22. Mars 2018 06.00-06.59

Resurser på webben: Utforska blockkedjor

Bitcoin och alla dessa kryptovalutor har i varje fall en sak gemensamt, de använder blockkedjor. Denna teknik har blivit rejält populär, inte bara för kryptovalutor. Lär dig mer om detta.

Här är videon på när Uber-Volvon kraschar

KÖLN. Nu finns det videobevis på hur den självkörande Uber-Volvon i Arizona kör på en kvinna.Videon visar hur kvinnan kliver framför bilen och också att föraren inte har ögonen på vägen.Men det är också tydligt att kvinnan fanns på vägen under en längre tid.
Läs mer om Arizona och Uber-Volvon.
Så lätt kan inte Benny Fredrikssons död förklaras
Efterspelet till Benny Fredrikssons tragiska död i helgen har redan lett till en osaklig debatt.Karin Olsson riktar kritik mot såväl Aftonbladets som Kulturhuset Stadsteaterns hantering.

Konstnären Ulrica Hydman Vallien är död

Den folkkära konstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit.Under onsdagskvällen föll hon i sin make Bertil Valliens armar i deras hem och dog hastigt.–Det är så tragiskt, så ledsamt, säger Bertil Vallien.Ulrica Hydman Vallien är mest känd för sina dekorerade glas, med motiv av slingrande ormar, tulpaner och vargar.
Här är Ulrica Hydman Valliens verk
Ulrica Hydman Vallien är mest känd för sina dekorerade glas, med motiv av slingrande ormar, tulpaner och vargar. Här är ett urval av hennes kända verk:
Bostadsbyggandet bromsar in kraftigt
Högkonjunkturen i byggbranschen är snart förbi. Nästa år rasar bostadsbyggandet, enligt byggbranschens bedömning. – Det här slår direkt in i svensk ekonomi, säger Byggindustriernas vd Catharina Elmsäter-Svärd.
Sollefteås naturtillgångar genererar miljontals kronor - finns absolut ekonomi för ett akutsjukhus
Våra Regionpolitiker i Västernorrland är uppfödda med och itutade ett mantra: Våra Norrlandskommuner är så fattiga att ett fullvärdigt Sollefteå sjukhus ej går att finansiera.
Läs mer om Sollefteå och Västernorrland.
Ministern vill ha snällare betygsättning
Inrikes. Betygssättningen i grund- och gymnasieskolan ska bli snällare genom att elevernas svaga insatser inte ska få större betydelse än flera bra. Image-text: Nu ska betygen ses över.
Mer tid ger bättre skola
För att elever ska lära sig mer i skolan behövs mer tid för undervisning, anser Moderaterna. I sitt vallöfte för en bättre grundskola föreslår partiet bland annat att varje skoldag förlängs med en timme, till att börja med i lågstadiet.
Läs mer om Moderaterna.
Fares om nya spelet: Det är rätt kaxigt
Josef Fares nya spel A way out handlar om två figurer som rymmer från ett fängelse. Men det som sticker ut är att du inte kan spela det ensam. – Det kan tyckas kaxigt och dumt, säger Fares.
Youtube sprider hetsdömd vitmaktmusik
Skjuta judars barn, sieg heil, Jew we hate you och Hitler was right. Här är den hetsdömda vitmaktmusiken som sprids på Youtube. – Youtube är spridningskanalen som extremhögern inte ens kunde fantisera om för tjugo år sen. Det är en så dramatisk och avgörande skillnad i deras möjlighet att nå ut, säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo.
Läs mer om Daniel Poohl, Expo, Hitler, Jew och Youtube.
Martin Gelin: Zuckerbergs intervju präglades av en rad inövade citat
Efter fyra dygns öronbedövande tystnad har Mark Zuckerberg slutligen talat ut om Facebooks senaste skandal. I en längre intervju med CNN lovade Zuckerberg att Facebook ska bli bättre på att rensa bort ohederliga aktörer. Men hans löften övertygade knappast om att företaget kommer förändras i grunden.
