22. Mars 2018 10.00-10.59

Skydda rätten att vara anonym

Foto: Claudio Bresciani/TT STOCKHOM 20171110Bostadsminister Peter Eriksson (MP) under en pressträff gällande bostadsbyggandet i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090 Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vill sätta stopp

Pellegrini ny premiärminister i Slovakien

Slovakiens president Andrej Kiska har utnämnt Peter Pellegrini till landets nye premiärminister.
Facebook är inte demokratins slutstation
Det nya medielandskap som digitaliseringen fört med sig innebär många möjligheter och fördelar, men lika mycket faror och hot. Prostituerade som ska skickas hem till politiker. Mutor och falska identiteter.
Formel 1 Esport - Slicks i ett blött Japan
Japans Grand Prix, den enda bana på kalendern som liknar en åtta, bjöd med alla hängivna japanska fans på en unik racehelg.
Läs mer om Esport och Japan.

Här är lanseringstrailern för A Way Out

A Way Out, det nya spelet av Josef Fares och hans studio Hazelight, är äntligen klart.
Läs mer om A Way Out och Hazelight.
Haghighi klar för Sundsvall
Alireza Haghighi, som gjorde stor succé i AFC Eskilstuna förra året, är klar för Gif Sundsvall. Den iranske landslagsmålvakten har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över sommaren.
Läs mer om Gif Sundsvall och Sundsvall.
Årets 50 bästa i allsvenskan norra och östra
PLUS Årets 50 bästa i allsvenskan norra och östra Tränarna har för fjärde året i rad sagt sitt. Här är spelarna som varit bäst i damallsvenskan norra och östra 2017/18, position för position.
Läs mer om Tränarna.
Bugg i Siri kan läsa upp dina privata meddelanden – trots lås
Privata meddelanden från tredjepartsappar kan bli betydligt mindre privata med denna Siri-bugg.
Läs mer om Siri och Siri-bugg.
Danmark tvingas träna i Malmö: Bäst med riktigt gräs
Dåliga gräsplaner tvingar det danska landslaget över Öresund.Därmed kommer Christian Eriksen, Nicklas Bendtner och de andra danska stjärnorna de kommande dagarna att träna på Malmö FF:s hybridplan, uppger TV2.
Här är de farligaste vägarna i Västsverige
Tusentals olyckor – 16 med dödlig utgång. Så ser Transportstyrelsens färskaste olycksstatistik från Västsverige ut.Värst olycksdrabbade är europavägarna – och flest olyckor sker på E6, Västsveriges trafikmässiga pulsåder.– Men motorvägarna är ändå säkrare än landsvägarna relativt sett, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Filmrecension: Agnès Vardas Faces, places är en hyllning till fantasin
Agnès Vardas lyckorusiga Faces, places är en sagolik och smart hyllning till fantasin. Helena Lindblad låter sig bländas av den ikoniska franska filmregissören.
Rhovacs vd upprepar avsikten att sälja bolaget
Bioteknikbolaget Rhovac, listat på Aktietorget, har visat en kraftig kursuppgång sedan slutet av förra året. Hittills i år har aktien gått upp med över 120 procent och är därmed en av årets stora kursvinnare. Enligt vd Anders Ljungqvist är avsikten att sälja bolaget.
Läs mer om Aktietorget.
Collectors ordförande ökar innehavet
Collectors styrelseordförande Lena Appler har köpt 20.000 aktier i Collector för 67,32 kronor styck den 20 mars. Det ger en likvid på drygt 1,3 miljoner kronor.
Läs mer om Collector och Lena Appler.
Dans varje fredag på Ekensbergs vårdcentral
Har man ett monotontjobb och kanske blir sittande framför datorn en hel dag kan det vara bra med korta pauser med aktivitet på jobbet.
Våldtäktsåtal: 13-årig flicka blev gravid
En man i 60-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn. Han anklagas för att upprepade gånger från juni 2016 till december 2017, mot flickans vilja, förgripit sig på henne.
Här är partiernas pensionspolitik
S vill avskaffa pensionärsskatten och M tycker att vi ska jobba längre. MP kräver höjd pension för kvinnor och KD föreslår att makar delar på intjänad pension.
Så här skärper Facebook säkerheten
Facebook vidtar nu en rad åtgärder för att skydda användarnas personliga information.
