16. April 2018 08.00-08.59

Enkät: Sex av tio vill förbjuda tiggeri

Inrikes. Drygt sex av tio tillfrågade vill att tiggeri ska vara förbjudet i Sverige, enligt en undersökning som Sveriges Radio redovisar.
Läs mer om Sverige.

Regeringen satsar på vården i vårbudgeten

Inrikes. Nya satsningar för 2,6 miljarder kronor görs i innevarande budget för 2018. Bland annat satsas 600 miljoner kronor på vården och 350 miljoner kronor på äldreomsorgen.
Brister i märkningen hos kemiska produkter
Inrikes. Ingen barnsäker förslutning, varningstexter på utländska språk och daterade faromärkningar.
Förälder anmäler skola för elevinsamlingar
Krav på tidningsprenumerationer till lärare och press på att elever ska delta i insamlingsaktiviteter på fritiden - det hävdar en förälder som anmäler Europaportens grundskola i Malmö till Skolinspektionen,
Läs mer om Malmö och Skolinspektionen.

Nyvaken björn dödad av tåg

En björn som vaknat upp och lämnat sitt ide blev påkörd av ett tåg i natt mellan Örnsköldsvik och Björna, rapporterar SVT Västernorrland. Olyckan inträffade klockan 02. 30.
Läs mer om Björna och Örnsköldsvik.
Nya skandaler skadar primärminister Abes stöd
Förtroendet för Japans premiärminister Shinzo Abe störtdyker efter att ha varit på väg att repa sig.
Läs mer om Shinzo Abe.
Regeringen ändrar inte tillväxtprognosen
Budget Sveriges BNP väntas öka med 2,8 procent i år och 2,2 procent nästa år. Det skriver regeringen i vårbudgeten. Vid prognosuppdateringen i februari väntades en BNP-ökning på 2,8 procent i år och 2,2 procent nästa år.
FTP-begränsning
Fråga: Jag har en hemsida med lite drygt 11 000 små filer (några kilobyte var), men när jag kopplar upp mig mot mitt webbhotells server med FTP visas bara 9 998 av dem.
Läs mer om FTP.
Kinesisk e-handlare mot notering med miljardvärdering
Den kinesiska e-handelsaktören Meilishuo, som säljer kläder och kosmetika, för samtal med flera investmentbanker om en börsnotering i USA som skulle kunna värdera bolaget till 4 miljarder dollar.
Läs mer om Meilishuo och USA.
Var i Stockholm togs bilden?
En berömdhet har bott i huset. Vem blir först med att lösa Stockholmsgåtan denna gång? Var i huvudstaden är vi?
Läs mer om Stockholm och Stockholmsgåtan.
Tecknet på att 'Mou' tror på Lindelöf igen
Manchester United föll – men Victor Nilsson Lindelöf.Nu har den engelska pressen sett tecken på att Jos Mourinho tror på den VM-aktuelle svensken igen.
Nyvaken björn dödad av tåget
En björn som vaknat upp och lämnat sitt ide blev påkörd av ett tåg i natt mellan Örnsköldsvik och Björna, rapporterar SVT Västernorrland.
Läs mer om Björna och Örnsköldsvik.
Svar från Svenska Akademien väntas i morgon
Efter en helg i ovisshetens tecken väntas den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson räta ut några av de frågetecken som finns kring Svenska Akademiens pågående kris. I morgon uttalar sig Akademien om den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, enligt Olsson.
Bravida köper elinstallationsbolag
Installationsjätten Bravida förvärvar Sala elektriska och stärker därmed sin position inom el i Mälardalen. Bolaget har 18 anställda och omsätter cirka 20 miljoner kronor.
Läs mer om Mälardalen och Sala.
Följ måndagens börsöppning
Börsmorgon ger dig nyheter, analyser och aktietips varje vardag klockan 08.45.
