16. April 2018 05.00-05.59

USA: Nya Rysslandssanktioner i dag

USA:s finansminister Steven Mnuchin kommer att annonsera nya sanktioner mot Ryssland på måndagen som går direkt mot alla slags företag som hanterade utrustning relaterat till den syriske ledaren Bashar al-Assad och hans kemvapen.
Läs mer om Bashar, Ryssland och Steven Mnuchin.

Tajt mellan blocken – SD tappar

Ställningarna mellan de politiska blocken har inte förändrats mycket den senaste månaden. Stödet för Sverigedemokraterna har dock minskat något samtidigt som stödet för gruppen övriga partier har ökat.
Läs mer om Sverigedemokraterna.
Moody's höjer Spaniens betyg
Moody's höjde på fredagskvällen Spaniens kreditbetyg till Baa1, från Baa2, med stabila utsikter, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer om Baa1 och Baa2.
Trumprådgivare: Vill undvika bredare handelskonflikt
USA:s president Donald Trumps ekonomiske topprådgivare, Larry Kudlow, sade på fredagen att han är optimistisk om att USA ska kunna undvika en bredare handelskonflikt med Kina, och att USA är nära att säkra en omförhandling av Nafta-avtalet med Kanada och Mexiko.

Brittiska huspriser steg i april

Brittiska huspriser steg 0,4 procent i april jämfört med föregående månad, enligt en rapport från webbtjänsten Rightmove.
Läs mer om Rightmove.
Jobbstressen är ett stort misslyckande
Arbetsgivarna måste kavla upp ärmarna. Ni har ansvaret för att arbetet som sker på er arbetsplats inte leder till ohälsa. Jobbstressen är ert ansvar, skriver Magnus Sjöholm, regionchef Unionen Småland.
Läs mer om Unionen Småland.
Maskerade män rånade Ica-butik – polisjakt inatt
En Ica-butik vid Gärdet i centrala Stockholm rånades av två maskerade män sent på söndagskvällen.Enligt uppgifter till Expressen kom de över kassetter med pengar.– De försvann på moped, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.
Di TV sänder direkt från budgetsläppet
Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten på måndagen. Di TV bevakar på plats i Rosenbad och med experter i studion.
Läs mer om Rosenbad.
Så ska entreprenören stoppa butiksdöden
När butiksdöd och citydepp dominerat bilden av Östersunds handel har fastighetsentreprenören Erik Odn i stället visat vägen ut med ider om hur man skapa nya A-lägen och attraktiva områden. Börsnoterade fastighetsbolaget Diös hakar på.
Läs mer om A-lägen och Erik Odn.
Nu förbättrar vi tillgången till böcker i förskolan
Brister barns läskunnighet försvåras både förutsättningarna för faktainhämtning och förmågan till självständigt kritiskt tänkande.
Comey: Trump behandlar kvinnor som köttstycken
Den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken av Donald Trump förra året.I exklusiv intervju med ABC News går han nu hårt åt presidenten.– Han är moraliskt olämplig att vara president, säger Comey, som fortsätter med att bland annat anklaga Trump för att behandla kvinnor som köttstycken.
Läs mer om Comey, Donald Trump och Trump.
Comey: Trump är moraliskt olämplig
Donald Trump är moraliskt olämplig att vara USA:s president, säger den tidigare FBI-chefen James Comey i en intervju med ABC.
Läs mer om ABC.
Ny lag ger offentliga inköp utan regelkrångel
Ett mindre omfångsrikt regelverk kan kompletteras med "spelregler", i samma anda som den svenska modellen, skriver Sveriges Offentliga Inköpare som vill ha ny lagstiftning med bara elva paragrafer.
Skapa vettiga arbetsvillkor för oss konsulter
Vi minns alla den charmiga reklamen om Nisse på Manpower, där akuta behov inte längre var ett problem eftersom snabb assistans plötsligt gjorts tillgänglig.
Läs mer om Manpower och Nisse.
Insändare: Vinner Flen tävlingen Sveriges fulaste stad?
Föreningen Arkitektupproret har startat en omröstning för att rösta fram Sveriges fulaste stad. Omröstningen pågår till 21 oktober och Flen ligger nu på en sjätte plats.
Läs mer om Flen.
Burka songs-debatten visar rättsosäkerheten för muslimer
I kväll visas omdebatterade Burka Songs 2.0 med efterföljande samtal på Folkteatern i Göteborg.
Läs mer om Folkteatern och Göteborg.
Kyeyune: Marx är någon man har på sin t-shirt
Vänsterns syn på kulturella frågor är ett bevis på att Marx är någon som man har på sin t-shirt, inte en person man faktiskt läser, skriver kolumnisten Malcom Kyeyune. Det har varit mycket debatt om "kulturella" frågor på senare tid.
Läs mer om Malcom Kyeyune och Marx.
Låt människor få välja vad de vill äta
Det är inget nytt att Jonas Paulsson i många medier ondgör sig över animalier.
Barnstjärna som 9-åring – berättar om mörka åren
Gabriel Odenhammar blev Håkan-Bråkan och Max med hela svenska folket – efter succerna med Sunes Jul och Svensson Svensson.Men livet som barnstjärna kom med en baksida. I dag berättar han om problemen med alkohol och depression, men också om sin livsvändning och varför han valt bort offentligheten.– Jag har kommit fram till att jag trivs med livet i dag, säger han.
Så mår vi av att jobba i aktivitetsbaserade kontor
De aktivitetsbaserade kontoren är ett hett diskussionsämne. Hur påverkas vi av att inte längre ha en fast plats på jobbet? Upplevs det som mer kreativt eller som ett stressmoment? DN har talat med två forskare som har tittat närmare på det.
Detta händer måndagen den 16 april
Dagens viktigaste händelser i affärsvärlden.
Nu väntas svar från Svenska Akademien
Efter en helg i ovisshetens tecken väntas den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson räta ut några av de frågetecken som finns kring Svenska Akademiens pågående kris. Turerna har varit många och anklagelserna hårda.
Läs mer om Svenska Akademien.