20. Mars 2018 07.00-07.59

Vikander hyllas som Lara Croft

Berättelsen och manuset är svagt men Alicia Vikander briljerar, så sammanfattas ...
Läs mer om Alicia Vikander och Lara Croft.

Ökat köpintresse efter amorteringskrav

Efterfrågan på bostäder verkar ha ökat efter att det skärpa amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars.
Melker Schörling fortsätter att sälja i AAK
Melker Schörling AB, nyligen utköpt från börsen, har den 14 mars sålt närmare 32.000 aktier i AAK.
Läs mer om AAK.
Vikander hyllas som Lara Croft
Berättelsen och manuset är svagt men Alicia Vikander briljerar, så sammanfattas flera internationella recensioner om Tomb raider.
Läs mer om Alicia Vikander, Lara Croft och Tomb.

Eldade på judehatet – på direkt order från Goebbels

Bäst på tv just nu: Svenska stjärnor i Nazityskland, utopi i Oregons öken och BBC:s mörkaste kapitel. SvD:s film- och tv-redaktör Elias Björkman guidar till intressanta nyheter på Netflix, HBO, SVT och andra streamingplattformar.
Läs mer om HBO, Nazityskland, Netflix och SVT.
Mordförsök i lägenhet på Lidingö
Under måndagskvällen larmades polisen om att en person blivit skuren med ett knivliknande föremål i en lägenhet på Lidingö.Två personer har tagits till förhör.Den skadade fördes till sjukhus i ambulans, med allvarliga skador, uppger polisen.En förundersökning har inletts med brottsrubriceringen försök till mord.
Läs mer om Lidingö och Lidingö.Två.
Tjuvar krossade ruta – togs på bar gärning
Polisen larmades till en butik på Karlskronagatan i Ronneby med anledning av ett pågående inbrott, natten mot tisdagen.På platsen anträffades två tjuvar.– Vi kunde åka dit väldigt fort och de greps på bar gärning, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Läs mer om Karlskronagatan, Kim Hild och Ronneby.
USA och Sydkorea återupptar militärövning
USA och Sydkorea har kommit överens om att återuppta de gemensamma militärövningarna i början av nästa månad. Övningen kommer att kortas med en månad, enligt Sydkoreas försvarsdepartement.
Läs mer om Sydkorea.
Aktiefonden ökade i H&M – sjönk i februari
Aktiefonden C Worldwide Sweden 1A sjönk med 0,9 procent i februari och gick därmed 0,2 procentenheter sämre än fondens jämförelseindex.
SKF-konkurrent höjer utsikterna för 2018
Timken, som är en konkurrent till SKF, höjde sina utsikter för 2018 efter börsstängning i USA på måndagen.
Läs mer om SKF och USA.
Norsk regeringskris på uppsegling
Norge riskerar en regeringskris under tisdagen.
Granulocyttransfusion vid neutropeni och infektion
Gösta Berlin, professor, överläkare, Linköpings universitet; klinisk immunologi och transfusionsmedicin, Universitetssjukhuset, Linköping gosta.berlin@regionostergotland.se Honar Cherif, docent, överläkare,
Roxane Gay:
Boken Bad feminist gjorde henne till en av litteruturvärldens största stjärnor just nu. I sin nya memoar Hunger följer Roxane Gay i sin egen kropps fotspår, tillbaka till det trauma som formade den.
Läs mer om Hunger och Roxane Gay.
Tystnadsavtal ogiltigförklaras efter #metoo
Startskottet för #metoorörelsen, filmstudion The Weinstein Company, har nu begärt sig självt i konkurs efter sexövergreppsanklagelserna mot grundaren Harvey Weinstein.
Colling: Då är vi ett bättre lag än Kalmarsund
Karlstad föll i första kvalmötet mot Kalmarsund, ikväll har man chans att kvittera i matchserien och tvinga fram en tredje avgörande match i SSL-kvalet när Kalmarsund gästar Colorama Arena.
Läs mer om Colorama Arena och Kalmarsund.
Så skrämmer norrmännen bort svenska raggare
