16. April 2018 10.00-10.59

MFF-dramatiken - berättar själv om "katastrofsituation"

Greger Andrijevski är fystränare i Malmö FF och själv föredetta elitspelare - bland annat i MFF. Nu berättar favoriten om rutinoperationen som höll på att sluta katastrofalt då han drabbades av ett hjärtstopp.
Läs mer om MFF och Malmö FF.

Drömmen om Rasmus Dahlin sprack: "Pojken är helt slutkörd"

MISSADE DRÖMSPELAREN. Torgny Bendelin får klara sig utan Rasmus Dahlin i U18-VM. Foto: Bildbyrån Från början hade ingen räknat med Rasmus Dahlin på U18-VM.
Räddade kvar klubben - nu är den långa karriären över: "Växt fram under säsongen"
Jonas Fransson. Foto: Bildbyrån/Calle Ström Han kom fram som en av våra mer lovande målvakter i slutet av 90-talet. Sedan dess har Jonas Fransson haft en 20 år lång målvaktskarriär på toppnivå.
Apple Watch-urtavlor kan vara på väg till App Store
Betaversionen av Watch OS 4.3.1 bjuder på fler intressanta nyheter.
Läs mer om App Store.

Casino blev hackat – via uppkopplat akvarium

Enligt säkerhetsexperten Nicole Eagan sker det allt fler cyberangrepp där förövaren tagit sig in i nätverket via enkla iot-maskiner.
Läs mer om Nicole Eagan.
Är urtavlor på väg till App Store? Den här upptäckten tyder på det
Betaversionen av Watch OS 4.3.1 bjuder på fler intressanta nyheter.
Läs mer om App Store.
Åtta inför rätta för barnvåldtäkt i Indien
Åtta män som anklagas för inblandning i den brutala våldtäkten och mordet på en åtta år gammal flicka i den indiska delstaten Jammu och Kashmir har ställts inför ett första domstolsförhör.
Läs mer om Indien, Jammu och Kashmir.
Elutombordare viktigare än rikets säkerhet
Regeringen fortsätter att blunda för effekterna den krisande försvarsekonomin.
Deras kap: Landar en SM-guldhjälte
Först gjorde IFK Skövde klart med två norrmän och en svensk från norska ligan. Sedan fyllde man på med en dansk. Nu hämtar man ytterligare en svensk från Norge.Det är niometersspelaren Richard Hanisch som skrivit tvåårskontrakt med elitserieklubben.
Landslagets VM-svar: Inget har hänt... än
Zlatan Ibrahimovic fortsätter att förvirra med sina upprepade löften om en VM-comeback.Men enligt landslagschefen Lasse Richt är läget oförändrat.– Det har inte hänt något på vår front, säger Richt.
Kvinna fick olja i ansikte och ögon – förd till sjukhus
En kvinna har förts till sjukhus efter en olycka i Skandiahamnen i Göteborg.Hon ska ha fått hydraulolja i ansikte, ögon och över halsen.– Vi har skickat polis till sjukhuset, för vi har ingen uppgift om hur det gick till, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.
Minnesord: Vivi Edström
Professor emeritus Vivi Edström, Enebyberg, har avlidit, 94 år gammal. Närmast anhöriga är döttrarna Kristina Edström och Margit Schyborger med familjer.
Trumps advokat upp i domstol
Advokat Michael Cohen är kallad till domstol på måndagen för att motivera sitt önskemål om att få tillbaka det omfattande material som FBI beslagtog förra veckan. Bland annat måste han presentera den lista av klienter han påstår sig ha, trots att han tidigare sagt att han bara har en – presidenten.
Läs mer om FBI.
Finansministern: "Hushållens stora lån är en risk för ekonomin"
Svensk ekonomi är stark, det var finansminister Magdalena Anderssons budskap när hon presenterade vårbudgeten. Men den stora skuldsättningen hos hushållen är en risk, säger hon.
Västerbottningar lever längre och sparar mer pengar |
Västerbottningarna lever sammanlagt tretusen år längre tack vare regelbundna hälsoundersökningar. Ekonomiskt är besparingen för sjukvården betydligt större än kostnaden. Det visar en utvärdering som har gjorts vid Umeå universitet.
Läs mer om Umeå.
Barnen recenserar familjemusikalen Äventyret Alladin: En somnade, de andra; "Jättebra!"
Recension: Äventyret Alladin Var: Tegera arena, Leksand När: Fredag 13/4 Publik: Gott om tomma stolar Betyg: 4/5 Det fullkomligt väller in förväntansfulla familjer i Tegera Arena på fredagskvällen.