Läs mer om Facebook.
Pensionssystemet ska inte förstärka arbetslivets orättvisor
Tro inte att du kommer att få höra om pensioner i valdebatterna. Nej, det är ingen överraskning att många kvinnor skulle få mycket låga pensioner med det nya pensionssystem som Sverige nu har.
Läs mer om Sverige.
Så här skärper Facebook säkerheten
Facebook vidtar nu en rad åtgärder för att skydda användarnas personliga information.
Läs mer om Facebook.
Marcus, 34, vinner storvinst i sändning
Huddingebon Marcus Sundberg, 34, startade morgonen med att bli miljonär.Han skrapade fram högsta vinsten på fem miljoner kronor i TV4:s Nyhetsmorgon.– Plötsligt händer det, säger Sundberg och skrattar glatt.
Läs mer om Sundberg.
Blir ledsen och frustrerad – utan dem är vi ingenting
Maria Törnqvist,29, flaggade i sin krönika i tidningen Sulkysport för att det måste göras något åt den akuta personalbristen inom svensk travsport. Nu utvecklar hon sin kritik mot det hon menar är ett för hårt arbetsklimat. – Jag blir lite ledsen inombords. Jag hade ju tänkt hålla på med det här några år framöver, säger Maria.
Läs mer om Maria och Sulkysport.
Efter Feds besked: Dags att se över din ekonomi
Den amerikanske centralbankens nye chef Jerome Powells försäkringar om att fler räntehöjningar än väntat kommer i år ger dig anledning att se över både sparportfölj och bolån.
Filmrecension: Nya Pacific rim både bejakar och demoniserar tekniken
Pacific Rim: Uprising är både fulare och fånigare än första filmen som Guillermo del Toro gjorde, men rimligare i sin pretentioner att berätta sagor för barn.
Läs mer om Guillermo och Toro.
Pellegrini ny premiärminister i Slovakien
Slovakiens president Andrej Kiska har utnämnt Peter Pellegrini till landets nye premiärminister.
Vätskan som renar dina dieselavgaser
Den som köper en ny dieselbil och ska tanka för första gången kan bli förvånad. Under luckan döljer sig två påfyllningshål: ett för diesel och ett för Adblue. Adblue? Ja, en vätska som renar avgaserna från kväveoxider.
Läs mer om Adblue.
Railcare godkänns för byte till Nasdaq
Stockholmsbörsens bolagskommitt har godkänt Railcare och handeln med bolagets aktie kommer därmed flyttas från Aktietorget till Nasdaq Stockholms huvudlista. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Aktietorget, Nasdaq och Railcare.
Deadpool 2 är "mycket bättre än ettan" enligt testpubliken
Det började ju inget vidare, med tanke på att fokuspubliken som fick se en supertidig klippning av Deadpool 2 inte gillade filmen.
Läs mer om Deadpool.
Sigrid Bernson tar "Patrick Swayze" till Parken Zoo
Hon tog "Patrick Swayze" till Andra chansen i Melodifestivalen och har vunnit "Let's Dance" två gånger. I sommar kommer Sigrid Bernson till Eskilstuna för en konsert i Parken Zoo.
Filmen visar sekunderna innan dödsolyckan
Polisen har släppt två filmer från dödsolyckan när Ubers självkörande Volvobil körde på en fotgängare som senare dog av sina skador. Filmen publicerades på onsdagskvällen svensk tid av polisen i Tempe, Arizona.
Läs mer om Arizona, Tempe och Volvobil.
Därför är Sverige i brygga nu
Svar till Reidar Carlsson, GD:s ledare 21/3: Din artikel visar på varför Sverige hamnat i en dyster krissituation när det gäller invandring. Det påminner om en struts beteende, i krissituationer borrar den ner huvudet i sanden.
Läs mer om Reidar Carlsson och Sverige.
Latour säljer Kabona till Nordomatic
Latour säljer sitt bolag för fastighetsautomation, Kabona, till Nordomatic, som betecknas som Nordens största oberoende systemintegratör inom fastighetsautomation.
Läs mer om Kabona och Nordomatic.
Fruktlöst och brottsligt anklaga domstol för rasism
En missnöjd jurist som förlorat i tingsrätten beskyllde domstolen för rasism. Men det är inte tillåtet, konstaterar Högsta domstolen i nytt avgörande.