Den norska polisens höga böter skrämde förra året bort den svenska raggarkaravanen.Påskfirandet vid Kongsvinger fästning blev snabbt lugnare.– Det ska ha en avskräckande och förebyggande effekt, säger Bjørn Lonkemoen, sektionschef ordningspolisen Kongsvinger, till SVT Nyheter.
Läs mer om Bjørn Lonkemoen och Kongsvinger.
Ungersk politiker anklagas för mutor – efter Sverigebesöken
På bilder poserar Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjn med en fälld ren under en resa i norra Sverige.Nu anklagas Semjn för att ha tagit emot mutor i samband med sina lyxiga jaktresor i helikopter – mitt i valrörelsens slutspurt.
Resurs Holding publicerar årsredovisning 2017
Styrelsen och verkställande direktören avger härmed årsredovisning och hållbarhetsrapport för Resurs Holding AB (publ) för 2017.
Vattenfall utvecklar vindkraftspark
Vattenfall har vunnit anbudsförfarandet för Hollandse Kust Zuid som beskrivs som världens första icke-subventionerade vindkraftspark till havs.
Läs mer om Hollandse Kust Zuid.
Brittiska datainspektionen vill göra husrannsakan hos Cambridge Analytica
Den brittiska datainspektionen planerar att ansöka om tillstånd att göra en husrannsakan hos analysföretaget Cambridge Analytica på tisdagen. Det rapporterar Reuters.
Läs mer om Cambridge Analytica.
Vd:n miljontankar aktier i Hexpol
Mikael Fryklund har den 19 mars köpt 16 000 stycken aktier i Hexpol där han är vd.
Läs mer om Hexpol.
IS-propaganda sprids på Youtube
BEIRUT-STOCKHOLM. IS-kalifatet har fallit – men deras propaganda fortsätter att spridas. På Youtube ligger flera filmer med jihadistiskt budskap och våldsamt innehåll från terrorgrupper som IS och al-Qaida uppe. Sympatisörer och andra tittare kan än i dag ta del av propagandan på den Google-ägda plattformen. – Även om det krossas på marken så kan det överleva virtuellt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Läs mer om Google-ägda och Youtube.
Trump vill ha dödsstraff för grova narkotikabrott
I USA fortsätter president Donald Trump sin kampanj om hårdare straff för narkotikabrottslingar. I ett tal i delstaten New Hampshire på måndagen sa han åter att han vill införa dödstraff för den som smugglar och säljer stora mängder knark.
Läs mer om Donald Trump och New Hampshire.
"Vi ska sluta ställa landsbygd mot stad - vi behöver varandra"
Regeringens förslag om en samlad landsbygdspolitik väcker debatt. Ställ inte stad mot landsbygd - bygg politiken på gemensamma intressen som klimatomställningen och hälsosam mat, skriver LRF.
Läs mer om LRF.
Tråkig bandyfinal 2018:"Påminde om cricket"
Har bevittnat den absolut tråkigaste bandyfinalen genom tiderna och jag måste säga att jag är djupt oroad över vart denna fina sport är på väg.
Förklarar märkliga bilderna i avskedet
Två fantastiska skidkarriärer tog slut i söndags då Emil Jönsson och Anna Haag tackade för sig.Dagen efter har det fortfarande inte sjunkit in.- Det var mer känslosamt än vad jag hade föreställt mig. Det var tårar under hela dagen, säger Emil Jönsson.
Läs mer om Anna Haag och Emil Jönsson.
Risk för olyckor i vinterhalkan
Enligt Trafikverket råder det halt, eller mycket halt, väglag på flera ställen runtom i Sydsverige på tisdagsmorgonen.Det finns risk för olyckor när rusningstrafiken drar i gång.– Runt åttatiden brukar flest vara ute på vägarna, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Läs mer om Kim Hild och Sydsverige.
Jefferies sänker H&M
Jefferies International sänker riktkursen för H&M till 140 kronor från 165 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Det skriver Reuters.
Harald Mix tar plats i baren: Konceptet är extremt spännande