Media bidrar till förnekande
Det är hög tid att sanningen om koldioxidutsläpp kopplade till nyheter, reportage, berättelser och annonser får det utrymme som krävs." Människan är en förnuftig varelse med ett medvetande vidare än himlen och en väl utvecklad instinkt för
Kulturskribenten om Svenska Akademien: "Alla fyra sekreterare kan avgå"
5:46 Spela I dag ska Svenska Akademien presentera det man kallar ett svar på den advokatutredning som har genomförts. Akadamien är just nu hårt ansatt.
Läs mer om Svenska Akademien.
H&M inleder samarbete med Moschino
H&M startar nu ett designsamarbete med det italienska modehuset Moschino.
Läs mer om Moschino.
R. Lee Ermey 1944-2018
Ronald Lee Ermey växte upp i Kansas och beskrivs av Deadline som något av en bråkstake. Vid 17 års ålder hade han gripits två gånger, och fick välja mellan ett fängelsestraff och militär tjänstgöring.
Läs mer om Deadline.
Brister i märkningen hos kemiska produkter
Ingen barnsäker förslutning, varningstexter på utländska språk och daterade faromärkningar.
Epson med patronproblem
Fråga: Vid byte av färgpatroner i min Epson skrivare XP-322 gjorde jag misstaget att tömma patronfacket och installerade sedan alla de nya originalpatronerna samtidigt.
Läs mer om Epson.
Omvänd vinstvarning i Cherry
Spelbolaget Cherry meddelar att bolagets intäkter och ebitda-resultat har utvecklats starkt under årets första kvartal.
Läs mer om Cherry.
Allt fler hunddagis – men köerna är långa
Omsorgsbranschen för husdjur växer och omsätter nu en miljard. Men även om allt fler hunddagis öppnar finns inga tecken på ett mättat behov. – Efterfrågan är enormt stor. Särskilt för stora hundar, säger Emma Norman på nyöppnade Hyllie hundcenter.
Läs mer om Emma Norman och Hyllie.
Nya skandaler skadar primärminister Abes stöd
Förtroendet för Japans premiärminister Shinzo Abe störtdyker efter att ha varit på väg att repa sig. Tusentals människor samlades på måndagen för att protestera och kräva hans avgång.
Läs mer om Shinzo Abe.
Novus: Majoritet för tiggeriförbud
Sex av tio tillfrågade svenskar vill förbjuda tiggeri. Det är resultatet av en opinionsmätning från Novus. Två av tio i undersökning är helt emot ett förbud.
Kinesiska e-handlaren Meilishuo mot notering med miljardvärdering
Den kinesiska e-handelsaktören Meilishuo, som säljer kläder och kosmetika, för samtal med flera investmentbanker om en börsnotering i USA som skulle kunna värdera bolaget till 4 miljarder dollar.
Läs mer om Meilishuo och USA.
Minskad försäljning för Swedol
Järnhandelskedjan Swedols försäljning i mars uppgick till 227 miljoner kronor, en minskning med 7,1 procent jämfört med motsvarande period föregående år (245). Periodens antal arbetsdagar var 21 (23).
Läs mer om Swedol.
Tre nya styrelseledamöter till Betsson
Betssons valberedning föreslår Tristan Sjöberg, Mathias Hedlund och Johan Lundberg som nya styrelseledamöter i speloperatören. Det framgår av kallelsen till årsstämman.
Storytel satsar i Förenade Arabemiraten
Ljudboksspecialisten Storytel lanserar i dag i Förenade Arabemiraten, vilket blir den första tjänsten för strömmade ljudböcker som erbjuder titlar på både arabiska och engelska. Det framgår av ett pressmeddelande.
H&M:s e-handelstrul - uppretade kunder rasar mot sena leveranser
Hur länge ska man behöva vänta på en beställning". Det undrar en av H&M:s kunder på kedjans Facebook-sida. En ombyggnation av ett lager ger längre leveranstider, något som retar kunderna. Försenade leveranser retar upp H&M:s kunder.