Räkna med att Magdalena Andersson har sparat valfläsk att br...
Två bilder av Sverige står emot varandra i valrörelsen. Magdalena Andersson (S):...
Läs mer om Magdalena Andersson och Sverige.
Stark start gav Ed seger
FOTBOLL: Seriepremiär Division 4 Bohuslän/dal Ed spelade sin seriepremiär i division 4 borta mot Henåns IF och fick med sig en perfekt start genom seger med 4-2.
Företaget som har sämst förtroende – flyr Sverige
Mattan har helt dragits undan för ett storbolag. Ett annat, som expanderar kraftigt, fortsätter omfamnas. Kantar Sifos nya mätning av hur svenskarna uppfattar flera välkända företag är dyster läsning för några av landets jättar. Här är de fem bolag som har bäst respektive sämst anseeende.
Läs mer om Sverige.
Ersätter fansen efter PSG-förnedringen
Paris SG:s förnedring av den franska ligatitelkonkurrenten Monaco, 7–1, blir kostsam för Monaco.
Läs mer om Monaco.
Ny Rosengårdsstjärnan: Vill bli bäst i världen
Hon var lagkapten när Sveriges F19-landslag vann EM-guld.I år vill Nathalie Björn lägga två nya guld till samlingen – och fortsätta sin klättring på en väldigt ambitiös karriärstege.– Jag vill bli bäst i världen en dag, säger Rosengårds 20-åriga nyförvärv.
Läs mer om EM-guld.I och Nathalie Björn.
Konsertrecension: Johannes Janssons Peace symphony är stormig och ljus
Johannes Janssons nyskrivna Peace symphony bygger på fredspristagaren Tawakkul Karmans Nobeltal från 2011. Orkestreringen är väl tät, men öppnar sig också för gläntor av ljus, skriver Johanna Paulsson.
Läs mer om Johanna Paulsson och Peace.
Monaco ersätter supportrar efter förnedring
Paris SG:s förnedring av den franska ligatitelkonkurrenten Monaco, 7–1, blir kostsam för Monaco.
Läs mer om Monaco.
Nyopererad bebis fick fel mammas urpumpade bröstmjölk – Ivo kritiskt
En bebis som låg på Astrid Lindgrens barnsjukhus efter en tarmoperation fick fel bröstmjölk av misstag. Mamman anmälde händelsen till Ivo, som nu kritiserar sjukhuset för bristande rutiner.
Läs mer om Ivo.
Filmregissören Vittorio Taviani död
Den italienske filmregissören Vittorio Taviani har avlidit efter en längre tids sjukdom, rapporterar Sveriges Radio.
Läs mer om Vittorio Taviani.
Utah inledde slutspelet med förlust
Utah och Jonas Jerebko inledde NBA-slutspelet med en förlust, 108–116, i den första åttondelsfinalen borta mot Oklahoma City.
Läs mer om Oklahoma City.
Valueguard: Bopriserna upp 3 procent senaste kvartalet
Bostadspriserna i Sverige var oförändrade i mars jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 0,3 procent. Det visar fastighetsmäklaren Valueguards HOX-index.
Läs mer om Sverige.
Blandat på börserna i Europa
Stockholmsbörsen går uppåt i den inledande handeln på måndagsförmiddagen.
Läs mer om Europa.
KD: Regeringen bedriver passivitetens politik
Kristdemokraterna tycker att regeringen bedriver en passivitetens politik, och att Sverige betalar ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården, tryggheten och omsorgen.
Läs mer om Sverige.
Bedömare spelar ner regeringens optimism
Sysselsättningen stiger till den starkaste nivån sedan 1992, enligt regeringens nya bedömning av en svensk ekonomi som beskrivs som allt starkare.
Kedjorna om hotet från Amazon: skulle innebära en utslagning bland e-handlare
Den redan stenhårt konkurrensutsatta elektronikbranschen riskerar att bli en av förlorarna på ett svenskt Amazon. Så här tänker de stora kedjorna om hotet.
Läs mer om Amazon.
Kedjorna om hotet från Amazon: skulle innebära en utslagning bland e-handlare
Den redan stenhårt konkurrensutsatta elektronikbranschen riskerar att bli en av förlorarna på ett svenskt Amazon. Så här tänker de stora kedjorna om hotet.
Läs mer om Amazon.