Zuckerberg: Vi har begått misstag
Efter fem dagars tystnad uttalar sig nu Facebookgrundaren Mark Zuckerberg om skandalen kring Cambridge Analytica. Och han gör ett uttalande på Facebook. I natt säger Facebookgrundaren att han är redo att vittna i kongressen om skandalen.
Syföreningsauktion
FASTEKAMPANJ Håkanbols syförening inbjuder till sedvanlig auktion under lördagseftermiddagen i Degerfors församling. Auktionen omfattar allt från utrop till lotterier och inte minst eftermiddagskaffe.
Böneutropet är en proklamation
En gång i tiden var jag kyrkoherde i Örgryte i Göteborg. Örgryte gamla kyrka var starkt efterfrågad. Där var till exempel begravningsgudstjänster mer eller mindre varje vardag. Då ringdes det i klockorna. Det hände att folk i grannskapet klagade.
Läs mer om Göteborg och Örgryte.
Dödlig bussolycka i Thailand
Minst 18 människor har omkommit i en bussolycka i nordöstra Thailand. Ytterligare ett tiotal skadades, enligt myndigheterna. 28 människor vårdas på sjukhus för sina skador. Olyckan inträffade i provinsen Nakhon Ratchasima.
Läs mer om Nakhon Ratchasima och Thailand.
Programtips: Dropit 8.5.1
Filhantering via drag-och-släpp, perfekt för de som ofta flyttar filer. Dra till exempel ett kalkylark till programmets ikon, då frågar det om filtypen ska knytas till en katalog.
Stjärnans galna mål: Har aldrig sett något liknande
LOS ANGELES. Det var säsongens cirkusnummer i NHL och inte helt överraskande var det superstjärnan Sidney Crosby, som bjöd på underhållningen.Han skarvade en passning i luften vidare till sig själv framför motståndarkassen för att sedan slå in pucken på tennis när Pittsburgh besegrade Montreal med 5-3.– Jag har aldrig sett något liknande. Helt otroligt vilken prestation han bjuder på, säger svenske lagkamraten Patric Hörnqvist.
Buss kraschade av vägen – 18 döda
Föraren av dubbeldäckarbuss förlorade kontrollen över fordonet i en kurva och körde av vägen i 80 km/h i Korat i nordöstra Thailand.18 människor dog och ytterligare 32 skadades i olyckan, skriver Bangkok Post.– Bussen slets i två delar, säger en av dem som deltog i räddningsarbetet, enligt nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Bangkok Post, Korat och Thailand.18.
USA inför tullar på 100 produkter från Kina
HONGKONG: President Donald Trump väntas på torsdagen godkänna nya tariffer mot Kina på allt från teknikprodukter till kläder.
Läs mer om Kina.
Ministern vill ha snällare betygsättning
Betygssättningen i grund- och gymnasieskolan ska bli snällare genom att elevernas svaga insatser inte ska få större betydelse än flera bra.
Björkås särskola invigd - förälder hade blandade känslor
Med allsång, musik, bandklippning och vardagschampagne i form av champis, invigdes Björkås särskola i Grängesberg på onsdagseftermiddagen.
Läs mer om Grängesberg.
Succétränarens besked - öppnar för att stanna i Falun: "Skulle vara en av mina största utmaningar någonsin"
Joakim Forslund tog upp Falu BS till elitserien under sin första säsong i klubben. Men stannar han? Tränarprofilen funderar, men öppnar för att fortsätta. - Nog känner jag att jag kommer att hålla på med bandyn.
Läs mer om Falun.
Man åtalas för sabotage i lägenhet
Inrikes. En man i Hallsberg åtalas för att ha vandaliserat sin lägenhet, och även åsamkat stora skador på hela hyreshuset han bor i, skriver Nerikes allehanda. Image-text: Lossar lätt? Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT
Läs mer om Hallsberg.