Läs mer om Facebook-sida.
Älskar du klädkedjan Zara? Då är det här Instakontot ett måste för dig!
Djävulen bär inte alls Prada. Djävulen bär Zara! Är du också lite extra förtjust i den spanska klädkedjan Zara? Då är det här Instagramkontot något för dig. Älskar du Zara? Älskar du Instagram? Då är det här Instagramkontot din nya besatthet.
Vegas chockade på nytt i slutspelet - när Karlsson avgjorde: "Hade lite flyt"
William Karlsson blev hjälte för Vegas natten till måndag - när de ställde Los Angeles Kings i brygga. Golden Knights är på väg att chocka även i slutspelet. - Jag får erkänna att vi hade lite flyt, säger William Karlsson till NBC.
Läs mer om Karlsson, NBC och William Karlsson.
Nya satsningar på 2,6 miljarder för 2018
Nya satsningar för 2,6 miljarder kronor görs i innevarande budget för 2018.
Enkät: Sex av tio vill förbjuda tiggeri
Drygt sex av tio tillfrågade vill att tiggeri ska vara förbjudet i Sverige, enligt en undersökning som Sveriges Radio redovisar. Det är en större andel än vid en motsvarande mätning för två år sedan, men skillnaden ligger inom felmarginalen.
Läs mer om Sverige.
Vårbudgeten: Reformer för 2,6 miljarder i år
Förslagen i regeringens vårändringsbudget för 2018 innehåller reformer för sammanlagt drygt 2,6 miljarder kronor och fördelar sig på fyra områden.
Eltel får ny koncernchef
Brister i märkningen hos kemiska produkter
Ingen barnsäker förslutning, varningstexter på utländska språk och daterade faromärkningar. När Kemikalieinspektionen tillsammans med kommunerna gjorde stickprovskontroller på kemiska vardagsprodukter i butiker och hos grossister upptäckes brister hos cirka 2 600 produkter.
Nattis, 24, liv slogs sönder – efter plötsliga olyckan
Nattis, 24, drömde om att starta familj med pojkvännen Rolle i hans familjehem, en gård i Rimbo.Men efter en svår bilolycka lever hon med stora smärtor, och är rädd att hon inte kan bo kvar i huset –i Kanal 5-programmet Sofias änglar får hon hjälp.– Jag klarar inte av att bo så här, men vi vill ju fortfarande vara med varandra, säger Nattis i programmet.
Läs mer om Kanal, Rimbo.Men och Rolle.
Handlingskraftig ledare som underminerar demokratin
Indiens premiärminister Narendra Modi anländer i dag till Sverige för möten med statsministrarna från de nordiska länderna, kungen och näringslivet. Modi är en kontroversiell politiker som kritiseras för sin hindunationalistiska agenda, vilken anses hota demokratin. Samtidigt hyllas han för ekonomiska reformer.
Läs mer om Narendra Modi och Sverige.
Råvaror: Oljan backar efter uppgångar
Oljan tappade på måndagen efter förra veckans uppgångar, efter att fredagskvällens oljeriggstatistik visade på det högsta antalet aktiva oljeborrtorn i USA sedan mars 2015, 815 stycken. Samtidigt dämpades oro för att helgens Syrienattack skulle kunna leda till en bristsituation i Mellanöstern.
Läs mer om Mellanöstern, Syrienattack och USA.
Enkät: Sex av tio vill förbjuda tiggeri
Drygt sex av tio tillfrågade vill att tiggeri ska vara förbjudet i Sverige, enligt en undersökning som Sveriges Radio redovisar.
Läs mer om Sverige.
Statsskulden krymper i ny prognos
Förändringarna är små i regeringens uppdaterade prognos över Sveriges finanser. Statsskulden åker under 30 procent av BNP efter 2020.
Läs mer om BNP.
