändrad
USA-räntorna sjönk först tillbaka efter svensk stängning på måndagen sedan aktierna på Wall Street sjunkit, ledda av teknikaktier. Senare på dagen vände de amerikanska räntorna uppåt igen i takt med att börsen återhämtade sig från tidigare bottennoteringar, medan dollarn var relativt stabil.
Läs mer om Wall Street.
Sjukvårdskrisen i Venezuela kartlagd
Den ekonomiska krisen i Venezuela har lett till att sjukhusen saknar de mest grundläggande medicinerna och kirurgiskt material, enligt en ny kartläggning.
Läs mer om Venezuela.
Vi kan inte vänta med armarna i kors
I ett debattsvar den 12 mars framför Jerker Nilsson (V) kritik mot satsningar på bioflygbränsle och anser att det är eldrivna flygplan, samt minskat resande som ska få ned flygets utsläpp av koldioxid.
Läs mer om Jerker Nilsson.
När du blir sjuk utomlands
SJUKVÅRD: Du har rätt till akut och nödvändig sjukvård inom EU, EES-länderna och Schweiz till samma kostnad som hemma Om du blir akut sjuk när man tillfälligt befinner sig i EU,
Läs mer om Schweiz.
Trygghet och nöjen hos SPF
FÖRENINGSLIV: Distriktsordförande hälsade på Vid SPF Aktivs månadsmöte den 14 mars gästades föreningen av SPF:s distriktsordförande i Värmland, Kerstin Erlandsson.
Läs mer om Kerstin Erlandsson, SPF och Värmland.
Brygglängd fastställd
De två infrusna fiskebåtarna här i Vingens hamn förbryllar mig. För några veckor sen när det ännu var öppet vatten, kom de två fiskebåtarna in till bryggan på Trollön. Så slog kylan till och nu ligger farkosterna där infrusna.
Läs mer om Trollön.
Forsbergs speciella firande efter målet
LOS ANGELES. Det var nattens skönaste målgest i NHL.Liggandes på rygg lyfte Filip Forsberg, 23, armarna mot taket i KeyBank Center i Buffalo och jublade över sitt 3-0-mål.På frågan om han firat ett mål på det sättet någon gång tidigare, svarar Filip:- Haha, nja, kanske någon gång hemma i Leksands juniorlag.Nashville vann matchen med 4-0 till slut.
Mäktiga OEL-hyllningen efter det historiska målet
LOS ANGELES. Oliver Ekman-Larsson, 26, blir en kanonförstärkning i Tre Kronors VM-lag i Danmark i maj.Det visade han på nytt i natt, svensk tid, när han nådde milstolpen 100 mål i NHL.Hans 3-2-mål blev matchavgörande när Arizona besegrade Calgary med 5-2.Oliver svarade också för 4-2-målet.- Jag hade lite tur där på 100:e målet, men jag såg att Max Domi fick tag i pucken och skyndade framåt, sa Oliver i en tv-intervju med Fox Sports.
Läs mer om Arizona, Calgary, Danmark, Max Domi och Oliver.
Fyra av tio barn döptes förra året
Dop väljs bort av allt fler föräldrar i den svenska befolkningen, samtidigt som fler både går ur och vill gå med i Svenska kyrkan. De som oftast väljer att lämna samfundet är unga män i storstäderna.
Läs mer om Svenska.
Weinstein Company går i konkurs
The Weinstein Company har ansökt om konkurs, mindre än sex månader efter det att anklagelserna om sexuella trakasserier och våldtäkt av flera kvinnor i filmbranschen började strömma in mot grundaren Harvey Weinstein.
Läs mer om Harvey Weinstein.
Uppgifter: Toppchef lämnar Facebook
En av toppcheferna på Facebook, informationssäkerhetschefen Alex Stamos, kommer att lämna företaget, rapporterar The New York Times och hänvisar till flera källor som har fått information om att han är på väg bort.
Läs mer om Facebook.
Chefer i Karlskoga kommun
Svar till Lone Atterstig: Jag blir mycket besviken när Karlskoga kommuns personalchef klassar chefsämnen från Karlskoga som direkt okunniga och odugliga. Det är ett fult påhopp på duktiga personer i vår kommun.
Läs mer om Karlskoga och Lone Atterstig.
Weinstein Company har ansökt om konkurs
The Weinstein Company har ansökt om konkurs, mindre än sex månader efter det att anklagelserna om sexuella trakasserier och våldtäkt av flera kvinnor i filmbranschen började strömma in mot grundaren Harvey Weinstein.(TT) The Weinstein
Läs mer om Harvey Weinstein.
Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden
En kvinna har gripits utanför Växjö misstänkt för att upprepade gånger ha falsklarmat polisen. Kronoberg Enligt polisen ska kvinnan stå bakom många falsklarm både via polisens ledningscentral och SOS Alarm.
Läs mer om Växjö.
Harmonisk Kikki redo för Nyköpingspubliken
Hon lever livet som aldrig förr. Sångerskan Kikki Danielsson har det senaste året gjort en storstilad comeback i rampljuset tillsammans med låtskrivaren Sulo vid sin sida. Nu på fredag kliver de båda upp på scenen i Culturum i Nyköping.
Sveriges vattenflöden kartlagda i ny tjänst
Sedan 2010 har Lantmäteriet tillsammans med SMHI kartlagt Sveriges sjöar och vattendrag. Arbetet har lett fram till att man nu har dokumenterat vattenflödena i hela landet.
Läs mer om Lantmäteriet.
"Ingen sitter med alla trumf på hand"
Hur kan du ta reda på vad människor egentligen tycker om reklam? Vid en rak fråga är de flesta ofta relativt negativa, oavsett kanal eller metod.
Fått smeknamnet av alla i vårt lag nu
LOS ANGELES. Adrian Kempe, 21, är en av LA Kings snabbaste spelare.Med sin speed låg han bakom segermålet i förlängningen när Kings bortabesegrade Minnesota med 4-3.Kempe hämtade pucken djupt nere i egen zon och gjorde en rush över hela banan.Returen efter hans attack kunde Jeff Carter sätta i krysset.- Jag försökte bara undvika att vara i vägen när Juice hade fått upp farten, sa Carter i en hyllning till svensken i en tv-intervju med NBC Sports efter slutsignalen.
Läs mer om Carter, Jeff Carter, Juice och Minnesota.
Nu kan du börja deklarera
Klockan 07 är det dags: Då öppnar Skatteverket sin digitala deklarationstjänst. Många hänger på låset och vill gärna bli klara med deklarationen så fort som möjligt.
Läs mer om Skatteverket.
Annika Falkengren fick 7,4 miljoner i semesterersättning
Annika Falkengren fick mer betalt för att vara ledig förra året än efterträdaren Johan Torgeby för nio månaders slit som vd. Det framgår av SEB:s årsredovisning. Banken betalade ut 7,4 miljoner i semesterersättning efter att hon flyttat till Schweiz. Därmed kunde även skatten kapas med miljoner.
Läs mer om Johan Torgeby och Schweiz.
Nytt grepp för miljö- och klimatarbetet
Värmland: Miljööverenskommelser Kommuner som ingår överenskommelse med länsstyrelsen väljer själva ut och genomför konkreta åtgärder för kommuninvånarna med koppling till de nationella och regionala miljö- och klimatmålen,
Förra Härnösandsspelaren tog VM- och SM-guld: "Det går inte att förstå eller beskriva"
På drygt två månader har Emelie Timan vunnit guld i VM och SM. - Det går inte att förstå eller beskriva, säger Emelie Timan som har Härnösands AIK som moderklubb.
Läs mer om Emelie Timan och VMoch SM-guld.
IFK:s krigare är redo för den tuffaste striden
The best of the best" på andra sidan. Amerikansk inställning är alltid välkommen då. - Jag vill tävla med dem, se hur bra vi kan bli.
Vilka pengar ska betala ett Natomedlemskap?
Insändare: Två procent av vår BNP är mycket pengar, så var görs nedskärningarna? Jag anser att varje politiker som ivrar för att Sverige ska ansluta sig till Nato också ska redovisa hur detta ska finansieras.
Läs mer om BNP, Nato, Natomedlemskap och Sverige.
Hur tänkte ni nu?
LEDARE Undrar. Det är inte det lättaste att bena ut turerna kring den moderate riksdagsmannen Hanif Balis twittrande om en mejlkonversation mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen.
Läs mer om Patrik Oksanen.
Vart är SD på väg?
ANDRALEDARE Sverigedemokraterna har haft valkonferens i helgen, och bland annat antagit en valplattform. Migration, kriminalpolitik, sjukvård och sammanhållning blir föga förvånande partiets fokusområden under året.
Vårdnadstvister är ett stort problem
Debatt: Familj Vårdnadsreformen 2006 innebär att 10 000 barn årligen hindras från en normal föräldrakontakt, skriver Anders Fors med flera.