Män åtalas för grovt narkotikabrott
Inrikes. Två män i 35-årsåldern i Kalmar län åtalas för grovt narkotikabrott efter att polisen hittat ett kilo knark i männens bil, och ett kilo till i en kompost, skriver Barometern. Image-text: MDMA, ecstasy-tabletter. Arkivbild.
Läs mer om Barometern och Kalmar.
Kryptokapning växer lavinartat i Sverige
Kryptokapning har blivit cyberkriminellas senaste favorit. Det är helt enkelt mer lukrativt än att sprida utpressningsvirus och mindre riskfullt.
Läs mer om Sverige.
Kryptokapning växer lavinartat i Sverige
1 av 2 Kryptokapning växer lavinartat i Sverige Inrikes. Kryptokapning har blivit cyberkriminellas senaste favorit. Det är helt enkelt mer lukrativt än att sprida utpressningsvirus och mindre riskfullt.
Läs mer om Kryptokapning och Sverige.
Stor strejk i Frankrike
Utrikes. Tusentals franska lokförare, lärare och flygledare planerar att gå ut i strejk i dag i en stor protest mot den franske presidenten Emmanuel Macrons reformplaner. Image-text: Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Läs mer om Emmanuel Macron och Frankrike.
Korta köerna och stärk psykiatrin!
Sjukvård: Det behövs andra politiska prioriteringar Det kan knappast undgått någon att situationen inom Psykiatrin på USÖ och i länet är mycket ansträngd. Lägg där till att köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) växer.
Läs mer om Barnoch, Det, Psykiatrin och USÖ.
Margot Wallström förvirrar om Nato
Debatt: Säkerhetspolitik Det är djupt oansvarigt att Wallström kategoriskt säger nej till Nato och devalverar värdet av den organisation som skapar stabilitet och säkerhet i hela Sveriges närområde, skriver Allan Widman, Hans Wallmark,
Läs mer om Allan Widman, Nato och Wallström.
Karlstad siktar mot trätoppen
Debatt: Bioekonomiriksdagen Här i Värmland har vi råvaran, kompetensen och infrastrukturen för att vara en viktig del i utvecklingen av en stark lokal och global bioekonomi, skriver Frida Pettersson, Christoffer Engkvist,
Ikeas största utmaning: att gifta ihop det digitala med det fysiska
När Ikea tar steget ut i digitaliseringen så handlar det inte om att överge den fysiska handeln för den digitala. Utmaningen blir att få det digitala och fysiska att fungera ihop, säger kundupplevelsechefen Peter Nilsson.
Läs mer om Peter Nilsson.
Ministern vill ha snällare betygsättning
Betygssättningen i grund- och gymnasieskolan ska bli snällare genom att elevernas svaga insatser inte ska få större betydelse än flera bra. – Väldigt mycket pekar på att man fokuserar på den sämsta prestationen, vilket gör att eleverna tappar sugen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).
Läs mer om Anna Ekström.
56 artister höjer rösten
MUSIK: För #metoo med låten "Vad dom än säger" 56 svenska artister gör gemensam sak i låten "Vad dom än säger".
Läs mer om Vad.
Ta bort musiken
Insändare: Vi är många som slutar handla i affärer där det spelas hög och skräning/skrikig musik. Mitt i City har alltid skrikiga sångare som det är oerhört jobbigt att tvingas höra på.
Läs mer om City.
Brokig tränarskara sätter ny prägel på allsvenskan 2018
Det kändes så förutbestämt att till och med Svenska Fotbollförbundets ordförande...
Fattig journalistik
Insändare: Vad tusan har hänt med den svenska journalistkåren den senaste tiden? (Kvällspressen och dess nätnyheter).
Förre Gefletränaren om pressen i nya klubben: "Många stora lag tror att de ska vara bäst - och hamnar i Superettan"
Poya Asbaghi har flyttat från Gefle till en större klubb, Göteborg, och har en ny press omkring sig. Men han upplever att supportrarna förstår klubbens sits. - Många andra fall av stora lag tror att de ska vara bäst och så hamnar de i Superettan.