Läs mer om Högsta.
Postnords paketavgift anmäls till Konkurrensverket
Den avgift som Postnord har börjat ta betalt för Kinapaketen strider mot lagen. Det hävdar en upprörd konsument som nu har anmält Postnord till Konkurrensverket. Han tycker att företaget utnyttjar sin marknadsdominerande ställning för att ta ut en alltför hög avgift.
10 oväntade saker att ha i frysen
Trodde du att frysen enbart var till för förvaring av mat? Då har du fel – frysen är fantastisk till så mycket annat. Kläder, borstar och vin – vi har listat tio oväntade användningsområden!
Sonens svåra sorg på Sven-Eriks dödsdag
KARLSTAD. För ett år sedan i dag förlorade han sin pappa.I kväll hedras Sven-Erik Magnusson på hemmaplan i Karlstad och nu berättar Oscar Magnusson om sorgen, saknaden och hur han vill föra Sven-Ingvars arv vidare.– Men den sista tiden såg vi på honom att... man ser i varandras ögon att nu är det här sista svängen, säger han.
Sköterskor avstängda efter hån mot dementa
Undersköterskorna misstänks ha filmat och fotograferat dementa och lagt ut bilderna på sociala medier. Nu har de tre personerna, som jobbar på ett kommunalt äldreboende i Göteborg, stängts av, skriver GT.
Läs mer om Göteborg.
Englands spelare testas för astma inför fotbolls-VM
Det engelska landslaget genomgår tester för astma under det pågående landslagsuppehållet, skriver Daily Mail. Fotbollförbundet har informerat spelarnas klubbar om det otrevliga testet.
Läs mer om Daily Mail.
Dagens Nyheter i samarbete med The New York Times
Dagens Nyheter har inlett ett samarbete med The New York Times. Utvalda artiklar från det internationella mediehuset kommer att översättas till svenska och publiceras på DN.se. DN och The New York Times inleder i samband med detta även ett prenumerationssamarbete där läsarna erbjuds båda tidningarna digitalt i en och samma prenumeration.
Läs mer om DN.se.
Kvinnor drabbas hårt av vattenbristen i världen
60 procent av jordens befolkning bor i områden där vattenbrist råder och 844 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten, skriver organisationen Wateraid i en ny rapport. Problemen leder till sjukdomar och kvinnor är särskilt utsatta.
Läs mer om Wateraid.
Bromander om it-skandalen: Borde ha gjort mer
Förre statssekreteraren Erik Bromander bekräftar att han fick information på ett tidigt stadium, men att han inte visste att generaldirektör Maria Ågren skulle ha brutit mot några lagar. Han är en av nyckelpersonerna i Transportstyrelseskandalen, som nu frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU).
Mikael Vilenius: Börstopparna hissar varningsflagg
Di har ögnat igenom investmentbolagens årsredovisningar. Vi hittade mycket försiktighet, en oro för den starka börsen och att vi är sent i konjunkturcykeln. Men också att börsen inte passerat zenit ännu och har mer att ge på lång sikt.
Anmärkning från revisionen i Härnösand - brister i årsredovisning
Härnösands kommun kommunicerar att de gör ett bra resultat för år 2017. Men i själva verket är det tvärtom, enligt kommunens auktoriserade revisor.
Läs mer om Härnösand.
13-åring blev gravid, man åtalas för våldtäkt
En man i 20-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn. Han anklagas för att upprepade gånger från juni 2016 till december 2017, mot flickans vilja, förgripit sig på henne.
Railcare flyttar till huvudlistan
Stockholmsbörsens bolagskommitt har godkänt Railcare och handeln med bolagets aktie kommer därmed flyttas från Aktietorget till Nasdaq Stockholms huvudlista.
Läs mer om Aktietorget och Railcare.
Nu släcker världen lamporna – för klimatet
På lördag är det dags för Earth Hour igen – världens största miljömanifestation.Hundratusentals hem och offentliga byggnader släcker allt ljus för att understryka vikten av ett hållbart liv på vår ömtåliga planet.Till de som drabbas av frivillig mörkläggning hör Eiffeltornet, Egyptens pyramider och Stockholms slott.
Läs mer om Earth Hour och Eiffeltornet.