Danius assistent lämnar nu Svenska Akademien
I förra veckan lämnade två personer Svenska Akademiens arbete – nu hoppar också en nyckelmedarbetare på kansliet av.Samtidigt har de kvarvarande ledamöterna beslutat att ge en enig röst utåt och inte prata med medierna.–Han kommer att återkomma, säger hustrun till Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare.
Läs mer om Svenska Akademien.
Stefan Persson tankade H&M-aktier för 840 miljoner
HM:s storägare och ordförande, Stefan Persson, handlade i förra veckan aktier för 840 miljoner kronor i den haltande klädjätten, enligt Finansinspektionens insynslista.– Det visar att familjen Perssons tro på HM är intakt och det är en tydlig signal att man tror på den väg man stakat ut, säger Joakim Bornold, privatekonom och aktieanalytiker vid Nordnet.
Live: Satsning på vård och omsorg i vårbudgeten
Inför höstens val lägger regeringen ytterligare pengar på äldreomsorgen och vården. Bland annat handlar det om att få personal inom bristyrken att jobba kvar efter att de fyllt 65 år. – Det här gör vi för att vi vet att det råder brist på personal i många delar av landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Läs mer om Magdalena Andersson.
Hägerstrand: Starten på en charmoffensiv för att försöka notera Volvo Cars
Måndagens debattartikel från Geelyägaren Li Shufu är starskottet för en charmoffensiv för att försöka notera Volvo Cars. Det säger Di:s Anders Hägerstrand i Börsmorgon.
V tar åt sig äran för flera budgetsatsningar
Vänsterpartiet tar åt sig äran för flera av regeringens satsningar. Det handlar om jämlikheten, välfärden och gemensamma investeringar.
Hvad hvilja den svenska högern?
Vad vill den svenska högern? Frågan är nödvändig att ställa, även om den kan uppfattas som retorisk.
Njie hyllar utmaningar i ny kampanj
I januari valde Njie foods Holy Diver som byrå. Och nu är det dags att visa resultatet av samarbetet - när det idag är premiär för de två första filmerna i en serie om tre som ingår i kampanjen för att lansera Njies energidrycker.
Läs mer om Holy Diver och Njie.
Triss i direktsända matcher - här är veckans livehändelser på sajten
Två nya fotbollsserier drar igång - division 1 damer och division 3 herrar - och vår satsning på direktsänd idrott fortsätter.
Lagkaptenen avslutar karriären
Idag kom beskedet att Endres lagkapten, Olivia Ruthström, väljer att avsluta karriären och lägga klubban på hyllan. 26-åriga Olivia Ruthström avslutar karriären i Endre.
Läs mer om Endre och Olivia Ruthström.
Miriam Bryant till Way Out West
I sommar uppträder sångerskan Miriam Bryant på Way Out West i hemstaden Göteborg...
Redaktionen Resonerar: Bäst/sämst på Netflix?
Jonas Mäki: Det började ju lite knackigt, men idag är Netflix exklusiva utbud den främsta orsaken till att jag betalar för tjänsten.
Läs mer om Netflix.
Windows 10: Så får du ut mer av Kommandotolken
I vår tredje del i Windows 10-skolan tittar vi på enklare och mer avancerade funktioner i Kommandotolken.
Läs mer om Kommandotolken.
Windows 10: Så får du ut mer av Kommandotolken
I vår tredje del i Windows 10-skolan tittar vi på enklare och mer avancerade funktioner i Kommandotolken.
Läs mer om Kommandotolken.
Miriam Bryant till Way Out West
Läs mer om Way Out West.
Fem viktigaste punkterna i vårbudgeten
Regeringens vårbudget innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder och budskapet är att Sverige går urstarkt. Men arbetslöshetsmålet blir alltmer avlägset.
Läs mer om Sverige.
Konsertrecension: Andrea Tarrodi är en färgrik tonmålare
Årets traditionella Tonsättarweekend på Konserthuset i Stockholm ägnas den produktiva Andrea Tarrodi. En tonmålare snarare än en tonkonstruktör, skriver DN:s Camilla Lundberg.
Indien och Sverige på väg att ingå säkerhetsavtal
Indien och Sverige är på väg att ingå ett allmänt säkerhetsavtal, vilket är ett villkor för att Sverige ska kunna dela med sig av känslig teknologi till Indien i händelse av exempelvis en indisk order till Saab om att bygga stridsflygplan i Indien.
Läs mer om Indien, Saab och Sverige.