Vårbudgeten: Få förslag som direkt påverkar plånboken
Vårbudgeten (uppdateras) Regeringens vårändringsbudget innehåller få förslag som direkt påverkar svenskarnas plånböcker. Klockan åtta presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårändringsbudget.
Läs mer om Magdalena Andersson.
Statsskulden krymper i ny prognos
Förändringarna är små i regeringens uppdaterade prognos över Sveriges finanser. ...
Veckans livesport - här är våra TV-sändningar och liverapporteringar
Fotboll står på programmet. Vi sänder som vanligt Sandvikens IF - nu bortamatchen mot Skellefteå på lördag. Dessutom liverapporterar vi från söndagens Gefle IF-match, borta mot Norrby.
Li Shufu om jätteförvärven
Fordonsbranschen kommer att konsolideras, nya aktörer tillkommer och det krävs en öppenhet för samarbeten.
Sekundkoll på vindkraft kan öka kapaciteten i det svenska elnätet
Svenska kraftnät saknar mätvärden i realtid för 87 procent av vindkraften. I kontrollrummet måste därför kraftsystemet balanseras utifrån prognoser. Nu ställer nya EU-regler krav på bättre mätning.
Läs mer om EU-regler.
Skulle bli övertalig - kulturchef blir kanslichef
Laila Dufström, tillförordnad kultur- och fritidschef, får nytt jobb i kommunen från 1 maj. - Hon blir kanslichef och ersätter Jonas Axelsson.
Så påverkar attacken mot Syrien ditt sparande
Hur påverkas marknaden av helgens USA-ledda missilattack mot Syrien där även Storbritannien och Frankrike medverkade? Handelsbankens makroekonom Lena Fahln besökte Ekonomistudion om marknadens hittills milda reaktioner och vilka konsekvenser attackerna kan få för spararna, hon menar att med både skakiga oljepriser och förväntade stora rörelser på börserna under året är långsiktighet viktigast.
Nya satsningar på 2,6 miljarder för 2018
Nya satsningar för 2,6 miljarder kronor görs i innevarande budget för 2018. Bland annat satsas 600 miljoner kronor på vården och 350 miljoner kronor på äldreomsorgen.
Ikonisk Hollywood-hårding död – blev 74 år gammal
R. Lee Ermey, känd från rollen som den stenhårde sergeanten Hartman i Stanley Kubricks klassiska Vietnam-film Full Metal Jacket från 1987, har avlidit enligt Rolling Stone.Han blev 74 år gammal.
Störningar i trafiken efter tvåbilsolycka
Två bilar kolliderade på måndagsmorgonen i korsningen Lundavägen och Sockervägen i Åkarp.Bärgning är beställd till båda personbilarna.– Det lär vara störningar på platsen, säger Stephan Söderholm, presstalesperson för polisen i region syd.
Johan Schück: Indiens ekonomi är på snabb frammarsch
Det går allt bättre för Indien som snart blir världens femte ekonomi. Efter en svacka under förra året tar tillväxten fart igen. Premiärminister Narendra Modi kommer hit vid en gynnsam tidpunkt.
Läs mer om Indien.
Vårbudgeten: Nya satsningar på 2,6 miljarder för 2018
Nya satsningar för 2,6 miljarder kronor görs i innevarande budget för 2018. Bland annat satsas 600 miljoner kronor på vården och 350 miljoner kronor på äldreomsorgen.
Överskottet i Norges handelsbalans ned 30 procent
Överskottet i Norges handelsbalans minskade 30 procent i mars.
Inga ändringar i regeringens BNP-prognos
Regeringen gör inga ändringar i sin bedömning av den ekonomiska tillväxten de närmaste åren. I vårpropositionen räknar regeringen med att BNP-tillväxten i år blir 2,8 procent, oförändrat jämfört med prognosen från februari.