Kommer bli tufft – men det ska det vara inför något stort
MALMÖ. Efter en månad i Detroit, USA, trampar Adrian Gäddan Granat åter svensk mark.Men redan under torsdagen, är han på väg till Hamburg för ett sparringläger på tre veckor.- Det kommer bli tufft men så ska det ju vara inför något stort, säger Gäddan Granat, 26.
Bryggeribranschen snabbast växande i Sverige
Den starka tillväxten av bryggerier sedan 2010 gör det till den snabbast växande branschen i Sverige, sett till antalet företag. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska och Sverige.
Manchester United startar damlag
Manchester United startar ett fotbollslag för kvinnor.
Vittne om räddningen av Madsen – Vi var mer chockade än han
Hans händer skakade, men i övrigt var vi mer chockade än han. Det berättar ett av vittnena som deltog i räddningsaktionen av den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen.
Läs mer om Madsen Vi och Peter Madsen.
DC har visat upp den officiella Shazam-logotypen
Shazam är en riktigt tramsig seriehjälte. En übermusklig tramsputte som i mångt och mycket känns som en parodi på Superman och Flash. Med samma komiska ton som finns med i Marvels Guardians-rullar, typ.
Läs mer om Flash, Shazam-logotypen och Superman.
Steyr-Mannlicher Zephyr
Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.
Efter fiaskosäsongen - fem spelare lämnar Modo
Fem spelare lämnar Modo. Det handlar om backarna Marcus Oskarsson och Henri Auvinen samt forwardarna Mikael Frycklund, Martin Röymark och Victor Ekarv.
UIK-spelare klara för EM-kvalspel
Fotboll. Umeå IK har två bidrag med i svenska F19-truppen inför EM-kvalet i början av april. - Det känns som att vi har en stark trupp och jag tror vi har goda chanser att ta oss vidare till EM, säger Agnes Granberg till Umeå IK:s hemsida.
Läs mer om EM-kvalet och EM-kvalspel.
Mark Zuckerberg om dataskandalen: Så ska Facebook agera nu
Facebooks grundare och vd kommenterar Cambridge Analyticas datainsamling och berättar för användarna vilka åtgärder det sociala nätverket kommer vidta i kölvattnet av dataskandalen.
Läs mer om Facebook.
NHL-domarens mardrömsmatch - tacklad och skuren
JOBBIG DAG. Linjedomaren Steve Miller hann både bli tacklad och skuren i Pittsburgh. Foto: Skärmklipp/Sportsnet Snacka om att ha en tuff kväll på jobbet.
Läs mer om Pittsburgh.
Klart: Trotjänaren stannar i BIK
ISHOCKEY: Sportchef Fröberg: "Vi är glada över att få ha kvar honom i föreningen i minst två säsonger till" Båda parter var väldigt angelägna om ett fortsatt samarbete och nu är allt klart.
Läs mer om BIK och Båda.
Biljetterna är inte släppta - men en del har bokat resan red...
Logistiken blir inte lätt vid cupfinalen heller. Den tionde maj klockan 18.15 sk...
Skicka gratis meddelanden till mobilen – från datorn
Inget ont om sms, men det finns betydligt bättre alternativ. Här de bästa apparna för att skicka gratis meddelande mellan mobiler, plattor och datorer.
Twitters vd: I framtiden kommer alla att använda bitcoin
Om man får tro Twitters vd Jack Dorsey kommer bitcoin att ta över dollarns position som världens ledande valuta.
Läs mer om Jack Dorsey.
Mark Zuckerberg om dataskandalen: Så ska Facebook agera nu
Facebooks grundare och vd kommenterar Cambridge Analyticas datainsamling och berättar för användarna vilka åtgärder det sociala nätverket kommer vidta i kölvattnet av dataskandalen.
Läs mer om Facebook.
Här är sex stjärnor att hålla koll på under SM-veckan
Längdskidor, curling, alpint och mycket mer. SM-veckan i Skellefteå är nu i full gång. Tävlingarna kryllar av svenska idrottsstjärnor – här är sex av de allra största.
Läs mer om SM-veckan och Skellefteå.
Tillbaka efter födseln – gjorde succ direkt
SKELLEFTEÅ. Det är bara fem månader sedan hon blev mamma.Så sent som i måndags bestämde sig ändå Magdalena Pajala för att ändå ställa upp på SM.Resultatet? Succ.– Oj, vad kul! det här trodde jag aldrig, säger 30-åringen.