Så ska sofistikerad dataanalys ge oss bättre vård
Dataanalys blir ett allt viktigare verktyg inom biologiforskning. Genom att titta på mönster i data från en stor mängd människor ökar kunskapen om hur olika individer fungerar och det leder till en allt mer skräddarsydd vård.
Så ska sofistikerad dataanalys ge oss bättre vård
Dataanalys blir ett allt viktigare verktyg inom biologiforskning. Genom att titta på mönster i data från en stor mängd människor ökar kunskapen om hur olika individer fungerar och det leder till en allt mer skräddarsydd vård.
1177-sköterskor vittnar: Skulle hålla samtalen korta
Flera sjuksköterskor vittnar om stress och tidspress på 1177 Vårdguiden i Stockholm. Telefonrådgivningen i länet drivs av ett privat vårdbolag – enligt ett avtal med landstinget som premierar korta väntetider och många samtal.
Läs mer om Stockholm och Vårdguiden.
Rihanna först ut i P3 musikdokumentär
P3 musiksatsar med en ny dokumentärserie som kommer att gå på djupet i olika artisters liv. Först ut är Rihanna – antihjälten från Barbados, där allt från fans till aktivister uttalar sig om superstjärnan.
Läs mer om Rihanna.
Fyra av tio barn döptes förra året
Dop väljs bort av allt fler föräldrar i den svenska befolkningen, samtidigt som fler både går ur och vill gå med i Svenska kyrkan. De som oftast väljer att lämna samfundet är unga män i storstäderna.
Läs mer om Svenska.
Regeringen går vidare med samtyckeslag
Trots kritik går regeringen vidare med samtyckeslagen för sex. Från den 1 juli i år blir sex utan samtycke olagligt. – Är det inte frivilligt, ja, då är det ett övergrepp. Jag tror att det är viktigt att uppnå den tydligheten i lagstiftningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Läs mer om Morgan Johansson.
Mina föräldrar tvingades på flykt av det polska judehatet
I mars 1968 krossades det polska studentupproret och regimen skyllde allt på landets judiska befolkning – som avskedades, förföljdes och tvingades på flykt.Poeten Gabriel Itkes-Sznap skriver om en svensk uppväxt i skuggan av antisemitismen.
Berghagens vårdilska – Efter Lill-babs sjukdom
Barbro Lill-Babs Svensson drabbades av hjärtflimmer och fick tillbringa 80-årsdagen på sjukhus.Nu riktar dottern Malin Berghagen kritik mot maten som serverades under sjukhusvistelsen – och kräver förändring.Sverige har bästa sjukvården ever och personal med hjärtan av guld. Men maten!!! Jag är så arg så jag inte vet vad jag heter, skriver Malin Berghagen i ett Instagraminlägg.
Sveriges undantag för trippelmördaren Saliba
Sverige och Libanon saknar utlämningsavtal av dömda och misstänkta kriminella.Men i trippelmördaren Martin Salibas fall vill Sverige göra ett undantag.Sverige kan acceptera förfrågningar om utlämning från Libanon, skriver justitiedepartementet i ett dokument om att få Saliba utlämnad.–Det låter som en byteshandel, säger stjärnadvokaten Johan Eriksson.
GW:s kritik mot Peter Mangs-utredningen
Härdad mot smärta och adrenalin-tränad spred Peter Mangs skräck i Malmö.I flera års tid föreberedde serieskytten sig för sitt uppdrag innan verksamheten drog i gång.Knappt fem år efter domen mot Peter Mangs är Leif GW Persson fortfarande kritisk till kriminalteknikernas bedömning efter det första mordet.– Det kommer två tekniker, och de är verkligen inte guds gåva till kriminaltekniken, säger han i GW:s Mord, som sänds klockan 21.00 på tisdag i TV4 och på TV4 Play.
Det surrar av NHL-rykten efter ungdomskedjans succ
Succn i segermatchen mot Linköping var total. Djurgårdens ungdomskedja gjorde häften av målen och nu surrar det av NHL-rykten kring den unga trion. Alla är draftade av olika NHL-klubbar. – Vill de att man kommer är det svårt att säga nej, säger 19-årige Marcus Davidsson.
Läs mer om Linköping.
Värna femininumformerna!
Insändare: Svar till Peter Tornborg (NWT 17/3 2018) Att språkligt visa att könet inte har betydelse kan minska förståeligheten, språkets viktigaste uppgift.
Läs mer om Peter Tornborg.