Altor köper in sig i restaurangkedjan O Learys. Börsen är den naturliga platsen för den här typen av bolag, säger riskkapitalbolagets huvudägare Harald Mix.
Läs mer om Harald Mix.
Livstid för knarkkung från Laos
En domstol i Bangkok har dömt en knarkkung från Laos till livstids fängelse.
Läs mer om Bangkok.
Nu kan barnen kan kolla på film vid vårdcentralen - i väntan på att det tas blodprov
Lions club i Vansbro har skänkt en surfplatta till vårdcentralen i Vansbro. Detta för att barnen som kommer för provtagning ska slappna av och vara mindre rädda.
Läs mer om Vansbro.
De medverkar i Unga brudpar
Läs mer om Unga.
Melander hyllas – efter videon om sjukdomen
Sven Melander berättade att han opererats för cancer i en video på Facebook.Nu hyllas underhållaren för sin starka video – där han blandar humor med allvar.Alltid denna humor i allt du gör Sven Melander, även när du drämmer denna smocka rätt i ansiktet på svenska folket, skriver en följare på Facebook.
Allt fler sjukskrivna tvingas söka jobb
Allt fler sjukskrivna måste gå till Arbetsförmedlingen och söka jobb när sjukpenningen dras in. Antalet har ökat med 165 procent de senaste tre åren, skriver SVT Nyheter.– Vi har inte haft resurser att möta de här människornas behov, säger Maria Kindahl, Arbetsförmedlingens rehabiliteringschef, till SVT Nyheter.
25-åring fick knytnävsslag av rånare
En okänd gärningsman kom fram till en 25-årig man på Branteviksgatan i Malmö, natten mot tisdagen.25-åringen fick ett knytnävsslag i huvudet och gärningsmannen krävde att få hans mobiltelefon – något som inte gick vägen.– Av någon anledning misslyckades rånaren, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Läs mer om Branteviksgatan, Kim Hild och Malmö.
Nu kan du börja deklarera
Nu kan du börja deklarera.Klockan sju öppnade Skatteverket den digitala deklarationsmöjligheten för alla med digital brevlåda.– Belastningen brukar vara hög när vi öppnar, men det är något vi är förberedda på, säger Maja Fröman, pressekreterare på Skatteverket till nyhetsbyrån TT
Läs mer om Maja Fröman och Skatteverket.
Asiatiskt toppmöte i maj
Regeringarna i Japan, Kina och Sydkorea har nått en bred överenskommelse om att hålla ett toppmöte i Tokyo i början på maj.
Läs mer om Japan, Kina, Sydkorea och Tokyo.
Adele från Fagersta är kroppsaktivist: "Jag har aldrig skämts över min kropp"
Det är viktigt att stå för den man är. Det anser Adele Lundh från Fagersta och därför har hon hakat på trenden kroppsaktivism och kroppspositivism i sociala medier. Hon tror att hennes goda självkänsla kommer från öppenheten inom familjen.
Läs mer om Adele Lundh och Fagersta.
Vi måste dö i en tid som gjort det lätt att leva
Aldrig förr har döendet varit en så komplicerad process som det är idag. Det som förr betraktades som dödliga diagnoser har dagens medicin omvandlat till kroniska sjukdomar vilket ställt både patienter och anhöriga inför nya etiska utmaningar. En ny bok diskuterar den moderna människans relation till döden.
I dag presenteras Benny Fredriksson-utredningen
I december inleddes en utredning om arbetsförhållandena på Kulturhuset Stadsteatern.Ett 40-tal anställda hade då krävt teaterchefen Benny Fredrikssons avgång i ett upprop i Aftonbladet.Tre dagar efter beskedet om hans död ska Stockholms stad nu presentera resultatet av utredningen.
Man gripen för grov misshandel på asylboende
En man har gripits misstänkt för grov misshandel på ett asylboende utanför Eksjö.– Han använde ett vasst tillhygge och en annan man fick skador på händerna, säger Björn Öberg, polisens presstalesman i Jönköping.
Läs mer om Björn Öberg, Eksjö och Jönköping.