Läs mer om Gefle, Göteborg och Superettan.
Bostadsbyggandet bromsar in kraftigt
Högkonjunkturen i byggbranschen är snart förbi. Nästa år rasar bostadsbyggandet,...
Sjöviks schlagerfestival fyller 20 år - förnyar sig men behåller alltid den levande orkestern
Onsdag nästa vecka är det dags för Sjöviks schlagerfestival igen. I år är det 20-årsjubileum och mycket har utvecklats genom åren, men en sak är helig till skillnad från den stora "Mellon". Den levande orkestern förblir kvar.
Läs mer om Mellon.
Krigshjälten Rokka fanns på riktigt - överlevde kriget och begravdes i Långshyttan
Alla minns supersoldaten Antti Rokka från krigseposet Okänd soldat. Under torsdagskvällen visas den nya filmatiseringen av Väinö Linnas bok på Folkets hus i Säter. Närvarar gör Sirkka Granestad från Långshyttan.
Ikeas största utmaning: att gifta ihop det digitala med det fysiska
När Ikea tar steget ut i digitaliseringen så handlar det inte om att överge den fysiska handeln för den digitala. Utmaningen blir att få det digitala och fysiska att fungera ihop, säger kundupplevelsechefen Peter Nilsson.
Läs mer om Peter Nilsson.
Klyftorna i skolan blir allt svårare att ta sig över
Att undkomma sitt öde och lyckas mot alla odds har blivit ännu svårare i Sverige. Barns bakgrund, hemförhållanden och vilken skola deras föräldrar väljer åt dem får allt större betydelse för resultaten. Utspel om att förbjuda religiösa skolor lär inte bryta den utvecklingen.
Läs mer om Sverige.
Nya siffror: Tvärnit för svenskt bostadsbyggande
20 000 färre nya bostäder på två år. Svenskt bostadsbyggande drar i handbromsen i år och nästa år, enligt en ny prognos från Sveriges Byggindustrier. Bostadsproduktionen rasar från 65 000 byggstarter i fjol till 46 000 nästa år. Prognoschef Johan Deremar medverkar i Ekonomistudion klockan 06.45.
Läs mer om Ekonomistudion.
Kryptokapning växer lavinartat i Sverige
Kryptokapning har blivit cyberkriminellas senaste favorit. Det är helt enkelt mer lukrativt än att sprida utpressningsvirus och mindre riskfullt. I Sverige är ökningen explosionsartad.
Läs mer om Sverige.
Bostadsbyggandet bromsar in kraftigt
Högkonjunkturen i byggbranschen är snart förbi. Nästa år rasar bostadsbyggandet, enligt byggbranschens bedömning. – Det här slår direkt in i svensk ekonomi, säger Byggindustriernas vd Catharina Elmsäter-Svärd.
Han vill ha trekant - jag känner inte för det
Hej. Jag har ett problem. Jag började träffa en kille för ett litet tag sedan. Redan från början var det mycket prat om sex och fantasier och detta var något som jag var med på och tyckte var roligt.
I det här kriget blir varenda människa sliten i stycken
Duraid Al-Khamisi tar med läsaren på en mardrömsvandring genom Irak.Annina Rabe får ändå syn på glimtar av hopp i skildringen av ett krigshärjat land.
Läs mer om Irak.Annina.
Här kommer alla känslorna i en och samma bok
Eva-Stina Byggmästar använder hela känsloregistret i Orkidbarn.Amanda Svensson hyllar den livsbejakande diktsamlingen.
Läs mer om Orkidbarn.Amanda.
Gundes stora rädsla inför premiären: Kunde knappt gå
Gunde Svans stora rädsla är att hans kropp inte ska klara av dansträningen.Och uppladdningen inför Let's Dance har inte varit smärtfri, skidåkaren har tampats med svåra ryggproblem under träningen.– Jag hade fruktansvärd kramp. Jag kunde knappt gå, säger han.