Stockholmsbörsen: Banker och Cherry i topp
Stockholmsbörsen inleder måndagen med viss dragning upp sedan det inte blivit någon tydlig eskalering av konflikten kring Syrien i spåren av helgens USA-ledda robotangrepp mot landet.
Läs mer om Cherry och Syrien.
Windows 10-skolan: Få ut mer av Kommandotolken
Kommandotolken har hängt med under många år och har inte förändrats särskilt mycket sett till utseende och funktionalitet. Men varför ändra på något som inte är trasigt?
Läs mer om Kommandotolken.
Underbarnet Daniel Lozakovich tog dalapubliken med storm
Den unge violinisten Daniel Lozakovich tog dalapubliken med storm i helgen. Det blev stående ovationer och långa applåder!
Läs mer om Daniel Lozakovich.
JUST NU - PÅ FD: Osäkerheten för Djurgården - DÅ kommer Mrabti-besked
Djurgården tappade Kerim Mrabti tidigt mot AIK. Dif-stjärnan skadade sig. Ännu saknar Djurgården information om det är allvarligt - eller inte. Djurgården föll tungt mot AIK och gjorde det utan Kerim Mrabti.
24 mål inte tillräckligt
HANDBOLL DIVISION 3 IFK Kristinehamns damlag spelade i söndags säsongens sista match. IFK tog emot klara seriesegraren Skåre i Stenstalidshallen och matchen slutade 24-27 (14-14).
Läs mer om Skåre och Stenstalidshallen.
Analytiker: Bopriser går mot stabilisering
Valueguards HOX-index visade att bostadspriserna var oförändrade i mars och sjönk med 0,3 procent säsongsrensat. Ytterligare ett tecken på att bostadsmarknaden nu stabiliseras, enligt analytiker, även om det finns fortsatta osäkerheter.
Stor bredd på talanger under årets UKM: "Många är sjukt bra"
Sång, musik, teater, konst och film. Ungdomarna på Ung Kultur Möts bjöd på en ordentlig bredd av kreativa framträdanden.
Läs mer om UKM.
Judebys bygdelokal rasade ihop av snön - lokalen var över 100 år gammal
Den gamla bygdelokalen Bodaberg i Judeby i Ramvik har rasat ihop av snötyngden. Lokalen som byggdes 1909 har varit en samlingsplats för byborna och hade sin storhetstid i mitten av förra seklet.
Läs mer om Bodaberg, Judeby och Ramvik.
Djursjuka oroar i EU
Svårt hitta en man som står ut med det
Andrea Petkovic är tennisstjärnan som drar in miljoner men som också lever ett ofrivilligt ensamt liv.Nu har 30-åringen berättat sanningen om sin allt annat än fartfyllda tillvaro som singel.
Saras ilska – efter stora insektsplågan
Sara Appelqvist delar trappuppgång i Majorna i Göteborg med fyra andra hyresgäster.Och mängder av malfjärilar.– Det var likadant förra året, och året dessförinnan hade vi mal i vår lägenhet, säger Sara, som inte tycker att hyresvärden, Familjebostäder, tar problemet på tillräckligt stort allvar.
Hund gick med brutet ben – ägaren döms för djurplågeri
Mannen, från Lycksele, lät sin hund gå runt med ett brutet ben.Nu har han dömts för djurplågeri – och 4 000 kronor i dagsböter, något SVT var först med att skriva om.
Läs mer om Lycksele och SVT.
Fortfarande lång väntan på asyl - trots tidigare löften
Trots tidigare löften kommer handläggningstiderna för asylärenden att ligga på normala nivåer först i slutet av 2018. Handläggningstiderna minskar, men genomsnittstiden för beslut ligger just nu på nästan ett och ett halvt år. – Vi har fortfarande äldre ärenden att ta ställning till, vilket påverkar statistiken, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.
Läs mer om Migrationsverket och Per Ek.
Satsning på vård och omsorg i vårbudgeten
Inför höstens val lägger regeringen ytterligare pengar på äldreomsorgen och vården. Bland annat handlar det om att få personal inom bristyrken att jobba kvar efter att de fyllt 65 år. - Det här gör vi för att vi vet att det råder brist på personal i många delar av landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Läs mer om Magdalena Andersson.
Semcon köper tyskt bolag
Semcon förvärvar Haas-Publikationen, ett tyskt bolag med verksamhet inom teknisk dokumentation och produktinformation, främst för järnvägsindustrin. Bolaget har närmare 50 anställda och omsättningen för 2017 uppgick till cirka 50 miljoner kronor.
Läs mer om Haas-Publikationen.