Läs mer om Magdalena Pajala.
Test av påsköl – här är de tolv bästa
Av de 43 påsköl som i år lanseras på Systembolaget är det endast 14 som är rikstäckande. Här tipsar DN:s Sanna Blomquist om de 12 bästa.
Läs mer om Systembolaget.
13-åring blev gravid – man åtalas för våldtäkt
En man i 20-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn. Han anklagas för att upprepade gånger från juni 2016 till december 2017, mot flickans vilja, förgripit sig på henne.
Bonava den största bostadsutvecklaren i Lettland
Baserat på antalet registrerade och sålda nyproducerade lägenheter har Bonava i Lettland tagit plats som landets största bostadsutvecklare enligt aggregerade fastighetsmarknadsdata. Det är den årliga marknadsundersökningen Residential Market Report. Riga City and other regions. 2017 Q4, utförd av fastighetsföretaget Latio, som sammanställt sifforna och jämfört mellan aktörer i branschen.
Latour avyttrar Kabona till Nordomatic AB
Investment AB Latour (publ) har genom affärsområdet Latour Industries avyttrat Kabona AB till Nordomatic AB, Nordens största oberoende systemintegratör inom fastighetsautomation. Överlåtelsen är en konsekvens av att Latour under lång tid renodlat sin verksamhet till att omfatta investeringar i bolag med tydligt produktägande och möjligheter till internationalisering. 2017 delades det dåvarande Kabona AB upp i två separata bolag, där Ecopilot AB tog över produktägarskapet för produktkonceptet Ecopilot.
EMU:s bytesbalans plus 37,6 miljarder euro i januari
Bytesbalansen i euroområdet uppvisade ett överskott på 37,6 miljarder euro i januari. Det visar säsongsjusterad statistik från ECB.
Läs mer om ECB.
Eccleston berättar varför han lämnade Doctor Who
Det var bara förra veckan som vi berättade om den avsky som Christopher Eccleston kände för Thor: The Dark World, G.I. Joe och hur illa behandlad han blev av BBC under tiden med Doctor Who.
PÅ FD: Blåvittstjärnan gillade inte alls Poyas idé - "Kändes konstigt"
Sebastian Eriksson har under nya Blåvitt-tränaren Poya Asbaghis ledning skolats om från mittfältare till mittback och kaptenen har fått stort beröm. 29-åringen erkänner dock att han inte alls gillade tanken till en början.
Klart: Landslagsmålvakten har skrivit på för GIF Sundsvall
Nu är det helt klart. GIF Sundsvall värvar iranske landslagsmålvakten Alireza Haghighi, 29, som i fjol spelade allsvensk fotboll med AFC Eskilstuna. Kontraktet är skrivet fram till sommaren.
Läs mer om Alireza Haghighi.
Youtube-profilen Jockiboi uppträder i Rättvik i sommar
När Rättvik Bowling & Krog för sjunde året i rad kör uppträdanden på sin utescen i sommar så är Youtube-profilen, realitystjärnan och artisten Joakim "Jockiboi" Lundell en av bokningarna.
Läs mer om Rättvik.
Crush på Cate! ELLEs beautyredaktör träffade stjärnan i Milano
En kvinnokämpe i rött, vars utstrålning är omöjlig att värja sig mot. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman fick en träff och en crush IRL på Cate Blanchett i Milano. Artikeln innehåller reklam - En romans har spirat i doftvärlden i decennier.
Läs mer om Cate Blanchett, Cate, IRL och Milano.
Forskning: nordiska klimatet perfekt för solceller
Kostnad och väderlek gör svenskar skeptiska till att installera solcellspaneler. Men nu visar forskning att vårt nordiska klimat kan vara idealiskt.
Var sjätte pensionär riskerar att hamna i fattigdom
- och tuffast är det för kvinnorna. Med ett halvår kvar till valet släppte pensionsgruppen nyligen sin lösning för hur de som har det sämst ska få det bättre. Ingmari Wallberg, 78, hoppas att förslaget blir verklighet.
Tidigare Wall Street-handlaren lämnar som Perus president
Perus president Pedro Pablo Kuczynski meddelade i ett tv-sänt tal att han avgår, dagen innan ytterligare en misstroendeomröstning i kongressen.
Varning utfärdas