Casimir Lindholm ny vd för Eltel
Eltel har utsett Casimir Lindholm till ny vd från och med den 1 september 2018. Han kommer närmast från en position som vd för Lemminkäinen och han har tidigare varit chef för Lemminkäinens affärsområde Husbyggnationer i Finland.
Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden
Foto: Johan Nilsson/TT En natt utan några större polisiära händelser i Skåne. I Blekinge greps tre män efter en misshandel och stöld av verktyg.
Läs mer om Skåne.
Här är väljarnas viktigaste plånboksfrågor
Idag presenterar Sveriges finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Mycket är redan känt, flera reformer och satsningar har presenterats, till exempel får både polisen och vården mer pengar. Ekonomistudion frågade några av höstens väljare om deras viktigaste plånboksfråga inför höstens val; vården, amorteringskravet och pensionerna hamnade högt på listan.
Läs mer om Magdalena Andersson.
Rysk politiker: Redo för nya sanktioner
USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas i dag offentliggöra nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av den påstådda kemvapenattacken i Syrien. Men Moskva är redo för straffåtgärderna, säger en högt uppsatt försvarspolitiker.
Läs mer om Ryssland, Steven Mnuchin och Syrien.
Uppenbart att många tänker sig för innan de gör affär
Färska siffror från Mäklarstatistik visar att bostadspriserna i landet har stannat upp. Siffrorna visar också att det nya amorteringskravet på allvar har bromsat antalet bostadsaffärer kraftigt i mars. Inte minst i Stockholm. SvD:s Johan Hellekant analyserar siffrorna. i Ekonomistudion.
Biologins makt: Därför beter du dig som du gör
Vad kan biologin lära dig om dina bästa och sämsta sidor? Professor Robert Sapolsky guidar dig genom tidsrymderna bakom ditt beteende i nuet. Både nervimpulser, barndom och nedärvd kultur styr.
Oväntade oron – Sveriges statsskuld kan vara för låg
Svenska statsskulden är på lägsta nivån sedan 1977.Den kan till och med vara på väg mot en för låg nivå.– Det kan bli något som vi kommer att behöva titta närmare på, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Läs mer om Magdalena Andersson.
Sjukt – vad var det som hände?
LOS ANGELES. En seger från att slå ut fruktade Los Angeles Kings i första omgången av Stanley Cup.Nykomlingen Vegas Golden Knights går inte att stoppa.Med en 3-2-seger på bortaplan i Kalifornien i natt, svensk tid, tog man ledningen med 3-0 i matcher.En av hjältarna var, som så många gånger tidigare i vinter, William Karlsson.Han sköt 3-1-målet och var strålande glad efteråt.- Spelar man med Reily Smith är man beredd att pucken kommer i det där läget, säger William till SportExpressen i omklädningsrummet efteråt.
Nu presenteras vårbudgeten
Regeringen satsar drygt 2,6 miljarder på reformer i årets vårbudget.Det mesta går till sjukvård och äldreomsorg – men även polisen och tullen får mer resurser.
Två lastbilar i krasch på E65
På E65 vid Börringe, Svedala, har två lastbilar kolliderat på måndagsmorgonen.Det är mycket trafik på vägen och olyckan orsakar stora störningar.– Det handlar om en påkörning bakifrån, säger Stephan Söderholm, presstalesperson för polisen i region syd.
Live: Här är regeringens vårbudget
Regeringen presenterar årets vårbudget. Hör DN:s experter om hur budgeten påverkar dig.
Handgranat kastades in i bostad
En handgranat kastades in i en bostad i Köping i natt, skriver polisen på sin hemsida. Granaten detonerade inte.
Läs mer om Köping.
Sweco tar polsk order värd 33 miljoner
Sweco har fått i uppdrag av det statliga polska järnvägsbolaget Polskie Koleje Pastwowe att öka säkerheten vid järnvägsövergångar. Ordervärdet uppgår till 33 miljoner kronor (3,2 miljoner euro).