Ar visar vägen på stationen
På tisdag släpper SJ sin nya digitala funktion som ska hjälpa resenärer att hitta rätt på Stockholms centralstation med augmented reality, ar. Men när Ny Teknik testade ledde resan fel.
Läs mer om Ny Teknik.
Vattenfall anklagas för grönmålning
Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Det är budskapet i energijättens nya reklamkampanj som nyligen rullades ut över hela landet.
Stilikonen Winona Ryder: De här 5 plaggen borde alla ha i sin garderob
Winona Ryder är H&M:s ansikte utåt den här våren. Dessutom är hon en stilikon av rang - från 1990-talet till i dag. Här är fem plagg hon Iinte kan leva utan.
Läs mer om Iinte.
Skönhetsjättens offensiv - så många butiker vill Rituals öppna i Sverige
Smink- och skönhetsjätten Rituals har ökat kraftigt i Skandinavien. Nu trycker de hårt på gasen. "Vårt mål är 85 butiker i Sverige och vi ska in i Finland", säger Eduard Van Santen, vd för den nordiska verksamheten.
Bättre mörkerfoto och 4k-skärm i Sony Xperia XZ2 Premium
Redan i april lanserar Sony sin tredje telefon för året. Xperia XZ2 Premium får bättre skärm och massiva kamerauppdateringar och släpps i sommar.
Läs mer om Sony och Sony Xperia XZ2 Premium.
Byter Leksand mot ligarivalen: "Kan göra det oväntade"
Fredrik Forsberg.. Foto: Ronnie Rönnkvist Fredrik Forsberg lånades under säsongen ut från Leksand till Karlskoga. Nu är det klart att 21-åringen spelar vidare även nästa säsong.
Läs mer om Karlskoga och Leksand.
Sony Xperia XZ2 Premium: Bättre mörkerfoto och 4k-skärm
Redan i april lanserar Sony sin tredje telefon för året. Xperia XZ2 Premium får bättre skärm och massiva kamerauppdateringar och släpps i sommar.
Läs mer om Sony.
Regeringen klarar inte att bryta utanförskapet
Sverige behöver en politik som tar itu med dagens utmaningar. Dagens budget visar tyvärr att regeringen fortsätter att blunda för problemen med ett stort utanförskap, skriver Jan Björklund och Mats Persson, Liberalerna.
Läs mer om Jan Björklund och Liberalerna.
Vanliga värktabletter kan påverka fertiliteten
Om blivande mammor tar värktabletter under graviditeten kan det minska barnets chanser att själv bli förälder i vuxen ålder.Det visar en ny studie som gjorts på paracetamol och ibuprofen.– Jag tycker det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SVT.
Läs mer om Carl-Gustaf Bornehag och SVT.
Norska mästarlaget ska ha bra segerchans
Topptipset 16 aprilSpelstopp: 18.59Spelexpert: Johan Meijer
Han är min vinnare i det fjärde kvalloppet
SportExpressens spelredaktion jobbar hårt med att bjuda läsarna på de bästa V75-tipsen.Redan när startlistorna släpps börjar påläsningen, och under måndagen kommer första tanken från experterna.Här är FREDRIK EDHOLMS tidiga tankar inför V75 på Umåker den 21 april.
Läs mer om Umåker och V75.
Ginas yttre lurar alla – ingen kan gissa hennes ålder
Gina förvånar många när hon berättar att hon inte bara är fyrbarnsmamma – utan även mormor.Trots att hon aldrig har använt botox ser hon ut att vara hälften så gammal som hon egentligen är.
Välkommen satsning på välfärd och stärkt arbetsmiljö – men fler satsningar på utbildning krävs
Regeringens vårproposition, som presenteras idag, innehåller flera välkomna satsningar på stärkt välfärd och ett arbetsliv fritt från sexuella trakasserier. Men fler och starkare åtgärder för utbildning och kompetensutveckling krävs. Det anser IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. - Regeringen har vårdat svensk ekonomi väl, med starka finanser och vikande arbetslöshet.
Läs mer om Marie Nilsson.
KD om vårbudgeten: En passivitetens politik
Kristdemokraterna tycker att regeringen bedriver en passivitetens politik, och att Sverige betalar ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården, tryggheten och omsorgen.
Läs mer om Sverige.
Putins varning: Då väntar kaos
Om västländerna slår till mot Syrien igen skulle det leda till kaos. Den varningen utfärdar Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Reuters.
Läs mer om Syrien och Vladimir Putin.