Josephines och Idas döttrar antastades – utanför skolan
Flickorna var på väg hem från skolan när de blev ofredade av en ung man.– Han tog tag i min dotter och försökte pussa henne i ansiktet. På något sätt lyckades hon rycka sig loss. Flickorna var panikslagna efteråt, säger Ida.En ung man är nu skäligen misstänkt för sexuellt ofredande meddelar polisen.
Läs mer om Ida.En.
40-årige Hassans sista önskan: Att få dö omgiven av sin familj
Cancern i Hassan Makkis kropp är obotlig och han har bara några månader kvar att leva.Den sista tiden vill han tillbringa med sin familj i hemmet i Helsingör – men bostaden är för liten för att danska myndigheter ska tillåta det.– Om han inte hittar en större lägenhet måste hans fru och son lämna landet om två månader, säger Hassans vän Trine Lundbak.
Läs mer om Helsingör och Trine Lundbak.
Ett mål är att lära barn att hylla kvinnorna i sina liv
Boken Godnattsagor för rebelltjejer har gjort världssucc, med en miljon sålda exemplar i mer än 40 länder. Bakom boken står Elena Favilli och Francesca Cavallo, som ville visa unga flickor att både historien och samtiden är full av vanliga kvinnor som gjort ovanliga och extraordinära saker.
DN gratulerar: Klass 5A i Vilans skola – smartare än många femteklassare
Strax utanför Danvikstull ligger Vilans skola, en vanlig grundskola men med en ovanligt duktig femteklass. Så duktig att klass 5A nu är i tv-final i Vi i femman.
Läs mer om Danvikstull.
Man svårt knivskuren i Göteborg
En man i 50-årsåldern hittades svårt knivskuren i en lägenhet i stadsdelen Kungsladugård i Göteborg under onsdagskvällen.
Läs mer om Göteborg och Kungsladugård.
Rituals etablerar sig i galleria Kärnan i Östersund
Under våren kommer den holländska kedjan Rituals att flytta in i galleria Kärnan på Prästgatan i centrala Östersund. Fastighetsägaren Diös utvecklar just nu lokalen för inflyttning den 31 maj och Rituals är i full gång med att rekrytera medarbetare inför öppningen.
Läs mer om Kärnan, Prästgatan och Östersund.
Tvärnit för bostadsbyggandet – bromsar svensk tillväxt
Högkonjunkturen i byggbranschen är snart förbi. Nästa år rasar bostadsbyggandet, enligt byggbranschens bedömning. Det här slår direkt in i svensk ekonomi, säger Byggindustriernas vd Catharina Elmsäter-Svärd.
Lista: Här är männen under 40 som tjänade mest i Skinnskatteberg - riksdagsledamot i topp
Politiker, musiker och egenföretagare finns samtliga med bland de män under 40 med högst inkomst i Skinnskatteberg 2016. Nedan ser du listan i sin helhet.
Läs mer om Skinnskatteberg.
Lista: Här är männen under 40 som tjänade mest i Norberg - förre landslagsmålvakten på andra plats
Två personer nådde över miljonstrecket - däribland fotbollsmålvakten Andreas Isaksson. Nedan listas de män under 40 med högst inkomst i Norberg under 2016. Andreas Larsson är egenföretagare med ett flertal bolagsengagemang.
Läs mer om Norberg.
Män åtalas för grovt narkotikabrott
Två män i 35-årsåldern i Kalmar län åtalas för grovt narkotikabrott efter att polisen hittat ett kilo knark i männens bil, och ett kilo till i en kompost,
Läs mer om Kalmar.
Austinbombaren erkänner i video
Polisen har hittat en 25 minuter lång video där den misstänkte Austinbombaren erkänner sina dåd.
Läs mer om Austinbombaren.
Stor strejk mot Macrons reformplaner i Frankrike
Tusentals franska lokförare, lärare och flygledare planerar att gå ut i strejk i dag i en stor protest mot den franske presidenten Emmanuel Macrons reformplaner.
Läs mer om Frankrike.